Τι είναι το LAN και το VLAN; Ένας οδηγός εισαγωγής

Το VLAN και το LAN είναι παρόμοια. Το LAN είναι μια συλλογή από διάφορες συσκευές δικτύου που επιτρέπουν την επικοινωνία μεταξύ συσκευών και το VLAN είναι ένας τύπος LAN που ενισχύει τις δυνατότητές του.

Το βασικό LAN έχει περιορισμένες δυνατότητες που προκαλούν συμφόρηση στα δίκτυα. Αυτά τα δίκτυα χωρίζονται σε διαφορετικούς σταθμούς εργασίας εντός του LAN για την εξάλειψη του φορτίου και της συμφόρησης.

Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος για την εισαγωγή του VLAN είναι ο διαχωρισμός αυτών των δικτύων.

Αν και οι λειτουργίες είναι ίδιες, τόσο το LAN όσο και το VLAN διαφέρουν ως προς τις τεχνικές και τις ιδιότητες τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσω λεπτομερώς κάθε όρο, συμπεριλαμβανομένων των τύπων, των αρχών λειτουργίας, της χρήσης και άλλων, και επίσης θα διαφοροποιήσω μεταξύ LAN και VLAN.

Ορίστε!

Τι είναι το LAN;

Το τοπικό δίκτυο (LAN) είναι μια σύνδεση μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ τους και περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Η περιοχή θα μπορούσε να είναι γραφείο, σχολείο, κτίριο κ.λπ. Είναι ένας τύπος δικτύου χαμηλού κόστους που περιλαμβάνει λιγότερο ακριβές συσκευές δικτύωσης και καλωδίωση.

Το LAN μοιράζεται πολλές πληροφορίες και πόρους, όπως εφαρμογές λογισμικού, εκτυπωτές, κάμερες, αρχεία και πολλά άλλα για να διευκολύνει την εργασία σας. Ακόμα κι αν ένας από τους πόρους δεν είναι διαθέσιμος τοπικά, μπορείτε να λάβετε πόρους από απόσταση.

Ένας διακόπτης ή ένα σύνολο διακοπτών συνδέεται με μια ομάδα συσκευών και υπολογιστών χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα TCP/IP. Οι ιδιωτικές διευθύνσεις διαφέρουν από τις διευθύνσεις άλλων μηχανημάτων σε ένα τοπικό δίκτυο. Τα δεδομένα μεταδίδονται με υψηλότερο ρυθμό λόγω των περιορισμένων συνδέσεων υπολογιστή.

Εξ ορισμού, το υλικό, όπως οι προσαρμογείς δικτύου, τα καλώδια Ethernet, οι διανομείς κ.λπ., πρέπει να είναι φθηνό και η σύνδεση πρέπει να είναι υψηλής ταχύτητας. Το LAN μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά σημεία, επειδή η διαχείριση και η εγκατάσταση είναι απλές.

Για τη σωστή επικοινωνία των δικτύων LAN, υπάρχουν δύο μέσα – ομοαξονικά καλώδια και καλώδια συνεστραμμένου ζεύγους. Δεδομένου ότι και τα δύο μέσα διανύουν περιορισμένη απόσταση, ο θόρυβος και η ανακρίβεια είναι ελάχιστες. Οι ταχύτητες δεδομένων στο LAN κυμαίνονται από 4-16 Mbps.

Σήμερα, οι ταχύτητες δεδομένων έχουν βελτιωθεί και φτάνουν σε εύρος 100-1000 Mbps. Η καθυστέρηση διάδοσης στο LAN είναι σχετικά μικρή. Τα μικρότερα LAN μπορούν να χρησιμοποιήσουν δύο υπολογιστές, ενώ τα μεγαλύτερα LAN μπορούν να απασχολήσουν χιλιάδες υπολογιστές.

Τα LAN είναι συνήθως ενσύρματες συνδέσεις. Ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσετε ασύρματη συνδεσιμότητα σε ορισμένα σημεία. Η ανοχή του σε σφάλματα είναι υψηλότερη και τα δίκτυα είναι λιγότερο συμφορημένα.

Τι είναι το VLAN;

Το Εικονικό Τοπικό Δίκτυο (VLAN) είναι μια λογική αναπαράσταση δικτύων που ομαδοποιεί ένα υποσύνολο διαφορετικών συσκευών δικτύου για κοινή χρήση ενός φυσικού τοπικού δικτύου (LAN) απομονώνοντας την κίνηση δικτύου για κάθε ομάδα.

Τα VLAN μπορούν να εκτελεστούν στους διακόπτες ανώτερης τεχνολογίας. Ένα VLAN επιτρέπει σε διαφορετικά δίκτυα να λειτουργούν σαν να είναι μέρος του ίδιου LAN. Η πιο πλεονεκτική λειτουργία ενός VLAN είναι ότι μπορεί να μειώσει την καθυστέρηση δικτύου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του δικτύου και εξοικονομώντας πόρους δικτύου.

  Διορθώστε το Σφάλμα 10016 Ρυθμίσεις δικαιωμάτων για συγκεκριμένη εφαρμογή

Τα VLAN χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη διαχείριση δικτύου, την επεκτασιμότητα και την ασφάλεια. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποτελεσματική διατήρηση των ροών κυκλοφορίας. Η κύρια ειδικότητα του VLAN είναι ότι τα τμήματα LAN μπορούν να συστέλλονται και να εκτείνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις.

Η διαίρεση ενός τομέα μετάδοσης μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερο εύρος ζώνης. Έτσι, το VLAN εξαλείφει την απαίτηση πολλών μεταγωγέων για τα υποδίκτυα μιας επιχείρησης. Οι διακόπτες χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση VLAN και κάθε θύρα εκχωρείται σε ένα μόνο εικονικό LAN.

Οι θύρες που υπάρχουν στο VLAN μπορούν να εκχωρήσουν εκπομπές. Εξασφαλίζει επίσης τη σύνδεσή σας περιορίζοντας τη μετάδοση σε κάθε θύρα και δημιουργώντας πολλές εκπομπές από μία μόνο θύρα.

Το VLAN προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία καθώς οι θύρες μπορούν να αλλάξουν εάν απαιτείται. Μειώνει το κόστος και εξαλείφει την ανάγκη αγοράς δαπανηρών μεταγωγέων για τη διαφοροποίηση των υποδικτύων. Το VLAN υλοποιεί ένα ιεραρχικό δίκτυο που απευθύνεται σε ένα σχήμα από το οποίο μπορείτε να εκχωρήσετε διευθύνσεις IP στο τμήμα δικτύου.

Εύρος VLAN:

Μερικές σημαντικές σειρές VLAN:

  • VLAN 0-4095: Δεσμευμένο VLAN που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να δει
  • VLAN 1: Αυτός είναι ένας προεπιλεγμένος διακόπτης που δεν μπορείτε να διαγράψετε ή να επεξεργαστείτε, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί
  • VLAN 2-1001: Μια κανονική περιοχή VLAN που μπορεί να δημιουργηθεί, να επεξεργαστεί και να διαγραφεί
  • VLAN 1002-1005: Αυτές είναι οι προεπιλογές της CISCO που χρησιμοποιούνται για FDDI και δαχτυλίδια διακριτικών. Αυτό δεν μπορεί να διαγραφεί
  • VLAN 1006-4094: Πρόκειται για το εκτεταμένο εύρος εικονικών δικτύων LAN

Οι κύριοι σκοποί των VLAN περιλαμβάνουν:

  • Για να βελτιώσετε την απόδοση των συσκευών μειώνοντας την επισκεψιμότητα που μπορεί να επεξεργαστεί ή να δει ένα δεδομένο τελικό σημείο.
  • Το VLAN βελτιώνει την ασφάλεια του δικτύου επιτρέποντας υψηλότερο έλεγχο στον οποίο οι συσκευές μπορούν να έχουν πρόσβαση η μία στην άλλη. Για παράδειγμα, οι ομάδες δικτύου περιορίζουν κάποια πρόσβαση διαχείρισης στις συσκευές IoT ή τον εξοπλισμό δικτύου σε συγκεκριμένα VLAN.
  • Το VLAN χρησιμοποιείται επίσης για τη διευκόλυνση της διαχείρισης που επιτρέπει στους διαχειριστές να ομαδοποιούν διαφορετικές συσκευές για μη τεχνικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, οι διαχειριστές τοποθετούν όλες τις λογιστικές συσκευές στο ίδιο VLAN και τους υπολογιστές ανθρώπινου δυναμικού σε ορισμένα άλλα VLAN.

LAN έναντι VLAN: Τύποι

Τύποι LAN

Υπάρχουν δύο τύποι LAN:

#1. Ενσύρματο LAN

Ένα ενσύρματο LAN χρησιμοποιεί καλώδια Ethernet και διακόπτες για τη σύνδεση διακομιστών, συσκευών IoT και τερματικών σημείων σε εταιρικά δίκτυα. Για τις μικρές επιχειρήσεις, ένα ενσύρματο LAN περιέχει έναν ενιαίο, μη διαχειριζόμενο διακόπτη LAN μαζί με πολλές θύρες Ethernet για τη διασύνδεση όλων των συσκευών.

Ωστόσο, τα μεγαλύτερα LAN μπορούν να συνδέσουν χιλιάδες συσκευές, αλλά απαιτούν πρόσθετο λογισμικό, υλικό και βήματα διαμόρφωσης για να βεβαιωθείτε ότι το δίκτυο λειτουργεί καλά.

#2. Ασύρματα LAN

Το ασύρματο LAN χρησιμοποιεί προδιαγραφές IEEE 802.11 για τη μεταφορά δεδομένων μεταξύ του δικτύου και των τελικών συσκευών χρησιμοποιώντας ασύρματο φάσμα. Το ασύρματο LAN είναι προτιμότερο από ένα ενσύρματο LAN λόγω της εξοικονόμησης κόστους και των δυνατοτήτων ευελιξίας του.

Τύποι VLAN

Τα VLAN είναι δύο τύπων:

#1. Βασισμένο σε θύρα ή στατικό VLAN

Οι μηχανικοί δικτύου δημιουργούν στατικό VLAN διανέμοντας θύρες στο μεταγωγέα δικτύου σε ένα μόνο VLAN. Αυτές οι θύρες επικοινωνούν μόνο με τα εκχωρημένα VLAN. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα port VLAN δεν είναι πραγματικά στατικά, καθώς τα VLAN που έχουν εκχωρηθεί στις θύρες μπορούν να αλλάξουν χειροκίνητα αμέσως ή με αυτοματισμό δικτύου.

#2. Βασισμένο στη χρήση ή δυναμικό VLAN

Οι μηχανικοί δικτύου δημιουργούν αυτόν τον τύπο VLAN παραδίδοντας κίνηση στο VLAN δυναμικά, με βάση τη συσκευή που δημιουργεί κίνηση ή τον τύπο κυκλοφορίας. Μια θύρα εκχωρείται στο VLAN με βάση την ταυτότητα της συσκευής, όπως υποδεικνύεται από το πιστοποιητικό ασφαλείας ή τα πρωτόκολλα δικτύου που χρησιμοποιούνται.

  8 τρόποι επίλυσης Δεν είναι δυνατή η έναρξη του κατοπτρισμού οθόνης λόγω προβλήματος υλικού

Μία θύρα συνδέεται με πολλά δυναμικά VLAN. Η αλλαγή της συσκευής που είναι συνδεδεμένη μέσω μιας θύρας ή της υπάρχουσας συσκευής που χρησιμοποιείται ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του VLAN που έχει εκχωρηθεί σε μια θύρα.

LAN εναντίον VLAN: Πώς λειτουργούν;

Πώς λειτουργεί το LAN;

Το LAN απαιτεί βασικά στοιχεία για τη λειτουργία:

  • Διεπαφή στο δίκτυο: Οι διεπαφές περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές και υπολογιστικές συσκευές που λειτουργούν ως τερματικά σημεία για την αποστολή και λήψη δεδομένων.
  • Διασυνδέσεις: Υποστηρίζει τη μεταφορά πληροφοριών ή δεδομένων από το ένα μέρος στο άλλο. Τα μέσα δικτύου και το NIC αποτελούν μέρος της διασύνδεσης. Τα ασύρματα μέσα και τα καλώδια στα μέσα δικτύου χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σημάτων. Η λειτουργία μιας κάρτας διεπαφής δικτύου (NIC) είναι να μετατρέπει τις πληροφορίες σε μια φόρμα που μπορεί να μεταδοθεί εύκολα μέσω του LAN.
  • Συσκευές δικτύου: Οι συσκευές δικτύου είναι διακόπτες, διανομείς και δρομολογητές. Αυτές οι συσκευές λειτουργούν ως ένα συγκρότημα συσκευών που συνδέει τα διαφορετικά τμήματα LAN ή τις συσκευές διεπαφής. Οι διακόπτες και οι διανομείς είναι συσκευές επιπέδου 2, ενώ ο δρομολογητής λειτουργεί στο επίπεδο δικτύου 3.
  • Πρωτόκολλα: Τα πρωτόκολλα ελέγχουν τη μετάδοση πολλών δεδομένων μέσω του τοπικού δικτύου. Τα πρωτόκολλα είναι ARP, DHCP, IP κ.λπ.

Πώς λειτουργεί το VLAN;

Πηγή εικόνας: activereach

Ένα VLAN ανιχνεύεται στον μεταγωγέα δικτύου με το VLAN ID. Κάθε θύρα του μεταγωγέα έχει ένα ή περισσότερα αναγνωριστικά VLAN που της έχουν εκχωρηθεί. Θα προσγειωθεί σε μια προεπιλογή VLAN εάν δεν έχει εκχωρηθεί άλλη θύρα. Κάθε VLAN παρέχει πρόσβαση σύνδεσης δεδομένων στους κεντρικούς υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στις θύρες μεταγωγέα που έχουν διαμορφωθεί με το αναγνωριστικό VLAN τους.

Στη συνέχεια, ένα αναγνωριστικό VLAN μεταφράζεται στην ετικέτα VLAN, η οποία είναι ένα πεδίο 12 bit στην κεφαλίδα δεδομένων κάθε πλαισίου Ethernet που αποστέλλεται στο VLAN. Δεδομένου ότι η ετικέτα έχει μήκος 12 bit, τα VLAN έως 4096 μπορούν να οριστούν ως ο τομέας μεταγωγής. Η ετικέτα VLAN ορίζεται από το IEEE στο πρότυπο 802.1Q.

Δεν θα υπάρχει ετικέτα VLAN όταν το πλαίσιο Ethernet λαμβάνεται από έναν υπολογιστή που είναι ήδη συνδεδεμένος. Στη συνέχεια, ο διακόπτης προσθέτει την ετικέτα VLAN. Σε ένα VLAN που βασίζεται σε θύρα, ο διακόπτης εισάγει την ετικέτα που σχετίζεται με το αναγνωριστικό VLAN της θύρας. Ενώ σε ένα VLAN που βασίζεται στη χρήση, εισάγει την ετικέτα που σχετίζεται με το αναγνωριστικό της συσκευής ή τον τύπο κίνησης που δημιουργεί.

Στη συνέχεια, προωθεί τα καρέ με ετικέτα στον προορισμό τους, προωθώντας μόνο στις θύρες όπου συσχετίζεται το VLAN. Η άγνωστη κίνηση unicast, multicast και εκπομπής προωθείται σε όλες τις θύρες στα VLAN. Όταν ένα πλαίσιο φτάνει στη θύρα διακόπτη προορισμού, η ετικέτα VLAN αποσπάται πριν ξεκινήσει η μετάδοση του πλαισίου στη συσκευή προορισμού του.

LAN εναντίον VLAN: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα του LAN

  • Το LAN είναι ένα φθηνό μέσο μετάδοσης
  • Απλοποιεί τη φυσική σύνδεση της συσκευής με τα μέσα
  • Χρησιμοποιείται για υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων
  • Η διασύνδεση μεταξύ διαφορετικών συσκευών είναι μεγαλύτερη
  • Το LAN είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και ευέλικτο
  • Το LAN επιτρέπει το κλείδωμα αρχείων
  • Θα λάβετε ένα πλήρες σύστημα ασφαλείας έναντι μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης στα δεδομένα

Μειονεκτήματα του LAN

  • Το LAN χρειάζεται μια περιοχή μνήμης σε κάθε κεντρικό υπολογιστή που χρησιμοποιείται στο δίκτυό σας. Αυτό θα μειώσει τον διαθέσιμο χώρο για το πρόγραμμα του χρήστη.
  • Το LAN προσθέτει μια φάση δυσκολίας στη λειτουργία του υπολογιστή σας. Οι χρήστες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατανόησης με εντολές δικτύου. Η αρχή και η εγκατάσταση του LAN χρειάζονται ρυθμιστικές και τεχνικές δεξιότητες.
  • Ορισμένες τρέχουσες εφαρμογές θα αποτύχουν να εκτελεστούν στο παρεχόμενο περιβάλλον δικτύου.
  9 Καλύτερο λογισμικό ήχου για εγγραφή, επεξεργασία, μίξη και άλλα

Πλεονεκτήματα του VLAN

  • Το VLAN επιλύει σημαντικά προβλήματα εκπομπής.
  • Μειώνει το μέγεθος του τομέα μετάδοσης.
  • Με το VLAN, μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  • Βοηθά στη διαχείριση συσκευών ομαλά και εύκολα.
  • Μπορείτε να ομαδοποιήσετε τις συσκευές με βάση τη λειτουργία τους αντί για την τοποθεσία τους.
  • Το VLAN σάς επιτρέπει να δημιουργείτε ομάδες συνδεδεμένων συσκευών έτσι ώστε να μπορούν να ενεργούν σαν να βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.
  • Σας βοηθά να τμηματοποιείτε λογικά τα δίκτυα με βάση ομάδες έργου, λειτουργίες ή τμήματα
  • Μπορείτε να δομήσετε γεωγραφικά το δίκτυο.
  • Θα έχετε υψηλότερη απόδοση.

Μειονεκτήματα του VLAN

  • Ένα πακέτο μπορεί να διαρρεύσει από το ένα VLAN στο άλλο.
  • Ένα εγχυμένο πακέτο οδηγεί σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
  • Θα χρειαστείτε έναν επιπλέον δρομολογητή για τη διαχείριση του φόρτου εργασίας στα μεγαλύτερα δίκτυα.
  • Μπορείτε να αντιμετωπίσετε προβλήματα διαλειτουργικότητας.
  • Ένα VLAN δεν μπορεί να προωθήσει την κυκλοφορία δικτύου σε άλλο VLAN.

LAN εναντίον VLAN: Εφαρμογές

Εφαρμογές LAN

  • Το LAN χρησιμοποιείται σε γραφεία, νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ., καθώς επιτρέπει την κοινή χρήση πολλών πόρων όπως κοινή χρήση δεδομένων, εκτύπωση, Διαδίκτυο, σαρωτές και άλλα.
  • Το LAN εξυπηρετεί επίσης τους χρήστες για πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο σπίτι.
  • Χρησιμοποιείται ευρέως στις μεταποιητικές βιομηχανίες για τον συντονισμό διαφορετικών δραστηριοτήτων μηχανών.
  • Τα LAN υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση πιο αργών δικτύων μεταξύ τους.

Εφαρμογές VLAN

  • Το VLAN είναι χρήσιμο όταν αντιμετωπίζετε μεγάλη κίνηση στο LAN σας.
  • Όταν έχετε περισσότερες από 200 συσκευές στο δίκτυό σας, χρησιμοποιείται VLAN.
  • Όταν μια ομάδα χρηστών απαιτεί προηγμένη ασφάλεια, θα χρειαστείτε ένα VLAN.
  • Όταν οι συσκευές επιβραδύνονται από διαφορετικές εκπομπές, το VLAN είναι μια ιδανική επιλογή.
  • Το VLAN χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση μιας εναλλαγής σε πολλούς διακόπτες.

LAN έναντι VLAN: Διαφορές

Η ρύθμιση ενός LAN είναι μια δαπανηρή ρύθμιση, ενώ η ρύθμιση ενός VLAN είναι μια έξυπνη στρατηγική διευθέτησης.

Και οι δύο όροι έχουν αρκετές διαφορές. Ας τα συζητήσουμε σε μορφή πίνακα.

Το LANVLANLAN ορίζεται ως μια ομάδα υπολογιστών και περιφερειακών συσκευών που συνδέονται σε μια περιοχή. Το VLAN ορίζεται ως ένα προσαρμοσμένο δίκτυο που δημιουργείται από ένα ή περισσότερα LAN. Το LAN λειτουργεί σε έναν μεμονωμένο τομέα εκπομπής. Το VLAN λειτουργεί σε έναν αριθμό τομέων εκπομπής. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970. Εισήχθη για πρώτη φορά το 2003. Το κόστος του LAN είναι υψηλό. Το κόστος του εικονικού LAN είναι μικρότερο. Η καθυστέρηση είναι υψηλή. Η καθυστέρηση είναι χαμηλή. Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται είναι δρομολογητές, διακόπτες και διανομείς .Οι συσκευές που χρησιμοποιούνται είναι διακόπτες και γέφυρες. Το LAN χρησιμοποιεί τυπικά πρωτόκολλα Ethernet, όπως FDDI και token rings. Το VLAN χρησιμοποιεί τυπικά πρωτόκολλα VTP και ISP. Η μέγιστη εμβέλεια σύνδεσης είναι 2 μίλια. Η σύνδεση έχει παρόμοια εμβέλεια. Στο LAN, Το πακέτο υλοποιείται σε κάθε συσκευή. Στο VLAN, το πακέτο αποστέλλεται σε έναν συγκεκριμένο τομέα εκπομπής. Το LAN είναι λιγότερο αποδοτικό. Το VLAN είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Για να χρησιμοποιήσετε το LAN, δεν θα χρειαστείτε καμία πληροφορία. Για να χρησιμοποιήσετε το VLAN, οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν πολλές εντολές για να διαμορφώσουν το VLAN. Το LAN δεν είναι αρκετά ασφαλές. Λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας στο άκρο του δρομολογητή. Βελτιώνει την ασφάλεια. Το LAN φιλτράρει μόνο τα πλαίσια και είναι λιγότερο επεκτάσιμο. Καθορίζει τα πρωτόκολλα και τις θύρες για την ανίχνευση του πλαισίου.

συμπέρασμα

Το Εικονικό Τοπικό Δίκτυο (VLAN) είναι μια επέκταση του Τοπικού Δικτύου (LAN), όπου οι δυνατότητες LAN ενισχύονται με τη λογική τμηματοποίησή του σε πολλούς τομείς μετάδοσης. Αυτό το διαμέρισμα δημιουργεί πολυάριθμα LAN λογικά σε μία μόνο γέφυρα ή μεταγωγέα, μειώνοντας έτσι το κόστος και την κυκλοφορία ενώ αυξάνει την ευκολία, την ασφάλεια και την απόδοση της διαχείρισης.

Έτσι, το εικονικό LAN παρέχει ευκολία διαχείρισης και αντιμετώπισης προβλημάτων με καλύτερη ασφάλεια όλων των συσκευών δικτύου που χρησιμοποιούνται.

Μπορείτε επίσης να εξερευνήσετε τα καλύτερα εργαλεία δοκιμής ταχύτητας Διαδικτύου για να ελέγξετε το Wi-Fi και το εύρος ζώνης του κινητού σας.