Τι είναι το Bit Rot και πώς να το αποτρέψετε; [2023]

Μάθετε εδώ το bit rot ξεκάθαρα και συνοπτικά, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίζετε αποτελεσματικά ζητήματα αρχειοθέτησης δεδομένων και αποθήκευσης στο κέντρο δεδομένων.

Η δευτερεύουσα ή μαζική συσκευή αποθήκευσης των υπολογιστών είναι κυρίως η μονάδα σκληρού δίσκου (HDD). Θα μπορούσαν να είναι μονάδες SSD σε εταιρείες αποθήκευσης δεδομένων premium και υψηλής πληρωμής.

Όλες αυτές οι συσκευές μαζικής αποθήκευσης είναι εξαιρετικά αποδοτικές, προσιτές και μακράς διαρκείας. Ωστόσο, αυτός ο εξοπλισμός αποθήκευσης δεν διαρκεί επ’ αόριστον. Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα σε αυτές τις συσκευές αποθήκευσης. Το πιο επεμβατικό είναι το bit rot.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τις συμβουλές και τα κόλπα για να χειριστείτε τη σήψη σε συσκευές μαζικής αποθήκευσης για οικιακή ή επαγγελματική χρήση.

Τι είναι το Bit Rot;

Το Bit Rot είναι ένα φαινόμενο υποβάθμισης δεδομένων που παρατηρείται σε συσκευές μαζικής αποθήκευσης για υπολογιστές. Από ψηφιακές κασέτες έως SSD, το bit rot είναι παντού.

Τεχνικά μιλώντας, είναι η αργή υποβάθμιση των δεδομένων και της μορφής αρχείου σε συσκευές αποθήκευσης δεδομένων όπως HDD, DVD, CD, ψηφιακές κασέτες, SSD κ.λπ.

Εάν η φθορά είναι ελάχιστη, μπορείτε ακόμα να έχετε πρόσβαση στο περιεχόμενο της συσκευής αποθήκευσης. Ωστόσο, το bit rot μπορεί να εισβάλει σοβαρά σε ολόκληρη τη συσκευή αποθήκευσης, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση στα δεδομένα. Επίσης, η σοβαρή σήψη bit καθιστά τα bit δεδομένων μη ανακτήσιμα. Ως εκ τούτου, το λογισμικό ανάκτησης δεδομένων ενδέχεται να μην λειτουργεί.

Μερικές φορές, το bit rot μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η κεφαλή ανάγνωσης του δίσκου ή η έξοδος SSD στέλνει λάθος δεδομένα από αυτά που γράφτηκαν αρχικά. Υπάρχουν πολλά άλλα συνώνυμα του bit rot, όπως τα ακόλουθα:

  • Υποβάθμιση δεδομένων
  • σήψη δεδομένων
  • Αποσύνθεση δεδομένων
  • Επιδείνωση δεδομένων

Το Format Rot είναι ένας άλλος όρος για το Bit Rot

Η σήψη μορφής συμβαίνει όταν οι σύγχρονοι υπολογιστές δεν υποστηρίζουν τη μορφή δεδομένων. Για παράδειγμα, ο γονέας σας αποθήκευσε εικόνες από την παιδική ηλικία σε μια δισκέτα. Τώρα, όταν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές τις εικόνες από τη δισκέτα, διαπιστώνετε ότι δεν υπάρχει μονάδα δισκέτας στον φορητό υπολογιστή ή τον επιτραπέζιο υπολογιστή σας.

  Πώς να ενημερώσετε τα παιχνίδια Nintendo Switch

Σε μια άλλη περίπτωση, οι προγραμματιστές λογισμικού εργάζονται συνεχώς για την ανάπτυξη πιο προηγμένων και βολικών μορφών για ορισμένα αρχεία και σταματούν να εξυπηρετούν τυχόν παλαιότερες μορφές αρχείων. Το Microsoft Word δημιούργησε αρχικά αρχεία .DOC, αλλά σήμερα, λαμβάνετε μόνο τύπους αρχείων .DOCX.

Χάρη στη Microsoft που εξακολουθεί να προσφέρει συμβατότητα προς τα πίσω για τους τύπους αρχείων .DOC. Εάν ο προγραμματιστής λογισμικού του MS Word διακόψει την υποστήριξη, όλα τα αρχεία σας .DOC δεν θα λειτουργούν πλέον στο MS Word.

Έτσι, όταν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενό σας λόγω της μη διαθεσιμότητας υλικού ή λογισμικού, αυτό είναι επίσης γνωστό ως bit rot ή format rot.

Τι προκαλεί το Bit Rot;

Η σταδιακή φθορά του αποθηκευτικού μέσου είναι η κύρια αιτία της σήψης των κομματιών. Ωστόσο, η αιτία ποικίλλει ανάλογα με το μέσο αποθήκευσης που αντιμετωπίζετε. Βρείτε παρακάτω διαφορετικούς λόγους για τη σήψη του bit σε διαφορετικά μέσα αποθήκευσης:

#1. Διάτρητες ταινίες ή κάρτες

Αυτού του είδους τα μέσα αποθήκευσης μπορεί κυριολεκτικά να σαπίσουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι πρώτες ύλες προέρχονται από φυσικές πηγές.

#2. Αποθηκευτικοί χώροι οπτικών μέσων

Οι συσκευές οπτικής αποθήκευσης όπως τα CD, τα DVD και οι δίσκοι Blu-Ray μπορεί να υποστούν περιβαλλοντική ζημιά. Για παράδειγμα, η σκόνη, η θερμότητα, η υγρασία κ.λπ., μπορούν να κάνουν τη διαφανή πλαστική επιφάνεια του οπτικού δίσκου ημιδιαφανή. Αυτό εμποδίζει την κεφαλή ανάγνωσης δεδομένων τέτοιων μονάδων δίσκου να εξάγει δεδομένα από τα μέσα.

#3. Μαγνητικές συσκευές αποθήκευσης

Οι συσκευές μαγνητικής μαζικής αποθήκευσης χρησιμοποιούν μαγνητισμό για μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων. Ηλεκτρικοί, ηλεκτρονικοί και περιβαλλοντικοί ρύποι μπορεί να επηρεάσουν τον μαγνητισμό τέτοιων συσκευών αποθήκευσης.

Εάν η μαγνητική πολικότητα τέτοιων μονάδων δίσκου αλλάξει στο επίπεδο bit, αυτό μπορεί να κάνει τα δεδομένα απρόσιτα. Ωστόσο, θα αντιμετωπίσετε ως επί το πλείστον σήψη δεδομένων λόγω φθοράς σκληρών δίσκων, μαγνητικών ταινιών κ.λπ.

#4. Μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης

Οι μονάδες στερεάς κατάστασης χρησιμοποιούν τις λογικές πύλες NAND ή NOT-AND για την αποθήκευση δεδομένων σε τσιπ ημιαγωγών αντί για μαγνητικούς δίσκους. Ως εκ τούτου, οι CPU και οι μητρικές πλακέτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα από εσωτερικά ή συστήματα μαζικής αποθήκευσης 35 φορές πιο γρήγορα από τους σκληρούς δίσκους. Εδώ, η διαρροή φορτίου από τα κύτταρα NAND προκαλεί σήψη bit.

Το Bit Rot επηρεάζει έναν SSD;

Οι SSD βασίζονται σε πύλες NAND. Ως εκ τούτου, οι SSD υποφέρουν επίσης από σήψη bit. Πράγματι, οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης θα υποστεί κάποιο μέγεθος αποσύνθεσης δεδομένων, καθώς η φθορά είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τέτοιες μονάδες μαζικής αποθήκευσης.

  Πώς να μεταφέρετε δεδομένα δραστηριότητας από την εφαρμογή Health σε ένα νέο iPhone

Η τεχνολογία floating gate transistor βρίσκεται πίσω από τις κυψέλες NAND flash. Σε μικροσκοπικές πλωτές πύλες κατασκευασμένες από τσιπ σιλικόνης, οι συσκευές flash NAND αποθηκεύουν δεδομένα με τη μορφή μικρών ποσοτήτων ηλεκτρικού φορτίου.

Η πλωτή πύλη είναι στρωμένη με μονωμένα στρώματα. Ωστόσο, το ηλεκτρικό φορτίο μπορεί να διαρρεύσει αργά από ένα τέτοιο σύστημα μόνωσης. Πρέπει να συνδέσετε έναν SSD στην πηγή τροφοδοσίας του τουλάχιστον μία φορά στα δύο χρόνια, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε σοβαρή σήψη.

Η σήψη δεδομένων που συμβαίνει όταν χρησιμοποιείτε SSD είναι μικρή και μπορεί εύκολα να ανακτηθεί χρησιμοποιώντας συγκεκριμένο λογισμικό τεχνολογίας.

Πώς να ανιχνεύσετε το Bit Rot;

Για να ανιχνεύσετε σήψη bit σε μια συσκευή μαζικής αποθήκευσης, πρέπει να ελέγχετε συχνά την ακεραιότητα του αρχείου, όπως μηνιαία, τριμηνιαία κ.λπ.

Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αλγόριθμο ελέγχου μηνυμάτων 5 ή MD 5. Εδώ, δημιουργείτε μια ψηφιακή υπογραφή του αρχικού αρχείου χρησιμοποιώντας έναν μαθηματικό αλγόριθμο μέσω του αθροίσματος ελέγχου MD5.

Τώρα, μετά από μερικούς μήνες, πρέπει να εκτελέσετε ένα άλλο άθροισμα ελέγχου MD5 του ίδιου σκληρού δίσκου, SSD ή εν λόγω αρχείου. Το άθροισμα ελέγχου MD5 θα πρέπει να επιστρέψει τον ίδιο κωδικό κατακερματισμού ή ψηφιακό αποτύπωμα που δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Εάν ο κωδικός κατακερματισμού MD5 ταιριάζει με τον παλιό κατακερματισμό, τότε δεν υπάρχει σήψη bit. Αντίθετα, αν δείτε μια διαφορά στον κατακερματισμό κώδικα, είναι πολύ πιθανό το bit rot μέχρι κάποιος να αλλάξει το περιεχόμενο του αρχείου.

Πώς να αποτρέψετε το Bit Rot;

Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο απώλειας δεδομένων από σήψη bit μόνο με την ενσωμάτωση ενός πολυεπίπεδου συστήματος πρόληψης απώλειας δεδομένων. Η σήψη bit είναι αναπόφευκτη για συσκευές μαζικής αποθήκευσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες τεχνικές για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά που προκαλείται στην επιχείρησή σας λόγω σήψης δεδομένων:

#1. Χρησιμοποιήστε SSD υψηλής ποιότητας

Αποκτήστε SSD από αξιόπιστες και δοκιμασμένες μάρκες που χρησιμοποιούν τα κέντρα δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιείτε την εμφάνιση απώλειας δεδομένων λόγω σοβαρής και αργής σήψης bit. Ρίξτε μια ματιά στις καλύτερες μονάδες αποθήκευσης δεδομένων.

#2. Χρησιμοποιήστε αξιόπιστους σκληρούς δίσκους

Ομοίως, εάν δημιουργείτε μια λύση αρχειοθέτησης ή μαζικής αποθήκευσης χρησιμοποιώντας σκληρούς δίσκους, χρησιμοποιήστε σκληρούς δίσκους υψηλής ποιότητας. Οι υποβαθμισμένοι σκληροί δίσκοι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα της επιχείρησής σας.

Δεδομένου ότι οι σκληροί δίσκοι αποθηκεύουν δεδομένα μαγνητικά σε μεταλλικές πλάκες, είναι εξαιρετικά απαραίτητο η ποιότητα κατασκευής του προϊόντος να είναι υψηλών προδιαγραφών.

  Εφαρμογή Προφόρτωσης, Προφόρτωσης, Προσύνδεσης στο WordPress

#3. Συχνή δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων

Ο καλύτερος και αποδεδειγμένος τρόπος για να χειριστείτε το bit rot είναι η χρήση αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων. Μπορείτε να επαναφέρετε τα χαμένα δεδομένα εύκολα από ένα σύννεφο ή αντίγραφο ασφαλείας επιτόπου. Έτσι, η επιχείρησή σας δεν θα υποφέρει από διακοπές λειτουργίας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό κλωνοποίησης δίσκου για να κλωνοποιήσετε ολόκληρη τη μονάδα δίσκου και να αποθηκεύσετε τη μονάδα αντιγράφου ασφαλείας σε ευαίσθητο χώρο αποθήκευσης μονάδας δίσκου.

Για παράδειγμα, οι συνθήκες αποθήκευσης πρέπει να είναι οι εξής:

  • Η αποθήκευση πρέπει να είναι τέλεια στεγνή και κρύα
  • Χωρίς άμεσο ηλιακό φως ή άλλες ηλεκτρικές ή ηλεκτρονικές παρεμβολές
  • Χωρίς μαγνητικές παρεμβολές
  • Περιβάλλον χωρίς σκόνη

Όταν ο κύριος σκληρός δίσκος αποτύχει, μπορείτε να συνδέσετε τον εφεδρικό σκληρό δίσκο και να συνεχίσετε τις επιχειρηματικές λειτουργίες χωρίς μεγάλες διακοπές λειτουργίας.

Μια άλλη επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων είναι η χρήση πλατφορμών αποθήκευσης cloud. Οι πάροχοι αποθήκευσης cloud, όπως το Google Cloud, το AWS, το Microsoft Onedrive, κ.λπ., φροντίζουν τα δεδομένα σας για μια καθορισμένη περίοδο, σύμφωνα με το πακέτο που επιλέγετε.

Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για οποιοδήποτε υλικό ή λογισμικό. Εναπόκειται στον πάροχο υπηρεσιών που διαχειρίζεται το cloud να εξασφαλίσει πρόσβαση 24 x 7 στα δεδομένα της επιχείρησής σας.

#4. Εκτελέστε ελέγχους δεδομένων

Τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ενσωματωμένα βοηθητικά προγράμματα ελέγχου δεδομένων. Απλώς χρειάζεται να εκτελείτε συχνά έλεγχο δεδομένων για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει το απαιτούμενο επίπεδο ακεραιότητας δεδομένων στις μονάδες σκληρού δίσκου ή τις μονάδες SSD.

Εάν δείτε οποιαδήποτε ένδειξη αποσύνθεσης δεδομένων, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε δεδομένα από μια εφεδρική λύση στην κύρια μονάδα δίσκου. Αυτό θα διορθώσει τη σήψη του κομματιού που έχει ήδη συμβεί.

#5. Ενημέρωση μορφοποίησης αρχείου

Εάν αποτρέψετε το rot bit που βασίζεται σε μορφή αρχείου, πρέπει να αναβαθμίσετε το λογισμικό και τα σχετικά αρχεία μόλις ο προγραμματιστής κυκλοφορήσει μια νέα αναβάθμιση.

Για παράδειγμα, το Microsoft 365 είναι η πιο πρόσφατη εφαρμογή για όλους τους επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές. Χρησιμοποιεί αρχεία .DOCX, .XLSX κ.λπ. αντί για .DOC, .XLS κ.λπ.

Ίσως θέλετε να λάβετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Microsoft Office και να μετατρέψετε παλιά αρχεία για το Microsoft Office σε νέες μορφές.

#6. Αντιγραφή δεδομένων

Μια άλλη στρατηγική για τον κατάλληλο χειρισμό της σήψης bit είναι η αναπαραγωγή δεδομένων. Εάν έχετε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα ή γραφείο με πολλούς υπολογιστές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα δίκτυο LAN.

Στη συνέχεια, συνδέστε όλες τις συσκευές μαζικής αποθήκευσης χρησιμοποιώντας το LAN. Τώρα, αντιγράψτε τα απαραίτητα αρχεία σε όλους τους σκληρούς δίσκους αυτών των υπολογιστών. Ανακτήστε τα απαραίτητα αρχεία όταν ένας σκληρός δίσκος αποτύχει.

Τυλίγοντας

Τώρα ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε το bit rot για πολλές συσκευές μαζικής αποθήκευσης που χρησιμοποιείτε για επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες.

Μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αρχειακών δεδομένων για πολλά χρόνια, ακολουθώντας τις προτεινόμενες συμβουλές.

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξερευνήσετε τις καλύτερες λύσεις δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας εταιρικών δεδομένων.