Τι είναι το IMAP και πώς λειτουργεί;

Το IMAP είναι το τυπικό πρωτόκολλο email που χρησιμοποιείται για την ανάκτηση email. Αυτό το ειδικό επίπεδο επιτρέπει σε υπολογιστές και διακομιστές να μοιράζονται μηνύματα μεταξύ τους.

Πρέπει να έχετε πρόσβαση και να χρησιμοποιείτε email για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε μέσω υπολογιστή, φορητού υπολογιστή ή smartphone.

Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σας επιτρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα email και να τα χρησιμοποιείτε σαν να είναι αποθηκευμένα τοπικά στον υπολογιστή ή το smartphone σας;

Είναι το IMAP που καθορίζει πώς θα λειτουργήσει ο διακομιστής ή ο υπολογιστής σε ένα email. Κάνει την πρόσβαση στα email εύκολη για τους χρήστες.

Ας καταλάβουμε τι είναι το IMAP, πώς λειτουργεί, τα οφέλη του και άλλες ζωτικές λεπτομέρειες.

Τι είναι το IMAP;

Το Πρωτόκολλο Πρόσβασης Μηνυμάτων Διαδικτύου (IMAP) είναι ένα δημοφιλές πρωτόκολλο επιπέδου μέσω του οποίου οι πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν διακομιστή αλληλογραφίας μέσω της σύνδεσης IP/TCP. Αναπτύχθηκε από τον Mark Crispin το 1986, διευκολύνοντας τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στα γραμματοκιβώτια από μια απομακρυσμένη τοποθεσία σαν να υπάρχει τοπικά.

Είναι ένα από τα πιο χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα email στον κλάδο που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα email. Οι περισσότεροι διακομιστές και προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των Google, Outlook και Mozilla Thunderbird, υποστηρίζουν το IMAP.

Πηγή: phoenixNAP

Το χαρακτηριστικό που διακρίνει το IMAP από άλλα είναι η ικανότητά του να επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε όλα τα email τους από οποιαδήποτε συσκευή θέλουν. Βασικά, λειτουργεί ως γέφυρα ή ενδιάμεσος μεταξύ του προγράμματος-πελάτη email και του διακομιστή, ώστε να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά αντί να χρειάζεται να τα κατεβάσετε.

Στο IMAP, ο διακομιστής αποθηκεύει όλα τα email σας που έχουν ήδη παραδοθεί και σας επιτρέπει να τα διαβάσετε οποιαδήποτε στιγμή χρησιμοποιώντας τον διακομιστή ως μέσο. Δεδομένου ότι αποθηκεύεται κεντρικά, τυχόν αλλαγές σε ένα συγκεκριμένο email ενημερώνονται δυναμικά. Και θα δείτε την αλλαγή όταν αποκτήσετε πρόσβαση στο email από άλλη συσκευή.

Ωστόσο, θα χρειαστείτε σύνδεση στο διαδίκτυο για να αποκτήσετε πρόσβαση και να δείτε αυτές τις αλλαγές στο email. Εκτός από την ανάγνωση, αυτά τα επίπεδα θα σας επιτρέψουν επίσης να οργανώσετε τους φακέλους σας, να αποθηκεύσετε μηνύματα ως πρόχειρο και να επισημάνετε μηνύματα στον διακομιστή.

Επί πλέον?

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολλές εφαρμογές email για πρόσβαση σε όλα τα email σας και το IMAP θα επιτρέψει σε αυτές τις εφαρμογές να παραμείνουν συγχρονισμένες με το email και να εμφανίζουν την τρέχουσα κατάσταση του email. Το IMAP εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επίπεδο μεταφοράς TCP/IP επειδή βοηθά στην ανάγνωση και την τροποποίηση email μέσω του Διαδικτύου.

Όταν πραγματοποιείται η σύνδεση TCP μεταξύ του διακομιστή και του πελάτη, το IMAP χρησιμοποιεί τη θύρα 143 ως προεπιλογή. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη θύρα που χρησιμοποιεί το IMAP, καθώς ακούει επίσης τη Θύρα 993 όταν οι πελάτες θέλουν να συνδεθούν με τον διακομιστή με ασφάλεια μέσω σύνδεσης SSL/TLS.

Πώς λειτουργεί το IMAP;

Το IMAP είναι ένα πρωτόκολλο εισερχόμενου email που λειτουργεί ως ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ του διακομιστή email και του πελάτη. Η λειτουργία του IMAP είναι αρκετά απλή και απρόσκοπτη και χρειάζεται μόνο ένα επίπεδο μεταφοράς TCP/IP για να ολοκληρώσει τη δουλειά.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις συντομεύσεις Siri στο iPhone 6/6 Plus [No Jailbreak]

Όταν δημιουργηθεί η σύνδεση μεταξύ του διακομιστή και του πελάτη, ως χρήστης, απλώς διαβάζετε ένα email από τον διακομιστή και δεν το κατεβάζετε. Κατά την πρόσβαση στα email, μπορεί να αισθάνεστε ότι τα email είναι τοπικά διαθέσιμα, αλλά στην πραγματικότητα αποθηκεύονται στον διακομιστή email.

Εξαιτίας αυτού, το IMAP σάς επιτρέπει να έχετε πρόσβαση στα email από οποιαδήποτε συσκευή και οποιαδήποτε τοποθεσία διαμένετε. Είτε πρόκειται για smartphone, υπολογιστή, φορητό υπολογιστή, tablet ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα έχει σημασία καθώς θα διαβάζετε τα email του διακομιστή μέσω του IMAP.

Λειτουργία IMAP

Για την κατανόησή σας, τα ακόλουθα βήματα θα σας δώσουν μια λεπτομερή εικόνα κάθε διαδικασίας στη λειτουργία του IMAP:

  • Ως χρήστης, το πρώτο βήμα που κάνετε είναι να συνδεθείτε στο λογαριασμό του προγράμματος-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας και ενώ συνδέεστε, ο πελάτης φτάνει στον διακομιστή email μέσω IMAP. Το IMAP λειτουργεί με τα περισσότερα προγράμματα-πελάτες email, όπως το Gmail, το Outlook, το Thunderbird κ.λπ
  • Στη συνέχεια, το IMAP χρησιμοποιεί τη Θύρα 143 ή 993 για να δημιουργήσει τη σύνδεση μεταξύ του διακομιστή email και του πελάτη. Το IMAP, ενώ εργάζεται μέσω Secure Socket Layer (SSL), εκχωρείται αυτόματα στη Θύρα 993. Μέσω TCP/IP, εκχωρείται στη θύρα 143.

  • Μόλις συνδεθείτε στον λογαριασμό email, ο πελάτης σας εμφανίζει μια κεφαλίδα όλων των πρόσφατων εισερχόμενων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Κάνοντας κύλιση και κάνοντας κλικ στην επόμενη σελίδα, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην κεφαλίδα θέματος όλων των email.
  • Όταν θέλετε να διαβάσετε ένα συγκεκριμένο email, το IMAP κατεβάζει το συγκεκριμένο email και σας βοηθά να δείτε όλες τις λεπτομέρειες κάτω από την κεφαλίδα. Ωστόσο, γίνεται αυτόματη λήψη μόνο του μηνύματος και όχι του συνημμένου.
  • Τα προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον το IMAP ως ενδιάμεσο επίπεδο επειδή επιτρέπει γρήγορη πρόσβαση στο email. Το πιο σημαντικό, είναι αρκετά ασφαλές, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης. Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα ανάκτησης email όπως το POP και το SMTP, αλλά το IMAP προσφέρει την πιο ομαλή και γρήγορη λειτουργία.
  • Μόλις διαβάσετε το email από τον διακομιστή email, παραμένει στον διακομιστή εκτός εάν κάνετε τροποποιήσεις. Όλες οι τροποποιήσεις που κάνετε στο γραμματοκιβώτιό σας ενημερώνονται δυναμικά και θα βλέπετε την ίδια τροποποίηση κατά την πρόσβαση από διαφορετικές συσκευές. Το IMAP δεν διαγράφει αυτόματα τα email στα οποία έχει πρόσβαση, εκτός εάν τα διαγράψετε.

Στη συνέχεια, θα συζητήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του IMAP.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του IMAP

Κάθε πρωτόκολλο ανάκτησης email έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ας συζητήσουμε αυτά που σχετίζονται με το IMAP.

Πλεονεκτήματα του IMAP

  • Με το IMAP, τα email γίνονται αυτόματα μόνο όταν κάνετε κλικ σε αυτά. Ως εκ τούτου, προσφέρει απρόσκοπτη και γρήγορη πρόσβαση στα email μέσω του πελάτη χωρίς να χρειάζεται να τα κατεβάσετε εξαρχής.

  • Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο email σας μέσω ενός προγράμματος-πελάτη email από οπουδήποτε στον κόσμο, και αυτό επίσης από οποιαδήποτε συσκευή διαθέτετε, είτε πρόκειται για υπολογιστή, tablet ή smartphone. Τα email συγχρονίζονται πάντα με τον διακομιστή, επομένως είναι άμεσα διαθέσιμο.
  • Εκτός από τη διατήρηση των εισερχόμενων μηνυμάτων, το IMAP αποθηκεύει όλα τα email σας, είτε λαμβάνετε είτε αποστέλλονται, σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή IMAP. Έτσι, μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα email ανά πάσα στιγμή και θα αισθάνεστε ότι είναι αποθηκευμένα στον τοπικό χώρο αποθήκευσης της συσκευής σας.
  • Το IMAP επιτρέπει την πρόσβαση στα email εκτός σύνδεσης. Μπορείτε επίσης να έχετε πρόσβαση στα συνημμένα αφού τα κατεβάσετε.
  • Έχετε την επιλογή να οργανώσετε τα email σας στο διακομιστή σε διάφορους φακέλους και υποφακέλους. Μπορείτε ακόμη και να επισημάνετε email που είναι σημαντικά για εσάς. Επιπλέον, μπορείτε να διαβάσετε, να ταξινομήσετε, να αναζητήσετε και να οργανώσετε τα email σας με ευκολία.
  • Το IMAP υποστηρίζει την επέκταση IDLE, όπου το πρόγραμμα-πελάτη email δείχνει ποιο email δεν είναι αναγνωσμένο ή αναγνωσμένο στα εισερχόμενα.
  • Είναι ένα απλό, γρήγορο και εύκολο στη χρήση πρωτόκολλο ανάκτησης email που δεν θα βρείτε εύκολα σε άλλα πρωτόκολλα. Η διαδικασία είναι τόσο απλοποιημένη που σας βοηθά να έχετε γρήγορη πρόσβαση στα email μέσω οποιασδήποτε σύνδεσης στο διαδίκτυο.
  Πώς μπορώ να συνδεθώ στο Hulu με τον λογαριασμό μου στο Spotify

Λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων, το IMAP έχει γίνει αρκετά δημοφιλές στον κλάδο και στους χρήστες που αξιοποιούν κορυφαίους πελάτες email.

Μειονεκτήματα του IMAP

Αν και το IMAP προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Εδώ είναι η λίστα:

  • Θα χρειαστείτε πάντα μια σύνδεση στο διαδίκτυο για εύκολη ανάγνωση, λήψη του συνημμένου και αποστολή και απάντηση σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του πελάτη σας. Μπορείτε να περάσετε μόνο από ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχετε ήδη διαβάσει όταν δεν έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

  • Δεν θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα ληφθέντα email όταν είστε εκτός σύνδεσης. Επιπλέον, εάν υπάρχει πρόβλημα διακομιστή ή διακοπή του Διαδικτύου, δεν θα έχετε πρόσβαση στα ληφθέντα ή σταλμένα email.
  • Το IMAP απαιτεί πολύ χώρο αποθήκευσης διακομιστή, επειδή όλα τα ληφθέντα και σταλμένα email αποθηκεύονται στον διακομιστή. Για περιορισμένο χώρο αποθήκευσης διακομιστή, θα πρέπει να διαγράψετε παλιά email για να φιλοξενήσετε νέα.
  • Εάν λαμβάνετε πολλά email καθημερινά, τότε θα πρέπει να ψάξετε να αγοράσετε περισσότερο χώρο στον διακομιστή.
  • Ο μηχανισμός ελέγχου ταυτότητας του IMAP μπορεί να παρακαμφθεί από χάκερ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν αναλυτή πρωτοκόλλου και να ανακτήσουν εύκολα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης καθώς μεταφέρονται σε απλό κείμενο.

Προβλήματα ασφαλείας στο IMAP

Το IMAP μπορεί να αυξάνεται μέρα με τη μέρα λόγω των προνομίων και της συμβατότητάς του με πολλές συσκευές, αλλά έχει ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως:

  • Ο διακομιστής όπου αποθηκεύονται όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα εάν παραβιαστεί. Εάν ο διακομιστής του παρόχου email με κάποιο τρόπο δυσλειτουργεί ή τερματιστεί ακατάλληλα, τότε ενδέχεται να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε κανένα από τα email σας.

Επιπλέον, εάν παραβιαστεί, οι χάκερ θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημαντικά έγγραφά σας και στα προσωπικά στοιχεία άλλων.

  • Το IMAP μεταδίδει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης από το άκρο του πελάτη στον διακομιστή χωρίς κρυπτογράφηση. Τα στοιχεία σύνδεσης μεταδίδονται με τη μορφή απλού κειμένου. Με αυτόν τον τρόπο, οι χάκερ μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν έναν αναλυτή και να κλέψουν στοιχεία σύνδεσης από πελάτες.

Ωστόσο, όταν το IMAP είναι ενσωματωμένο με το πρωτόκολλο TLS, τα στοιχεία σύνδεσης μπορούν να κρυπτογραφηθούν κατά την επικοινωνία.

  • Η έλλειψη εγγενούς συμβατότητας με το MFA ή τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που σχετίζονται με το IMAP. Εξαιτίας αυτού, οι χάκερ μπορούν εύκολα να χρησιμοποιήσουν τεχνικές ψεκασμού κωδικών πρόσβασης για να συνδεθούν παράνομα σε διαφορετικούς λογαριασμούς email.
  Διορθώστε το ζήτημα της μαύρης οθόνης του Microsoft Teams

Είναι μια τεράστια ανησυχία για πολλούς οργανισμούς που χρησιμοποιούν προγράμματα-πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με εγκαταστάσεις ελέγχου ταυτότητας, επειδή καθιστά ευάλωτες πολλές πληροφορίες. Ως εκ τούτου, πολλοί οργανισμοί προτιμούν να αποφεύγουν τη χρήση του IMAP.

IMAP έναντι POP3

Το POP3 και το IMAP είναι δύο από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πρωτόκολλα email. Ας συζητήσουμε μερικές διαφορές μεταξύ τους.

Το IMAPPOP3Internet Message Access Protocol (IMAP) είναι ένα προηγμένο πρωτόκολλο που σας επιτρέπει να προβάλλετε όλους τους φακέλους σε έναν διακομιστή. Το Post Office Protocol (POP3) είναι ένα απλό πρωτόκολλο που επιτρέπει τη λήψη μηνυμάτων από τα εισερχόμενα στον τοπικό υπολογιστή. Εδώ, οι χρήστες έχουν πρόσβαση στα email τους από τη συσκευή που θέλουν. Εδώ, τα email μπορούν να προβληθούν ή να προσπελαστούν από τη συσκευή όπου γίνεται λήψη τους. Το IMAP λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή. Ως εκ τούτου, ο διακομιστής αποθηκεύει κάθε email. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μετά τη λήψη τους, θα διαγραφούν από τον διακομιστή χωρίς καμία ρύθμιση. Δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση στα email εκτός σύνδεσης. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα email εκτός σύνδεσης αλλά στην ίδια συσκευή. Μέχρι ο χρήστης να κάνει κλικ στα σώματα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, δεν θα πραγματοποιήσει λήψη. Τα ονόματα των αποστολέων και οι γραμμές θέματος συμπληρώνονται γρήγορα στο πρόγραμμα-πελάτη email. Από προεπιλογή, γίνεται λήψη των email. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φορτωθούν. Δεδομένου ότι τα email δεν διαγράφονται αυτόματα από τον διακομιστή, το IMAP χρειάζεται περισσότερο χώρο για να τα αποθηκεύσει. Δεδομένου ότι τα email διαγράφονται αυτόματα από τον διακομιστή, το POP3 εξοικονομεί χώρο αποθήκευσης email.

Συχνές ερωτήσεις

Είναι το IMAP ξεπερασμένο;

Απάντηση: Το IMAP ξεπερνά σταδιακά καθώς η Microsoft έχει σταματήσει να υποστηρίζει τον έλεγχο ταυτότητας ονόματος χρήστη και κωδικού πρόσβασης για το IMAP. Μαζί με τη Microsoft, πολλοί πελάτες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχουν επίσης σταματήσει να υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προγράμματα-πελάτες email που εξακολουθούν να υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο ανάκτησης email και συνεχίζουν να βελτιώνουν.

Ποιο είναι πιο ασφαλές: POP3 ή IMAP;

Απάντηση: Το IMAP θα μπορούσε να είναι πιο ασφαλές επειδή όλα τα email αποθηκεύονται στον διακομιστή. Ακόμα κι αν το τηλέφωνό σας χαθεί ή παρουσιαστεί κάποια δυσλειτουργία στο τέλος του προγράμματος-πελάτη email, όλα τα email σας είναι ασφαλή με τον διακομιστή. Ωστόσο, με το POP3, όλα τα email γίνονται λήψη και αποθήκευση στη συσκευή και θα μπορούσε να είναι σοβαρό πρόβλημα εάν η συσκευή κλαπεί ή χαθεί.

Θα χάσω μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν αλλάξω από POP σε IMAP;

Απάντηση: Δεν θα χάσετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν κάνετε εισαγωγή και εξαγωγή στο Outlook ενώ αλλάζετε από POP σε IMAP. Απλά πρέπει να δημιουργήσετε έναν νέο λογαριασμό IMAP στο πρόγραμμα-πελάτη email σας και απλώς να εξαγάγετε το μήνυμα από το POP στο IMAP.

Τελικές Λέξεις

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει μια ιδέα για το IMAP και πώς λειτουργεί. Αυτό το πρωτόκολλο ανάκτησης email καθιστά την πρόσβαση στα email μια αρκετά απλή εργασία. Προσφέρει πολλά προνόμια και δυνατότητες που κάνουν το IMAP μια εξαιρετική επιλογή για πολλούς πελάτες email.

Στη συνέχεια, ελέγξτε τις εφαρμογές για να καθαρίσετε τα εισερχόμενά σας email.