Τι είναι το RDP; Ένας οδηγός εισαγωγής

Το πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP) προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο σύνδεσης σε απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας και εκτέλεσης επιθυμητών ενεργειών όπως πρόσβαση σε εφαρμογές και αρχεία, πραγματοποίηση αλλαγών σε αυτά, επιδιόρθωση προβλημάτων και ενημέρωση λογισμικού.

Γιατί όμως χρειάζεστε απομακρυσμένη πρόσβαση;

Φανταστείτε ότι ταξιδεύετε και ξαφνικά σας καλεί η αδερφή σας. Λέει ότι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με τον οικιακό υπολογιστή, αλλά το χρειάζεται πραγματικά για να ολοκληρώσει το έργο της. Λοιπόν, πώς θα μπορούσατε να τη βοηθήσετε;

Πάρτε ένα άλλο σενάριο. Ήσουν ξύπνιος όλη τη νύχτα και εργαζόσουν στην παρουσίασή σου για να επιδείξεις την επόμενη μέρα. Αφού ολοκληρωθεί, τρέχετε στο αυτοκίνητό σας για να φτάσετε έγκαιρα στο γραφείο. Αλλά όταν φτάσετε στο γραφείο, μαθαίνετε ότι αφήσατε το αρχείο σας στην επιφάνεια εργασίας του σπιτιού σας χωρίς να μεταφέρετε το αρχείο στον φορητό υπολογιστή σας. Και τώρα, δεν γίνεται να επιστρέψουμε γιατί η συνάντηση ξεκινάει σε δέκα λεπτά.

Τώρα, τι θα κάνετε; Και ναι, δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει στο σπίτι 😊

Αυτό είναι όπου το λογισμικό RDP εμφανίζεται στην εικόνα!

Μπορείτε να βοηθήσετε την αδερφή σας λύνοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον υπολογιστή σας για να ολοκληρώσει το έργο. Ομοίως, μπορείτε να συνδεθείτε στον οικιακό σας υπολογιστή χρησιμοποιώντας λογισμικό RDP για να αποκτήσετε απευθείας πρόσβαση στο αρχείο σας και να το επιδείξετε στη σύσκεψή σας.

Το πρόβλημα λύθηκε!

Αυτή η τεχνολογία κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη και βολική, καθώς δεν χρειάζεται να είστε φυσικά παρόντες ενώπιον υπολογιστή για να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία όταν τα χρειάζεστε. Μπορείτε απλά να έχετε πρόσβαση σε αυτά χρησιμοποιώντας το λογισμικό RDP.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας βοηθήσω να μάθετε για το RDP, το λογισμικό RDP και να εξερευνήσετε τα οφέλη αυτής της τεχνολογίας.

Ας αρχίσουμε.

Τι είναι το RDP;

Το πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP) αναφέρεται σε ένα πρωτόκολλο που επιτρέπει σε έναν χρήστη να συνδεθεί σε άλλον υπολογιστή χρησιμοποιώντας μια γραφική διεπαφή σε μια σύνδεση δικτύου. Με τη σύνδεση σε άλλον υπολογιστή από απόσταση από τον υπολογιστή σας, μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε πρόσβαση στην απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας και να τη χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε εφαρμογές και αρχεία, να τα επεξεργαστείτε, να λύσετε προβλήματα και πολλά άλλα σαν να κάθεστε ακριβώς μπροστά από αυτήν την επιφάνεια εργασίας.

Η πρόσβαση σε μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας δεν ισοδυναμεί με το cloud computing. Ωστόσο, και τα δύο σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση σε έναν υπολογιστή εξ αποστάσεως. Το Cloud computing επιτρέπει σε έναν χρήστη να έχει πρόσβαση σε εφαρμογές και αρχεία που είναι αποθηκευμένα στους διακομιστές cloud. Από την άλλη πλευρά, η απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας σάς επιτρέπει να χρησιμοποιείτε μια φυσική επιφάνεια εργασίας που βρίσκεται σε κάποιο άλλο μέρος και μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο σε δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή τοπικά.

Χαρακτηριστικά

Μερικά από τα χαρακτηριστικά του RDP είναι:

  • Ανακατεύθυνση ήχου για επεξεργασία αρχείων ήχου που είναι αποθηκευμένα σε απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας για αναπαραγωγή στον υπολογιστή που έχει πρόσβαση σε αυτήν
  • Ανακατεύθυνση εκτυπωτή για χρήση του τοπικού σας εκτυπωτή και εκτύπωση αρχείων από την απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας
  • Ανακατεύθυνση συστήματος αρχείων για χρήση των τοπικών αρχείων και εφαρμογών στην απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας
  • Ανακατεύθυνση θύρας για να επιτραπεί στις εφαρμογές να έχουν πρόσβαση σε παράλληλες και σειριακές θύρες απευθείας σε μια περίοδο λειτουργίας τερματικού
  • Κρυπτογράφηση 128-bit με αλγόριθμο RC4
  • Υποστήριξη χρώματος για 32, 24, 16 και 8 bit
  • Κοινή χρήση προχείρου μεταξύ των συνδεδεμένων υπολογιστών
  • Terminal Services Gateway για αποδοχή σύνδεσης μέσω της θύρας 443 με χρήση διακομιστή Internet Information Services (IIS) διεπαφής
  • Έλεγχος ταυτότητας σε επίπεδο δικτύου
  • RemoteFX για κωδικοποίηση από την πλευρά του κεντρικού υπολογιστή και υποστήριξη εικονικής GPU

Και πολλά άλλα…

Πώς λειτουργεί το RDP;

Για να έχει πρόσβαση σε μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας μέσω RDP, ένας χρήστης χρησιμοποιεί λογισμικό πελάτη RDP ενώ ο απομακρυσμένος υπολογιστής στον οποίο προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση πρέπει να διαθέτει λογισμικό διακομιστή RDP που εκτελείται σε αυτόν. Οι πελάτες RDP είναι διαθέσιμοι για διάφορα λειτουργικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων Windows και κινητών, macOS, Linux, Unix, Android και iOS. Ομοίως, μπορείτε να βρείτε διακομιστές RDP κατασκευασμένους για Windows, Unix και OS X.

Μπορείτε να συγκρίνετε αυτή τη διαδικασία με το να πετάτε ένα drone με τηλεχειριστήριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κουμπιά στο τηλεχειριστήριο που μεταδίδει εντολές χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα για να καθοδηγήσει το μονοπάτι του drone από απόσταση.

  Πώς και πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε το Defaultdict στην Python;

Ομοίως, στο RDP, η είσοδος ενός χρήστη, όπως πληκτρολογήσεις και κινήσεις του ποντικιού, μεταδίδεται σε έναν απομακρυσμένο επιτραπέζιο υπολογιστή μέσω του Διαδικτύου. Ως έξοδος, μπορείτε πραγματικά να δείτε την οθόνη της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας στον υπολογιστή σας και να τη χρησιμοποιήσετε για να έχετε μια ρεαλιστική εμπειρία να είστε φυσικά κοντά στο μηχάνημα, αλλά δεν είστε.

Το RDP δημιουργεί ένα αποκλειστικό κανάλι για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των δύο συνδεδεμένων υπολογιστών (τον υπολογιστή σας και την απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας στην οποία προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση) χρησιμοποιώντας τη θύρα TCP/UDP δικτύου 3389. Δεδομένα όπως η οθόνη της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, τα πλήκτρα, η κίνηση του ποντικιού κ.λπ. , ταξιδέψτε μέσω αυτού του καναλιού. Επιπλέον, το RDP κρυπτογραφεί κάθε δεδομένα για να κάνει τις συνδέσεις πιο ασφαλείς στο δημόσιο Διαδίκτυο.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις μεταξύ των εισόδων και των εξόδων, όπως για παράδειγμα, για να κάνετε κλικ σε ένα αρχείο, μπορεί να χρειαστούν μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να το ανοίξετε. Αυτή η καθυστέρηση συμβαίνει αφού το λογισμικό RDP πρέπει να κρυπτογραφήσει τα δεδομένα και να τα μεταδώσει.

Τι είναι το λογισμικό RDP;

Το λογισμικό RDP χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για να επιτρέψει σε έναν υπολογιστή (πελάτη) να έχει πρόσβαση, να χρησιμοποιεί και να ελέγχει έναν άλλο υπολογιστή (διακομιστή) εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές κανάλι. Το RDP υποστηρίζει περίπου 64.000 διαφορετικά κανάλια για τη μετάδοση δεδομένων όπως σήματα συσκευής, πληροφορίες αδειοδότησης, δεδομένα παρουσίασης και κρυπτογραφημένους πόρους μεταξύ του πελάτη και του απομακρυσμένου διακομιστή.

Ας καταλάβουμε πώς λειτουργεί το λογισμικό RDP.

  • Εκκίνηση της σύνδεσης: Ο πελάτης ξεκινά την επικοινωνία μέσω ενός πρωτοκόλλου X.224 που δεσμεύει πληροφορίες ασφαλείας όπως κρυπτογράφηση TLS και RSA και αιτήματα σύνδεσης σε μια μονάδα δεδομένων PDU ή πρωτοκόλλου πριν από τη μετάδοση των δεδομένων σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.
  • Χειραψία: Μετά τη μετάδοση δεδομένων, ο διακομιστής και ο πελάτης ανταλλάσσουν βασικές ρυθμίσεις όπως ανάλυση επιφάνειας εργασίας, όνομα κεντρικού υπολογιστή, όνομα πελάτη, πληκτρολόγιο, δεδομένα ποντικιού κ.λπ. Οι υπολογιστές ανταλλάσσουν επίσης τους μηχανισμούς κρυπτογράφησης και τα εικονικά κανάλια για επικοινωνία.
  • Σύνδεση του καναλιού: Οι υπολογιστές δημιουργούν κάθε σύνδεση εικονικού καναλιού για την έναρξη της επικοινωνίας. Όλα τα δεδομένα στη συνέχεια θα δεσμεύονται σε ένα καθορισμένο PDU.
  • Εκκίνηση ασφάλειας: Ο πελάτης μεταδίδει ένα διακριτικό ασφαλείας που αποτελείται από αριθμούς που δημιουργούνται τυχαία. Οι αριθμοί θα σημαίνουν το δημόσιο κλειδί για τον διακομιστή και το ιδιωτικό κλειδί για τον πελάτη, σχηματίζοντας τα κλειδιά περιόδου λειτουργίας για την κρυπτογράφηση δεδομένων.
  • Ανταλλαγή ρυθμίσεων: Ο πελάτης αρχίζει να ανταλλάσσει τις ρυθμίσεις που είναι ασφαλισμένες με ισχυρή κρυπτογράφηση στον διακομιστή. Τα δεδομένα μπορεί να περιλαμβάνουν όνομα χρήστη, κωδικό πρόσβασης, τομέα χρήστη, αλγόριθμους συμπίεσης, κατάλογο εργασίας κ.λπ.
  • Άδεια χρήσης: Μόλις ληφθούν δεδομένα από τον διακομιστή, επικυρώνεται ο πελάτης. Για μία μόνο σύνδεση, ο απομακρυσμένος διακομιστής θα εγκρίνει το αίτημα, αλλά χρειάζεστε άδεια χρήσης της Microsoft για πολλαπλές συνδέσεις.
  • Ανταλλαγή δυνατοτήτων: Μόλις εγκριθεί το αίτημα, ο διακομιστής θα μεταδώσει τις δυνατότητες που υποστηρίζει, όπως έκδοση λειτουργικού συστήματος, αλγόριθμος συμπίεσης, γραμματοσειρές, είσοδοι, εικονικά κανάλια κ.λπ. Με τη σειρά του, ο πελάτης στέλνει τις δυνατότητές του.
  • Ολοκλήρωση της σύνδεσης: Οι δύο υπολογιστές ανταλλάσσουν PDU για να οριστικοποιήσουν και να συγχρονίσουν τη σύνδεση.
  • Ανταλλαγή δεδομένων: Μόλις συνδεθεί ο πελάτης και ο απομακρυσμένος διακομιστής, μπορούν να ξεκινήσουν την ανταλλαγή δεδομένων. Ο πελάτης μπορεί να εισάγει εισόδους που θα λάβει ο διακομιστής και να απαντήσει μεταδίδοντας γραφικές πληροφορίες. Με αυτόν τον τρόπο, χειρίζεστε τον υπολογιστή-πελάτη και μπορείτε να δείτε την οθόνη της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας για πρόσβαση σε αρχεία και εφαρμογές, πραγματοποίηση αλλαγών και ούτω καθεξής.

Ας δούμε τώρα μερικά από τα πολλά υποσχόμενα λογισμικά RDP.

mRemoteNG

mRemoteNG είναι το πιρούνι του mRemote, ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα, πολλαπλών πρωτοκόλλων και καρτελών για τη διαχείριση απομακρυσμένων συνδέσεων για Windows. Έχει προσθέσει ορισμένες δυνατότητες και διορθώσεις σφαλμάτων στο mRemote ενώ σας επιτρέπει να οπτικοποιείτε κάθε απομακρυσμένη σύνδεση σε μια διαισθητική διεπαφή.

Το mRemoteNG έχει άδεια GNU GPL v2 και είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που υποστηρίζει διάφορα πρωτόκολλα όπως RDP, VNC, HTTP/HTTPS, SSH, Telnet, PowerShell remoting, rlogin και Raw Socker Connections. Η διεπαφή του υποστηρίζει 14 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, κινέζικων, γαλλικών, ιταλικών, πορτογαλικών, ισπανικών και άλλων.

GoToMyPC

Αποκτήστε πρόσβαση στα αρχεία, τις εφαρμογές και τα δεδομένα σας με ασφάλεια από οπουδήποτε χρησιμοποιώντας το GoToMyPC. Προσφέρει τραπεζική κρυπτογράφηση AES, κωδικό πρόσβασης σε επίπεδο κεντρικού υπολογιστή, διπλούς κωδικούς πρόσβασης και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων για την παροχή ισχυρής ασφάλειας.

Το GoToMyPC διαθέτει έναν καθαρό και εύκολο στην πλοήγηση πίνακα εργαλείων, η πλατφόρμα του είναι πλούσια σε χαρακτηριστικά και είναι κατασκευασμένη για ταχύτητα και είναι διαθέσιμη σε Mac, PC και smartphone. Διαθέτει χαρακτηριστικά όπως ζουμ οθόνης, πλήρη πρόσβαση με το πληκτρολόγιο, υποστήριξη για 3G, 4G, συνδεσιμότητα Wi-Fi και άλλα. Αυτό είναι κατάλληλο για προσωπική χρήση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις. Προσφέρει επίσης μια ΔΩΡΕΑΝ δοκιμή 7 ημερών.

  Περιστρέψτε ένα στρώμα σε μια προσαρμοσμένη γωνία

RemotePC Switch

Το Switch είναι μια κορυφαία λύση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας για PC, Linux και Mac. Είναι κατάλληλο για επαγγελματίες που εργάζονται από το σπίτι και απομακρυσμένη πρόσβαση για υποστήριξη πληροφορικής και σχολεία. Μπορείτε να διαχειρίζεστε αρχεία από απόσταση, να μεταφέρετε δεδομένα, να εκτυπώνετε έγγραφα και να εκτελείτε άλλες λειτουργίες, χωρίς κόπο, ακόμη και από μια αντιστοιχισμένη μονάδα δίσκου.

Τα σχέδιά του ξεκινούν από 3,95 $/μήνα για 2 υπολογιστές τον πρώτο χρόνο αγοράς.

Ποια είναι τα οφέλη του RDP;

Το 1998, η Microsoft εισήγαγε το RDP για να βοηθήσει εταιρείες που δεν μπορούσαν να εκτελέσουν λογισμικό Windows στις συσκευές και τους υπολογιστές τους. Τους βοηθά να έχουν πρόσβαση σε ισχυρούς διακομιστές Windows για τις λειτουργίες τους. Μόλις λάβουν εντολές ποντικιού και πληκτρολογίου, οι διακομιστές εκτελούν το λογισμικό ενώ στέλνουν την οθόνη πίσω.

Ενεργοποιεί την απομακρυσμένη εργασία

Η εξ αποστάσεως εργασία ανθίζει και χρειάζεται σε σενάρια όπως η πανδημία όπου η εξ αποστάσεως εργασία ήταν η μόνη επιλογή για πολλές εταιρείες. Το RDP σάς δίνει τη δυνατότητα από το σπίτι σας ενώ ανταλλάσσετε δεδομένα με άλλους.

Επιπλέον, πολλές επιχειρήσεις έχουν δεδομένα και πόρους προσβάσιμους μόνο από το εσωτερικό δίκτυο τους. Μπορεί να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ευαίσθητα συστήματα ή συστήματα παλαιού τύπου με αυστηρούς ελέγχους πρόσβασης. Έτσι, εάν οι υπάλληλοί σας εργάζονται μακριά από τις εγκαταστάσεις για οποιονδήποτε λόγο, όπως η πανδημία, μπορεί να διαταραχθεί η επιχειρηματική διαδικασία. Το RDP είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχετε πρόσβαση σε αυτά τα περιορισμένα δεδομένα εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές τους χωρίς να χρειάζεται πραγματικά να επισκεφθείτε το γραφείο.

Αποθηκεύει δεδομένα με ασφάλεια σε επιφάνεια εργασίας

Η αποθήκευση δεδομένων σε μη ασφαλή συσκευή όπως κινητά, φορητοί υπολογιστές κ.λπ. ή διακομιστές cloud μπορεί να εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Αλλά αν χρησιμοποιείτε RDP, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ.

Αποθηκεύει τα δεδομένα σας στον επιτραπέζιο υπολογιστή σας και όχι στο cloud, ενώ προσφέρει ισχυρή κρυπτογράφηση δεδομένων. Έτσι, όταν τα δεδομένα σας παραμένουν αποθηκευμένα με ασφάλεια στις συσκευές που ελέγχονται από την εταιρεία, παραμένετε χωρίς κίνδυνο.

Αντιμετώπιση προβλημάτων και ενημερώσεις λογισμικού

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, και αν το κάνετε, θα πρέπει να έχετε χέρια βοηθείας για να λύσετε το ζήτημα, εάν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Είναι εύκολο αν η ομάδα αντιμετώπισης προβλημάτων είναι παρούσα στις ίδιες εγκαταστάσεις με εσάς. Αλλά αν εργάζεστε εξ αποστάσεως, μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Το RDP μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Η ομάδα αντιμετώπισης προβλημάτων μπορεί να κατανοήσει τα προβλήματα αποκτώντας απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας σας χρησιμοποιώντας το RDP και στη συνέχεια επιλύοντας τα προβλήματα.

Ομοίως, το λογισμικό σας μπορεί να χρειαστεί ενημέρωση μετά από λίγο. Αλλά αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας και συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την ίδια παλιά έκδοση, ενδέχεται να υπάρχουν σφάλματα, σφάλματα και ζητήματα ασφαλείας. Δεν θα προκαλέσει μόνο πιθανούς κινδύνους, αλλά θα προκαλέσει επίσης αναποτελεσματικότητα κατά την εργασία.

Έτσι, χρησιμοποιώντας το RDP, η ομάδα συντήρησης μπορεί να αποκτήσει απομακρυσμένη πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας σας και να ενημερώσει το λογισμικό για εσάς, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε την πιο πρόσφατη έκδοση για να λειτουργεί χωρίς να φοβάστε παραβιάσεις δεδομένων. Αυτό εξαλείφει επίσης την ανάγκη για ομάδες αντιμετώπισης προβλημάτων ή συντήρησης να επισκέπτονται φυσικά τον υπολογιστή σας από άλλο κτίριο ή όροφο. Οι διαχειριστές μπορούν να το κάνουν εύκολα κάνοντας είσοδο στον υπολογιστή σας και επιλύοντας τα προβλήματα με μεγαλύτερη ευκολία.

Εξαλείφει τις ανάγκες VPN

Η χρήση του RDP μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη χρήσης VPN. Ένα VPN προσφέρει πρόσβαση σε επίπεδο δικτύου στους χρήστες, η οποία θα μπορούσε να είναι ανασφαλής. Μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τους εισβολείς να διεισδύσουν στα συστήματα και τα δεδομένα σας και να δημιουργήσουν απειλές.

Από την άλλη πλευρά, το RDP σας προσφέρει πρόσβαση σε επίπεδο επιφάνειας εργασίας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να διατηρείτε την ασφάλεια για κρίσιμα για τις επιχειρήσεις δεδομένα και λειτουργίες όπου δεν έχετε την πολυτέλεια να αναλάβετε ρίσκα. Επίσης, μειώνει το κόστος του VPN, ενώ σας παρέχει πολλές δυνατότητες για εργασία από το σπίτι και απομακρυσμένη πρόσβαση σε επιτραπέζιους υπολογιστές όταν το χρειάζεστε.

Προσβάσιμο σε όλο το λειτουργικό σύστημα

Το RDP δεν περιορίζεται μόνο στο οικοσύστημα των Windows. Αντίθετα, είναι διαθέσιμο για διάφορα λειτουργικά συστήματα όπως macOS, iOS, Android, Linux και Unix. Εάν διαθέτετε λογισμικό πελάτη RDP με ChromeOS, macOS, Linux κ.λπ., μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε άλλη επιφάνεια εργασίας των Windows μέσω ενός υποστηριζόμενου προγράμματος περιήγησης.

Εύκολο στην εφαρμογή

Η εφαρμογή μιας λύσης RDP είναι εύκολη επειδή έχει το ίδιο λειτουργικό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή και διακομιστή της Microsoft. Για να ξεκινήσετε, τα τρέχοντα εργαλεία διαχείρισης είναι αρκετά για να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε χρήστες. Επιπλέον, το λογισμικό και οι εφαρμογές RDP πολλαπλών πλατφορμών σάς επιτρέπουν να διευκολύνετε την πολυπλοκότητα των πολιτικών σας BYOD.

  Διορθώστε ότι οι υπηρεσίες τομέα Active Directory δεν είναι διαθέσιμες αυτήν τη στιγμή

Ποιος χρησιμοποιεί το RDP και για ποιο σκοπό;

Πολλές επιχειρήσεις και επαγγελματίες χρησιμοποιούν λογισμικό Remote Desktop Protocol (RDP) για διάφορες περιπτώσεις.

  • Επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις που αναζητούν τρόπους συγκέντρωσης της διαχείρισης επιτραπέζιων υπολογιστών και εφαρμογών χρησιμοποιούν RDP. Παρέχει τα σωστά εργαλεία για την παροχή επιτραπέζιων υπολογιστών και εφαρμογών ως υπηρεσία, όλα από μια κεντρική τοποθεσία. Τους βοηθά να μειώσουν το λειτουργικό κόστος και την πολυπλοκότητα κατά τη διάρκεια ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας και ενημερώσεων.
  • Διαχειριζόμενοι πάροχοι υπηρεσιών (MSP): Το RDP βοηθά τους MSP να προσφέρουν άμεσες λύσεις στους πελάτες τους όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις υπηρεσίες. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι πελάτες, οι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να τους προσφέρουν γρήγορες λύσεις. Αυτό βελτιώνει την εμπειρία των πελατών, εξοικονομώντας παράλληλα κόστος και χρήματα για ταξίδια.
  • Υποστήριξη πελατών: Μερικές φορές, μόνο το να μιλάτε στο τηλέφωνο με τους πελάτες σας δεν αρκεί για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματά τους. Ίσως χρειαστεί να αποκτήσετε πρόσβαση στα συστήματά τους και να δείτε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς να το αντιμετωπίσετε. Χρησιμοποιώντας το RDP, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας του πελάτη σας, να κατανοήσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να τα διορθώσετε εύκολα σαν να κάθεστε δίπλα στο μηχάνημα και να εργάζεστε. Εξυπηρετεί και πάλι μια εξαιρετική εμπειρία πελάτη, αποφεύγοντας τις διαφωνίες.
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων πληροφορικής: Είτε οι υπάλληλοί σας εργάζονται εξ αποστάσεως είτε από τις εγκαταστάσεις, μπορείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα στα συστήματά τους χρησιμοποιώντας το RDP ενώ κάθεστε άνετα από το γραφείο σας. Σας εξοικονομεί από το να ταξιδέψετε στη θέση τους σε άλλη τοποθεσία, κτίριο ή όροφο και να χάσετε χρόνο σε αυτό.
  • Προσωπική χρήση: Εάν χρησιμοποιείτε πολλές συσκευές, μια λύση RDP θα σας βοηθήσει να παραμένετε συνεχώς συνδεδεμένοι με τις συσκευές σας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε οποιοδήποτε αρχείο ή πόρο που είναι αποθηκευμένο σε ένα απομακρυσμένο μηχάνημα και να το χρησιμοποιήσετε στον υπολογιστή σας (καθώς δεν μπορείτε να πάρετε όλες τις συσκευές μαζί σας, σωστά;) Είναι επίσης χρήσιμο να βοηθήσετε την οικογένειά σας εάν αντιμετωπίζει προβλήματα με το σύστημά τους ή εφαρμογές.
  • Ταξιδεύοντας: Εάν ταξιδεύετε και χρειάζεστε αμέσως ένα αρχείο αποθηκευμένο στο χώρο εργασίας σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λογισμικό RDP για να αποκτήσετε άμεση πρόσβαση στο αρχείο. Δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία σας.
  • Επίδειξη: Οι χρήστες χρησιμοποιούν το RDP για να επιδείξουν αρχεία και εφαρμογές που είναι προσβάσιμες μόνο από το γραφείο. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσετε πρόσβαση σε δεδομένα από ιδιωτικές συσκευές και να επιδείξετε την εργασία σας στον υπολογιστή γραφείου, ακόμα κι αν το αρχείο σας είναι αποθηκευμένο στον οικιακό σας υπολογιστή.
  • Υπολογιστική ισχύς: Εάν χρειάζεται να εκτελέσετε ισχυρούς υπολογισμούς, κάτι που δεν είναι δυνατό με τη συσκευή σας στο δρόμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το RDP s0ftware για να συνδεθείτε στο σταθμό εργασίας του γραφείου σας με ισχυρές δυνατότητες.

Συμβουλές για να ασφαλίσετε τις συνδέσεις RDP σας

Εάν δεν ληφθεί η κατάλληλη προσοχή, οι συνδέσεις απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας μπορεί να ανοίξουν ένα κενό για κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό ισχύει και για το ΠΑΑ. Ως εκ τούτου, πρέπει να εφαρμόσετε ορισμένες βέλτιστες πρακτικές για να εξασφαλίσετε τις συνδέσεις RDP σας.

  • Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που συνδυάζουν κεφαλαία και πεζά γράμματα, σύμβολα και γράμματα, διατηρώντας παράλληλα ένα υγιές μήκος και πολυπλοκότητα. Βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πρόσβαση σε πολλούς λογαριασμούς.
  • Εφαρμόστε τον έλεγχο ταυτότητας σε επίπεδο δικτύου (NLA) από προεπιλογή στον υπολογιστή σας με Windows για να βεβαιωθείτε ότι δημιουργούνται μόνο επαληθευμένες συνδέσεις με το σωστό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης.
  • Ορίστε τη μέγιστη κρυπτογράφηση για τις συνδέσεις RDP σας για να επιτύχετε το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρά στοιχεία ελέγχου ταυτότητας και πρόσβασης, όπως MFA, μηδενική εμπιστοσύνη, πρόσβαση ελάχιστων προνομίων, λίστες επιτρεπόμενων και άλλα.
  • Αποφύγετε το άνοιγμα συνδέσεων RDP στον Ιστό. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε μια πύλη RD ή VPN για να δημιουργήσετε ένα ασφαλές κανάλι για το τοπικό σας δίκτυο.
  • Απόκρυψη θυρών RDP πίσω από VPN και τείχη προστασίας για να μειώσετε την επιφάνεια επίθεσης.
  • Περιορίστε τις συνδέσεις RDP για μη διαχειριστές, καθώς δεν μπορούν να αλλάξουν τις ρυθμίσεις αρχείων και έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα οικιακά αρχεία. Θα βοηθήσει στον περιορισμό των κινδύνων.
  • Περιορίστε τον αριθμό των προσπαθειών κωδικού πρόσβασης πριν τον κλειδώσετε για να αποτρέψετε επιθέσεις DDoS.
  • Διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό πελάτη RDP και το λογισμικό διακομιστή RDP.
  • Σαρώστε τακτικά το δίκτυό σας για ευπάθειες και επιθέσεις.

συμπέρασμα

Το λογισμικό Remote Desktop Protocol (RDP) θα σας βοηθήσει να συνδεθείτε σε μια απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας και να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία και την εφαρμογή, να αντιμετωπίσετε προβλήματα, να ενημερώσετε το λογισμικό και πολλά άλλα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξοικονομήσετε ώρες σε ταξίδια και χιλιάδες έξοδα, ενώ απολαμβάνετε την άνεση της εργασίας και της διαχείρισης των πάντων από μια κεντρική τοποθεσία.

Επομένως, εάν θέλετε να εφαρμόσετε RDP στον οργανισμό σας, μπορείτε να εξετάσετε ορισμένα από τα λογισμικά RDP που ανέφερα, όπως το mRemoteNG, το GoToMyPC και το Switch. Είναι όλα εξαιρετικά και μπορείτε να επιλέξετε ένα με βάση τις προτιμήσεις σας.