Τι είναι το Markdown και πώς το χρησιμοποιείτε;

, και πολλά άλλα. Οι υπολογιστές δεν έχουν πρόβλημα να τα διαβάσουν επειδή απλώς ακολουθούν τη σύνταξη (τους κανόνες της HTML) και εφαρμόζουν τη μορφοποίηση που ταιριάζει με τις ετικέτες.

Οι ετικέτες, ωστόσο, καθιστούν αρκετά δύσκολο για τους ανθρώπους να διαβάσουν HTML και να κατανοήσουν πώς θα φροντίσει το κείμενο μετά την απόδοση του υπολογιστή. Δεν είναι πολύ «φιλικό προς το χρήστη» για άτομα που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία στην ανάγνωσή του.

Το Markdown, από την άλλη πλευρά, εννοείται “να είναι όσο πιο ευανάγνωστο και εύκολο στη γραφή είναι εφικτό.» Ο John Gruber και ο Aaron Schwartz εξηγούν γιατί δημιούργησαν το Markdown το 2004 και παρέχουν έναν οδηγό για τη σύνταξη του Ο ιστότοπος του Gruber.

Με λίγα λόγια, το Markdown διευκολύνει τη μορφοποίηση κειμένου για ιστοσελίδες, επειδή οι ετικέτες του είναι απλούστερες από την HTML και μετατρέπονται αυτόματα σε HTML. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζετε HTML για να γράψετε κάτι για μια ιστοσελίδα, επειδή το Markdown μεταφράζει τις ετικέτες σας σε HTML για εσάς.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα iPhone με σπασμένο κουμπί λειτουργίας

Δεν καλύπτει όλες τις πιθανές ετικέτες HTML, αλλά, μάλλον, τις πιο συνηθισμένες επιλογές μορφοποίησης.

Πώς χρησιμοποιείτε το Markdown;

Για να χρησιμοποιήσετε το Markdown, απλώς εφαρμόζετε απλές ετικέτες στο κείμενό σας. Για παράδειγμα, για να μορφοποιήσετε κείμενο με πλάγιους χαρακτήρες, βάζετε κάτω παύλες γύρω του ως εξής: _αυτό είναι κάποιο κείμενο με πλάγιους χαρακτήρες_.

Ακολουθούν μερικά άλλα παραδείγματα μορφοποίησης Markdown από το οδηγός σύνταξης:

Κεφαλίδες

# Αυτό είναι ένα H1

## Αυτό είναι ένα H2

###### Αυτό είναι ένα H6

Κουκκίδες

* Το κόκκινο
* Πράσινο
* Μπλε

Αριθμημένες λίστες

1. Πουλί
2. ΜακΧέιλ
3. Ενορία

Έμφαση (πλάγια γράμματα)

*κείμενο*
_κείμενο_

  Τι σημαίνει "GG" και πώς το χρησιμοποιείτε;

Το Markdown μετατρέπει τόσο το *text* όσο και το _text_ σε HTML ή ετικέτα, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μια εφαρμογή που να ερμηνεύει το ετικέτα ως κόκκινο κείμενο που αναβοσβήνει. Στην πράξη, ωστόσο, σχεδόν κάθε εφαρμογή (συμπεριλαμβανομένου κάθε προγράμματος περιήγησης ιστού) το ερμηνεύει ως κείμενο με πλάγια γραφή.

Δυνατό (έντονη)

**κείμενο**
__κείμενο__

Το Markdown μετατρέπει τόσο το **κείμενο** όσο και το __text__ σε HTML ετικέτα, η οποία συνήθως εμφανίζεται ως έντονο κείμενο. Με άλλα λόγια, για επιπλέον έμφαση, χρησιμοποιήστε διπλούς χαρακτήρες * ή _.

Υπάρχουν επίσης παραλλαγές του Markdown — όπως π.χ CommonMark και GitHub Flavored Markdown (GFM)—αλλά όλα αυτά βασίζονται στην αρχική προδιαγραφή Markdown. Οι παραλλαγές συνήθως απλώς επεκτείνουν το πρότυπο προσθέτοντας ετικέτες μορφοποίησης που δεν καλύπτει το αρχικό Markdown.

Αφού μορφοποιήσετε το κείμενό σας, μια εφαρμογή πρέπει να το μετατρέψει σε HTML, κάτι που συνήθως γίνεται αυτόματα. Για παράδειγμα, τα αρχεία README στο GitHub χρησιμοποιούν Markdown και εφόσον έχουν επέκταση αρχείου .MD, το GitHub τα μετατρέπει αυτόματα στις σωστές ετικέτες HTML όταν δημοσιεύονται.

  Πώς να αποκτήσετε την εφαρμογή Apple TV εκτός της περιοχής των ΗΠΑ

Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα χρειαστεί να το κάνετε μόνοι σας, αλλά αν το κάνετε, υπάρχει ένα Εργαλείο Markdown διαθέσιμος.

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Markdown;

Όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Markdown στο GitHub, αλλά και στο Reddit, το StackOverflow και άλλους ιστότοπους. Εάν έχετε μορφοποιήσει ποτέ κείμενο σε μηνύματα WhatsApp ή συνομιλίες Slack, το έχετε ήδη χρησιμοποιήσει επειδή αυτές οι εφαρμογές χρησιμοποιούν ένα (πολύ μικρό) υποσύνολο ετικετών Markdown για τη μορφοποίηση κειμένου.

Αν θέλετε να μάθετε Markdown, ρίξτε μια ματιά στο πρωτότυπο Οδηγός σύνταξης Markdown ή τρίτου μέρους ιστοσελίδα φροντιστηρίου. Είναι εύκολο να το μάθετε και θα κάνει τα αρχεία σας README και τα σχόλια Reddit ή StackOverflow πιο εύκολα να τα διαβάσουν οι άλλοι.