Τι είναι το F-Stop στη φωτογραφία;

Καθώς οι κάμερες των smartphone γίνονται πιο ικανές, η τεχνική φωτογραφική ορολογία διολισθαίνει στις κύριες συνομιλίες. Το “f-stop” (ή “f-number”) είναι μια λέξη που πρόκειται να δείτε περισσότερο καθώς οι κατασκευαστές smartphone προσπαθούν να αλληλοσυγκεντρωθούν όταν καυχιούνται για τις προδιαγραφές. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Διάφραγμα και Τρίγωνο Έκθεσης

Το διάφραγμα είναι ένα από τα τρία σκέλη του τριγώνου έκθεσης, μαζί με την ταχύτητα κλείστρου και το ISO. Είναι μια μέτρηση του πλάτους της οπής στο μπροστινό μέρος ενός φακού και, ως εκ τούτου, του πόσο φως επιτρέπει την είσοδο. Η ταχύτητα κλείστρου μετρά τη διάρκεια του φωτός που επιτρέπεται να χτυπήσει τον αισθητήρα και το ISO μετρά πόσο ευαίσθητος είναι ο αισθητήρας.

Ενώ η ταχύτητα κλείστρου μετριέται κάπως διαισθητικά σε κλάσματα του δευτερολέπτου, το διάφραγμα μετράται σε f-stop, όπως f/1,6, f/11 και f/22. Οι περισσότεροι φακοί σάς επιτρέπουν να ρυθμίσετε το f-stop, αν και οι κάμερες smartphone αποτελούν εξαίρεση. έχουν σταθερό διάφραγμα. Η μείωση του f-stop κάνει τις εικόνες πιο φωτεινές, ενώ η αύξηση της τις κάνει πιο σκούρες.

Πώς όμως το κάνει αυτό;

F-Stops Απλοποιημένα

Το f-stop είναι ο λόγος της εστιακής απόστασης ενός φακού προς το διάφραγμα του φακού (την οπή από την οποία εισέρχεται το φως). Έτσι, ένα f-stop 2 (f/2) σημαίνει ότι το διάφραγμα του φακού είναι το μισό της εστιακής απόστασης. Σε φακό με εστιακή απόσταση 100 mm, το διάφραγμα θα είναι 50 mm (100/50 = 2). σε φακό με εστιακή απόσταση 200 mm, το διάφραγμα θα ήταν 100 mm (200/100 = 2).

Ένα f-stop μετριέται ως αναλογία λόγω ορισμένων από τις διασκεδαστικές ιδιορρυθμίες στη φυσική της οπτικής.

  Οι 5 καλύτερες εφαρμογές ομαδικής επικοινωνίας

Όσο ευρύτερο είναι το διάφραγμα ενός φακού, τόσο περισσότερο φως επιτρέπει να περάσει. Αυτό κάνει την εικόνα που προβάλλει στο φιλμ —ή, ρεαλιστικά, στον ψηφιακό αισθητήρα— πιο φωτεινή. Έτσι, όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός f, τόσο πιο φωτεινή είναι η εικόνα.

Ωστόσο, οι φακοί με μεγαλύτερη εστιακή απόσταση έχουν στενότερα οπτικά πεδία. Γι’ αυτό και οι εικόνες που προβάλλουν είναι σχετικά μεγαλύτερες και διαχέουν το φως πιο λεπτές. Ο τρόπος με τον οποίο εξισορροπούνται τα εφέ σημαίνει ότι ο λόγος της εστιακής απόστασης προς το διάφραγμα (ή τον αριθμό f) δημιουργεί φωτογραφίες που είναι ισοδύναμα φωτεινές με όλους τους φακούς. Αγνοεί τυχόν διαφορές στη μετάδοση του φωτός.

Και οι δύο αυτές φωτογραφίες τραβήχτηκαν με f/8, αλλά σε διαφορετικές εστιακές αποστάσεις. Χρησιμοποίησαν την ίδια ταχύτητα κλείστρου επειδή το μεγαλύτερο διάφραγμα του μακρύτερου φακού αντισταθμιζόταν από το στενότερο οπτικό του πεδίο.

Για παράδειγμα, ας πούμε ότι τραβάτε μια φωτογραφία ενός δέντρου. Εάν χρησιμοποιείτε φακό 100 mm σε f/2, το διάφραγμα θα είναι 50 mm πλάτος. Εάν χρησιμοποιείτε φακό 200 mm σε f/2, το διάφραγμα θα είναι πλάτος 100 mm. Και οι δύο φωτογραφίες, ωστόσο, θα είναι το ίδιο φωτεινές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρόλο που ο φακός των 200 mm έχει διπλάσιο διάφραγμα (και επομένως τέσσερις φορές μεγαλύτερο), το οπτικό του πεδίο είναι το μισό από αυτό του φακού των 100 mm. Επομένως, πρέπει να προβάλλει τα πάντα τέσσερις φορές μεγαλύτερα στον αισθητήρα, έτσι τα δύο εφέ αλληλοεξουδετερώνονται.

F-Stops στη Φωτογραφία

Τώρα που καλύψαμε τις τεχνικές λεπτομέρειες, ας δούμε πώς εφαρμόζονται τα f-stop στην πρακτική φωτογραφία.

Η λήψη μιας φωτογραφίας περιλαμβάνει την εξισορρόπηση του διαφράγματος, της ταχύτητας κλείστρου και του ISO. Θέλετε αρκετό φως για να χτυπήσει τον αισθητήρα, ώστε να καταγράφει σωστά τη σκηνή, αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να είναι πολύ σκοτεινό (υπό έκθεση) ή φωτεινό (υπερέκθεση).

  Πώς να πληκτρολογήσετε Emoji στο Mac σας με μια συντόμευση πληκτρολογίου

Η ποσότητα φωτός που προσπίπτει στον αισθητήρα μετριέται σε μια αδιάστατη ποσότητα που ονομάζεται “stop”. Η αύξηση της έκθεσης (της φωτεινότητας της φωτογραφίας) κατά ένα στοπ σημαίνει ότι διπλασιάζεις την ποσότητα φωτός που χτυπά τον αισθητήρα. (Άλλα πράγματα που επηρεάζουν την έκθεση, όπως η σταθεροποίηση εικόνας, μετρώνται επίσης σε στοπ.)

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το κάνετε αυτό. Μια μέθοδος είναι να επιτρέψετε στο φως να χτυπήσει τον αισθητήρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όπως η χρήση ταχύτητας κλείστρου 1/50 του δευτερολέπτου αντί για 1/100. Θα μπορούσατε επίσης απλώς να χρησιμοποιήσετε ένα ευρύτερο διάφραγμα, αλλά αυτό έρχεται με κάποιες συμβιβασμούς.

Σε DSLR και άλλες αποκλειστικές κάμερες, το διάφραγμα ελέγχει το βάθος πεδίου.

Εκτός από το ότι επιτρέπουν περισσότερο φως, οι εικόνες που έχουν τραβηχτεί με ευρύτερο διάφραγμα έχουν μικρότερο βάθος πεδίου, πράγμα που σημαίνει ότι μεγαλύτερο μέρος της σκηνής θα είναι εκτός εστίασης. Μερικές φορές, όπως όταν τραβάτε ένα πορτρέτο, αυτό είναι επιθυμητό. Άλλες φορές, είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλύσετε.

Για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο μπερδεμένα, το διάφραγμα δεν μετριέται σε γραμμική κλίμακα. Οι στάσεις F είναι λογαριθμικές. Με άλλα λόγια, η μετάβαση από το f/4 στο f/2 δεν διπλασιάζει την ποσότητα του φωτός που εισέρχεται στην κάμερα, την τετραπλασιάζει. Για να διπλασιάσετε την ποσότητα φωτός, θα πρέπει να πάτε στο f/2,8.

Ναι, πρόκειται για πολλές πληροφορίες για επεξεργασία. Ευτυχώς, όμως, επειδή τα smartphone διαθέτουν φακούς σταθερού διαφράγματος, δεν χρειάζεται να το κατανοήσετε πλήρως για να τους χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά (περισσότερα για αυτό παρακάτω).

Ωστόσο, εάν χρησιμοποιείτε επίσης μια αποκλειστική κάμερα, ίσως θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δημιουργικά το διάφραγμα στη φωτογραφία.

  Πώς να αφαιρέσετε γραφικά στοιχεία από το Κέντρο ειδοποιήσεων σε Mac

F-stop και το τηλέφωνό σας

Δεν μου φαίνεται τρύπα με διάφραγμα 26 mm.

Τόσο οι ερασιτέχνες όσο και οι επαγγελματίες φωτογράφοι έπρεπε να συμβιβαστούν με τα f-stop και το διάφραγμα όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα που οι κατασκευαστές smartphone χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους στο μάρκετινγκ τους, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχουν όλοι υπόψη:

Οι στάσεις F υπολογίζονται από την πραγματική εστιακή απόσταση ενός φακού: Ενώ η λίστα κατασκευαστών αριθμών f είναι πραγματικές, οι εστιακές αποστάσεις που καυχώνται για τους φακούς τους είναι συνήθως ισοδύναμες πλήρους καρέ. Για παράδειγμα, η Apple ισχυρίστηκε ότι ο τηλεφακός στο iPhone 11 Pro ήταν 52 mm με διάφραγμα f/2. Αυτό θα σήμαινε ότι το φως θα περνούσε μέσα από μια τρύπα πλάτους πάνω από 1 ίντσες. Ωστόσο, η πραγματική εστιακή απόσταση ήταν μόλις 6 mm, επομένως η τρύπα είχε πλάτος μόνο 3 mm.
Ένα ευρύτερο διάφραγμα σημαίνει καλύτερη φωτογραφία σε χαμηλό φωτισμό: Λόγω του τρόπου σχεδιασμού των καμερών smartphone, η μεγαλύτερη επίδραση του σταθερού διαφράγματος είναι η ταχύτητα κλείστρου και το ISO που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κάμερα σε διαφορετικές καταστάσεις. Όσο ευρύτερο είναι το σταθερό διάφραγμα του φακού, τόσο καλύτερες είναι οι εικόνες σε χαμηλό φωτισμό. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου (για λιγότερο θάμπωμα) και χαμηλότερο ISO (για λιγότερο θόρυβο).
Οι προδιαγραφές δεν τραβούν φωτογραφίες: Καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να κάνουν τρελά νούμερα, απλά να θυμάστε ότι δεν είναι αυτά που δημιουργούν μια καλή φωτογραφία. ο Βραβεία Φωτογραφίας iPhone ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια, επειδή οι άνθρωποι τραβούσαν εκπληκτικές φωτογραφίες με smartphone για όσο καιρό υπάρχουν. Το γεγονός ότι η κάμερα στο τηλέφωνό σας μπορεί να πάει από f/1,8 σε f/1,6 δεν πρόκειται να βελτιώσει δραστικά τη φωτογραφία σας—μόνο ο χρόνος και η προσπάθεια μπορούν να το κάνουν αυτό.