Τι είναι το τσιπ M1 της Apple για Mac;

Τον Ιούνιο του 2020, η Apple ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απομακρυνθεί από την Intel για τη σειρά Mac. Το M1 είναι το πρώτο προσαρμοσμένο σύστημα σε τσιπ (SoC) που βασίζεται σε ARM, σχεδιασμένο από την αρχή από την Apple. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για το προσαρμοσμένο πυρίτιο της Apple.

Τι είναι το Μ1 Chip;

Το M1 είναι το πρώτο προσαρμοσμένο σύστημα πυριτίου της Apple σε τσιπ για χρήση στη σειρά υπολογιστών Mac της. Από το 2006, όλοι οι Mac κυκλοφορούν με τσιπ Intel. Αυτά χρησιμοποίησαν την αρχιτεκτονική x86 (και νεότερη, x86_64) που χρησιμοποιείται επίσης σε υπολογιστές με Windows.

Το M1 είναι διαφορετικό όμως. Χρησιμοποιεί αρχιτεκτονική ARM, η οποία συνήθως τροφοδοτεί κινητές ή φορητές συσκευές, όπως τα iPhone και τα iPad της Apple. Το ARM χρησιμοποιεί ένα απλοποιημένο σύνολο εντολών σε σύγκριση με το x86, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη για την Apple και το Mac γενικότερα, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η εταιρεία σχεδιάζει τα δικά της προσαρμοσμένα τσιπ για έναν υπολογιστή. Η Apple πέρασε χρόνια σχεδιάζοντας τσιπ για φορητές συσκευές, όπως το iPhone και το Apple Watch, αλλά, μέχρι τώρα, βασιζόταν στην Intel για να τροφοδοτήσει τους επιτραπέζιους υπολογιστές της.

Το M1 προσφέρει ορισμένα απτά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα τσιπ της Intel και μερικά μειονεκτήματα. Τελικά όμως, η Apple υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν τεράστια διαφορά όταν μετακινούνται από μια μηχανή Intel σε μια με προσαρμοσμένο τσιπ ARM.

Ποια οφέλη προσφέρει το M1;

Δεδομένου ότι το M1 είναι προσαρμοσμένο σχέδιο, η Apple μπόρεσε να το κάνει να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει η εταιρεία να κάνει. Το αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πολλά ξεχωριστά στοιχεία Mac, όπως η GPU και το τσιπ ασφαλείας T2, έχουν ενσωματωθεί στη σχεδίαση του M1.

Αυτή η διαδικασία σμίκρυνσης έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόδοση ή πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Επιτρέπει επίσης στην Apple να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα: να σχεδιάζει ταυτόχρονα υλικό και λογισμικό, ώστε τα πράγματα να «απλώς λειτουργούν».

Το μεγαλύτερο απτό όφελος είναι πιθανό να είναι η κατανάλωση ενέργειας. Τα νέα τσιπ M1 καταναλώνουν περίπου τη μισή ισχύ από τα προηγούμενα τσιπ της Intel, πράγμα που σημαίνει διπλάσια διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Το MacBook Pro 13 ιντσών με M1 φέρεται να χειρίζεται εκπληκτικές 20 ώρες αναπαραγωγής βίντεο με μία μόνο φόρτιση.

  35 καλύτερες εφαρμογές Ιστού και συμβουλές του 2016

Αυτή η αυξημένη απόδοση ισχύος έχει οδηγήσει σε αξιώσεις της Apple ότι έχει παραγάγει την «καλύτερη απόδοση CPU στον κόσμο ανά watt».

ΕΝΑ

Και μετά υπάρχει η GPU: ένα ενσωματωμένο τσιπ γραφικών οκτώ πυρήνων με ακατέργαστη ισχύ εξόδου περίπου 2,6 teraflops. Αυτό είναι λίγο καλύτερο από μια κάρτα γραφικών μεσαίας κατηγορίας δύο ετών, όπως η NVIDIA GTX 1050 Ti (η οποία έφτασε τα 2,1 teraflops).

Φυσικά, η σύγκριση των GPU με αυτόν τον τρόπο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την απόδοση του πραγματικού κόσμου. Σύμφωνα με την Apple, ωστόσο, το M1 παίρνει το βραβείο για τα «γρηγορότερα ενσωματωμένα γραφικά στον κόσμο σε έναν προσωπικό υπολογιστή».

Η Apple έχει επίσης ενσωματώσει το Neural Engine της στο M1 για να προσφέρει μερικά μεγάλα κέρδη στις λειτουργίες μηχανικής μάθησης. Στον πραγματικό κόσμο, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται την τεχνολογία θα λειτουργούν πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, το Photos μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να σαρώσει εικόνες και να αναγνωρίσει αντικείμενα και πρόσωπα πιο γρήγορα.

Το M1 προσφέρει μερικά άλλα πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός βελτιωμένου επεξεργαστή σήματος εικόνας για καλύτερη ποιότητα βιντεοκλήσεων. Το Secure Enclave της Apple είναι ενσωματωμένο στο τσιπ, παρέχοντας μια ασφαλή βάση για το λειτουργικό σύστημα (και βιομετρικά δεδομένα όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα).

Το M1 περιλαμβάνει αποκλειστικό υλικό για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση, καθώς και κωδικοποιητές υλικού και αποκωδικοποιητές για δημοφιλείς μορφές πολυμέσων. Ο ελεγκτής Thunderbolt έχει επίσης πλέον δυνατότητα USB-4 με ταχύτητες μεταφοράς 40 Gbps.

Το ευρύτερο οικοσύστημα της Apple θα επηρεαστεί επίσης από την αλλαγή. Δεδομένου ότι το Mac χρησιμοποιεί πλέον την ίδια αρχιτεκτονική ARM στο iPhone και το iPad, η μεταφορά εφαρμογών μεταξύ πλατφορμών είναι πολύ πιο εύκολη. Στην πραγματικότητα, οι εφαρμογές iOS θα έρθουν σύντομα στο Mac.

Έτσι, προχωρώντας προς τα εμπρός, όχι μόνο μπορείτε να περιμένετε να δείτε περισσότερες εφαρμογές iOS στο Mac, αλλά πιθανότατα και ορισμένες βελτιστοποιημένες για υπολογιστές εκδόσεις των αγαπημένων σας εφαρμογών για κινητά.

Το M1 έχει κάποια μειονεκτήματα;

Δεδομένου ότι το M1 χρησιμοποιεί διαφορετική αρχιτεκτονική από τα Mac που βασίζονται στην Intel, είναι θεμελιωδώς ασυμβίβαστα με το υπάρχον λογισμικό macOS. Ευτυχώς, η Apple έχει ένα σχέδιο για αυτό που ονομάζεται Rosetta 2 (που πήρε το όνομά του από το επίπεδο συμβατότητας που χρησιμοποίησε η Apple όταν μεταπήδησε για πρώτη φορά στην Intel.

  Πώς να αλλάξετε τους στόχους κίνησης, στάσης και άσκησης του Apple Watch

Το Rosetta 2 μετατρέπει αποτελεσματικά εφαρμογές που βασίζονται στην Intel σε ARM στο σημείο εγκατάστασης. Στα χαρτιά, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε αναβάθμιση από Intel σε Apple Silicon χωρίς προβλήματα.

Ο Craig Federighi, ο αντιπρόεδρος της Apple για τη μηχανική λογισμικού, ισχυρίστηκε ακόμη και τον τολμηρό ισχυρισμό ότι «ορισμένες από τις πιο απαιτητικές γραφικά εφαρμογές στην πραγματικότητα αποδίδουν καλύτερα στο Rosetta από ό,τι εκτελούσαν εγγενώς σε προηγούμενους Mac με ενσωματωμένα γραφικά».

Φαίνεται ότι η Rosetta 2 είναι ο επίδεσμος που χρειάζεται η Apple για να ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο. Προχωρώντας προς τα εμπρός, οι προγραμματιστές της Apple που μεταγλωττίζουν εφαρμογές με Xcode θα μπορούν επίσης να μεταγλωττίσουν τις ακόλουθες δύο εκδόσεις του λογισμικού:

Μια παλαιού τύπου έκδοση που θα εκτελείται εγγενώς σε εφαρμογές Intel.
Μια έκδοση βασισμένη σε ARM για μηχανές που τρέχουν M1 ή καλύτερο.

Δεν είναι μόνο το λογισμικό Mac που θα μπορούσε να υποφέρει από την αλλαγή, ωστόσο. Η απομάκρυνση από την Intel σημαίνει ότι η διπλή εκκίνηση του Mac σας με Windows δεν είναι πλέον δυνατή — τουλάχιστον όχι εάν χρησιμοποιείτε μια έκδοση x86_64. Η Microsoft έχει δουλέψει σκληρά στα Windows για ARM, αλλά μιμείται το λογισμικό x86_64 κράτησε πίσω το έργο.

Αυτό φυσικά θα επηρεάσει και όσους χρησιμοποιούν Linux. Πολλές μεγάλες διανομές Linux (συμπεριλαμβανομένων των Ubuntu, Arch και Fedora) έχουν ήδη εκδόσεις ARM. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η Apple θα σας επιτρέψει να εκκινήσετε άλλα λειτουργικά συστήματα στους ARM Mac της.

Υπάρχουν δύο άλλα μειονεκτήματα που σχετίζονται με το υλικό στη μετάβαση σε ένα τσιπ M1. Ο πρώτος είσαι εσύ δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό περίβλημα GPU μέσω Thunderbolt και το δεύτερο είναι ότι τα τρέχοντα μοντέλα εξοπλισμένα με M1 περιορίζονται στα 16 GB μνήμης RAM.

Οι πρώτοι Mac που χρησιμοποίησαν το τσιπ M1

Η Apple ανακοίνωσε τρία μηχανήματα που χρησιμοποιούν το M1:

MacBook Air (από 999 $)
MacBook Pro 13 ιντσών (από 1.299 $)
Mac mini (από 699 $)

Το MacBook Air είναι η πιο δημοφιλής και, σε πολλές περιπτώσεις, η πιο οικονομική επιλογή της Apple. Διατηρεί τις αναβαθμίσεις που κυκλοφόρησε προηγουμένως η Apple, συμπεριλαμβανομένης της οθόνης Retina υψηλής DPI, του Magic Keyboard και του Touch ID. Το M1 βελτιώνεται επίσης σε σχέση με τον προκάτοχό του με οκτώ πυρήνες CPU (από τέσσερις) και διάρκεια μπαταρίας 18 ωρών (από 12.)

Το MacBook Pro 13 ιντσών βλέπει επίσης μια αναβάθμιση που έχει καθυστερήσει πολύ, όχι μόνο με το M1, αλλά και με το αναθεωρημένο Magic Keyboard της Apple. Το μεγάλο πλεονέκτημα του M1 MacBook Pro είναι μια τεράστια διάρκεια ζωής μπαταρίας 20 ωρών — κυριολεκτικά διπλάσια από ό,τι ήταν δυνατό στο Mac που βασίζεται στην Intel.

  Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το Apple Watch σας

Τέλος, υπάρχει το Mac mini—μια κατάλληλη επιλογή λαμβάνοντας υπόψη ότι η Apple δάνεισε παραλλαγές που βασίζονται σε ARM σε προγραμματιστές ενόψει της κυκλοφορίας του M1. Το Mac mini δεν έχει δει καμία ενημέρωση από το 2018. Πλέον έχει αποκτήσει δύο επιπλέον πυρήνες, ενώ έχει εγκαταλείψει το ενσωματωμένο τσιπ γραφικών Intel UHD.

Ίσως έχετε παρατηρήσει ένα μοτίβο που αναδύεται με την κυκλοφορία του Apple Silicon. Πρόκειται για μοντέλα σχετικά χαμηλού επιπέδου, σχεδιασμένα είτε με γνώμονα τη φορητότητα είτε τον ελαφρύ επιτραπέζιο υπολογισμό. Εάν θέλετε κάτι πιο ισχυρό, όπως ένα διακοσμημένο MacBook Pro 15 ιντσών ή Mac Pro, έχετε κολλήσει με την Intel για την ώρα.

Ακόμα πιο ισχυρό πυρίτιο της Apple είναι στο δρόμο

Το τρέχον σύνολο Mac εξοπλισμένων με M1 είναι ικανά μηχανήματα και το τσιπ είναι απολύτως κατάλληλο για τον φόρτο εργασίας τους. Ωστόσο, εάν χρειάζεστε Mac για επεξεργασία βίντεο, μεταγλώττιση λογισμικού ή απόδοση 3D, δεν έχετε προς το παρόν άλλες επιλογές εκτός από αυτές που χρησιμοποιούν τσιπ της Intel.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες ανακοινώσεις από την Apple τους επόμενους μήνες καθώς προετοιμάζει τα μηχανήματα ανώτερης τεχνολογίας για την αγορά. Η Apple επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει ολόκληρο τον στόλο Mac σε ARM εντός δύο ετών.

Αυτό είναι παρόμοιο με το χρονικό πλαίσιο που ανακοίνωσε η εταιρεία για τη μετάβασή της από PowerPC σε Intel το 2005. Ωστόσο, η Apple χρειάστηκε λιγότερο από ένα χρόνο για να τοποθετήσει τσιπ Intel σε όλους τους νέους Mac της.

Ωστόσο, μην περιμένετε να δείτε το ίδιο τσιπ M1 στα πιο ισχυρά μηχανήματα. Οι Mac προηγμένης τεχνολογίας έχουν συνήθως περισσότερους πυρήνες, υψηλότερες ταχύτητες ρολογιού και περισσότερη μνήμη RAM. Έχουν επίσης αποκλειστικές GPU από εταιρείες όπως η AMD. Είναι πιο πιθανό να δούμε ένα M1X, ή ακόμα και ένα τσιπ M2, που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην απόδοση και λιγότερη στην απόδοση ισχύος.

Το M1 είναι μόνο η αρχή

Όπως η σειρά τσιπ Α στο iPhone και το iPad, το M1 είναι πιθανότατα το πρώτο από τα πολλά. Η Apple συνήθως εισάγει μια νέα αριθμημένη έκδοση κάθε δεύτερο χρόνο, με παραλλαγές όπως η A12Z και η A14X να συμπληρώνουν τα κενά. Είναι πολύ πιθανό η Apple να ακολουθήσει μια παρόμοια κλιμακωτή προσέγγιση στη σειρά Mac.

Σκέφτεστε μια αναβάθμιση Apple Silicon; Αν ναι, δείτε περισσότερα που ίσως θέλετε να μάθετε πριν αλλάξετε από Mac που βασίζεται σε Intel.