Τι είναι το “Screen Door Effect” στο VR;

Το «φαινόμενο της πόρτας οθόνης» εμφανίζεται συχνά όταν χρησιμοποιούνται σύγχρονα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας. Φαίνεται ότι βλέπετε τον κόσμο μέσα από μια δικτυωτή οθόνη και είναι αποτέλεσμα των μαύρων, κενών διαστημάτων μεταξύ των εικονοστοιχείων όταν τα βλέπετε από κοντά.

Πώς φαίνεται το εφέ της πόρτας οθόνης;

Οι πόρτες με σήτα έχουν διχτυωτές σίτες και φαίνεται σαν να βλέπετε τον κόσμο μέσα από ένα πλέγμα όταν τις κοιτάτε. Αυτό ακριβώς μπορεί να μοιάζει το εφέ της πόρτας οθόνης σε ένα ακουστικό εικονικής πραγματικότητας.

Το εφέ της πόρτας της οθόνης δεν φαίνεται πάντα το ίδιο. Το οπτικό εφέ εξαρτάται από το συγκεκριμένο ακουστικό που φοράτε και το περιεχόμενο που βλέπετε. Τα μάτια και ο εγκέφαλος διαφορετικών ανθρώπων μπορεί επίσης να αντιληφθούν διαφορετικά το εφέ της πόρτας της οθόνης. Και, ακόμα κι αν δύο άτομα μπορούν να δουν το ίδιο οπτικό αποτέλεσμα, μπορεί να ενοχλήσει μερικούς περισσότερο από άλλους.

Καλό, ένα άτομο στο Reddit ισχυρίζεται ακόμη ότι το εφέ της πόρτας της οθόνης είναι λιγότερο αισθητό όταν χρησιμοποιείτε ακουστικά VR ενώ είστε σε κατάσταση μέθης—ίσως λόγω της ελαφρώς πιο θολής από την κανονική όραση.

Τι προκαλεί το φαινόμενο της σήτας;

Το εφέ της πόρτας οθόνης (SDE) είναι ένα οπτικό τεχνούργημα που προκαλείται από την οθόνη μέσα στα ακουστικά. Οι σύγχρονες επίπεδες οθόνες χρησιμοποιούν εικονοστοιχεία, τα οποία είναι μικροσκοπικά μεμονωμένα στοιχεία τοποθετημένα στον πίνακα. Υπάρχει λίγος χώρος μεταξύ κάθε pixel. Αυτός ο χώρος δεν είναι φωτισμένος και είναι μαύρος, και έχει ως αποτέλεσμα το μαύρο οπτικό πλέγμα που βλέπετε μερικές φορές. Αυτό είναι το εφέ της πόρτας της οθόνης.

  Πώς να μεταβείτε σε μια ώρα σε ένα βίντεο στο VLC Player στα Windows 10

Αυτό το εφέ δεν είναι καινούργιο στα ακουστικά VR και μπορεί να προκύψει για άλλους τύπους οθονών. Είναι χειρότερο στα ακουστικά VR από άλλες σύγχρονες οθόνες, επειδή τα μάτια μας είναι τόσο κοντά και κοιτάζουν το πάνελ μέσα από φακούς που το μεγεθύνουν. Με άλλα λόγια, κοιτάτε την οθόνη πολύ κοντά, ώστε να μπορείτε να δείτε τα μεμονωμένα pixel και τα κενά μεταξύ τους.

Ωστόσο, αν βάλετε το πρόσωπό σας σε μια άλλη οθόνη – υποθέτοντας ότι η οθόνη είναι αρκετά χαμηλής ανάλυσης – ίσως μπορείτε να δείτε τα μεμονωμένα pixel και το πλέγμα μεταξύ τους σε αυτήν την οθόνη.

Πώς μπορεί να διορθωθεί το εφέ της σήτας;

Αυτό το πρόβλημα είναι λιγότερο αισθητό σε οθόνες υψηλότερης ανάλυσης, οι οποίες έχουν υψηλότερα pixel ανά τετραγωνική ίντσα (PPI.) Αυτό σημαίνει ότι τα εικονοστοιχεία είναι πιο σφιχτά τοποθετημένα μεταξύ τους και υπάρχει λιγότερος χώρος μεταξύ τους. Καθώς ο χώρος μεταξύ των pixel συρρικνώνεται, το εφέ της πόρτας της οθόνης γίνεται λιγότερο αισθητό και μπορεί πρακτικά να εξαλειφθεί.

Με άλλα λόγια, τα ακουστικά VR χρειάζονται πάνελ υψηλότερης ανάλυσης και αυτό το πρόβλημα θα εξαφανιστεί καθώς βελτιώνεται η τεχνολογία. Τα μελλοντικά ακουστικά VR θα λύσουν αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι χειρότερο στα πρώτα ακουστικά VR καταναλωτών. Για παράδειγμα, ο πρώτος καταναλωτής Oculus Rift και το HTC Vive έχουν πάνελ ανάλυσης 2160×1200. Το πιο ακριβό HTC Vive Pro το αυξάνει σε πάνελ 2880×1600. Αυτό κάνει τα pixel πολύ πιο πυκνά. Ορισμένοι αναθεωρητές δήλωσαν ότι το Vive Pro εξαλείφει το εφέ της πόρτας της οθόνης, ενώ PCWorld λέει ότι είναι μια “αξιοσημείωτη βελτίωση” που κάνει το αποτέλεσμα πολύ λιγότερο ορατό.

  Πώς να δημιουργήσετε τον δικό σας ιστότοπο με τον εύκολο τρόπο

Τα ακουστικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλα κόλπα. HMD Odyssey+ της Samsung είναι ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού Windows Mixed Reality αξίας 500 $ με “anti-SDE AMOLED οθόνη”. Η Samsung λέει ότι «λύνει το SDE εφαρμόζοντας ένα πλέγμα που διαχέει το φως που προέρχεται από κάθε pixel και αναπαράγει την εικόνα σε περιοχές γύρω από κάθε pixel. Αυτό καθιστά τα κενά μεταξύ των εικονοστοιχείων σχεδόν αδύνατο να φανούν.”

Άλλες πιθανές βελτιώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οπτικά εφέ φίλτρου που κάνουν το εφέ της πόρτας της οθόνης λιγότερο αισθητό και φακούς ακουστικών που χρησιμοποιούν λιγότερη μεγέθυνση.

Πώς να μειώσετε το εφέ της σήτας σήμερα

Το εφέ της πόρτας της οθόνης είναι απλώς μέρος της χρήσης ενός σετ μικροφώνου-ακουστικού εικονικής πραγματικότητας τρέχουσας γενιάς. Κανένα κόλπο δεν θα το εξαλείψει, αλλά εδώ είναι μερικές συμβουλές:

Μην εστιάζετε σε αυτό. Σοβαρά, είναι ένα οπτικό εφέ και θα είναι πιο αισθητό αν το προσέχετε και το αναζητάτε ενεργά. Δώστε προσοχή στο παιχνίδι που παίζετε ή στην εμπειρία που έχετε και προσπαθήστε να βγάλετε τα οπτικά αντικείμενα από το μυαλό σας. Τα άτομα που δοκιμάζουν VR για πρώτη φορά μπορεί να μην παρατηρήσουν καν αυτό το πρόβλημα, εκτός και αν τους επισημανθεί. Αυτή είναι η πιο σημαντική συμβουλή.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να παίξετε παιχνίδια με μεγαλύτερη γραφική λεπτομέρεια. Το εφέ της πόρτας της οθόνης είναι πιο αισθητό όταν κοιτάτε επίμονα έναν τοίχο που είναι μονόχρωμος, καθώς μπορείτε να δείτε το μαύρο πλέγμα να διαλύει το επίπεδο χρώμα. Αντίθετα, μια λεπτομερής εικόνα με πολλά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των μαύρων, μπορεί να έχει λιγότερο αισθητό εφέ πόρτας οθόνης. Το εφέ της πόρτας της οθόνης θα είναι πιο αισθητό σε ορισμένες εμπειρίες από άλλες. Αν είναι ιδιαίτερα αισθητό σε ένα παιχνίδι, να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι τόσο αισθητό σε όλα.

  Πώς να εγγράψετε μια οθόνη στα Windows 10

Αν σας ενοχλεί πάρα πολύ, μπορείτε πάντα να αναβαθμίσετε τα ακουστικά σας σε κάτι με πίνακα υψηλότερης ανάλυσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει διαπραγμάτευση 500 $ HTC Vive για $1400 HTC Vive Pro, για παράδειγμα. Το εφέ της πόρτας οθόνης θα λυθεί μόνο με βελτιωμένο υλικό. Τα μελλοντικά ακουστικά θα πρέπει να φέρουν πάνελ υψηλότερης ανάλυσης σε χαμηλότερη τιμή και να βελτιώσουν την εμπειρία για όλους.

Αν και δεν θα διορθώσει το εφέ της πόρτας της οθόνης, αξίζει επίσης να βαθμονομήσετε σωστά τα ακουστικά σας για να διασφαλίσετε ότι έχετε τα καλύτερα δυνατά οπτικά. Αυτό σημαίνει ότι μετακινείτε τα ακουστικά πάνω-κάτω στο πρόσωπό σας και προσαρμόζετε την απόσταση των φακών ώστε να ταιριάζει με τα μάτια σας. Τουλάχιστον η εικόνα δεν θα φαίνεται θολή. Διαβάστε την τεκμηρίωση των ακουστικών VR για περισσότερες πληροφορίες.

Αλλά πραγματικά, σας συνιστούμε να βγάλετε από το μυαλό σας το εφέ της πόρτας της οθόνης και άλλες οπτικές ατέλειες. Βυθιστείτε στην εμπειρία VR και εστιάστε σε αυτό. Τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας εξακολουθούν να είναι ένα νέο καταναλωτικό προϊόν και, λαμβανομένης υπόψη της τεχνολογίας που εμπλέκεται, είναι απλά εκπληκτικό ότι λειτουργούν τόσο καλά όσο λειτουργούν. Είναι εντυπωσιακό ότι το εφέ της πόρτας της οθόνης δεν φαίνεται ακόμα χειρότερο!