Τι είναι το Τείχος προστασίας δικτύου και πώς βοηθάει στη διακοπή των επιθέσεων;

Πιστεύετε αυτό το διάσημο ρητό;

«Ένα νόμισμα έχει δύο όψεις» ή «Δεν υπάρχει τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθι».

Μου βγάζει νόημα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της τεχνολογίας.

Ενώ η τεχνολογία έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τον τρόπο που ζούμε, έχει επίσης τη δυνατότητα να τα πάρει όλα πίσω.

Σωστά!

Οι κυβερνοεπιθέσεις έχουν γίνει τόσο συχνές που θα μπορούσατε να δείτε έναν νέο τίτλο να αναβοσβήνει κάθε δεύτερη μέρα σχετικά με έναν οργανισμό υψηλού προφίλ που πέφτει θύματα.

Δεν υποφέρουν μόνο οι οργανώσεις, αλλά και πολλά δημόσια πρόσωπα. Χρήματα και φήμη, τα πάντα θα μπορούσαν να κινδυνεύουν λόγω των εγκληματιών του κυβερνοχώρου που πλαστεύουν. Και η ειρωνεία είναι ότι η λύση του βρίσκεται επίσης στην ίδια την πανίσχυρη Τεχνολογία. Η τεχνολογία για την αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων δραστηριοτήτων θα μπορούσε να είναι τείχη προστασίας.

Ένα τείχος προστασίας είναι ένα προστατευτικό φράγμα που μπορεί να προστατεύσει το δίκτυό σας αποτρέποντας μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Με τον αριθμό των επιθέσεων να αυξάνεται σε υψηλά επίπεδα, η παγκόσμια αγορά για τη διαχείριση απόδοσης δικτύου έφτασε τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, λέει αυτό κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.

Έχει πολλούς τύπους, όπως τείχη προστασίας δικτύου, λογισμικό, τείχος προστασίας που βασίζεται σε σύννεφο και υλικό, τείχος προστασίας εφαρμογών και άλλα.

Έτσι, μερικές φορές γίνεται σύγχυση η διάκριση μεταξύ τείχους προστασίας δικτύου και εφαρμογών.

Αλλά όχι πια; γιατί σε αυτό το άρθρο, θα το συζητήσω και θα δώσω λίγο περισσότερο φως στα τείχη προστασίας δικτύου και τις συστάσεις για αυτό.

Μείνετε συντονισμένοι!

Τι είναι το Τείχος προστασίας δικτύου;

Το τείχος προστασίας δικτύου είναι ένα σύστημα που μπορεί να ελέγχει την πρόσβαση στο δίκτυο του οργανισμού σας και έτσι να προστατεύει το δίκτυό σας. Λειτουργεί ως φίλτρο για τον αποκλεισμό της μη νόμιμης εισερχόμενης κίνησης προτού εισέλθει στο δίκτυο του οργανισμού σας για να προκαλέσει ζημιά.

Ο κύριος σκοπός του είναι να παρέχει προστασία σε ένα εσωτερικό δίκτυο διαχωρίζοντάς το από το εξωτερικό δίκτυο. Ελέγχει επίσης τις επικοινωνίες μεταξύ των δύο δικτύων.

Οι διάφοροι τύποι τείχη προστασίας δικτύου είναι:

  • Φίλτρα πακέτων: Είναι παραδοσιακά συστήματα τείχους προστασίας που βασίζονται σε χαρακτηριστικά πακέτων, όπως η διεύθυνση IP της πηγής και του προορισμού, τα πρωτόκολλα και οι θύρες που σχετίζονται με μεμονωμένα πακέτα. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζουν εάν πρέπει να δοθεί πρόσβαση στο πακέτο ή στην κυκλοφορία εννοιών μέσω του τείχους προστασίας ή όχι.
  • Τείχη προστασίας κατάστασης επιθεώρησης: αυτά τα τείχη προστασίας έχουν προσθέσει τη δυνατότητα επιθεώρησης πακέτων που ανήκουν σε μια πλήρη περίοδο λειτουργίας. Εάν μια περίοδος σύνδεσης είναι τέλεια τοποθετημένη μεταξύ δύο τελικών σημείων, επιτρέπει την επικοινωνία.
  • Τείχη προστασίας επιπέδου εφαρμογών: μπορούν να εξετάσουν πληροφορίες επιπέδου εφαρμογής, όπως ένα αίτημα HTTP, FTP, κ.λπ. Εάν βρει κάποιες μη νόμιμες εφαρμογές, μπορεί να τις αποκλείσει ακριβώς εκεί.
  • Τείχη προστασίας επόμενης γενιάς: Είναι προηγμένα τείχη προστασίας με δυνατότητες βαθιάς επιθεώρησης πέρα ​​από τον αποκλεισμό και την επιθεώρηση πρωτοκόλλου ή θύρας. Περιλαμβάνει επιθεώρηση σε επίπεδο εφαρμογής, ευφυΐα, πρόληψη εισβολών, τείχη προστασίας εφαρμογών ιστού κ.λπ.

Σε τι διαφέρει από το Τείχος προστασίας εφαρμογών;

Δεν είναι κάθε τείχος προστασίας ικανό να προστατεύσει το σύστημά σας από κάθε είδους απειλές. Για αυτό, οι επιχειρήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης κυρίως δύο τύπων τείχη προστασίας – τείχος προστασίας δικτύου και τείχος προστασίας εφαρμογών ιστού (WAF). Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο τείχη προστασίας για να εξασφαλίσετε καλύτερη ασφάλεια για το δίκτυό σας.

  Χρησιμοποιήστε το μονοφωνικό κανάλι ήχου για καλύτερο ήχο όταν χρησιμοποιείτε ένα ακουστικό

Για αυτό, ας καταλάβουμε πρώτα λίγο για το WAF.

Ένα Τείχος προστασίας εφαρμογών Ιστού (WAF) μπορεί να προστατεύσει τις εφαρμογές Ιστού από τρωτά σημεία μοναδικά για εφαρμογές Ιστού και κενά ασφαλείας HTTP/S.

Στην πληροφορική, η ψηφιακή ασφάλεια χωρίζεται σε επτά επίπεδα. Τα WAF παρέχουν το 7ο επίπεδο ασφάλειας, το οποίο ονομάζεται επίσης ασφάλεια επιπέδου εφαρμογής.

Οι εφαρμογές Ιστού στοχεύονται με διαφορετικές επιθέσεις, όπως:

  • Κατανεμημένη άρνηση παροχής υπηρεσιών (DDoS)
  • Σενάρια μεταξύ τοποθεσιών (XSS)
  • SQL injection
  • Ωμής βίας
  • Ανεπιθυμητη αλληλογραφια
  • Πειρατεία συνεδρίας

Διαφορά

  • Επίπεδο ασφαλείας: Τα τείχη προστασίας δικτύου λειτουργούν στο επίπεδο 3-4, το οποίο περιλαμβάνει ευπάθειες που σχετίζονται με την εισερχόμενη και εξερχόμενη κίνηση δικτύου καθώς και τη μεταφορά δεδομένων. Τα WAF λειτουργούν στο επίπεδο 7, το οποίο περιλαμβάνει ευπάθειες για συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.
  • Εστίαση: Τα τείχη προστασίας δικτύου επικεντρώνονται στην προστασία της εισερχόμενης και εξερχόμενης κυκλοφορίας, ενώ τα WAF προστατεύουν τις εφαρμογές.
  • Λειτουργία: Τα τείχη προστασίας δικτύου χρησιμοποιούν δύο μεθόδους λειτουργίας – διαφανείς και δρομολογημένες λειτουργίες. Τα WAF λειτουργούν – ενεργή επιθεώρηση και παθητική λειτουργία.
  • Τοποθέτηση: Τα τείχη προστασίας δικτύου τοποθετούνται στην περίμετρο του δικτύου, ενώ τα WAF τοποθετούνται κοντά στις εφαρμογές που αντιμετωπίζουν το Διαδίκτυο.
  • Προστασία από επιθέσεις: Τα τείχη προστασίας δικτύου προστατεύουν από τρωτά σημεία όπως λιγότερο ασφαλείς ζώνες και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Τα WAF προστατεύουν από επιθέσεις SQL, DDoS και XSS.
  • Αλγόριθμοι: Τα τείχη προστασίας δικτύου χρησιμοποιούν αλγόριθμους όπως φιλτράρισμα πακέτων, διακομιστή μεσολάβησης και επιθεώρηση κατάστασης. Τα WAF χρησιμοποιούν ανίχνευση ανωμαλιών, ευρετικές μεθόδους και αλγόριθμους που βασίζονται σε υπογραφές.

Πώς βοηθάει να σταματήσετε τις επιθέσεις στα άκρα;

Ένα τείχος προστασίας δικτύου ελέγχει τη ροή δεδομένων και κίνησης προς ή από το δίκτυό σας. Αυτά τα δεδομένα είναι γνωστά ως “πακέτα”, τα οποία μπορεί να περιέχουν ή να μην περιέχουν κακόβουλους κώδικες για να βλάψουν το σύστημά σας.

Κατά τις πολυάσχολες ημέρες ή τις περιόδους αιχμής των εορτών, οι χάκερ βομβαρδίζουν το δίκτυό σας με κακόβουλο λογισμικό, ανεπιθύμητα μηνύματα, ιούς και άλλες κακόβουλες προθέσεις.

Αυτήν τη στιγμή, το τείχος προστασίας σας εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων για την εισερχόμενη και εξερχόμενη κυκλοφορία δικτύου για να εξετάσει εάν ευθυγραμμίζονται με αυτούς τους κανόνες ή όχι.

  • Εάν ταιριάζει – το τείχος προστασίας επιτρέπει τη διέλευση της κυκλοφορίας.
  • Εάν όχι – απορρίπτει ή μπλοκάρει την κυκλοφορία.

Με αυτόν τον τρόπο, το δίκτυό σας παραμένει απόλυτα ασφαλές από κάθε είδους απειλές, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές.

Εσωτερική είπα;

Ναι, το τείχος προστασίας δεν είναι μόνο για το δίκτυο που έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αλλά και για εσωτερικό. Θυμηθείτε ότι οι περισσότερες από τις επιθέσεις ξεκινούν εσωτερικά, επομένως φροντίστε να εφαρμόσετε τη στρατηγική του τείχους προστασίας όπου είναι δυνατόν.

Πώς να αξιοποιήσετε στο έπακρο το τείχος προστασίας σας;

Είστε νέος στη χρήση τείχους προστασίας δικτύου;

Εάν ναι, τότε ακολουθήστε ορισμένες παραβιάσεις τείχους προστασίας για να χρησιμοποιήσετε το τείχος προστασίας σας αποτελεσματικά.

  • Επιθεωρήστε την κάλυψη του τείχους προστασίας: Εάν έχετε αλλάξει κάτι στο δίκτυό σας πρόσφατα, μην ξεχάσετε να ελέγξετε όλα τα συστήματα που καλύπτει το τείχος προστασίας. Εξετάστε εάν εξακολουθούν να προστατεύονται ή όχι για να διορθώσετε τα πράγματα αμέσως πριν γίνει η ζημιά.
  • Παρακολουθήστε τις συνδεδεμένες συσκευές: Εάν εσείς ή οι υπάλληλοί σας συνδέετε ένα smartphone ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή στο δίκτυο, τότε είναι απαραίτητο να τις προστατέψετε. Για αυτό, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε ένα προσωπικό τείχος προστασίας σε αυτές τις συσκευές για την προστασία των δεδομένων σας.
  • Απομονώστε το σύστημα πληρωμών σας: Προστατέψτε τις ροές πληρωμών σας κρατώντας τις μακριά από τρωτά σημεία. Για αυτό, ορίστε το τείχος προστασίας σας, ώστε να σταματήσει κάθε είδους μη αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων προς/από τα συστήματα πληρωμών σας.
  9 διακομιστές Web Python που πρέπει να δοκιμάσετε για το επόμενο έργο σας

Επιτρέψτε πράγματα που είναι άκρως απαραίτητα για την επεξεργασία και τις πωλήσεις καρτών, ενώ απαγορεύεται η άμεση επικοινωνία μεταξύ αυτών των συστημάτων και του Διαδικτύου.

Ποια είναι μερικά από τα δημοφιλή τείχη προστασίας δικτύου που βασίζονται σε σύννεφο διαθέσιμα;

Ας εξερευνήσουμε!

Google Cloud

Εικόνα από το Google Cloud

Για κάθε Virtual Private Cloud (VPC), Google Cloud δημιουργεί προεπιλεγμένους κανόνες για τείχη προστασίας σε επίπεδο δικτύου. Αυτοί οι κανόνες σάς επιτρέπουν να αποδέχεστε ή να απορρίπτετε συνδέσεις προς/από τις παρουσίες VM σας, ανάλογα με την καθορισμένη διαμόρφωση.

Όταν οι κανόνες του τείχους προστασίας είναι ενεργοποιημένοι, προστατεύει τις παρουσίες σας ανεξάρτητα από το λειτουργικό τους σύστημα και τη διαμόρφωσή τους. Παρόλο που οι παρουσίες VM σας δεν έχουν ξεκινήσει, εξακολουθούν να είναι ασφαλείς.

Οι κανόνες του τείχους προστασίας VPC του Google Cloud ισχύουν μεταξύ των παρουσιών VM σας και του εξωτερικού δικτύου καθώς και μεταξύ τους.

Καλύτερες στιγμές

  • Σε ένα δίκτυο δίνονται 2 σιωπηροί κανόνες τείχους προστασίας για να μπλοκάρει την εισερχόμενη κίνηση και να επιτρέπει την εξερχόμενη κυκλοφορία
  • Υποστηρίζονται επίπεδα προτεραιότητας που κυμαίνονται μεταξύ 0-65535
  • Υποστηρίζει μόνο συνδέσεις IPv4

Δείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε ένα τείχος προστασίας στο Google Cloud.

Σφυραίνα

Ασφαλίστε την υποδομή του δικτύου σας χρησιμοποιώντας το Τείχος προστασίας Barracuda CloudGen. Προσφέρει επεκτάσιμη και κεντρική διαχείριση εκτός από εξελιγμένα αναλυτικά στοιχεία ασφαλείας για να μειώσετε τα διοικητικά έξοδα.

Το τείχος προστασίας μπορεί επίσης να επιβάλει αυστηρές πολιτικές για την προστασία ολόκληρου του WAN. Είναι ιδανικό για διαχειριζόμενους παρόχους υπηρεσιών, επιχειρήσεις πολλαπλών τοποθεσιών και άλλες εταιρείες με περίπλοκη και κατανεμημένη υποδομή δικτύου. Αποκλεισμός απειλών zero-day και προηγμένων απειλών που μπορούν να παρακάμψουν μηχανές προστασίας από ιούς και IPS που βασίζονται σε υπογραφές.

Καλύτερες στιγμές

  • Προφίλ εφαρμογής
  • Φιλτράρισμα ιστού
  • Ανίχνευση και πρόληψη εισβολών
  • Προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα και κακόβουλο λογισμικό
  • Προστασία DoS και DDoS
  • Υποκλοπή SSL
  • Πλήρης έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο
  • Αξιόπιστος διακομιστής DNS και DNS

Σημείο ελέγχου

Αποκτήστε ανώτερη ασφάλεια με Σημείο ελέγχου, η οποία παρέχει τη βραβευμένη λύση SandBlast Network. Προστατεύει το δίκτυό σας από προηγμένες επιθέσεις πολλαπλών διανυσμάτων 5ης γενιάς, καλύτερα από τα περισσότερα τείχη προστασίας που προσφέρουν 3-4 επίπεδα προστασίας.

Το NGFW της Check Point περιλαμβάνει 60+, καινοτόμες λύσεις ασφάλειας. Βασίζεται στη νέα Αρχιτεκτονική Infinity που μπορεί να αποτρέψει επιθέσεις 1,5 Tbps. Επιπλέον, εστιάζει στην πρόληψη τόσο του επιπέδου εφαρμογής όσο και επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού.

Καλύτερες στιγμές

  • Προστασία μηδενικής ημέρας
  • Κλιμάκωση κατ’ απαίτηση
  • Ενοποιημένη ασφάλεια σε σύννεφα, δίκτυα και IoT
  • Αρθρωτό υλικό
  • Προσαρμογή για επέκταση των κουλοχέρηδων
  • Μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης για ενίσχυση της απόδοσης
  • Ευρύτερη κάλυψη για το δίκτυό σας, το κινητό, το cloud και τα τελικά σημεία σας
  • Κοκκώδες DLP βασισμένο σε δίκτυο με 700+ τύπους δεδομένων για FTP, email και κίνηση ιστού
  • Κεντρικός διαχειριστικός έλεγχος
  Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τον προεπιλεγμένο διακομιστή DNS του ISP σας

Zscaler

Χρησιμοποιώντας το Zscaler Το Τείχος προστασίας Cloud, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ασφαλείς τοπικές διακοπές δικτύου για ολόκληρα τα πρωτόκολλα και τις θύρες χωρίς συσκευές. Είναι σε θέση να κλιμακώνεται ελαστικά για να διαχειριστεί την επισκεψιμότητά σας.

Το τείχος προστασίας μπορεί να προσφέρει έλεγχο σε πραγματικό χρόνο, ορατότητα και επιβολή πολιτικών αμέσως σε όλο το δίκτυό σας. Μπορεί επίσης να καταγράφει σε βάθος κάθε περίοδο λειτουργίας και χρησιμοποιεί προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για πληροφορίες σχετικά με τα τρωτά σημεία του δικτύου από την ίδια κονσόλα για όλες τις εφαρμογές, τις τοποθεσίες και τους χρήστες.

Καλύτερες στιγμές

  • Βασικές πολιτικές
  • Αρχιτεκτονική που βασίζεται σε διακομιστή μεσολάβησης
  • Cloud IPS
  • Ασφάλεια DNS
  • Επιθεώρηση SSL
  • Παρέχει Firewall-as-a-Service (FaaS)
  • Βελτιστοποιεί τις backhauls MPLS

SonicWall

Οι επιχειρήσεις που κυμαίνονται από μικρές επιχειρήσεις έως παγκόσμιους γίγαντες υποδομές cloud μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αυστηρά τείχη προστασίας ασφαλείας του SonicWall.

Μπορούν να καλύψουν τις συγκεκριμένες ανάγκες ασφαλείας και τη χρηστικότητά σας σε λογική τιμή για την ασφάλεια του δικτύου σας. Μπορείτε να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με το Advanced Gateway Security Suite (AGSS) της SonicWall που προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες ασφαλείας και επιλογές προσαρμογής.

Καλύτερες στιγμές

  • Gateway Security Services (GSS) για προστασία από λογισμικό προστασίας από spyware, anti-virus, πρόληψη εισβολών, έλεγχο εφαρμογών κ.λπ.
  • Φιλτράρισμα περιεχομένου για αποκλεισμό ακατάλληλου, κακόβουλου ή/και παράνομου περιεχομένου ιστού
  • Λήψη προηγμένης προστασίας από απειλές (ATP)

SophosXG

SophosXG είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία τείχη προστασίας δικτύων εκεί έξω. Παρέχει ισχυρή προστασία επόμενης γενιάς αξιοποιώντας τεχνολογίες όπως η πρόληψη εισβολών και η βαθιά εκμάθηση για την προστασία του δικτύου σας.

Η αυτόματη απόκριση σε απειλές απομονώνει τα συστήματά σας άμεσα στον εντοπισμό απειλών ασφαλείας, προκειμένου να αποτρέψει τη διάδοσή τους. Επιπλέον, το τείχος προστασίας έχει υψηλή ορατότητα σε ύποπτη κίνηση για να σας βοηθήσει να ελέγχετε το δίκτυο.

Καλύτερες στιγμές

  • Εύκολο στη χρήση VPN δωρεάν
  • Προστασία SOHO συμπεριλαμβανομένου SD-RED ή XG 86
  • Mobile VPN με SSL και IPSec
  • Κρυπτογραφημένη κίνηση με υποστήριξη TLS 1.3
  • Κινητήρας DPI υψηλής απόδοσης
  • FastPath ροής δικτύου
  • SSD, ευέλικτη συνδεσιμότητα και γενναιόδωρη μνήμη RAM
  • Κεντρική διαχείριση cloud με εργαλεία αναφοράς και ανάπτυξη Zero-touch

Cisco

Φημίζεται από κορυφαίες εταιρείες έρευνας και παροχής συμβουλών όπως η Gartner, Cisco είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς στα τείχη προστασίας. Μείνετε προστατευμένοι από την αύξηση των ευπαθειών στο διαδίκτυο επιλέγοντας το Cisco NGFW.

Απλοποιεί επίσης τη διαχείριση της ασφάλειας και σας επιτρέπει να αποκτήσετε καλύτερη ορατότητα σε υβριδικά και κατανεμημένα δίκτυα. Το NGFW χρησιμοποιεί ενσωματωμένες δυνατότητες ασφάλειας και δικτύωσης στην υπάρχουσα υποδομή για να παρέχει εκτεταμένη προστασία.

Καλύτερες στιγμές

  • Εικονικό NGFW ικανό να επιθεωρεί απειλές άνω του 1Gbps
  • Εικονική συσκευή προσαρμοστικής ασφάλειας (ASAv)
  • ASA με FirePOWER
  • Συσκευές Meraki Series MX
  • Πρόληψη εισβολής επόμενης γενιάς
  • Κέντρο διαχείρισης ισχύος πυρός και διαχείριση συσκευών
  • Cisco Threat Response & Defense Orchestrator
  • Cisco SecureX για ενίσχυση της ασφάλειας

Fortinet

Fortinet Τα NGFW μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ασφαλείας ενός οργανισμού. Αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να παρέχουν προληπτική ανίχνευση και πρόληψη απειλών. Τα τείχη προστασίας του είναι εξαιρετικά επεκτάσιμα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των υβριδικών αρχιτεκτονικών δικτύων πληροφορικής.

Τα τείχη προστασίας Fortinet επιθεωρούν τόσο την κρυπτογραφημένη όσο και την κυκλοφορία σαφούς κειμένου για να προστατεύσουν τον θόλο ασφαλείας σας. Επιπλέον, μπορούν να αποτρέψουν επιθέσεις DDoS, ransomware χωρίς να επηρεάσουν την εμπειρία του χρήστη ή προβλήματα χρόνου διακοπής λειτουργίας.

Το Fortinet διατίθεται ως συσκευή και εικονική μηχανή.

συμπέρασμα

Η προστασία του δικτύου σας από κακόβουλες προθέσεις, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές, έχει γίνει εμφανής περισσότερο από ποτέ λόγω των αχαλίνωτων ασφαλών εισβολών. Μην πανικοβάλλεστε; Αντίθετα, χρησιμοποιήστε ένα τείχος προστασίας δικτύου υψηλής ποιότητας και προστατέψτε το δίκτυο και τα δεδομένα σας για να περάσετε ήσυχες νύχτες!

Στη συνέχεια, μάθετε για την ασφάλεια δικτύου.