Τι είναι το HDMI VRR στο PlayStation 5 και στο Xbox Series X;

Οι παίκτες PC απολαμβάνουν παιχνίδια με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης (VRR) εδώ και χρόνια. Τέλος, η Sony και η Microsoft φέρνουν το VRR στο σαλόνι σας με τις κονσόλες επόμενης γενιάς.

Λοιπόν, τι ακριβώς είναι το VRR, πώς λειτουργεί και θα χρειαστείτε μια νέα τηλεόραση για να το χρησιμοποιήσετε;

Γιατί το VRR είναι φοβερό

Ο ρυθμός ανανέωσης είναι ο αριθμός των φορών που μια οθόνη μπορεί να ενημερώνεται ανά δευτερόλεπτο. Οι περισσότερες τηλεοράσεις και φορητές συσκευές ανανεώνονται στα 60 Hz, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προβληθούν 60 μεμονωμένα καρέ σε ένα δευτερόλεπτο. Οι πιο πρόσφατες τηλεοράσεις αγγίζουν τα 120 Hz, ενώ οι εξειδικευμένες οθόνες παιχνιδιών μπορούν να φτάσουν τα επιβλητικά 360 Hz.

Ο “ρυθμός καρέ” είναι ο αριθμός των καρέ που μπορεί να παραδώσει μια κονσόλα ή ένας υπολογιστής ανά δευτερόλεπτο. Όταν η συσκευή πηγής δεν μπορεί να παρέχει τα πλήρη 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, μπορεί να σταλεί ένα μερικό καρέ. Μια οθόνη δεν ενδιαφέρεται αν θα λάβει πλήρες ή μερικό καρέ. θα εμφανίσει ό,τι πάρει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα που ονομάζεται σκίσιμο οθόνης, στο οποίο εμφανίζονται μερικά καρέ πάνω από το προηγούμενο, πλήρως αποδοθέν πλαίσιο. Καθώς τα καρέ αποδίδονται οριζόντια, από πάνω προς τα κάτω, το σκίσιμο εκδηλώνεται ως νευρική οριζόντια γραμμή, συχνά γύρω από τη μέση της οθόνης.

Ένα μικρό σκίσιμο από μερικά επιμέρους καρέ κάθε τόσο δεν είναι πολύ πρόβλημα. Ωστόσο, όταν η GPU ρίχνει συνεχώς καρέ επειδή το φορτίο απόδοσης είναι πολύ υψηλό, το σκίσιμο της οθόνης μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την εμφάνιση και την αναπαραγωγή ενός παιχνιδιού. Ευτυχώς, οι μεταβλητοί ρυθμοί ανανέωσης μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτού του ζητήματος, ώστε τα παιχνίδια να φαίνονται καλύτερα και να παίζουν πιο ομαλά.

Οι παίκτες υπολογιστών χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια μια δυνατότητα που ονομάζεται V-Sync για να κλειδώνουν τους ρυθμούς ανανέωσης και καρέ. Ωστόσο, προκειμένου το V-Sync να μειώσει αποτελεσματικά το σκίσιμο της οθόνης, πρέπει να εγγυηθείτε ότι η κάρτα γραφικών μπορεί να συμβαδίσει με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης. Εάν χρησιμοποιείτε οθόνη 60 Hz και η απόδοσή σας πέφτει κάτω από 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, θα δείτε αντικείμενα που σκίζουν.

  Τι είναι το WPA3 WiFi Security Standard;

Η άλλη πλευρά του V-Sync είναι ότι ίσως χρειαστεί να αφήσετε την απόδοση ή την πιστότητα γραφικών στο τραπέζι. Συχνά, θα πρέπει να διαλέξετε ανάμεσα σε μια εμπειρία χωρίς δάκρυα με μειωμένη ποιότητα εικόνας ή ένα παιχνίδι με καλύτερη εμφάνιση που δεν μπορεί να παραμείνει κλειδωμένο στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Το HDMI VRR είναι ένα νέο πρότυπο

Για να εξαλείψετε το σκίσιμο της οθόνης, πρέπει να διαφοροποιήσετε τον ρυθμό ανανέωσης μαζί με τον ρυθμό καρέ. Για να λειτουργήσει αυτό, χρειάζεστε τεχνολογία που να είναι συνδεδεμένη και στις δύο πλευρές του γρίφου. Αυτό σημαίνει μια κονσόλα ή κάρτα γραφικών με δυνατότητα VRR στο ένα άκρο και μια οθόνη που υποστηρίζει VRR στο άλλο.

Η NVIDIA και η AMD έχουν το καθένα τις δικές τους τεχνολογίες VRR, γνωστές ως G-Sync και FreeSync, αντίστοιχα. Το FreeSync έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από τη Microsoft στα Xbox One S και X. Το G-Sync είναι αγαπημένο μεταξύ όσων χρησιμοποιούν τις κάρτες γραφικών GTX και RTX της NVIDIA.

Οι οθόνες πρέπει να κατασκευάζονται έχοντας κατά νου αυτές τις τεχνολογίες. Στην περίπτωση του G-Sync, αυτό απαιτεί συχνά ένα ειδικά κατασκευασμένο τσιπ (με δικαιώματα που καταβάλλονται στη NVIDIA, φυσικά), ενώ το FreeSync είναι μια πιο ανοιχτή πλατφόρμα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν δει την AMD να κατακερματίζει το πρότυπο Επίπεδες Premium και Premium Pro για περιεχόμενο 4K και HDR.

Ενώ ακόμα δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τις κονσόλες επόμενης γενιάς της Sony και της Microsoft, η υποστήριξη για μια νέα μορφή που ονομάζεται HDMI VRR είναι καθ’ οδόν. Η Microsoft επιβεβαίωσε ότι τα Xbox Series X και S θα χρησιμοποιούν και HDMI VRR και AMD FreeSync.

Και οι δύο νέες κονσόλες Xbox θα υποστηρίζουν VRR από 30-120 Hz, με την προϋπόθεση ότι η τηλεόρασή σας μπορεί να το κάνει. Αυτό είναι ένα κοινό θέμα καθώς μεταβαίνουμε σε ένα νέο πρότυπο διεπαφών οθόνης με την άφιξη του HDMI 2.1. Αυτός είναι ένας τομέας όπου θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση ή η οθόνη σας έχει όλες τις νέες δυνατότητες που θέλετε.

  Πώς να προσθέσετε πολλές τοποθεσίες αποθήκευσης στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Το HDMI VRR ορίζεται στο πιο πρόσφατο πρότυπο HDMI 2.1, αλλά ορισμένες τηλεοράσεις με θύρες HDMI 2.0b μπορούν επίσης να το κάνουν. Έχοντας αυτό κατά νου, μην περιμένετε αμέσως ότι όλες οι τηλεοράσεις συμβατές με HDMI 2.1 θα υποστηρίζουν HDMI VRR.

Σε λίγα χρόνια, το HDMI VRR πιθανότατα θα φτάσει σε οθόνες σε όλα τα σημεία τιμών, αλλά επί του παρόντος, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση. Πολλά μοντέλα προηγμένης τεχνολογίας δεν διαθέτουν καθόλου HDMI 2.1 προς το παρόν.

Οι επίσημες προδιαγραφές PS5 της Sony αναφέρουν “VRR (καθορίζεται από HDMI έκδοση 2.1).” Αυτό υποδηλώνει ότι το HDMI VRR εξαρτάται από το νέο πρότυπο. Δεδομένου ότι το PlayStation 5 της Sony χρησιμοποιεί επίσης GPU AMD, μπορεί επίσης να υποστηρίζει FreeSync όπως οι νέες κονσόλες της Microsoft.

Προσδοκίες επόμενης γενιάς

Η NVIDIA κυκλοφόρησε τις κάρτες της σειράς 30 (κυρίως τις RTX 3080 και RTX 3090) τον Σεπτέμβριο. Αυτές ήταν οι πρώτες κάρτες γραφικών υπολογιστή με HDMI 2.1 και υποστήριξη για HDMI VRR και G-Sync. Δεδομένου ότι αυτές οι κάρτες ξεπέρασαν τις κονσόλες επόμενης γενιάς στην αγορά, είναι οι πρώτες εμπορικές συσκευές HDMI 2.1 διαθέσιμες.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα προβλήματα να λειτουργήσει το G-Sync σε ορισμένες οθόνες HDMI 2.1. Η σειρά οθονών OLED της LG αντιμετώπισε προβλήματα με την έξοδο μιας αληθινής εικόνας 4K 120 Hz 10-bit χωρίς υποδειγματοληψία χρώματος (4:4:4).

Εκδόθηκε μια ενημερωμένη έκδοση για τα μοντέλα του 2019 και του 2020 για την επίλυση αυτού του προβλήματος, καθώς και ενός περίεργου προβλήματος τρεμοπαίσματος που παρουσιάστηκε κατά τη φόρτωση των οθονών.

Δεν είναι πέρα ​​από τη σφαίρα της πιθανότητας ότι αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουν να εμφανίζονται καθώς οι κονσόλες επόμενης γενιάς συνδέονται σε οθόνες επόμενης γενιάς για πρώτη φορά. Μερικά από τα ζητήματα του G-Sync περιελάμβαναν αυξημένα μαύρα, τρεμόπαιγμα και ανεπιθύμητη υποδειγματοληψία χρώματος που έκανε δυσανάγνωστο κείμενο σε λειτουργία υπολογιστή.

Η LG είναι ένας από τους λίγους κατασκευαστές που έχουν αγκαλιάσει το HDMI 2.1 σε αυτό το στάδιο και είναι απίθανο να είναι ο τελευταίος που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα.

  Πώς να προσθέσετε και να επεξεργαστείτε μεταδεδομένα στο Photoshop

Ωστόσο, μόλις εξαλειφθούν τα σφάλματα, τα παιχνίδια επόμενης γενιάς στο σαλόνι σας διαμορφώνονται σε μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το προηγούμενο. Τώρα βλέπουμε ακόμη και να μιλάμε για 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε πλήρη ανάλυση 4K.

Εν τω μεταξύ, το VRR θα διασφαλίσει ότι τα παιχνίδια παραμένουν ομαλά και ανταποκρίνονται, ακόμη και όταν δεν μπορούν να επιτευχθούν τέτοιοι υψηλοί στόχοι. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι πτώσεις στην απόδοση θα είναι λιγότερο αισθητές από ό,τι ήταν κατά την εποχή του PS4 και του Xbox One.

Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στην τεχνολογία. Το επερχόμενο Spider-Man Remastered της Sony για PlayStation 5 θα έχει την επιλογή χρήσης ακτίνων για ορισμένα στοιχεία, όπως αντανακλάσεις και κάποιες σκιές (περιβάλλον απόφραξη).

Δεδομένου ότι η ανίχνευση ακτίνων φαίνεται να περιορίζεται σε λειτουργία “οπτικής ποιότητας” 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, η τεχνολογία VRR δεν θα χρησιμοποιηθεί. Αυτό είναι ενδιαφέρον δεδομένης της δήλωσης της Microsoft ότι οι Σειρές S και X θα υποστηρίζουν VRR μεταξύ 30-120 Hz.

Αυτό είναι ένα επιχείρημα για τη χρήση του FreeSync μέσω HDMI VRR εάν το υποστηρίζει το υλικό σας. Η AMD ανέπτυξε μια τεχνολογία που ονομάζεται Low Framerate Compensation (LFC), η οποία βοηθά στην εξομάλυνση του παιχνιδιού όταν τα πράγματα πέφτουν κάτω από 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές διπλασιασμού πλαισίων, το FreeSync LFC μειώνει το τρεμόπαιγμα όταν τα πράγματα γίνονται ασταθή, αλλά δεν θα εξαλείψει εντελώς την κακή απόδοση. Εάν θέλετε την επιλογή χρήσης του FreeSync, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τηλεόραση ή η οθόνη που αγοράσατε την υποστηρίζει ρητά.

Τεχνολογία εμφάνισης επόμενης γενιάς

Εάν δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι, γιατί να μην αφήσετε τους πρώτους που υιοθετούσαν την τεχνολογία να βάλουν τους ρυθμούς της; Θα υπάρξουν πολλές περισσότερες τηλεοράσεις διαθέσιμες το 2021-22 που υποστηρίζουν αυτήν τη δυνατότητα και πιθανότατα θα είναι φθηνότερες από τα σημερινά μοντέλα.

Το HDMI VRR είναι μια τεχνολογία επόμενης γενιάς για μια νέα γενιά κονσολών παιχνιδιών. Εκτός από τα πάνελ 120 Hz, τις εισόδους HDMI 2.1 και τη χαμηλή καθυστέρηση εισόδου, το VRR είναι ένα από τα κορυφαία χαρακτηριστικά που πρέπει να αναζητήσετε στην επόμενη gaming τηλεόραση σας.