Τι είναι το Harmony OS; Επεξήγηση του νέου λειτουργικού συστήματος της Huawei

Μετά από χρόνια εικασιών και φημών, ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Huawei παρουσίασε επίσημα το λειτουργικό σύστημα Harmony OS το 2019. Είναι δίκαιο να πούμε ότι έχουν δημιουργηθεί περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις. Πώς λειτουργεί; Τι προβλήματα λύνει; Και είναι προϊόν της τρέχουσας διαμάχης μεταξύ της Huawei και της κυβέρνησης των ΗΠΑ;

Το Harmony OS βασίζεται σε Linux;

Όχι. Αν και και τα δύο είναι προϊόντα ελεύθερου λογισμικού (ή, ακριβέστερα, η Huawei έχει δεσμευτεί να κυκλοφορήσει το Harmony OS με άδεια ανοιχτού κώδικα), το Harmony OS είναι το δικό της ξεχωριστό προϊόν. Επιπλέον, χρησιμοποιεί διαφορετική αρχιτεκτονική σχεδίασης από το Linux, προτιμώντας ένα σχέδιο μικροπυρήνα από τον μονολιθικό πυρήνα.

Αλλά περίμενε. Μικροπυρήνα; Μονολιθικός πυρήνας; σε έχασα.

Ας δοκιμάσουμε ξανά. Στην καρδιά κάθε λειτουργικού συστήματος βρίσκεται κάτι που ονομάζεται πυρήνας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι πυρήνες βρίσκονται στην καρδιά κάθε λειτουργικού συστήματος, λειτουργώντας ουσιαστικά ως βάση. Διαχειρίζονται τις αλληλεπιδράσεις με το υποκείμενο υλικό, κατανέμουν πόρους και καθορίζουν τον τρόπο εκτέλεσης και λειτουργίας των προγραμμάτων.

Όλοι οι πυρήνες έχουν αυτές τις θεμελιώδεις ευθύνες. Ωστόσο, διαφέρουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους.

Ας μιλήσουμε για τη μνήμη. Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα προσπαθούν να διαχωρίσουν τις εφαρμογές των χρηστών (όπως το Steam ή το Google Chrome) από τα πιο ευαίσθητα μέρη του λειτουργικού συστήματος. Φανταστείτε μια αδιαπέραστη γραμμή που χωρίζει τη μνήμη που χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες σε επίπεδο συστήματος από τις εφαρμογές σας. Υπάρχουν δύο βασικοί καλοί λόγοι για αυτό: ασφάλεια και σταθερότητα.

Οι μικροπυρήνες, όπως αυτός που χρησιμοποιεί το Harmony OS, είναι εξαιρετικά απαιτητικοί σχετικά με το τι εκτελείται σε λειτουργία πυρήνα, περιορίζοντάς το ουσιαστικά στα βασικά.

  Τι είναι το Torrenting; Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν χρησιμοποιείτε Torrents

Ουσιαστικά, οι μονολιθικοί πυρήνες δεν είναι διακριτικοί. Το Linux, για παράδειγμα, επιτρέπει σε πολλά βοηθητικά προγράμματα και διεργασίες σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος να εκτελούνται σε αυτόν τον προνομιακό χώρο στη μνήμη.

Την εποχή που ο Linus Torvalds άρχισε να εργάζεται στον πυρήνα του Linux, οι μικροπυρήνες εξακολουθούσαν να είναι κάτι σαν άγνωστη ποσότητα, με λίγες εμπορικές χρήσεις στον πραγματικό κόσμο. Οι μικροπυρήνες αποδείχτηκαν επίσης πιο δύσκολο να αναπτυχθούν και έτειναν να είναι πιο αργοί.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι υπολογιστές είναι πιο γρήγοροι και φθηνότεροι. Οι μικροπυρήνες έχουν κάνει το άλμα από τον ακαδημαϊκό χώρο στην παραγωγή.

Ο πυρήνας XNU, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του macOS και του iOS, εμπνέεται από προηγούμενα σχέδια μικροπυρήνων, συγκεκριμένα τον πυρήνα Mach που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Εν τω μεταξύ, το QNX, το οποίο αποτελεί τη βάση του λειτουργικού συστήματος Blackberry 10, καθώς και πολλών συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας για οχήματα, χρησιμοποιεί σχεδιασμό μικροπυρήνα.

Είναι όλα σχετικά με την επεκτασιμότητα, φίλε

Επειδή τα σχέδια Microkernel είναι σκόπιμα περιορισμένα, είναι εύκολο να επεκταθούν. Η προσθήκη μιας νέας υπηρεσίας συστήματος, όπως ενός προγράμματος οδήγησης συσκευής, δεν απαιτεί από τον προγραμματιστή να αλλάξει ουσιαστικά ή να παρέμβει στον πυρήνα.

Και αυτό υποδηλώνει γιατί η Huawei επέλεξε αυτήν την προσέγγιση με το Harmony OS. Αν και η Huawei είναι ίσως περισσότερο γνωστή για τα τηλέφωνά της, είναι μια εταιρεία που εμπλέκεται στους περισσότερους τομείς της αγοράς καταναλωτικής τεχνολογίας. Η γκάμα του περιλαμβάνει πράγματα όπως ρούχα γυμναστικής, δρομολογητές, ακόμη και τηλεοράσεις.

Και η Huawei είναι μια απίστευτα φιλόδοξη εταιρεία. Λαμβάνοντας ένα φύλλο από το βιβλίο της ανταγωνιστικής Xiaomi, η εταιρεία ξεκίνησε να πουλά προϊόντα IoT μέσω της θυγατρικής της Honor που εστιάζει στη νεολαία, συμπεριλαμβανομένων έξυπνων οδοντόβουρτσες και έξυπνων λαμπτήρων γραφείου.

Και ενώ δεν είναι σαφές εάν το Harmony OS θα τρέχει με κάθε κομμάτι της καταναλωτικής τεχνολογίας που πουλάει τελικά, η Huawei φιλοδοξεί να έχει ένα λειτουργικό σύστημα που θα τρέχει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συσκευές.

  Μπορούν οι αρχές επιβολής του νόμου να ανακτήσουν πραγματικά αρχεία που έχετε διαγράψει;

Μέρος του λόγου είναι η συμβατότητα. Εάν αγνοήσετε τις απαιτήσεις υλικού, οποιαδήποτε εφαρμογή που είναι γραμμένη για το Harmony OS θα πρέπει να λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή που το εκτελεί. Αυτή είναι μια ελκυστική πρόταση για προγραμματιστές. Θα πρέπει όμως να έχει οφέλη και για τους καταναλωτές. Καθώς όλο και περισσότερες συσκευές γίνονται ηλεκτρονικές, είναι λογικό να μπορούν να λειτουργούν εύκολα ως μέρος ενός ευρύτερου οικοσυστήματος.

Τι γίνεται όμως με τα τηλέφωνα;

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Τραμπ τοποθέτησε την Huawei σε μια «λίστα οντοτήτων», εμποδίζοντας έτσι τις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με την εταιρεία. Ενώ αυτό άσκησε πίεση σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης της Huawei, ο μεγαλύτερος πόνος έγινε αισθητός στο τμήμα κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας, εμποδίζοντάς την να κυκλοφορήσει νέες συσκευές με τις Υπηρεσίες Google Mobile (GMS).

Οι Υπηρεσίες Google Mobile είναι ουσιαστικά ολόκληρο το οικοσύστημα της Google για Android, συμπεριλαμβανομένων απλών εφαρμογών όπως οι Χάρτες Google και το Gmail, καθώς και το Google Play Store. Καθώς τα τελευταία τηλέφωνα της Huawei δεν έχουν πρόσβαση στις περισσότερες εφαρμογές, πολλοί αναρωτήθηκαν εάν ο κινεζικός γίγαντας θα εγκαταλείψει το Android, αντί να μεταβεί σε ένα εγχώριο λειτουργικό σύστημα.

Αυτό φαίνεται απίθανο. Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Για αρχή, η ηγεσία της Huawei επανέλαβε τη δέσμευσή της στην πλατφόρμα Android. Αντίθετα, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της δικής της εναλλακτικής λύσης στο GMS που ονομάζεται Huawei Mobile Services (HMS).

Στο επίκεντρο αυτού βρίσκεται το οικοσύστημα εφαρμογών της εταιρείας, το Huawei AppGallery. Η Huawei δηλώνει ότι ξοδεύει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να κλείσει το «κενό εφαρμογών» με το Google Play Store και έχει 3.000 μηχανικούς λογισμικού που εργάζονται σε αυτό.

  Θυμάστε τα BBS; Δείτε πώς μπορείτε να επισκεφτείτε ένα σήμερα

Ένα νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά θα αναγκαζόταν να ξεκινήσει από την αρχή. Η Huawei θα πρέπει να προσελκύσει προγραμματιστές για τη μεταφορά ή την εκ νέου ανάπτυξη των εφαρμογών τους για το Harmony OS. Και, όπως μάθαμε από τα Windows Mobile, το BlackBerry 10 και το Tizen της Samsung (και προηγουμένως το Bada), αυτή δεν είναι εύκολη πρόταση.

Τούτου λεχθέντος, η Huawei είναι μια από τις εταιρείες τεχνολογίας με τους περισσότερους πόρους στον κόσμο. Και επομένως, δεν θα ήταν συνετό να απορρίψουμε εντελώς την προοπτική ενός τηλεφώνου που τροφοδοτείται με λειτουργικό σύστημα Harmony.

Κατασκευασμένο στην Κίνα 2025

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα πολιτική άποψη που πρέπει να συζητήσουμε εδώ. Για δεκαετίες, η Κίνα ενεργούσε ως το παγκόσμιο εργοστάσιο, κατασκευάζοντας προϊόντα σχεδιασμένα στο εξωτερικό. Όμως τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Κίνας και ο ιδιωτικός της τομέας έχουν επενδύσει πολλά στην έρευνα και την ανάπτυξη. Όλο και περισσότερο, προϊόντα κινεζικής σχεδίασης ανεβαίνουν στη διεθνή σκηνή, προσφέροντας νέο ανταγωνισμό για την τεχνολογική ελίτ της Silicon Valley.

Μέσα σε αυτό, η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει μια φιλοδοξία που αποκαλεί «Made in China 2025». Ουσιαστικά, θέλει να τερματίσει την εξάρτησή της από εισαγόμενα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, όπως ημιαγωγούς και αεροπλάνα, αντικαθιστώντας τα με δικές της εναλλακτικές λύσεις. Το κίνητρο από αυτό πηγάζει από την οικονομική και πολιτική ασφάλεια, καθώς και από το εθνικό κύρος.

Το Harmony OS ταιριάζει απόλυτα σε αυτή τη φιλοδοξία. Εάν απογειωθεί, θα είναι το πρώτο παγκοσμίως επιτυχημένο λειτουργικό σύστημα που θα αναδυθεί από την Κίνα—με εξαίρεση αυτά που χρησιμοποιούνται σε εξειδικευμένες αγορές, όπως οι σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας. Αυτά τα εγχώρια διαπιστευτήρια θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα εάν ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίσει να μαίνεται.

Και ως αποτέλεσμα, δεν θα εκπλαγώ αν το Harmony OS είχε μερικούς πολύ ενθουσιώδεις υποστηρικτές στην κεντρική κυβέρνηση, καθώς και στον ευρύτερο κινεζικό ιδιωτικό τομέα. Και αυτοί οι υποστηρικτές είναι που θα καθορίσουν τελικά την επιτυχία του.