Τι είναι το Carding και πώς να προστατευτείτε από αυτό;

Το Carding είναι μια σοβαρή μορφή διαδικτυακής απάτης σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο.

Η διαδικτυακή απάτη είναι ένα είδος εγκλήματος που περιλαμβάνει τη χρήση του Διαδικτύου για εξαπάτηση, εξαπάτηση ή εκμετάλλευση ατόμων ή οργανισμών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, όπως επιθέσεις phishing, κλοπή ταυτότητας και κάρφωμα, που όλα μπορούν να προκαλέσουν οικονομική απώλεια και ζημιά στη φήμη και την πίστη ενός ατόμου.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της διαδικτυακής απάτης. Ένας λόγος είναι ο πολλαπλασιασμός των ηλεκτρονικών αγορών και των οικονομικών συναλλαγών, που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στους απατεώνες να κλέψουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες.

Επιπλέον, η αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και άλλων διαδικτυακών πλατφορμών διευκολύνει τους απατεώνες να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με πιθανά θύματα και να διαδίδουν κακόβουλους συνδέσμους και περιεχόμενο.

Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μια στροφή προς περισσότερες διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις, γεγονός που δημιούργησε ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στους απατεώνες να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους. Με τόσους πολλούς ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι και βασίζονται στο Διαδίκτυο για επικοινωνία, είναι ευκολότερο για τους απατεώνες να στέλνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος ή άλλους τύπους διαδικτυακών επιθέσεων.

Είναι σημαντικό τα άτομα και οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν τους κινδύνους διαδικτυακής απάτης και να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης, η ενεργοποίηση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων και η προσοχή όταν κάνουν κλικ σε συνδέσμους ή μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Αυτό το άρθρο εστιάζει κυρίως στο λανάρισμα και παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τρόπους προστασίας από αυτήν την απειλή.

Τι είναι το Carding;

Το Carding είναι ένα είδος απάτης με πιστωτική κάρτα που περιλαμβάνει την παράνομη χρήση κλεμμένων ή παραβιασμένων στοιχείων πιστωτικής κάρτας για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων αγορών ή χρεώσεων, είτε ηλεκτρονικά είτε αυτοπροσώπως.

Το λανάρισμα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές οικονομικές απώλειες για άτομα και οργανισμούς. Οι κάτοχοι καρτών μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την πληρωμή δόλιων χρεώσεων στους λογαριασμούς τους και οι έμποροι μπορεί να χάσουν χρήματα εάν δεν είναι σε θέση να ανακτήσουν το κόστος των αγαθών ή των υπηρεσιών που πληρώθηκαν με κλεμμένες ή πλαστές κάρτες.

Διενεργείται συνήθως από ομάδες οργανωμένου εγκλήματος ή άτομα που λαμβάνουν πληροφορίες καρτών με διάφορα μέσα, όπως απάτες phishing, παραβιάσεις δεδομένων ή συσκευές skimming που τοποθετούνται σε συσκευές ανάγνωσης καρτών. Το λανάρισμα είναι παράνομη δραστηριότητα και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες τόσο για τους δράστες όσο και για τα θύματα.

Ακολουθεί μια γενική επισκόπηση του τρόπου λειτουργίας του λαναρίσματος:

  • Ο δράστης αποκτά κλεμμένα ή πλαστά στοιχεία πιστωτικής κάρτας, τα οποία μπορεί να αγοραστούν από τρίτους ή να αποκτηθούν με άλλα μέσα, όπως απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος ή παραβιάσεις δεδομένων.
  • Στη συνέχεια, ο εισβολέας χρησιμοποιεί τα κλεμμένα ή πλαστά στοιχεία της πιστωτικής κάρτας για να πραγματοποιήσει αγορές μέσω Διαδικτύου ή για να κάνει ανάληψη χρημάτων από ένα ΑΤΜ.
  • Ο δράστης μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες τεχνικές για να αποφύγει τον εντοπισμό, όπως τη χρήση VPN για να κρύψει την τοποθεσία του, τη χρήση πολλαπλών λογαριασμών και συσκευών για να πραγματοποιήσει τις συναλλαγές και τη χρήση κλεμμένων ή πλαστών εγγράφων ταυτοποίησης.
  • Το θύμα, του οποίου τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του έχουν κλαπεί, ενδέχεται να μην συνειδητοποιήσει ότι ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί έως ότου λάβει δήλωση ή ειδοποίηση για δόλια δραστηριότητα.
  •   Πώς να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό στη Walmart

    Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν εξειδικευμένους ιστότοπους ή φόρουμ όπου οι απατεώνες μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν στοιχεία κλεμμένων πιστωτικών καρτών, καθώς και δωμάτια συνομιλίας ή εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων όπου μπορούν να συζητούν τεχνικές και στρατηγικές για τη διάπραξη απάτης.

    Τι είναι το Carding Forum;

    Το φόρουμ καρτών είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου τα άτομα μπορούν να αγοράσουν και να πουλήσουν στοιχεία κλεμμένων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών. Αυτά τα φόρουμ χρησιμοποιούνται συχνά από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για τη διευκόλυνση της πώλησης και αγοράς πληροφοριών κλεμμένων καρτών, καθώς και για την ανταλλαγή συμβουλών και τεχνικών για τη διεξαγωγή λαναρίσματος και άλλων τύπων απάτης.

    Τα φόρουμ Carding είναι προσβάσιμα μέσω του σκοτεινού ιστού ή μέσω του ανοιχτού διαδικτύου και συχνά απαιτούν εγγραφή και πληρωμή για πρόσβαση. Είναι παράνομη η αγορά ή η πώληση κλεμμένων στοιχείων πιστωτικής κάρτας και η συμμετοχή σε ένα φόρουμ καρτών μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις. Είναι σημαντικό να μείνετε μακριά από αυτού του είδους τα φόρουμ και να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις αρχές.

    Διαφορετικοί τρόποι εκτέλεσης λαναρίσματος

    Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να κάνουν λανάρισμα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

    • Χρήση κλεμμένων ή πλαστών στοιχείων πιστωτικής κάρτας: Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη πληροφοριών πιστωτικής κάρτας που έχουν κλαπεί ή δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία και στη συνέχεια τη χρήση τους για αγορές ή ανάληψη χρημάτων.
    • Απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν απάτες ηλεκτρονικού ψαρέματος για να εξαπατήσουν άτομα ώστε να παρέχουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας, είτε μέσω ψεύτικων ιστότοπων είτε στέλνοντας πλαστά email ή μηνύματα που φαίνεται να προέρχονται από νόμιμες εταιρείες.
    • Παραβιάσεις δεδομένων: Οι εισβολείς μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες πιστωτικών καρτών μέσω παραβιάσεων δεδομένων σε επιχειρήσεις ή άλλους οργανισμούς που αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες.
    • Skimming: Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση εξωτερικών συσκευών που ονομάζονται skimmers, οι οποίες είναι προσαρτημένες σε συσκευές ανάγνωσης καρτών, όπως ATM ή αντλίες βενζίνης, για τη λήψη πληροφοριών πιστωτικής κάρτας κατά την εισαγωγή τους.
    • Κακόβουλο λογισμικό: Οι εισβολείς μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν κακόβουλο λογισμικό για να μολύνουν μια συσκευή και να καταγράφουν τα στοιχεία της κάρτας καθώς εισάγονται ή μεταδίδονται μέσω του Διαδικτύου.
    • Κοινωνική μηχανική: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να χρησιμοποιήσουν τεχνικές κοινωνικής μηχανικής, όπως να πείσουν άτομα να αποκαλύψουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας ή να τα πείσουν να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο που εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους για να λάβουν πληροφορίες κάρτας.

    Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κοινή χρήση των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας στο διαδίκτυο και την προστασία των προσωπικών και οικονομικών σας πληροφοριών χρησιμοποιώντας ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, ενεργοποιώντας τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και διατηρώντας τις συσκευές και το λογισμικό σας ενημερωμένα.

    Πώς επηρεάζει το Carding τους καταναλωτές;

    Το λανάρισμα μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους καταναλωτές. Όταν κλαπούν τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας ή του τραπεζικού τους λογαριασμού και χρησιμοποιούνται για δόλιους σκοπούς, μπορεί να προκύψουν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις στους λογαριασμούς τους, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές απώλειες και ζημιά στο πιστωτικό αποτέλεσμά τους.

    Οι καταναλωτές μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία να χρειαστεί να ακυρώσουν και να αντικαταστήσουν τις πιστωτικές κάρτες ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και να αμφισβητήσουν τις δόλιες χρεώσεις. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και αγχωτικό, ειδικά εάν η δραστηριότητα λαναρίσματος παραμένει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

      Εγγράψτε ένα Screencast στο iPhone σας χωρίς Mac ή Jailbreak

    Εκτός από τις οικονομικές και πρακτικές επιπτώσεις, το λανάρισμα μπορεί επίσης να έχει ψυχολογικό αντίκτυπο στους καταναλωτές, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα παραβίασης και ευαλωτότητας.

    Πώς επηρεάζει τους εμπόρους;

    Η λαναροποίηση μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους εμπόρους, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες και ζημιά στη φήμη τους. Όταν ένας έμπορος πέφτει θύμα λαναρίσματος, μπορεί να χάσει χρήματα εάν δεν είναι σε θέση να ανακτήσει το κόστος των αγαθών ή των υπηρεσιών που πληρώθηκαν με κλεμμένες ή πλαστές κάρτες.

    Επιπλέον, οι έμποροι ενδέχεται να υποχρεωθούν να πληρώσουν τέλη ή πρόστιμα που σχετίζονται με δόλιες συναλλαγές, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τις οικονομικές τους ζημίες.

    Το κάρτωμα μπορεί επίσης να βλάψει τη φήμη των εμπόρων βλάπτοντας τις σχέσεις τους με τους πελάτες. Εάν ένας πελάτης έχει αρνητική εμπειρία ως αποτέλεσμα του λαναρίσματος, ενδέχεται να είναι λιγότερο πιθανό να συνεργαστεί με αυτόν τον έμπορο στο μέλλον και μπορεί επίσης να πει σε άλλους για την εμπειρία του, γεγονός που μπορεί να βλάψει περαιτέρω τη φήμη του εμπόρου.

    Για να προστατευτούν από το λανάρισμα, οι έμποροι μπορούν να λάβουν μέτρα όπως η επαλήθευση της γνησιότητας των πιστωτικών καρτών και ο έλεγχος για σημάδια απάτης, όπως ασυνήθιστα μοτίβα δαπανών ή αιτήματα για μεγάλες ποσότητες αντικειμένων υψηλής αξίας.

    Μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν ασφαλή συστήματα πληρωμών και να ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές για το χειρισμό και την αποθήκευση πληροφοριών πιστωτικών καρτών. Επιπλέον, οι έμποροι μπορούν να συνεργαστούν με τους επεξεργαστές πληρωμών και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών τους για να αναπτύξουν στρατηγικές για τον εντοπισμό και την πρόληψη δόλιων συναλλαγών.

    Τι είναι μια πιστωτική κάρτα Skimmer;

    Το skimmer πιστωτικής κάρτας είναι μια συσκευή συνδεδεμένη σε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών, όπως αυτή που βρίσκεται σε ένα μηχάνημα ATM ή μια αντλία βενζίνης, για την κλοπή πληροφοριών πιστωτικής κάρτας. Όταν μια πιστωτική κάρτα εισάγεται στη συσκευή ανάγνωσης καρτών, το skimmer συλλαμβάνει τις πληροφορίες από τη μαγνητική λωρίδα στην κάρτα και τις αποθηκεύει.

    Οι κλεμμένες πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν από τον δράστη για να πραγματοποιήσει δόλιες αγορές ή να πουλήσει τις πληροφορίες σε άλλα άτομα για τον ίδιο σκοπό.

    Τα skimmers πιστωτικών καρτών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή είναι συχνά σχεδιασμένα να συνδυάζονται με τη συσκευή ανάγνωσης καρτών στην οποία είναι συνδεδεμένα.

    Μπορεί να είναι μικρά και δύσκολα ορατά ή μπορεί να φαίνονται σαν μέρος της ίδιας της συσκευής ανάγνωσης καρτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εγκληματίες θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Bluetooth για να μεταδώσουν ασύρματα τις πληροφορίες της κλεμμένης πιστωτικής κάρτας σε μια κοντινή συσκευή, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό της δραστηριότητας skimming.

    Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε συσκευές ανάγνωσης καρτών, ειδικά αυτές που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, και να ελέγχετε τακτικά τις καταστάσεις της πιστωτικής σας κάρτας για τυχόν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις.

    Και εδώ είναι λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς να προστατευτείτε από το skimming πιστωτικών καρτών.

    Τι είναι το Cracking καρτών;

    Το σπάσιμο κάρτας, γνωστό και ως έλεγχος κάρτας ή έλεγχος κάρτας, είναι ένας τύπος απάτης με πιστωτική κάρτα κατά την οποία ο εγκληματίας προσπαθεί να προσδιορίσει εάν ένας αριθμός πιστωτικής κάρτας είναι έγκυρος και έχει διαθέσιμη πίστωση.

    Αυτό γίνεται συνήθως κάνοντας μικρές, μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις στην κάρτα και ελέγχοντας εάν οι χρεώσεις γίνονται αποδεκτές ή απορρίπτονται. Εάν οι χρεώσεις γίνουν δεκτές, ο εγκληματίας γνωρίζει ότι η κάρτα είναι ενεργή και έχει διαθέσιμη πίστωση και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιήσει την κάρτα για μεγαλύτερες αγορές ή να πουλήσει τα στοιχεία της κάρτας σε άλλους για τον ίδιο σκοπό.

    Το σπάσιμο καρτών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως διαδικτυακά, αυτοπροσώπως ή τηλεφωνικά.

      Προεπιλεγμένοι αριθμοί θυρών που πρέπει να γνωρίζετε ως Sysadmin

    Για παράδειγμα, ένας εγκληματίας μπορεί να επιχειρήσει να αγοράσει ένα μικρό αντικείμενο από έναν διαδικτυακό λιανοπωλητή χρησιμοποιώντας έναν κλεμμένο αριθμό πιστωτικής κάρτας ή μπορεί να κάνει μια σειρά από μικρές χρεώσεις σε διαφορετικούς εμπόρους προκειμένου να ελέγξει την εγκυρότητα της κάρτας.

    Πώς να προστατευτείτε από το Carding;

    Ακολουθούν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευθείτε από το λανάρισμα:

    Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

    Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς σας και αποφύγετε τη χρήση του ίδιου κωδικού πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς. Χρησιμοποιήστε έναν συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων και σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να δημιουργήσετε και να αποθηκεύσετε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για εσάς.

    Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

    Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας, απαιτώντας από εσάς να παρέχετε έναν κωδικό μίας χρήσης και τον κωδικό πρόσβασής σας για να συνδεθείτε. Αυτός ο κωδικός συνήθως αποστέλλεται στο τηλέφωνο ή το email σας ή δημιουργείται από μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας.

    Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κοινή χρήση προσωπικών πληροφοριών

    Να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε τις προσωπικές και οικονομικές σας πληροφορίες στο διαδίκτυο, ειδικά με μη αξιόπιστες πηγές. Αποφύγετε να παρέχετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας σε άγνωστους ιστότοπους ή να απαντάτε σε email ή μηνύματα που ζητούν αυτές τις πληροφορίες.

    Διατηρήστε τις συσκευές και το λογισμικό σας ενημερωμένα

    Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τις συσκευές και το λογισμικό σας ενημερωμένα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα και ενημερώσεις ασφαλείας. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία από τρωτά σημεία που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

    Χρησιμοποιήστε ένα ασφαλές δίκτυο

    Κατά την πρόσβαση στο Διαδίκτυο από ένα δημόσιο δίκτυο Wi-Fi, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να ασφαλίσετε τη σύνδεσή σας. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των προσωπικών και οικονομικών σας πληροφοριών από την υποκλοπή από άλλους στο ίδιο δίκτυο.

    Παρακολουθήστε τακτικά τους λογαριασμούς σας

    Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα και αναφέρετε τυχόν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις στο χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα το συντομότερο δυνατό.

    Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από λαναρίσματα και άλλους τύπους διαδικτυακής απάτης. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις πιο πρόσφατες απάτες και απειλές και να λαμβάνετε μέτρα για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους σχετικά με το πώς να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

    Πόροι για να μάθετε για το Carding

    Και εδώ είναι μερικοί από τους εξωτερικούς πόρους για να μάθετε για το λανάρισμα και πώς να προστατευτείτε από αυτό.

    #1. The Ultimate Guide To Carding Online: Educational Purposes Only

    Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας εισάγει τους αναγνώστες στις διάφορες διαδικτυακές απάτες όπως το λανάρισμα και δίνει μια σαφή επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο εκτελείται κάθε απάτη.

    Ακόμη και οι αρχάριοι βρίσκουν αυτόν τον οδηγό εξαιρετικά χρήσιμο στην κατανόηση διαφορετικών μοντέλων απειλών.

    #2. Guarding Against Identity Theft: Ένας απλός οδηγός για την ηλεκτρονική ασφάλεια

    Αυτό το βιβλίο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αναγνώρισης και προστασίας από τους διάφορους τύπους κλοπής ταυτότητας στο διαδίκτυο, καθώς και συμβουλές και στρατηγικές για την ασφάλεια προσωπικών και οικονομικών πληροφοριών στο διαδίκτυο.

    Περιλαμβάνει επίσης συμβουλές για το πώς να συνέλθετε από κλοπή ταυτότητας εάν συμβεί, όπως με την αναφορά του περιστατικού στις αρχές και τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση τυχόν ζημιών.

    συμπέρασμα

    Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ύπαρξη λαναρίσματος και άλλων τύπων διαδικτυακής απάτης, δεν είναι απαραίτητο ή σκόπιμο να αναζητάτε ενεργά πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής σε αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Η εμπλοκή σε λανάρισμα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή απάτης μπορεί να έχει σοβαρές νομικές συνέπειες.

    Για να προστατευτείτε από το λανάρισμα, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα όπως η χρήση ασφαλών τοποθεσιών web κατά την πραγματοποίηση αγορών στο διαδίκτυο, η προστασία του υπολογιστή και των συσκευών σας με λογισμικό προστασίας από ιούς και ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και η προσοχή κατά την κοινή χρήση προσωπικών ή οικονομικών πληροφοριών στο διαδίκτυο. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τις καταστάσεις τραπεζών και πιστωτικών καρτών για μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις και να αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις αρμόδιες αρχές.

    Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε για τα εργαλεία ανίχνευσης και πρόληψης απάτης για διαδικτυακές επιχειρήσεις.