Τι είναι το Edge Computing και γιατί έχει σημασία;

Το cloud computing είναι μια μεγαλύτερη υπόθεση από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται. Η επιρροή του δεν γίνεται αισθητή μόνο στον επιχειρηματικό κόσμο, όπου έχει εκτοπίσει προηγούμενους διακομιστές εσωτερικού χώρου με πιο ευκίνητες εναλλακτικές λύσεις εκτός τοποθεσίας. Ακόμη και ο απλός άνθρωπος ανακατεύει κομμάτια στο αιθέριο κέντρο δεδομένων στον ουρανό, χάρη σε υπηρεσίες όπως το Google Photos και το Netflix. Αλλά είναι μια άλλη επανάσταση σε εξέλιξη;

Μιλάμε για υπολογιστές ακμών. Αυτό το νέο παράδειγμα στην πληροφορική στοχεύει να φέρει τα απομακρυσμένα κέντρα δεδομένων πιο κοντά στους ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν πραγματικά. Είναι ιδιαίτερα ιδανικό για εφαρμογές κρίσιμες για το χρόνο, για τις οποίες η χαμηλή καθυστέρηση είναι απαραίτητη. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε.

Στην αρχή, υπήρχε ο διακομιστής

Για να έχει νόημα το edge computing, είναι χρήσιμο να το βάλουμε σε ένα ιστορικό πλαίσιο, οπότε θα ξεκινήσουμε από την αρχή.

Η εταιρική πληροφορική ήταν μια στατική υπόθεση. Οι άνθρωποι δούλευαν σε τεράστιες φάρμες με καμπίνες, μοχθούν κάτω από τη σκληρή λάμψη του φωτός αλογόνου. Ήταν λογικό τα δεδομένα τους και οι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις εφαρμογές τους να βρίσκονται κοντά. Οι επιχειρήσεις θα έσπρωχναν διακομιστές σε καλά αεριζόμενα δωμάτια στις εγκαταστάσεις ή θα ενοικίαζαν χώρο σε ένα τοπικό κέντρο δεδομένων.

Μετά, τα πράγματα άλλαξαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι. Οι επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν και άνοιξαν γραφεία σε άλλες πόλεις και χώρες. Γρήγορα, ο διακομιστής εσωτερικής εγκατάστασης έπαψε να έχει νόημα—ειδικά αν σκεφτεί κανείς την τεράστια αύξηση στη χρήση του διαδικτύου από τους καταναλωτές. Είναι δύσκολο για τις εταιρείες τεχνολογίας να κλιμακωθούν όταν αναγκάζονται να αγοράζουν, να παρέχουν και να αναπτύσσουν νέους διακομιστές κάθε λίγες μέρες.

  Πώς να διαγράψετε μια σελίδα στο Microsoft Word

Οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, όπως το Microsoft Azure και το Amazon Web Services (AWS), έλυσαν αυτά τα προβλήματα. Οι επιχειρήσεις μπορούσαν να νοικιάσουν χώρο σε έναν διακομιστή και να επεκταθούν καθώς μεγάλωναν.

Το πρόβλημα με το σύννεφο στην τρέχουσα ενσάρκωσή του είναι ότι είναι συγκεντρωμένο. Οι πάροχοι όπως η Amazon, η Microsoft και η Google διαθέτουν κέντρα δεδομένων στις περισσότερες τοποθεσίες, αλλά αυτά είναι συχνά εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, μίλια μακριά από τους πελάτες τους.

Για παράδειγμα, εάν βρίσκεστε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας, το πλησιέστερο κέντρο δεδομένων AWS βρίσκεται στο Λονδίνο, το οποίο απέχει περίπου 330 μίλια. Εν τω μεταξύ, εάν βρίσκεστε στο Λάγος της Νιγηρίας, η πλησιέστερη ηπειρωτική σας τοποθεσία AWS βρίσκεται στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, το οποίο απέχει σχεδόν 3.000 μίλια.

Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση. Θυμηθείτε, τα δεδομένα είναι απλώς φως που ρέει μέσα από ένα καλώδιο οπτικών ινών, και ως εκ τούτου, περιορίζονται από τους νόμους της φυσικής.

Λοιπόν, ποια είναι η λύση; Λοιπόν, αναμφισβήτητα, η απάντηση βρίσκεται στο ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και φέρνει τους διακομιστές πιο κοντά στους ανθρώπους που τους χρησιμοποιούν.

Life on the Edge

Συνοψίζοντας, το edge computing σημαίνει ότι φέρνουμε τις εφαρμογές και την αποθήκευση δεδομένων πιο κοντά στο σημείο που βρίσκονται τα άτομα που τις χρησιμοποιούν. Για μεγάλες εταιρείες, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια ειδικά κατασκευασμένη εγκατάσταση διακομιστή σε κοντινή απόσταση από τα κύρια γραφεία τους. Στο μέτωπο των καταναλωτών, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτόμαστε συσκευές IoT που εκτελούν ορισμένες εργασίες, όπως η αναγνώριση προσώπου, με τους δικούς τους τοπικούς υπολογιστικούς πόρους, αντί να τις εκμεταλλεύονται σε μια υπηρεσία cloud.

  Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες στο σπίτι σας (Δεν χρειάζεται Flash)

Υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα σε αυτό. Πρώτον, βοηθά στη μείωση του όγκου της κίνησης δικτύου που πρέπει να σταλεί. Αν σκεφτεί κανείς ότι πολλές μεγάλες εταιρείες πληρώνουν συχνά υψηλές χρεώσεις για να ανακατεύουν κομμάτια μεταξύ των κέντρων δεδομένων, είναι λογικό να τους φέρουμε πιο κοντά στο σπίτι.

Δεύτερον, μειώνει την καθυστέρηση. Συχνά, ένα τεράστιο μέρος του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση μιας εργασίας αφιερώνεται στη μετακίνηση της κυκλοφορίας στο δίκτυο. Το να φέρετε την υπολογιστική ισχύ πιο κοντά στο σπίτι μπορεί να μειώσει αυτόν τον λανθάνοντα χρόνο και να επιταχύνει τα πράγματα.

Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει την πόρτα σε νέες μορφές υπολογιστών, για τις οποίες η αμεσότητα είναι το κλειδί. Ένα συχνά διαφημιζόμενο παράδειγμα είναι μια «έξυπνη πόλη», στην οποία η τοπική κυβέρνηση μπορεί να συλλέγει πληροφορίες για πράγματα όπως η χρήση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και τα μοτίβα της οδικής κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και, στη συνέχεια, να λάβει γρήγορα μέτρα.

Υπάρχουν επίσης πιθανές χρήσεις για υπολογιστές αιχμής στον βιομηχανικό τομέα. Αυτά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να συλλέγουν δεδομένα για τον εξοπλισμό και να κάνουν γρήγορες προσαρμογές και, ως εκ τούτου, να μειώνουν τη χρήση ενέργειας και την υποβάθμιση του εξοπλισμού.

  Οι καλύτερες ταινίες TCM για ροή στο HBO Max (Ιούνιος 2020)

Από την πλευρά των καταναλωτών, οι υπολογιστές αιχμής έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τέτοια πράγματα gaming cloud μια πιο ικανοποιητική εμπειρία. Αν οι παίκτες είναι πιο κοντά στο γραφικό, τότε είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δυσάρεστη καθυστέρηση, κάτι που μπορεί να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το ποιος θα κερδίσει ένα διαδικτυακό παιχνίδι.

Ο παράγοντας 5G

Συμπίπτει με τη σταθερή άνοδο των υπολογιστών αιχμής είναι η εισαγωγή της συνδεσιμότητας 5G. Αν και είναι ακόμα στα σπάργανα, το 5G υπόσχεται σημαντικά χαμηλότερες καθυστερήσεις από τα προηγούμενα πρότυπα για κινητά. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να περιμένετε ότι θα παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του υπολογιστικού άκρου ως παράδειγμα.

Τι σημαίνει αυτό? Στους τομείς των logistics, θα δείτε μεγαλύτερη έμφαση στα αναλυτικά στοιχεία και τα δεδομένα, καθώς τα φορτηγά και τα φορτηγά μεταδίδουν πληροφορίες που πρέπει να αναλυθούν και να γίνουν ενέργειες σε πραγματικό χρόνο. Υπάρχει επίσης η προοπτική της «έξυπνης γεωργίας», η οποία θα αυτοματοποιήσει τεράστιες εκτάσεις αγροτικής παραγωγής. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, αλλά θα αποτρέψει επίσης τη σπατάλη.

Μετά, υπάρχει η πλευρά του καταναλωτή. Φέρνοντας την υπολογιστική «βαρύτητα» πιο κοντά στα τηλέφωνα των ανθρώπων, ξεκλειδώνετε νεότερες, πιο καθηλωτικές εμπειρίες ψυχαγωγίας για πράγματα όπως η εικονική πραγματικότητα (VR), η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) και τα παιχνίδια.

Φυσικά, αυτό είναι ακόμη πολύ μακριά. Οι πάροχοι και οι προγραμματιστές πρέπει να το δημιουργήσουν πρώτα. Ωστόσο, όταν το κάνουν, μπορείτε να περιμένετε την ίδια σεισμική αλλαγή που συνέβη όταν το cloud computing εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή.