Τι είναι το Ambient Computing και πώς θα αλλάξει τη ζωή μας;

Το Ambient Computing είναι ένα από τα πιο πρόσφατα τσιτάτα τεχνολογίας της Silicon Valley. Αναφέρεται σε τεχνολογίες που επιτρέπουν στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή χωρίς να συνειδητοποιούν ότι το κάνουν. Θα εξηγήσουμε περισσότερα σχετικά με αυτό και πώς θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας.

Υπολογισμός που δεν μπορείτε να δείτε

Τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες τεχνολογίας πιέζουν να εμβαθύνουν την ενσωμάτωση των υπολογιστικών πλατφορμών στην καθημερινή μας ζωή. Ένας από τους στόχους τους είναι να αφομοιώσουν τους υπολογιστές στο περιβάλλον μας σε σημείο που να μην παρατηρούμε ότι τους χρησιμοποιούμε καθόλου.

Αυτές οι τεχνολογίες που αναφέρονται ως “υπολογισμός περιβάλλοντος”, εκτελούν υπολογισμούς για εσάς χωρίς άμεση εντολή. Καθώς το περιβάλλον σημαίνει «στο περιβάλλον σας», αυτές οι συσκευές προορίζονται να είναι τόσο ενσωματωμένες στο περιβάλλον σας ώστε να μην τις αντιλαμβάνεστε πλέον. Αυτό διαφέρει σημαντικά από τα smartphone και τα smartwatches που πρέπει να ελέγξουμε ενεργά για να χρησιμοποιήσουμε.

Τα περισσότερα υπολογιστικά συστήματα βασίζονται σε ενεργές εισροές από ανθρώπους. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αναζητήσετε το πρόγραμμα ταινιών στο τηλέφωνό σας, πληκτρολογήστε το όνομα της ταινίας και του κινηματογράφου στο πλαίσιο αναζήτησης Google. Αν θέλετε να κάνετε το σπίτι σας λίγο πιο δροσερό, μπορείτε να ρυθμίσετε χειροκίνητα το κλιματιστικό σας στην επιθυμητή θερμοκρασία με ένα τηλεχειριστήριο ή μια εφαρμογή για κινητά.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το iPhone σας ως κάμερα web

Ο στόχος των υπολογιστών περιβάλλοντος είναι να εξαλείψει την τριβή ανάμεσα σε εσάς και τον υπολογιστή. Αντί να ρυθμίζετε ενεργά ή να αλληλεπιδράτε με συσκευές, θα αλληλεπιδράτε με το περιβάλλον σας και οι συσκευές θα ανταποκρίνονται στις ενέργειές σας. Για παράδειγμα, με έναν έξυπνο θερμοστάτη περιβάλλοντος, η συσκευή κρίνει το δωμάτιο και τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί του για να προσαρμόσει τη θερμοκρασία όπως απαιτείται.

Ο υπολογισμός περιβάλλοντος χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης κίνησης, της αναγνώρισης ομιλίας, των χειρονομιών, των φορητών συσκευών και της τεχνητής νοημοσύνης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ambient Computing Σήμερα

Τα έξυπνα ηχεία και οι προσωπικοί βοηθοί φωνής που έχουν εκατομμύρια άνθρωποι στα σπίτια τους είναι το πιο διαδεδομένο παράδειγμα συσκευών υπολογιστών περιβάλλοντος. Δεν αλληλεπιδρούμε ενεργά με την Alexa ή τον Βοηθό Google με τον τρόπο που κάνουμε με τις άλλες συσκευές μας.

  Πώς να αποσυνδεθείτε από το Mac σας μετά από μια καθορισμένη περίοδο αδράνειας

Για πολλούς ανθρώπους, το να ζητούν από έναν έξυπνο βοηθό να ανάψει τα φώτα, να διαβάσει τους τίτλους της ημέρας ή να παίξει ένα τραγούδι είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινής ζωής. Αντί να μιλάτε για κάτι, μιλάτε στο περιβάλλον σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα περισσότερα έξυπνα ηχεία είναι υποτιμητικά και απλά—δεν πρέπει να τα προσέξετε.

Πολλά νοικοκυριά διαθέτουν επίσης αισθητήρες φωτός που ανιχνεύουν κίνηση. Μόλις μπει κάποιος στο σπίτι, τα φώτα του σαλονιού ανάβουν.

Πιθανότατα έχετε ακούσει για το «Internet of Things» (IoT). Αναφέρεται στο δίκτυο μεταξύ αντικειμένων που τους επιτρέπει να μεταφέρουν δεδομένα το ένα στο άλλο. Για παράδειγμα, εάν έχετε έξυπνες συσκευές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα συνδεδεμένο smartphone ή φωνητικό βοηθό για να τις ενεργοποιήσετε και να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις τους. Ένα έξυπνο ψυγείο θα μπορούσε να σας πει σε ποια θερμοκρασία βρίσκεται κάθε διαμέρισμα, καθώς και το βέλτιστο μέρος για να αποθηκεύσετε ένα συγκεκριμένο φαγητό.

Για να συνδυάζονται απρόσκοπτα, διαφορετικές συσκευές πρέπει να επικοινωνούν μεταξύ τους και το IoT το καθιστά δυνατό. Το smartphone σας συνδέεται με τα φώτα σας, ο αισθητήρας φωτός συνδέεται με το ξυπνητήρι σας και ούτω καθεξής. Δουλεύοντας με AI, αυτές οι συσκευές μπορούν να διαμορφώσουν τον εαυτό τους με βάση τη συμπεριφορά σας.

  Χρειάζεστε μια αποκλειστική κάρτα ήχου για τον υπολογιστή σας;

Ambient Computing στο μέλλον

Πιθανότατα οδεύουμε προς ένα μέλλον με ακόμη περισσότερο περιβάλλον υπολογιστών. Πολλές συσκευές μπορούν ήδη να πουν τι ώρα ξυπνάτε. Στο μέλλον, οι έξυπνες συσκευές ενδέχεται να μπορούν να ανοίγουν τις κουρτίνες σας και να σας ξυπνούν με φυσικό φως αντί για συναγερμό.

Μόλις περπατήσετε στο σαλόνι, ένας αισθητήρας δωματίου θα μπορούσε να εντοπίσει την παρουσία σας και τα ηχεία σας μπορεί να αρχίσουν να σας διαβάζουν τις ειδήσεις της ημέρας. Αυτά είναι παραδείγματα υπολογιστών περιβάλλοντος και είναι ήδη γύρω σας σε μια ποικιλία έξυπνων συσκευών που συνδυάζουν τους υπολογιστές στο περιβάλλον σας.

Πολλοί κατασκευαστές υλικού ενσωματώνουν τους υπολογιστές περιβάλλοντος τόσο με τη φιλοσοφία μάρκετινγκ όσο και με τη σχεδιαστική τους φιλοσοφία. Η Samsung, ηγέτης του κλάδου στην έξυπνη τεχνολογία, αναφέρεται στο λειτουργικό της σύστημα smarthome ως «Project Ambience».

Η Google ήταν επίσης πρόθυμη να εισέλθει στον χώρο των υπολογιστών περιβάλλοντος. Η εταιρεία είναι πιθανό να επεκτείνει τη σειρά υλικού της για να συμπεριλάβει περισσότερες συσκευές που συμπληρώνουν περαιτέρω την τρέχουσα σειρά ολοκληρωμένων υπηρεσιών της.