Τι είναι το Gig Economy και γιατί είναι τόσο αμφιλεγόμενο;

Η «οικονομία συναυλιών» είναι ένα τσιτάτο στις ειδήσεις και στην καθημερινή συζήτηση. Αναφέρεται στην αύξηση της εργασίας με συμβόλαιο —ή «συναυλιών»—που δεν είναι παραδοσιακές δουλειές. Το ridesharing, η παράδοση φαγητού, ο περιπατητής σκύλων και οι συγγραφείς αποτελούν μέρος αυτής της οικονομίας.

Μια οικονομία συμβατικής ή ανεξάρτητης εργασίας

Η «οικονομία συναυλιών» είναι ένα φαινόμενο που ορίζεται από αύξηση της ανεξάρτητης ή με σύμβαση εργασίας. Σύμφωνα με α Marist δημοσκόπηση, το ένα πέμπτο των αμερικανικών θέσεων εργασίας είναι συμβάσεις αυτήν τη στιγμή και το μισό εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ θα μπορούσε να βρεθεί να κάνει συμβάσεις ή ανεξάρτητη εργασία την επόμενη δεκαετία.

Τι είναι όμως ανεξάρτητος ανάδοχος; Σκεφτείτε την κατασκευή, τη σχεδίαση ιστοσελίδων, την ανεξάρτητη γραφή ή την οδήγηση Uber. Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους τομείς δεν ορίζονται νομικά ως «εργαζόμενοι». Αντίθετα, εργάζονται με συμβάσεις ή λειτουργούν τη δική τους επιχείρηση ως ανεξάρτητος εργαζόμενος.

Για μερικούς ανθρώπους, η αύξηση της εργασίας με συμβάσεις δεν αποτελεί έκπληξη. Περάσαμε την τελευταία δεκαετία αναρρώνοντας από ύφεση, επομένως το εργατικό δυναμικό μας είναι μεγαλύτερο από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Και φυσικά, υπάρχει το διαδίκτυο. Το Διαδίκτυο κατέστησε εξαιρετικά εύκολο το κυνήγι της εργασίας με σύμβαση (ιδιαίτερα της βραχυπρόθεσμης εργασίας) και η άνοδος του περιεχομένου στο Διαδίκτυο, όπως τα βίντεο του YouTube (ή το άρθρο που διαβάζετε αυτήν τη στιγμή), έχει δημιουργήσει ζήτηση για συγγραφείς, δημιουργικούς, σχεδιαστές ιστοσελίδων και προγραμματιστές.

  Πώς να ορίσετε μια προεπιλεγμένη θέση εκκίνησης για την Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Αλλά ο αντίκτυπος του Διαδικτύου έχει καταφέρει να ξεπεράσει τα επαγγέλματα όπως το γράψιμο ή η επισκευή σπιτιού. Επεκτείνεται σε παραδοσιακά χαμηλού εισοδήματος θέσεις εργασίας με χαμηλό εμπόδιο εισόδου, όπως η οδήγηση με παράδοση ή η οδήγηση ταξί.

Και αυτό είναι πραγματικά που καθορίζει την οικονομία των συναυλιών: η άνοδος εταιρειών όπως Uber, Lyft, BiteSquad, και Instacart που χρησιμοποιούν εργολάβους για να οδηγούν κόσμο, να παραδίδουν τρόφιμα και είδη παντοπωλείου. Αυτές οι εταιρείες έχουν φέρει επανάσταση στις θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος, γι’ αυτό και οι άνθρωποι μιλούν για αυτές τόσο πολύ. Μας δίνουν επίσης μια ματιά στο πώς η οικονομία των συναυλιών μπορεί να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας στο μέλλον, υποθέτοντας ότι άλλοι κλάδοι ενδέχεται να στραφούν σε απασχόληση βάσει συμβάσεων.

Το Gig Economy είναι μια σανίδα σωτηρίας για ορισμένες οικογένειες

Εργασία με σύμβαση έχει τα προνόμιά του. Μπορείτε μεταφορικά «να είστε το αφεντικό του εαυτού σας», να εργαστείτε γύρω από το πρόγραμμά σας ή να δημιουργήσετε μια επιχείρηση με βάση την εμπορική σας εμπειρία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και την εργασία με σύμβαση ως δευτερεύουσα εργασία για όταν οι καιροί είναι δύσκολοι ή όταν είστε απασχολημένοι να πηγαίνετε στο σχολείο.

Ορισμένα (αλλά όχι όλα) από αυτά τα προνόμια μεταφέρονται στις θέσεις εργασίας με σύμβαση από την Uber ή την Instacart, οι οποίες βοήθησαν στην επέκταση του αμερικανικού εργατικού δυναμικού και στην παροχή οικονομικής ασφάλειας σε ορισμένες αμερικανικές οικογένειες.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Windows 10 Update Assistant στο %

Συναυλίες όπως η οδήγηση για την Uber είναι εξαιρετικές για άτομα που δεν μπορούν να βρουν παραδοσιακή εργασία πλήρους απασχόλησης λόγω απειρίας, έλλειψη εκπαίδευσης, ή αναπηρίες. Είναι επίσης ιδανικά για άτομα που χρειάζονται μια ευέλικτη δευτερεύουσα εργασία ή μια προσωρινή εργασία πλήρους απασχόλησης, καθώς σας επιτρέπουν να εργάζεστε τόσο πολύ ή όσο λίγο θέλετε.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μιλούν τόσο πολύ για την οικονομία των συναυλιών. Η σύμβαση εργασίας με χαμηλό εμπόδιο εισόδου είναι χρήσιμη για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και βοηθά στην επέκταση του εργατικού δυναμικού με τρόπους που η παραδοσιακή απασχόληση δεν μπορεί.

Φυσικά, το Gig Economy δεν είναι τέλειο

Η οικονομία των συναυλιών είναι χρήσιμη για ορισμένες οικογένειες, αλλά έχει πιεστεί πολύ για τα ελαττώματα της.

Και πάλι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Uber, Lyft και Instacart είναι ότι είναι ευέλικτες θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος με χαμηλό εμπόδιο εισόδου. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως ελάττωμα. Οι ανεξάρτητοι εργολάβοι δεν έχουν τα δικαιώματα των πλήρους υπαλλήλων, πράγμα που σημαίνει ότι η 15,8 εκατομμύρια Αμερικανοί Όσοι εργάζονται μια «συναυλία» πλήρους απασχόλησης δεν έχουν εγγυημένο ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό ή ασφάλιση υγείας που παρέχεται από τον εργοδότη. Πρέπει επίσης να πληρώσουν το συνολικό κόστος των φόρων μισθοδοσίας για την Κοινωνική Ασφάλιση και το Medicare. Οι νόμοι που προορίζονται για την προστασία των εργαζομένων με χαμηλό εισόδημα ισχύουν μόνο για θέσεις εργασίας, όχι για συναυλίες όπου τεχνικά «εργάζεστε για τον εαυτό σας», ακόμα κι αν το μόνο που κάνετε είναι να οδηγείτε για την Uber.

  Πώς να διορθώσετε τον εκτυπωτή αντιμετώπισε πρόβλημα διαμόρφωσης στα Windows 10

Αυτό δεν είναι μεγάλη υπόθεση όταν εργάζεστε σε ένα επάγγελμα όπως οι κατασκευές ή η ανεξάρτητη συγγραφή, όπου οι δεξιότητες που αναπτύσσετε στην εργασία μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες ευκαιρίες και οικονομική ασφάλεια. Αλλά είναι μεγάλη υπόθεση όταν εργάζεσαι με πλήρη απασχόληση σε μια συναυλία χαμηλού εισοδήματος όπως η Uber, η οποία δεν έχει ευκαιρίες για ανοδική κινητικότητα. Όπως είναι λογικό, κάποιοι κολλάνε σε αυτές τις δουλειές, και αυτοί αρχίσουν να νιώθουν εκμετάλλευση στο περασμα του χρονου.

Αυτό δεν είναι το μόνο ζήτημα που έχουν οι άνθρωποι με την οικονομία των συναυλιών, αλλά είναι ένα κοινό παράπονο που συνεχίζει να ωθεί τις λέξεις «οικονομία συναυλιών» στις ειδήσεις. Και φυσικά, δεν υπάρχει εύκολη λύση. Οι σύγχρονες υπηρεσίες ταξί και παράδοσης βασίζονται σε εργασία με σύμβαση για την επιτυχία τους και μερικοί άνθρωποι χαίρονται να εργάζονται στο σύστημα όπως ακριβώς είναι.

Συνολικά, οι λέξεις «οικονομία συναυλιών» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια γενική αύξηση της εργασίας με συμβάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση σε νέες θέσεις εργασίας χαμηλού εισοδήματος, όπως η οδήγηση για την Uber ή τα ψώνια παντοπωλείου για το Instacart. Αυτές οι νέες θέσεις εργασίας (και η οικονομία των συναυλιών στο σύνολό της) συχνά επαινούνται επειδή λειτουργούν ως χρηματοοικονομική σανίδα σωτηρίας, αλλά επικρίνονται επίσης συχνά ότι είναι εκμεταλλευτικές.