Τι είναι το «Fake HDR» και πρέπει να αγοράσετε HDR Blu-ray;

Το βίντεο υψηλής δυναμικής εμβέλειας (HDR) απογειώνεται σε μεγάλο βαθμό. Μερικές από τις αγαπημένες σας ταινίες είναι ήδη διαθέσιμες με βελτιωμένο χρώμα και φωτεινότητα και φαίνονται ακόμα καλύτερες από ό,τι στις αρχικές τους κινηματογραφικές κυκλοφορίες.

Ωστόσο, ορισμένα remaster έχουν κάνει τους κριτικούς να κλαίνε, πυροδοτώντας μια συζήτηση γύρω από την τεχνική ικανότητα και την καλλιτεχνική πρόθεση.

Ποια είναι τα οφέλη του HDR;

Προτού εξετάσουμε εάν ο όρος “ψεύτικο HDR” είναι καν δικαιολογημένος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι το βίντεο HDR. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το βίντεο υψηλής δυναμικής εύρους έχει αυξημένο δυναμικό εύρος σε σύγκριση με το περιεχόμενο τυπικού δυναμικού εύρους (SDR).

Το δυναμικό εύρος είναι ο όγκος των πληροφοριών που είναι ορατές σε μια εικόνα ή ένα βίντεο μεταξύ των πιο φωτεινών στιγμιότυπων και των βαθύτερων σκιών. Το βίντεο HDR χρησιμοποιεί το διευρυμένο Rec. Χρωματικός χώρος 2020, ο οποίος περιέχει περίπου το 75% του ορατού χρωματικού φάσματος. Αυτή είναι μια βελτίωση στο Rec. Πρότυπο 709 που χρησιμοποιείται σε περιεχόμενο SDR, το οποίο καλύπτει μόνο το 36%.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες πληροφορίες χρώματος είναι ορατές στην οθόνη, κάτι που είναι πιο κοντά σε αυτό που θα βλέπαμε στην πραγματική ζωή. Περισσότερες αποχρώσεις ενός συγκεκριμένου χρώματος καθιστούν επίσης λιγότερο εμφανείς τις αντιαισθητικές «λωρίδες» στις κλίσεις. Η διαφορά είναι πιο ορατή σε λεπτές λεπτομέρειες, όπως σύννεφα ή περιοχές με ανεπαίσθητες χρωματικές παραλλαγές.

Το HDR προσθέτει επίσης φωτεινότητα ή μέγιστη φωτεινότητα. Η συντριπτική πλειονότητα των τηλεοράσεων με δυνατότητα HDR διαθέτει το βασικό ενσωματωμένο πρότυπο HDR10. Ορίζει ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να κυριαρχείται στα 1.000 nits, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά 100 nits (που αναθεωρήθηκαν πρόσφατα σε περίπου 200) για περιεχόμενο τυπικής ευκρίνειας.

Αυτό σημαίνει ότι φωτεινά αντικείμενα, όπως ο ήλιος, ένας φακός ή πυροβολισμοί, μπορούν πραγματικά να σκάσουν όταν προβάλλονται σε οθόνη με δυνατότητα HDR. Η πρόσθετη φωτεινότητα κάνει στοιχεία σαν αυτά να φαίνονται πολύ πιο κοντά στο πώς θα ήταν στην πραγματική ζωή, δημιουργώντας μια πιο καθηλωτική εμπειρία θέασης.

  Χρησιμοποιήστε μια εναλλακτική λύση iTunes για να συγχρονίσετε επιλεκτικά πολυμέσα στο iPhone σας και να αφαιρέσετε το DRM

Το βίντεο HDR είναι κάτι που πρέπει να δείτε για να εκτιμήσετε πραγματικά, αλλά η βελτίωσή του σε σχέση με το SDR μπορεί να είναι τεράστια.

Τι είναι το “Fake HDR”;

Ο όρος “Fake HDR” έχει κυκλοφορήσει στο YouTube, το Reddit και άλλες πλατφόρμες μετά από μερικές εκδόσεις Blu-ray υψηλού προφίλ. Αναφέρεται στην απροθυμία των στούντιο να βαθμολογήσουν τις παραγωγές τους HDR σε επαρκή μέγιστη φωτεινότητα και να κάνουν τις εικόνες να εμφανίζονται.

Σύμφωνα με Vincent Teoh, επαγγελματίας βαθμονομητής οθόνης και κριτικός, το 4K Blu-ray του Star Wars: The Last Jedi επιτυγχάνει μέγιστη φωτεινότητα 250 nits, με τον ήλιο να βαθμολογείται μόνο στα 200.

Ο Teoh διαπίστωσε επίσης ότι το Blade Runner 2049 4K Blu-ray μόλις και μετά βίας ανεβαίνει πάνω από 200 nits, καθιστώντας το “μια ταινία SDR σε ένα δοχείο HDR”.

Αυτές οι εκδόσεις HDR χρησιμοποιούν βάθος χρώματος 10-bit (12 σε ορισμένες περιπτώσεις). Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν να προσφέρουν εικόνα καλύτερης ποιότητας από το SDR. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν τα φλας της μέγιστης φωτεινότητας που εμφανίζονται σε πολλές άλλες παραγωγές, ορισμένοι αντιλαμβάνονται αυτές τις εκδόσεις ως “ψεύτικο HDR”.

Ως άλλη αναφορά, μια εξαιρετικά φωτεινή οθόνη LCD, όπως το Vizio P-Series Quantum X, μπορεί να φτάσει σε μέγιστη φωτεινότητα πάνω από 2.000 nits. Ακόμη και τα σχετικά «μυδρά» πάνελ OLED της LG διαχειρίζονται περίπου 700 nits. Ορισμένοι αναθεωρητές και συλλέκτες Blu-ray πιστεύουν ότι αυτές οι εκδόσεις “ψευδών HDR” έχουν παρακωλυθεί από την ακαταμάχητη κορυφαία φωτεινότητα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια ταινία φαίνεται άσχημη. η εικόνα απλώς δεν «ξεπηδά» από την οθόνη όπως συμβαίνει σε άλλες εκδόσεις. Καθώς πρόκειται για σημαντικές κυκλοφορίες από μερικά από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ, είναι σαφές ότι οι χρωματιστές και οι σκηνοθέτες ξέρουν ακριβώς τι κάνουν. Η απροθυμία να εκτοξευθούν τα εφέ HDR είναι σκόπιμη.

Ωστόσο, το αν αυτό επικυρώνει τον όρο “ψεύτικο HDR” παραμένει θέμα γνώμης. Η συσκευασία Blu-ray δεν περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη μέγιστη φωτεινότητα και οι περισσότεροι αγοραστές δεν θα καταλάβαιναν ούτως ή άλλως την ορολογία.

  Πώς να φορτώσετε εφαρμογές και παιχνίδια στο Oculus Quest σας

Έτσι, οι λάτρεις των ταινιών πρέπει να βασίζονται σε κριτικούς όπως ο Teoh, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε εργαλεία mastering HDR, για να λάβουν όλη την ιστορία.

Πρότυπα HDR και Δημιουργική Πρόθεση

Δύο παράγοντες συνέβαλαν στην κατάσταση που καλύψαμε παραπάνω: οι τεχνικοί περιορισμοί των σύγχρονων οθονών και η δημιουργική πρόθεση.

Το βίντεο HDR δεν έχει ακόμη τυποποιηθεί με κανένα ουσιαστικό τρόπο. Το πιο κοντινό σε ένα βασικό πρότυπο είναι το HDR10, το οποίο τώρα απολαμβάνει καλή υποστήριξη τόσο από κατασκευαστές τηλεοράσεων όσο και από κινηματογραφικά στούντιο. Ενώ το HDR10 ως πρότυπο προορίζεται για κυριαρχία σε μέγιστη φωτεινότητα 1.000 nit, δεν μπορεί κάθε τηλεόραση να επιτύχει αυτά τα επίπεδα.

Μια οθόνη που δεν μπορεί να χτυπήσει αυτούς τους υψηλούς στόχους θα τονώσει τη χαρτογράφηση μιας εικόνας που υπερβαίνει τις δυνατότητές της. Ωστόσο, τα φωτεινά στοιχεία θα εξακολουθούν να είναι εντυπωσιακά, χάρη στην αντίθεση μεταξύ των σημείων και των σκιών. Ωστόσο, οι σκηνοθέτες βασίζονται επίσης στην ικανότητα μιας οθόνης να τονώνει σωστά τον χάρτη, κάτι που προσθέτει ένα στοιχείο κινδύνου. Κάθε οθόνη θα το κάνει σωστά;

Η εναλλακτική είναι να βαθμολογήσετε την ταινία σας, ώστε να μην υπερβαίνει τις δυνατότητες των περισσότερων οθονών. Μια εικόνα που έχει βαθμολογηθεί πιο συντηρητικά, με φωτεινά στοιχεία που καλύπτονται στα 200 ή 300 nits, θα φαίνεται λιγότερο έντονη και ζωντανή. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα έχετε μια αρκετά συνεπή εικόνα σε μια τεράστια γκάμα οθονών.

Η Άγρια Δύση των προτύπων HDR έχει επίσης δημιουργήσει έναν πόλεμο μορφών μεταξύ ανταγωνιστικών τεχνολογιών, όπως το Dolby Vision και το HDR10+. Αυτά τα σύγχρονα πρότυπα HDR χρησιμοποιούν δυναμικά μεταδεδομένα για να βοηθήσουν τις τηλεοράσεις να προσαρμόζονται ανά σκηνή ή καρέ προς καρέ. Ωστόσο, το τυπικό παλιό HDR10 δεν έχει δυναμικά μεταδεδομένα, επομένως η τηλεόρασή σας πρέπει απλώς να αποφασίσει μόνη της.

Έπειτα, υπάρχει το θέμα της δημιουργικής πρόθεσης. Μερικοί σκηνοθέτες μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν τους αρέσει το HDR, ή μάλλον, να χρησιμοποιούν το HDR για να θαμπώνουν τους θεατές με φωτεινά στιγμιότυπα. Τα πλεονεκτήματα του HDR για αυτούς τους επαγγελματίες είναι στον όγκο και την ακρίβεια των χρωμάτων και όχι στην πρόσθετη φωτεινότητα που προσφέρουν οι πιο πρόσφατες τηλεοράσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλοί σκηνοθέτες χρησιμοποιούν HDR και κορυφαία φωτεινότητα στον μέγιστο βαθμό.

  Τρόπος χρήσης της ενσωματωμένης δυνατότητας γεωγραφίας στο Microsoft Excel

Ωστόσο, είναι δύσκολο να αντιταχθεί κανείς στο δημιουργικό όραμα κάποιου. Οι ασπρόμαυρες ταινίες εξακολουθούσαν να παράγονται πολύ αφότου το χρώμα έγινε το πρότυπο. Μερικοί σκηνοθέτες εξακολουθούν να γυρίζουν σε φιλμ 35 mm ή σε αναλογία διαστάσεων 4:3.

Είναι λάθος αυτές οι αποφάσεις; Κάνουν λάθος οι θεατές που αναρωτιούνται πώς θα έμοιαζε μια ταινία αν είχε γυριστεί με όλα τα τεχνικά κουδούνια και σφυρίχτρες που ήταν διαθέσιμα τη στιγμή που γυρίστηκε;

Τροφή για σκέψη, πράγματι!

Ταινίες που είναι σίγουρα HDR

Εάν μια ταινία κυκλοφορήσει σε Blu-ray σε HDR10, Dolby Vision ή σε ανταγωνιστική μορφή, αυτό είναι περίπου όσο καλύτερο μπορείτε μέχρι το στούντιο να αποφασίσει ότι είναι ώρα για ένα remaster. Εάν κάνετε αναβάθμιση από DVD ή κανονικά Blu-ray, το άλμα στα 4K και η ευρύτερη χρωματική γκάμα εξακολουθούν να είναι ένα καλό κίνητρο.

Η επιλογή των αγαπημένων σας ταινιών με βάση τις τεχνικές τους προδιαγραφές είναι σαν να επιλέγετε τα αγαπημένα σας βιβλία με βάση τη γραμματοσειρά. Σίγουρα μπορεί να επηρεάσει τη συνολική παρουσίαση, αλλά η υποκείμενη ιστορία, ο διάλογος και άλλα στοιχεία παραμένουν τα ίδια και είναι εξίσου απολαυστικά.

Εάν αγοράζετε Blu-ray για τις δυνατότητές τους HDR, ίσως θέλετε να εξοικονομήσετε τα χρήματά σας και απλώς να αποφύγετε αυτά που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω με πρόσβαση στα επαγγελματικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Teoh, επομένως οι πληροφορίες είναι ελάχιστες σε αυτό το σημείο.

Προς το παρόν, θα πρέπει απλώς να παρακολουθείτε τις «καλές» παραγωγές HDR, όπως το Mad Max Fury Road (σχεδόν 10.000 nits), το The Greatest Showman (1.500+ nits) και το Mulan στο Disney Plus (900+ nits).

Ψάχνετε για μια νέα τηλεόραση για να παρακολουθείτε τις ταινίες σας HDR; Προσέξτε αυτά τα έξι κοινά λάθη.