Τι είναι το “Πακέτο εμπειρίας δυνατοτήτων των Windows” στα Windows 10;

Τα Windows 10 έχουν τώρα μια περίεργη προδιαγραφή που ονομάζεται “Experience”. Οι τυπικές εκδόσεις των Windows 10 για επιτραπέζιους υπολογιστές αναφέρουν ότι έχετε εγκατεστημένο το “Πακέτο εμπειρίας λειτουργιών των Windows”. Τι σημαίνει αυτό? Η Microsoft είναι μυστικοπαθής όπως πάντα, αλλά να τι γνωρίζουμε.

Άλλο ένα μυστήριο των Windows 10

Εάν μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Σύστημα > Πληροφορίες και μετακινηθείτε προς τα κάτω στις «Προδιαγραφές των Windows», θα δείτε μια γραμμή με το όνομα «Εμπειρία». Πιθανότατα λέει ότι έχετε εγκατεστημένο το “Πακέτο εμπειρίας λειτουργιών των Windows”.

Αυτή η ενότητα σάς ενημερώνει επίσης ποια έκδοση των Windows 10 έχετε εγκαταστήσει, ποια έκδοση ενημέρωσης έχετε εγκαταστήσει, πότε εγκαταστάθηκε και τον αριθμό έκδοσης του λειτουργικού σας συστήματος.

Γνωρίζουμε τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά τι είναι το “Πακέτο εμπειρίας λειτουργιών των Windows;”

Δυστυχώς, η Microsoft δεν θα το εξηγήσει! Παρατηρητής της Microsoft Mary Jo Foley ρώτησε τη Microsoft σχετικά και έλαβε ένα “κανένα σχόλιο” από τη Microsoft. Νομίζουμε ότι μπορούμε να εξηγήσουμε πολλά από αυτά ούτως ή άλλως.

  Γιατί οι φωτογραφίες φαίνονται διαφορετικές όταν τις εκτυπώνω;

Ορισμένες δυνατότητες των Windows 10 αποτελούν μέρος του πακέτου

Όπως επισημαίνει ο Foley, το Windows Feature Experience Pack αναφέρεται ως ένα από τα πολλά “Χαρακτηριστικά κατ’ απαίτηση” στα Windows 10. Για παράδειγμα, το Microsoft Paint είναι πλέον “λειτουργία κατ’ απαίτηση”.

Αυτή η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται προεγκατεστημένη με τα Windows. Η Microsoft λέει ότι “Περιλαμβάνει λειτουργίες ζωτικής σημασίας για τη λειτουργικότητα των Windows” και λέει ότι δεν πρέπει “να αφαιρέσετε αυτό το πακέτο”.

Η ίδια τεκμηρίωση λέει ότι το πακέτο εμπειρίας δυνατοτήτων των Windows παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκδοση των Windows 10 2004—αυτή είναι η Ενημέρωση Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με τον Foley, το πακέτο περιλαμβάνει επί του παρόντος λειτουργίες όπως ένα εργαλείο αποκοπής για λήψη στιγμιότυπων οθόνης και έναν πίνακα εισαγωγής κειμένου. Αντί να αποτελούν μέρος της ίδιας της βασικής έκδοσης των Windows 10, αυτές οι δυνατότητες αποτελούν μέρος αυτού του «πακέτου» που είναι προεγκατεστημένο. Η Microsoft μπορεί να μετακινήσει περισσότερες δυνατότητες από τα ίδια τα Windows 10 σε αυτό το πακέτο «χαρακτηριστικών κατ’ απαίτηση».

Οι περισσότερες από αυτές τις “λειτουργίες κατ’ απαίτηση” παρατίθενται στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές > Εφαρμογές και δυνατότητες > Προαιρετικές λειτουργίες, αλλά το εγκατεστημένο “Πακέτο εμπειρίας” δεν εμφανίζεται εδώ.

  Πώς να διορθώσετε την αποσύνδεση του WiFi στο Windows 10 Fall Creators Update

Παρακολούθηση ενδείξεων στο Windows Store

Λοιπόν, γιατί υπάρχει αυτό το πακέτο εμπειρίας δυνατοτήτων; Γιατί να μην αφήσετε αυτές τις δυνατότητες στα Windows 10 σωστά;

Λοιπόν, η Microsoft δεν θα πει, αλλά σίγουρα έχουμε μερικές ιδέες. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό: Το Microsoft Store έχει μια καταχώριση για ένα “Windows Feature Experience Pack“και ένα ξεχωριστό”Windows 10X Feature Experience Pack.» Αυτό υποδηλώνει δύο πράγματα.

Ταχύτερες ενημερώσεις για τα στοιχεία των Windows;

Από την Ενημέρωση Οκτωβρίου 2020, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το πακέτο εμπειρίας λειτουργιών ενημερώνεται ακόμη μέσω του Store. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι!

Εάν η Microsoft ενημέρωνε το πακέτο εμπειρίας χαρακτηριστικών μέσω του Store, η εταιρεία θα μπορούσε να ενημερώσει το λογισμικό μέσα στο πακέτο συχνότερα από μία φορά κάθε έξι μήνες.

Οτιδήποτε μετακινηθεί από τα Windows στο πακέτο—ίσως μια ενσωματωμένη εφαρμογή όπως η Εξερεύνηση αρχείων ή ένα στοιχείο όπως η γραμμή εργασιών των Windows ή το μενού Έναρξη—θα μπορούσε να ενημερωθεί πολύ πιο γρήγορα.

Ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα για όλες τις συσκευές της Microsoft;

Η Microsoft εργάζεται σκληρά στα Windows 10X, τα οποία επρόκειτο να σχεδιαστούν για συσκευές διπλής οθόνης, αλλά τώρα φαίνεται ότι αρχικά θα είναι απλώς μια πιο «μοντέρνα» έκδοση των Windows που περιορίζει τις παραδοσιακές εφαρμογές επιτραπέζιου υπολογιστή σε κοντέινερ.

  Πώς να προσθέσετε ετικέτες σε αρχεία στα Windows 10

Αυτές οι διαφορετικές εκδόσεις των Windows θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο υποκείμενο λειτουργικό σύστημα και να διαφέρουν μόνο στο “Πακέτο εμπειρίας λειτουργιών”.

Με άλλα λόγια, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση των στόχων του Windows Core OS της Microsoft: Έχοντας ένα ενιαίο βασικό λειτουργικό σύστημα Windows που τροφοδοτεί όλες τις συσκευές, με διαφορετικές εμπειρίες εγκατεστημένες πάνω τους. Φανταστείτε εάν ένα μελλοντικό Xbox θα μπορούσε να εκτελεί τα Windows 10 με το “Πακέτο εμπειρίας Xbox Feature Pack” ή ένα μελλοντικό Windows Phone θα μπορούσε να εκτελεί Windows 10 με το “Windows Phone Experience Pack”.

Συμβουλές για ένα μέλλον, αλλά χωρίς χρήση στο παρόν

Από την ενημέρωση Οκτωβρίου 2020 των Windows 10 στα τέλη του 2020, θα πρέπει να αγνοήσετε τη γραμμή “Εμπειρία” στην οθόνη Ρυθμίσεις και να ξεχάσετε την “Εμπειρία δυνατοτήτων των Windows” προς το παρόν. Δεν σημαίνει πραγματικά τίποτα.

Η παρουσία του είναι ένα τεχνούργημα της διαδικασίας ανάπτυξης της Microsoft: Η εταιρεία πειραματίζεται πάντα εσωτερικά και ενδείξεις αυτού του πειραματισμού εμφανίζονται στις εκδόσεις των Windows 10. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να είναι σημαντικές για τους μηχανικούς της Microsoft που πειραματίζονται και επιλύουν προβλήματα, αλλά δεν σημαίνει τίποτα για χρήστες Windows εκτός Microsoft.

Τώρα δεν θα ήταν ωραίο να βγει η Microsoft και να το πει δημόσια;