Τι είναι το Motion Smoothing σε μια τηλεόραση και γιατί το μισούν οι άνθρωποι;

Αν μόλις αγοράσατε μια καινούργια τηλεόραση, ίσως αναρωτιέστε γιατί όλα όσα παρακολουθείτε είναι τρομερά επιταχυνόμενα και ομαλά, σαν να παρακολουθείτε μια ζωντανή μετάδοση όλη την ώρα. Δεν φαντάζεστε πράγματα: Η τηλεόρασή σας μπορεί να υποφέρει από εξομάλυνση κίνησης.

Τι είναι το Motion Smoothing και πώς λειτουργεί;

Κάθε κατασκευαστής τηλεοράσεων αποκαλεί τη συγκεκριμένη τεχνολογία με διαφορετικό όνομα, φυσικά για λόγους μάρκετινγκ. Action Smoothing, TruMotion, Motionflow—όλα αυτά είναι ονόματα για την ίδια λειτουργία: κάνοντας την εικόνα της τηλεόρασής σας πιο ομαλή. Και αυτό είναι εξομάλυνση της κίνησης. Είναι επίσης γνωστό ως το «φαινόμενο της σαπουνόπερας» επειδή οι χαμηλού προϋπολογισμού σαπουνόπερες είχαν φθηνές βιντεοκάμερες που παρήγαγαν υψηλότερο ρυθμό καρέ και πιο ομαλό βίντεο.

Οι περισσότερες τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες και εκπομπές κινηματογραφούνται με ταχύτητα 24 ή 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps, που ονομάζεται επίσης “hertz” ή “Hz”), η οποία είναι αρκετά γρήγορη ώστε το μάτι να τις αντιληφθεί ως ομαλό βίντεο και όχι ως ασταθής προβολή διαφανειών. Ωστόσο, το τυπικό που μπορούν να κάνουν οι περισσότερες τηλεοράσεις και οθόνες είναι 60 Hz και ορισμένες πιο ακριβές οθόνες χρονολογούνται στα 120 Hz και ακόμη και στα 240 Hz.

  Πώς να μετατρέψετε έγγραφο PDF σε Word (ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ)

Ωστόσο, οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές εξακολουθούν να είναι 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που παρουσιάζει ένα πρόβλημα: τι νόημα έχουν οι οθόνες 60 Hz εάν το περιεχόμενο που παρακολουθείτε ενημερώνεται μόνο στο μισό; Ο ρυθμός ανανέωσης της ταινίας δεν αλλάζει σύντομα, επομένως εδώ έρχεται το “Motion Smoothing”. Η εξομάλυνση κίνησης προσπαθεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα κάνοντας μια εικασία για τα 30 καρέ που λείπουν από κάθε δευτερόλεπτο, συνήθως συγκρίνοντας ένα πριν και το μετά πυροβόλησε και προσπαθώντας να βρει τη μέση λύση μεταξύ των δύο τους.

Γιατί είναι τέτοιο πρόβλημα;

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με την εξομάλυνση της κίνησης. Εξάλλου, έχουμε περάσει χρόνια εκπαιδεύοντας τον εγκέφαλό μας για να απολαμβάνουμε ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν γυριστεί στα 24 ή 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, και ο εγκέφαλός μας έχει αρχίσει να το σκέφτεται όπως πρέπει να είναι μια ταινία ή μια τηλεοπτική εκπομπή.

  Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στα Πρόσφατα αρχεία από το μενού Έναρξη στα Windows 10

Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων, από την άλλη, προσπαθούν απλώς να διαφημίσουν μεγαλύτερους αριθμούς στους καταναλωτές. Τα 240 Hz πρέπει να είναι καλύτερα από 120 Hz και πολύ καλύτερα από 60 Hz, σωστά; Λοιπόν, μερικές φορές είναι, ναι — ειδικά όταν το περιεχόμενο έχει σχεδιαστεί για αυτό.

Ωστόσο, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν απολαμβάνουν τους υψηλότερους ρυθμούς καρέ στο μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου που παρακολουθούν. Η προβολή περιεχομένου που έχει τραβηχτεί στα 24 ή 30 fps φαίνεται ιδιαίτερα περίεργη σε τηλεοράσεις που τρέχουν στα 120 Hz και άνω. Η απίστευτα ομαλή κίνηση κάνει το βίντεο να μοιάζει σχεδόν αληθινό, κάτι που σπάει εντελώς τη βύθιση του κινηματογράφου. Ειλικρινά, συχνά νιώθετε περισσότερο σαν να παρακολουθείτε ένα ντοκιμαντέρ πίσω από τα παρασκήνια για την ταινία παρά την ίδια την ταινία.

Για ορισμένα πράγματα, η εξομάλυνση της κίνησης έχει νόημα. Τα αθλήματα ζωντανής δράσης και τα βιντεοπαιχνίδια, για παράδειγμα, έχουν γρήγορο περιεχόμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λίγο περισσότερη ευκρίνεια. Δυστυχώς, δύο άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την εξομάλυνση της κίνησης σπάνε και αυτές τις δύο περιπτώσεις χρήσης.

Για τα αθλήματα, τα πράγματα μερικές φορές κινούνται τόσο γρήγορα που ο αλγόριθμος εξομάλυνσης δεν ξέρει τι να κάνει και καταλήγει να παράγει μια παράξενη, συχνά θολή εικόνα αντί για ένα καθαρό πλαίσιο “ενδιάμεσα”. Αυτό το ελάττωμα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα εσφαλμένες ή εσφαλμένες εικόνες, ονομάζεται artifacting.
Για τα βιντεοπαιχνίδια, η επιπλέον καθυστέρηση εισόδου που απαιτείται για την προσθήκη εξομάλυνσης κίνησης καταστρέφει εντελώς τη δυνατότητα αποτελεσματικής αναπαραγωγής του παιχνιδιού. Τα χειριστήρια αισθάνονται νωθρά και δεν ανταποκρίνονται, γι’ αυτό οι περισσότερες τηλεοράσεις προσφέρουν μια “Λειτουργία παιχνιδιού” που απενεργοποιεί την εξομάλυνση της κίνησης και άλλα προηγμένα εφέ εικόνας.

  Πώς να διαγράψετε αυτόματα αρχεία παλαιότερα των X ημερών στα Windows 10

Και άλλα είδη περιεχομένου, όπως καλωδιακές ειδήσεις ή ριάλιτι, μπορεί να φαίνονται παράξενα παρόλο που δεν είναι «κινηματογράφος».

Το έχω; Πώς μπορώ να το ξεφορτωθώ;

Πιθανότατα θα παρατηρούσατε εάν η τηλεόρασή σας το είχε ενεργοποιήσει. Εάν διαθέτετε μια νεότερη τηλεόραση με επωνυμία, η εξομάλυνση κίνησης μπορεί να είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή. Τις περισσότερες φορές, η επιλογή απενεργοποίησης είναι κρυμμένη στις ρυθμίσεις εικόνας στο μενού, αλλά αν δεν μπορείτε να τη βρείτε, μπορείτε να διαβάσετε τους οδηγούς μας σχετικά με τον τρόπο απενεργοποίησης του εφέ για Samsung, LG, Sony, Vizio, και τηλεοράσεις Roku.

Διαφορετικά, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο και τον ιστότοπο υποστήριξης της τηλεόρασής σας.