Τι είναι το Filmmaker Mode σε μια τηλεόραση και γιατί θα το θέλετε;

Για να ζήσετε μια ταινία με τον τρόπο που προοριζόταν, πρέπει πραγματικά να τη δείτε σε ένα θέατρο. Ωστόσο, εάν θέλετε να αναπαράγετε αυτήν την αυθεντικότητα στο σπίτι στον καναπέ σας (με το δικό σας ποπ κορν σε ανταγωνιστική τιμή), θα μπορείτε σύντομα να το κάνετε με τη λειτουργία Filmmaker Mode.

Με έναν μόνο διακόπτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε μια ταινία (ή τηλεοπτική εκπομπή) όπως προοριζόταν, να απενεργοποιήσετε τα εφέ μετα-επεξεργασίας (όπως εξομάλυνση κίνησης), να διορθώσετε το χρωματικό προφίλ της τηλεόρασής σας και να ρυθμίσετε την ταινία στην αρχική της αναλογία διαστάσεων.

Σε αντίθεση με άλλες επιλογές (όπως το HDMI-CEC), δεν ονομάζεται διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές τηλεοράσεις—ο διακόπτης για τη λειτουργία Filmmaker Mode επισημαίνεται σαφώς ως τέτοιος σε οποιαδήποτε τηλεόραση που το διαθέτει.

Τι είναι η λειτουργία Filmmaker Mode;

Οι κατασκευαστές τηλεοράσεων επιδεικνύονταν Λειτουργία κινηματογραφιστή στην CES 2020. Σας επιτρέπει να παρακολουθείτε περιεχόμενο με τον τρόπο που θέλουν να παρακολουθούν οι σκηνοθέτες, οι παραγωγοί και τα κινηματογραφικά στούντιο. Απενεργοποιεί πρόσθετες λειτουργίες στις σύγχρονες τηλεοράσεις που αλλάζουν τον τρόπο παρουσίασης του περιεχομένου προκειμένου να διατηρηθεί η κινηματογραφική αισθητική.

Με το πάτημα ενός κουμπιού (και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτόματα), απενεργοποιείτε όλες τις πρόσθετες λειτουργίες μετά την επεξεργασία. Ο αρχικός λόγος διαστάσεων, το προφίλ χρώματος και ο ρυθμός καρέ διατηρούνται. Σήμερα, συχνά πρέπει να προσαρμόσετε τις επιλογές ποιότητας εικόνας που είναι διάσπαρτες σε διάφορα μενού της τηλεόρασής σας για να πετύχετε αυτό που κάνει η λειτουργία Filmmaker Mode. Σύντομα, ωστόσο, αυτή η δυνατότητα θα είναι καθολική σε όλες τις τηλεοράσεις, ανεξαρτήτως μάρκας ή μοντέλου.

Αυτός ο νέος τρόπος προβολής περιεχομένου θα φτάσει στις επερχόμενες τηλεοπτικές εκδόσεις του 2020 από τη Vizio, την Panasonic, την LG, τη Samsung και τη Philips φέτος, με περισσότερους κατασκευαστές πιθανότατα να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του έτους.

Η λειτουργία Filmmaker Mode προκλήθηκε από τον αυξανόμενο αριθμό κινηματογραφιστών που είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές τηλεοράσεων επιτρέπουν τη μετα-επεξεργασία από προεπιλογή στις οθόνες τους. Το 2017, ο James Gunn ήταν ένας από τους πρώτους που το κατήγγειλε δημοσίως σε ένα tweet (δείτε παρακάτω), στο οποίο κατονόμασε μερικούς άλλους κινηματογραφιστές που συμφώνησαν μαζί του.

  Πώς να αναβαθμίσετε το υλικολογισμικό του δρομολογητή σας, συν τους λόγους για τους οποίους πρέπει να γίνει

Έτσι @rianjohnson, @edgarwright, @mattreevesLA, @chrismcquarrie, @Τομ Κρουζ & Συμμετέχω όλοι στην εκστρατεία κατά της εξομάλυνσης της κίνησης. Ποιος άλλος?

— James Gunn (@JamesGunn) 5 Οκτωβρίου 2017

Ενώ το νέο πρότυπο πρωτοστάτησε από το Συμμαχία UHD, έχει λάβει επίσης επίσημες εγκρίσεις από το Σωματείο Σκηνοθετών της Αμερικής, το Ίδρυμα Κινηματογράφου, το Διεθνές Σωματείο Κινηματογραφιστών και την Αμερικανική Εταιρεία Κινηματογραφιστών.

Γιατί το Χρειαζόμαστε;

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις κάνουν μεγάλη χρήση των εφέ μετα-επεξεργασίας, όπως η εξομάλυνση της κίνησης. Αυτό “εξομαλύνει” το περιεχόμενο τεχνητά μέσω παρεμβολής καρέ, πράγμα που σημαίνει ότι εισάγει πρόσθετα καρέ για να φτάσει σε υψηλότερο (και επομένως, “ομαλό”) ρυθμό καρέ. Η εξομάλυνση κίνησης αναφέρεται συχνά ως «φαινόμενο σαπουνόπερας» ή φέρει επωνυμία με ετικέτες ειδικών κατασκευαστών, όπως «TruMotion» (LG), «MotionFlow» (Sony) ή «Auto Motion Plus» (Samsung).

Το Χόλιγουντ και μεγάλο μέρος του κινηματογραφικού κόσμου χρησιμοποιούν τυπικό κινηματογραφικό ρυθμό καρέ 24p. Αυτό σημαίνει ότι εμφανίζονται 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο (τεχνικά, είναι πιο κοντά στα 23,967). Αυτός ο κινηματογραφικός ρυθμός καρέ είναι που δίνει στις ταινίες την αναγνωρίσιμη «κινηματογραφική» τους εμφάνιση.

Η εξομάλυνση κίνησης, από την άλλη πλευρά, παρακάμπτει τον αρχικό ρυθμό καρέ και προσπαθεί να αντιστοιχίσει το περιεχόμενο με τον ρυθμό ανανέωσης της τηλεόρασης (συχνά 60 ή 100 Hz).

ο

Αυτό όχι μόνο κάνει τις κινηματογραφικές παραγωγές να φαίνονται πολύ ομαλές, αλλά συχνά εισάγει ανεπιθύμητα οπτικά τεχνουργήματα. Οι οθόνες που χρησιμοποιούν εξομάλυνση κίνησης συχνά δυσκολεύονται να παρεμβάλουν ακριβή καρέ, κάτι που οδηγεί σε θολές εικόνες (ιδιαίτερα σε σκηνές πολυάσχολης ή δράσης με πολλή κίνηση).

Η λειτουργία Filmmaker Mode αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με την αναλογία διαστάσεων και τη σωστή απόδοση χρωμάτων. Ενώ αυτά τα ζητήματα έχουν ελάχιστη σχέση με την εξομάλυνση της κίνησης, κάθε κατασκευαστής οθόνης τα εφαρμόζει με διαφορετικούς τρόπους. Θα μπορούσε να χρειαστεί μια σειρά από σύνθετα μενού για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία χρώματος ή να επιβάλετε μια συγκεκριμένη αναλογία διαστάσεων.

Ορισμένοι κατασκευαστές ορίζουν την αναλογία διαστάσεων και τις ρυθμίσεις εμφάνισης σε βάση “ανά είσοδο”. Αυτό σημαίνει ότι οι ρυθμίσεις για ένα PS4 που είναι συνδεδεμένο μέσω HDMI 1 είναι διαφορετικές από εκείνες για το κουτί καλωδίου που είναι συνδεδεμένο μέσω HDMI 2. Η λειτουργία Filmmaker Mode επιλύει αυτά τα προβλήματα (προσωρινά, τουλάχιστον) με το πάτημα ενός διακόπτη.

  Πώς να θυμάστε πού παρκάρατε χρησιμοποιώντας το Google Assistant

Γιατί το Filmmaker Mode είναι μεγάλη υπόθεση;

Η λειτουργία Filmmaker Mode δεν είναι αποκλειστική τεχνολογία. Εισάγεται από το Συμμαχία UHD, μια ομάδα που αποτελείται από μερικούς από τους μεγαλύτερους παίκτες στον κλάδο του κινηματογράφου και της τεχνολογίας. Οι κατασκευαστές οθονών Samsung, LG, Sony, Toshiba, Vizio και Panasonic είναι όλοι μέλη. Η Amazon, η Nvidia, η Dell, η Google, η Dolby, η Intel και η Asus είναι επίσης μέρος της συμμαχίας.

Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις αποκλειστικές τεχνολογίες, η λειτουργία Filmmaker Mode θα εφαρμοστεί πανομοιότυπα σε όλες τις συσκευές και τους κατασκευαστές. Αυτό εξαλείφει τυχόν μπερδεμένα μενού επωνυμίας ή περίπλοκα μενού στα οποία θα έπρεπε διαφορετικά να πλοηγηθείτε για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι μόνο και μόνο επειδή μια εταιρεία είναι μέλος της UHD Alliance, δεν σημαίνει αυτόματα ότι η λειτουργία Filmmaker Mode έρχεται στις τηλεοράσεις της. Για παράδειγμα, η Sony δεν έχει ακόμη δεσμευτεί να προσφέρει τη λειτουργία Filmmaker Mode στις τηλεοράσεις της.

Μια τυποποιημένη εφαρμογή σημαίνει ότι όλες οι τηλεοράσεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία Filmmaker Mode είτε θα έχουν το ίδιο κουμπί στο τηλεχειριστήριο είτε θα αλλάζουν αυτόματα, χάρη στα μεταδεδομένα που συνοδεύουν τα μέσα. Προς το παρόν, γνωρίζουμε ότι η LG έχει επιλέξει την αυτόματη εναλλαγή, ενώ το Vizio θα παρέχει τόσο αυτόματη εναλλαγή όσο και ειδικό κουμπί στα τηλεχειριστήρια.

Η UHD Alliance έχει αναπτύξει αυτά τα πρότυπα σε συνεργασία με μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Warner Brothers, Paramount, Universal και Technicolor. Τέτοιες συμμαχίες είναι κοινές στον κλάδο, αλλά συνήθως αφορούν τεχνικές πτυχές, όπως η ανάλυση και το βάθος χρώματος, και όχι συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ή λειτουργίες.

Πώς διαφέρει το Filmmaker Mode από το Game Mode;

Εάν έχετε αγοράσει μια τηλεόραση την τελευταία δεκαετία περίπου, έχει πιθανώς μια ποικιλία από προφίλ διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών κινηματογράφου ή παιχνιδιού. Το τι κάνουν αυτές οι λειτουργίες εξαρτάται αποκλειστικά από τον κατασκευαστή. Μια λειτουργία παιχνιδιού συνήθως αφαιρεί όσο το δυνατόν περισσότερη μετα-επεξεργασία προκειμένου να μειώσει την καθυστέρηση (και επομένως, την καθυστέρηση εισόδου).

Ορισμένες οθόνες δεν έχουν λειτουργία παιχνιδιού, αλλά ειδικές εισόδους που έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη χαμηλή καθυστέρηση. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια θύρα HDMI με την ένδειξη “Είσοδος υπολογιστή” στην τηλεόρασή σας, είναι πιθανό να έχει σχεδιαστεί για είσοδο χαμηλής καθυστέρησης. Μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή ή την κονσόλα σας χωρίς να πλοηγηθείτε σε μια σειρά μενού για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

  Πώς να αποθηκεύσετε μια ιστοσελίδα ως PDF στον Microsoft Edge

Ενώ το Filmmaker Mode κάνει επίσης πόλεμο για την εξομάλυνση της κίνησης, ο απώτερος στόχος του δεν είναι ο ίδιος. Η κύρια λειτουργία του είναι η διατήρηση της εικόνας, αντί να εξαλείφει την καθυστέρηση. Έτσι, ενώ το Filmmaker Mode μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να παίζετε παιχνίδια, μπορεί να μην πάει αρκετά μακριά.

Ενώ η χαμηλότερη καθυστέρηση μπορεί να είναι μια παρενέργεια του Filmmaker Mode (δεν γνωρίζουμε ακόμη), δεν αποτελεί πρωταρχικό μέλημα. Ενώ τα ιδιόκτητα προφίλ (όπως η λειτουργία παιχνιδιού) και τα καθολικά πρότυπα (όπως η λειτουργία Filmmaker) ενδέχεται να αλληλοεπικαλύπτονται σε ορισμένους τομείς, δεν υποκαθιστούν το ένα το άλλο.

Πώς μπορώ να αγοράσω τηλεόραση με λειτουργία Filmmaker;

Σε αυτή τη σύνταξη, δεν υπάρχουν τηλεοράσεις στην αγορά που να χρησιμοποιούν τη λειτουργία Filmmaker Mode. Ωστόσο, μπορείτε να περιμένετε μια πληθώρα μοντέλων που υποστηρίζουν αυτό το νέο πρότυπο να κυκλοφορήσει φέτος. Για να το βρείτε στα χέρια σας, αναζητήστε το λογότυπο Filmmaker Mode (δείτε παρακάτω) στο κουτί της τηλεόρασης ή στο υλικό μάρκετινγκ.

Είπε εκπρόσωπος της LG Ποικιλία Το Filmmaker Mode θα είναι σε «κάθε νέα τηλεόραση 4K και 8K που παρουσιάζουμε το 2020».

Η Panasonic δήλωσε επίσης ότι η επερχόμενη σειρά OLED HD 2000 του 2020 θα περιλαμβάνει υποστήριξη. Μπορείτε επίσης να περιμένετε από τους λιανοπωλητές να προωθήσουν την τεχνολογία στο σημείο πώλησης, επομένως η εύρεση μιας συμβατής οθόνης θα είναι πολύ πιο εύκολη μέσα στους επόμενους μήνες.

Θα αποκτήσει η Old TV μου λειτουργία Filmmaker ως μέρος μιας ενημέρωσης;

Προς το παρόν, είναι απίθανο οι παλαιότερες οθόνες να ενημερωθούν για να περιλαμβάνουν υποστήριξη για τη λειτουργία Filmmaker Mode. Κανένας κατασκευαστής δεν έχει επιβεβαιώσει εάν η δυνατότητα μπορεί να προστεθεί ακόμη και μέσω ενημέρωσης υλικολογισμικού.

Ένας εκπρόσωπος της Vizio απέκλεισε επίσης εντελώς αυτό το ενδεχόμενο όταν μιλήσαμε μαζί τους στο CES, δηλώνοντας ότι η τεχνολογία θα βρει το δρόμο της μόνο σε ολοκαίνουργιες τηλεοράσεις που θα κυκλοφορήσουν το 2020 και μετά.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε απαιτήσεις υλικού ή σε κατασκευαστές που χρησιμοποιούν την πιο πρόσφατη, μεγαλύτερη δυνατότητα τους ως κίνητρο για αναβάθμιση.

Αν θέλετε την καλύτερη τηλεόραση για gaming, η λειτουργία Filmmaker Mode μάλλον δεν είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Εδώ είναι τι πρέπει να αναζητήσετε σε μια οθόνη παιχνιδιών.