Τι είναι το Bokeh στη φωτογραφία και πώς το δημιουργείτε;

Το Bokeh είναι ένας όρος που οι φωτογράφοι πετούν πολύ. Αναφέρεται στο σχήμα και την ποιότητα της περιοχής εκτός εστίασης σε μια φωτογραφία. Είναι πιο αξιοσημείωτο στο πώς αποδίδονται τα εντυπωσιακά σημεία και τα σημεία φώτα, αλλά είναι παρόν παντού.

Πώς να προφέρετε το “Bokeh”

Προφέρεται “boh-keh”, αυτός ο όρος προέρχεται από την ιαπωνική λέξη “boke”, που σημαίνει κάτι κοντά στο θάμπωμα ή ομίχλη, αν και είναι πολύ πιο αποχρώσεις από αυτό. Το 1997, το “h” προστέθηκε από τον επεξεργαστή Photo Techniques, Mike Johnston, έτσι η γραπτή μορφή έμοιαζε περισσότερο με την προφορά.

Υπάρχει ίση έμφαση και στις δύο συλλαβές – δεν είναι “boke” (με ομοιοκαταληξία με poke) ή “boh-kee”. Το “Boh-kay” είναι πολύ κοντά καθώς, όπως κάθε γλώσσα, τα Ιαπωνικά έχουν επίσης τοπικές παραλλαγές. Μπορείτε να ελέγξετε έξω Αυτό το βίντεο για να ακούσετε τον σωστό (και σχεδόν κάθε λάθος) τρόπο να πείτε bokeh.

Βάθος πεδίου και Bokeh

Το bokeh βρίσκεται στο βάθος αυτού του πορτρέτου.

Το Bokeh είναι πραγματικά μια υποκειμενική ποιοτική κρίση των αντικειμενικά εκτός εστίασης περιοχών μιας εικόνας. Μια εικόνα στην οποία οι περιοχές εκτός εστίασης φαίνονται καλές και προσθέτουν στην αισθητική λέγεται ότι έχει “καλό bokeh”.

Μια εικόνα στην οποία η περιοχή εκτός εστίασης αποσπά την προσοχή ή μειώνει την αισθητική μπορεί να ειπωθεί ότι έχει “κακό bokeh”. Και πάλι, όμως, επειδή αυτό είναι υποκειμενικό, οι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν για το αν μια φωτογραφία έχει καλό ή κακό bokeh.

Επειδή το bokeh είναι σχετικό μόνο όταν μεγάλα τμήματα μιας εικόνας είναι εκτός εστίασης, συνήθως σχετίζεται με φωτογραφία στην οποία είναι επιθυμητό ένα μικρό βάθος πεδίου, όπως πορτρέτο ή κάποια φωτογραφία άγριας φύσης. Συνδέεται επίσης με τη μακροεντολή και τη σπορ φωτογραφία, επειδή μπορεί να είναι παρενέργεια του εξοπλισμού ή των περιστάσεων.

Φυσικά, μια εικόνα που τραβήχτηκε για οποιοδήποτε στυλ φωτογραφίας μπορεί να έχει bokeh. Θα ασχοληθούμε περισσότερο με την ποιότητα bokeh αργότερα, αλλά προς το παρόν, ας μιλήσουμε για το βάθος πεδίου.

  Αυτό το εργαλείο σας λέει όλα όσα λέει το πρόγραμμα περιήγησής σας στους ιστότοπους για εσάς

Το βάθος πεδίου είναι η ποσότητα του εστιακού επιπέδου που είναι αποδεκτά ευκρινές για τον θεατή. Είναι αυτό που καθορίζει τι βρίσκεται εντός ή εκτός εστίασης σε μια εικόνα. Σε μια εικόνα με μικρό βάθος πεδίου, όπως το πορτρέτο στα αριστερά παραπάνω, μόνο ένα μικρό μέρος (σε αυτήν την περίπτωση, μόλις λίγα χιλιοστά) του εστιακού επιπέδου είναι στο επίκεντρο. Θα παρατηρήσετε ότι ακόμη και τα αυτιά του μοντέλου είναι ελαφρώς θολά.

Σε μια εικόνα με μεγάλο βάθος πεδίου, όπως η φωτογραφία πάνω δεξιά, όλα είναι εστιασμένα. Το βάθος πεδίου επηρεάζεται από την εστιακή απόσταση του φακού, το διάφραγμα στο οποίο έχει ρυθμιστεί ο φακός, η απόσταση του θέματος από την κάμερα και το μέγεθος του αισθητήρα της κάμερας.

Αυτό που έχει σημασία για το bokeh δεν είναι τόσο το ότι οι εικόνες έχουν περιοχές εκτός εστίασης, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αποδίδονται. Όταν κάτι πέφτει έξω από το βάθος πεδίου, αντί να αναπαραχθεί ακριβώς στον αισθητήρα της κάμερας, αναπαράγεται ως θολή κύκλος.

Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «κύκλος σύγχυσης.» Είναι πιο εμφανές με σημειακές πηγές φωτός, γι’ αυτό τα φώτα και άλλα κατοπτρικά σημεία είναι τόσο ορατά όταν είναι εκτός εστίασης.

Ωστόσο, όπως όλα όσα έχουν να κάνουν με την οπτική, υπάρχει λίγο μεγαλύτερη απόχρωση σε αυτό. Οι σημειακές πηγές φωτός αποδίδονται μόνο θεωρητικά ως κύκλοι. Το πώς εμφανίζονται στην πραγματικότητα καθορίζεται από το σχεδιασμό και την κατασκευή του φακού. Έτσι, αυτό είναι επίσης που καθορίζει την ποιότητα του bokeh.

Παράγοντες που επηρεάζουν το Bokeh

Πολλά στοιχεία σχεδίασης φακού επηρεάζουν τον τρόπο εμφάνισης του bokeh. Το πρώτο είναι ο αριθμός των λεπίδων διαφράγματος στον φακό. Αυτά με λιγότερες λεπίδες διαφράγματος θα προκαλέσουν περισσότερους πολυγωνικούς κύκλους σύγχυσης. Για παράδειγμα, ένας φακός με επτά λεπίδες διαφράγματος παράγει επτάγωνα, ενώ ένας φακός με εννέα (ή περισσότερα) παράγει πιο στρογγυλεμένο bokeh.

Σημειώστε το πολυγωνικό bokeh στον κύκλο.

Το διάφραγμα του φακού επηρεάζει επίσης το bokeh. Ένα ευρύτερο διάφραγμα θα παράγει μεγαλύτερο, πιο στρογγυλό bokeh. Σε στενότερα ανοίγματα, το σχήμα της ίριδας είναι πιο καθορισμένο, είτε είναι κύκλος είτε πολύγωνο, και οι κύκλοι σύγχυσης θα είναι μικρότεροι.

Λήψη ορθάνοιχτη σε f/5,6 με φακό ζουμ καταναλωτή, το bokeh είναι λιγότερο έντονο εδώ.

Σφαιρική εκτροπή υπάρχει σε όλους τους φωτογραφικούς φακούς. Τα βήματα που κάνετε για να το διορθώσετε επηρεάζουν επίσης το bokeh μιας εικόνας. Ένας φακός που διορθώνει σε μεγάλο βαθμό για σφαιρική εκτροπή θα έχει κύκλους σύγχυσης που είναι πιο φωτεινοί γύρω από το εξωτερικό παρά στη μέση, κάτι που ονομάζεται φαινόμενο «σαπουνόφουσκα». Ένας φακός που διορθώνει λιγότερο για σφαιρική εκτροπή θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα: κύκλους σύγχυσης με φωτεινά κέντρα και ξεθωριασμένα άκρα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την Αναγνώριση ήχου στο iPhone

Η γωνία με την οποία το φως εισέρχεται στο φακό επηρεάζει επίσης το bokeh. Προς την άκρη μιας εικόνας, οι κύκλοι σύγχυσης συχνά αποδίδονται περισσότερο ως ελλείψεις παρά ως κύκλοι, το οποίο ονομάζεται εφέ «μάτι της γάτας». Με μερικούς φακούς, το εφέ του ματιού της γάτας είναι τόσο βαρύ, που το bokeh μοιάζει σαν να στροβιλίζεται σε κύκλο.

Καλό Bokeh, Bad Bokeh, Ugly Bokeh

Είναι μάλλον ξεκάθαρο μέχρι τώρα, αλλά οι φωτογράφοι έχουν τρελαθεί στο bokeh. Υπάρχει πολλή συζήτηση για το τι κάνει καλό ή κακό bokeh, αλλά υπάρχουν μερικά σημεία που αξίζει να τονιστούν.

Το Bokeh είναι μια υποκειμενική κρίση της ποιότητας σχετικά με τις αντικειμενικά εκτός εστίασης περιοχές μιας εικόνας. Το καλό bokeh δεν κάνει απαραίτητα μια καλή φωτογραφία. Ένα βαρετό θέμα με ευχάριστο bokeh θα εξακολουθεί να κάνει μια βαρετή φωτογραφία, οι περιοχές εκτός εστίασης θα φαίνονται απλά αξιοπρεπείς.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πάντα το ευρύτερο διάφραγμα μόνο για να κυνηγήσετε το bokeh, πιστεύοντας ότι θα βελτιώσει τις εικόνες σας—υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό.

Ο φωτογράφος είναι αυτός που κάνει το bokeh καλό ή κακό. Μερικοί άνθρωποι μισούν το εφέ της σαπουνόφουσκας, ενώ άλλοι αγοράζουν φακούς ειδικά για να το δημιουργήσουν. Γενικά, ωστόσο, το ομαλό, κυκλικό bokeh θεωρείται πιο όμορφο επειδή είναι λιγότερο πιθανό να αποσπάσει την προσοχή από το θέμα.

Κατά τη γνώμη μας, η παραπάνω εικόνα έχει αυτό που θεωρούμε καλό bokeh, ενώ η παρακάτω εικόνα έχει κακή. Οι περιοχές εκτός εστίασης είναι απλώς πολύ υφές και εντυπωσιάζουν, και το εφέ της σαπουνόφουσκας είναι πολύ στο πρόσωπό σας.

Αποτύπωση Bokeh στις εικόνες σας

Ενώ γενικά δεν συνιστούμε να τραβάτε φωτογραφίες από θολά φόντο (είναι λίγο κλισέ σε αυτό το σημείο). Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε εάν θέλετε να αυξήσετε την ποιότητα του bokeh στις εικόνες σας ή, τουλάχιστον, να έχετε πιο δημιουργικό έλεγχο πάνω του.

  Τα προγράμματα περιήγησης Ιστού σιγούν τα ενοχλητικά αναδυόμενα παράθυρα ειδοποιήσεων

Η χρήση ενός πρωταρχικού φακού με μεγάλο μέγιστο διάφραγμα τείνει να σας προσφέρει πιο ευχάριστο bokeh από τους φακούς ζουμ καταναλωτή, ειδικά εάν έχουν σχεδιαστεί για πορτραίτο ή μακρο φωτογραφία.

Τραβήξτε με το μεγαλύτερο δυνατό διάφραγμα που διατηρεί το θέμα σας πλήρως εστιασμένο. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει ορθάνοιχτο, αλλά άλλες, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρώς στενότερο διάφραγμα για να έχετε ό,τι θέλετε.

Σκεφτείτε και το ιστορικό σας. Τα σημειακά φώτα και τα φωτεινά κατοπτρικά σημεία (όπως οι σταγόνες βροχής που αντανακλώνται από τα φύλλα) παρέχουν το πιο καθορισμένο bokeh, ενώ οι σκοτεινές σκιές τείνουν να αποδίδονται αδιάκριτα.

Επίσης, εάν κάνετε την απόσταση μεταξύ του θέματος και του φόντου σας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, αυτό σας δίνει το πιο θολό φόντο και, επομένως, πιο ομαλό bokeh. Μεγαλύτεροι τηλεφακοί θα αυξήσουν επίσης αυτό το εφέ, εφόσον μπορείτε να διατηρήσετε μια καλή απόσταση μεταξύ του θέματος και του φόντου.

Είναι επίσης σημαντικό να μάθετε πώς να εστιάσετε με ακρίβεια την κάμερά σας. Ορισμένες καταστάσεις που οδηγούν σε καλό bokeh είναι δύσκολες για το σύστημα αυτόματης εστίασης της μηχανής σας.

Πειραματιστείτε και παίξτε. Η λήψη καλού bokeh είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που μπορείτε πραγματικά να μάθετε μόνο κάνοντας, επειδή είναι υποκειμενικό.

Γιατί το smartphone σας πρέπει να πλαστογραφεί Bokeh

Τα περισσότερα σύγχρονα smartphone διαθέτουν λειτουργία πορτρέτου που, μεταξύ άλλων, θολώνει το φόντο για να μιμηθεί το bokeh ενός φακού μεγάλου διαφράγματος. Το αν το αποτέλεσμα φαίνεται καλό ή όχι εξαρτάται από εσάς, αλλά το γιατί πρέπει να είναι ψεύτικο είναι ενδιαφέρον.

Και πάλι, για να επιτύχει καλό bokeh, μια εικόνα χρειάζεται μέρη του μπροστινού ή του φόντου να είναι εκτός εστίασης. Όπως καλύψαμε παραπάνω, το διάφραγμα, η εστιακή απόσταση και το μέγεθος του αισθητήρα επηρεάζουν όλα το βάθος πεδίου.

Ενώ οι κάμερες smartphone έχουν μεγάλα σταθερά διαφράγματα (συχνά f/1,8 ή f/2,0), η εστιακή απόσταση των φακών είναι πολύ μικρή (γενικά, μεταξύ 2-6 mm). Επειδή έχουν επίσης πολύ μικρούς αισθητήρες, ο παράγοντας περικοπής σημαίνει ότι έχουν την ίδια γωνία θέασης με αυτή των ευρυγώνιων ή κανονικών φακών σε μια DSLR πλήρους κάδρου.

Ωστόσο, εδώ είναι το αλιευτικό: ο παράγοντας περικοπή επηρεάζει μόνο το εμφανές οπτικό πεδίο, όχι το βάθος πεδίου. Σημασία έχει η πραγματική εστιακή απόσταση του φακού και στα smartphone, οι φακοί έχουν πολύ μικρές εστιακές αποστάσεις. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλο βάθος πεδίου, και επομένως, δεν υπάρχει bokeh.