Τι είναι το κλείδωμα προμηθευτή και πώς να το αποφύγετε

Μετακινήστε την εφαρμογή σας στο cloud μόνο αφού ελέγξετε τη ρήτρα κλειδώματος προμηθευτή του παρόχου υπηρεσιών cloud. Συνεχίστε να διαβάζετε αν δεν ξέρετε τι είναι και πώς να το αποφύγετε.

Το μοντέλο υπολογιστικού νέφους αναπτύσσεται ραγδαία. Επειδή το μοντέλο είναι αρκετά δελεαστικό για επιχειρήσεις πληροφορικής όπως προγραμματιστές εφαρμογών για κινητά, προγραμματιστές εφαρμογών ιστού, εταιρεία Software as a Service κ.λπ. Δεν χρειάζεται να δημιουργήσετε μια ισχυρή υποδομή πληροφορικής στην επιχείρησή σας.

Απλώς εγγραφείτε στην υποδομή ανάπτυξης εφαρμογών στο cloud από έναν διαχειριζόμενο πάροχο υπηρεσιών (MSP). Το καθήκον σας είναι να αναπτύξετε το προϊόν και την αγορά και να κερδίσετε έσοδα. Ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν ο υπάρχων πάροχος cloud δεν είναι πλέον συμβατός με την εφαρμογή ή το επιχειρηματικό σας μοντέλο ή τον όγκο χρήστη.

Τώρα, προσπαθείτε να μετακινήσετε τις βάσεις δεδομένων και τις εφαρμογές σας σε διαφορετικό σύννεφο. Αλλά ο υπάρχων πάροχος παίζει την κάρτα κλειδώματος του προμηθευτή για να σας αποσπάσει χρήματα. Αυτό το βασικό μοντέλο εσόδων cloud computing μπορεί να είναι ο εφιάλτης σας. Αλλά μην ανησυχείτε τώρα, καθώς οι παρακάτω συμβουλές θα σας κάνουν νικητή.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το κλείδωμα προμηθευτή στο Cloud Computing;

Το κλείδωμα προμηθευτή, όπως υποδηλώνει η φράση, είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν μπορείτε να μεταβείτε σε διαφορετικό προμηθευτή για ορισμένες υπηρεσίες χωρίς να πληρώσετε ένα τέλος περιόδου κλειδώματος στον προμηθευτή. Επίσης, όταν αλλάζετε υπηρεσίες προμηθευτή σε διαφορετικό πάροχο, πρέπει να επιβαρύνεστε με το κόστος της ρύθμισης των υπηρεσιών.

Σε συνηθισμένες επιχειρήσεις, όπως η προμήθεια πρώτων υλών ή τελικών προϊόντων, δεν είναι πολύ ανησυχητικό. Επειδή δεν υπάρχει τίποτα άλλο να δημιουργήσετε εκτός από την αναζήτηση ενός προσιτού τρίτου παρόχου υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει προϊόντα σε ποιότητα και ποσότητα.

Ωστόσο, στον κλάδο του cloud computing, είναι μια τεράστια ανησυχία. Όταν μεταφέρετε το λογισμικό, τον ιστό, την εφαρμογή για κινητά, τα αναλυτικά στοιχεία δεδομένων, τον διακομιστή ή άλλα έργα πληροφορικής στο cloud, χρησιμοποιείτε την υποδομή κάποιου άλλου.

Εκεί, διαμορφώνετε τις εφαρμογές σας, τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API), τις βάσεις δεδομένων, τις εφαρμογές επιχειρηματικής ευφυΐας (BI) και πολλά άλλα τεχνολογικά προηγμένα και πολύπλοκα στοιχεία. Τώρα, για οποιονδήποτε λόγο, όταν πρέπει να μεταφέρετε όλα αυτά σε άλλο πάροχο υπηρεσιών cloud, ο υπάρχων προμηθευτής μπορεί απλώς να μην το αποδεχτεί αυτό.

Θα σας ζητήσουν να πληρώσετε ένα τέλος κλειδώματος πωλητή. Είστε νομικά υποχρεωμένοι να το κάνετε από τη στιγμή που υπογράψατε το συμφωνητικό κλειδώματος προμηθευτή κατά την εγγραφή σας για υπηρεσίες cloud από αυτόν τον πάροχο. Είναι μια κοινή τακτική των σημερινών παρόχων cloud.

  14 Tutorials Kubernetes για αρχάριους έως δάσκαλους

Το κλείδωμα προμηθευτή είναι επίσης δυνατό με την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την απελευθέρωση εφαρμογών σε κοντέινερ χρησιμοποιώντας το Kubernetes.

Γιατί πρέπει να δώσετε προσοχή

Υπάρχουν δύο βασικές ανησυχίες σχετικά με την ιδέα κλειδώματος πωλητή. Εάν σκοπεύετε να απομακρυνθείτε πριν από την ημερομηνία λήξης κλειδώματος του προμηθευτή, πληρώνετε ένα τεράστιο τέλος που διαφορετικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις λειτουργίες σας στο cloud για τρία έως πέντε χρόνια. Το δεύτερο είναι το πιο δύσκολο.

Πρέπει να ρυθμίσετε τα πάντα από την αρχή όταν μεταβαίνετε σε έναν νέο πάροχο υποδομής cloud σύμφωνα με τα εικονικά συστήματα τους. Εδώ, οι άνθρωποι μιλούν για μετανάστευση στο σύννεφο, αλλά αυτό δεν είναι μια βόλτα στο πάρκο.

Επομένως, πριν υπογράψετε μια σύμβαση για τη χρήση υπηρεσιών cloud για οποιοδήποτε έργο πληροφορικής, διαβάστε προσεκτικά το έγγραφο της σύμβασης, ειδικά τη ρήτρα κλειδώματος του προμηθευτή.

Τύποι κλειδώματος προμηθευτή

Στον τομέα του υπολογιστικού νέφους, το κλείδωμα προμηθευτή θα μπορούσε να είναι εκατοντάδων τύπων. Εξαρτάται από τη δημιουργικότητα του προμηθευτή που προσφέρετε υπηρεσίες cloud και από το πόσο απαιτούν έσοδα. Αν και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι ‘αυτό, βρείτε μερικούς δημοφιλείς τύπους κλειδώματος προμηθευτών παρακάτω εδώ:

#1. Κλείδωμα προμηθευτή βάσει τιμών

Ο πάροχος υπηρεσιών cloud ενδέχεται να χρεώσει ένα βαρύ τέλος υλοποίησης κατά τις πρώτες ημέρες εγκατάστασης. Αργότερα, όταν αλλάζετε τον προμηθευτή, αρχίζετε να σκέφτεστε ότι η επένδυση της αμοιβής υλοποίησης είναι χαμένη εάν μεταβείτε σε νέο πάροχο.

Ορισμένοι υποβαθμισμένοι και άπληστοι πάροχοι cloud συχνά σταματούν να σας χρεώνουν με βάση την πραγματική χρήση. Αρχίζουν να σας χρεώνουν μηνιαία για να κερδίσετε τα μέγιστα κέρδη.

#2. Κλείδωμα προμηθευτή που κρατά δεδομένα ως όμηρο

Όταν χάνετε οποιαδήποτε ημερομηνία πληρωμής, κάνετε καθυστερημένη ανανέωση ή εκφράζετε τα σχέδιά σας να μεταβείτε σε έναν νέο προμηθευτή cloud, ο υπάρχων πάροχος μπορεί να κρατήσει όμηρους τις εφαρμογές και τις βάσεις δεδομένων σας. Μπορούν να ανακαλέσουν την πρόσβασή σας στα δεδομένα της εταιρείας σας και να σας ζητήσουν να πληρώσετε ένα βαρύ τέλος εξόδου.

#3. Κλείδωμα προμηθευτή για πρόσθετες δυνατότητες

Δεν είχατε καλό σχέδιο όταν επιλέγατε έναν προμηθευτή παροχής cloud πριν από πέντε χρόνια. Τώρα, βλέπετε ότι άλλοι πωλητές προσφέρουν δυνατότητες ενσωματωμένης τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης (ML). Ρωτάτε τον πάροχο cloud για αυτό και λέει ότι πρέπει να πληρώσετε επιπλέον χρεώσεις για να αποκτήσετε υπηρεσίες AI και ML.

#4. Κλείδωμα προμηθευτή που βασίζεται σε σύννεφο

Ορισμένοι υποβαθμισμένοι και μικροί προμηθευτές cloud ενδέχεται να σας αναγκάσουν να χρησιμοποιήσετε εγγενείς υπηρεσίες. Ενδέχεται να μην ενσωματωθούν με το AWS, το Google Cloud ή το Microsoft Azure. Εάν η νέα σας εφαρμογή απαιτεί αυτούς τους προορισμούς στο cloud, τότε αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα.

#5. Κλείδωμα προμηθευτή μέσω ψηφιακών συμβάσεων

Πολλοί παραπλανητικοί προμηθευτές cloud χρησιμοποιούν έναν σύνδεσμο ιστοσελίδας ως σύμβαση για την υπηρεσία cloud. Μπορούν να αλλάξουν κρυφά αυτήν την ιστοσελίδα όταν δεν την προσέχετε. Έτσι, το αρχικό συμβόλαιο αλλάζει σε κάτι άλλο που δεν αποδεχτήκατε.

#6. Ανανέωση ως Κλείδωμα Προμηθευτή

Η ανανέωση είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα κλειδώματα πωλητών. Αποφασίσατε να μείνετε με τον υπάρχοντα πάροχο cloud μετά από πολλή σκέψη. Όμως, ο πάροχος δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί την τιμολόγηση ανανέωσης λίγους μήνες πριν από τη λήξη της σύμβασης.

  Πώς να κάνετε Διερευνητική Ανάλυση Δεδομένων (EDA) στο R (με παραδείγματα)

Θα σας στείλουν μια τιμολόγηση ανανέωσης λίγες μέρες πριν τη λήξη. Τώρα, δεν είστε σε θέση να αλλάξετε τις λειτουργίες σας στο cloud σε διαφορετικό πάροχο υπηρεσιών.

Ορισμένοι διαβόητοι πάροχοι cloud ενδέχεται να επιβάλλουν διαφορετικές ημερομηνίες ανανέωσης για διακομιστές, εφαρμογές και βάσεις δεδομένων. Έτσι, εισέρχεστε σε έναν φαύλο κύκλο διαφορετικών ημερομηνιών ανανέωσης και δεν έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε προμηθευτές cloud για χρόνια.

Λόγοι για το κλείδωμα του προμηθευτή

Ο κύριος λόγος για το κλείδωμα του προμηθευτή είναι μια σταθερή πηγή εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών cloud. Τα περισσότερα MSP για το cloud δεν σας τιμολογούν ακριβώς πώς διαφημίζονται. Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια καλή έκπτωση και ρυθμίζετε αρχικά σε ελκυστικές τιμές. Μην περιμένετε την ίδια τιμολόγηση όταν πηγαίνετε στον προμηθευτή cloud για να ανανεώσετε τον λογαριασμό σας.

Κατά την ανανέωση, ο MSP συνήθως αυξάνει την τιμολόγηση των υπηρεσιών που προσφέρει. Από αυτή τη στιγμή, οι MSP επωφελούνται από τον λογαριασμό συνδρομής σας στο cloud. Τώρα που αναπτύξατε πολλές εφαρμογές και φιλοξενήσατε αυτές από την πλατφόρμα του MSP, μπορούν εύκολα να σας βάλουν σε κατάσταση λύτρων.

Εάν δεν συμφωνείτε με υπερβολικά υψηλότερες τιμές κατά την ανανέωση λογαριασμού, κινδυνεύετε να χάσετε χρόνια εργασίας ανάπτυξης εφαρμογών και διαχείρισης βάσεων δεδομένων.

Άλλα σημαντικά κίνητρα για το κλείδωμα του προμηθευτή είναι:

  • Μικροί και κατώτεροι προμηθευτές cloud δημιουργούν μια μεγάλη πελατειακή βάση χρησιμοποιώντας το κλείδωμα προμηθευτών και πωλούν το μερίδιό τους σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις cloud για να κερδίσουν τεράστια απόδοση επένδυσης (ROI) σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Ως συνδρομητής στο cloud, δεν ερευνήσατε τις δυνατότητες του προμηθευτή πριν εγγραφείτε.

Μειονεκτήματα του Προμηθευτή Lock-In

Βρείτε παρακάτω τις προκλήσεις και τα μειονεκτήματα του προμηθευτή κλειδώματος:

#1. Ένα εμπόδιο στην υιοθεσία στο σύννεφο

Αν και η επιχείρηση του cloud computing αυξάνεται, πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απέσυραν τις εφαρμογές και τις βάσεις δεδομένων τους από το cloud. Αυτό συνέβη λόγω της πικρής εμπειρίας των ρητρών κλειδώματος προμηθευτών cloud.

Όταν οι φίλες επιχειρήσεις πληροφορικής θα δουν ότι το cloud computing είναι απλώς ένα ακόμη μέτωπο για τους γίγαντες της τεχνολογίας πληροφορικής για να πάρουν χρήματα από αυτούς. Πολλοί θα απορρίψουν τις επιτόπιες υποδομές πληροφορικής στο cloud.

#2. Ζητήματα εφαρμογής ή βάσης δεδομένων

Εάν ο προμηθευτής cloud δεν μπορεί να προσφέρει πόρους και τεχνολογία σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα, οι εφαρμογές και οι βάσεις δεδομένων σας δεν θα μπορούν να αποδίδουν όπως θέλετε.

#3. Καμία σταθερότητα δαπανών Cloud

Σε μια σύμβαση κλειδώματος προμηθευτή, το cloud MSP έχει το πλήρες δικαίωμα να αλλάξει τις προσφορές προϊόντων, τα σχέδια τιμολόγησης, τις χρεώσεις για μεταφορές δεδομένων προς τα έξω, τις αναβαθμίσεις, την υλοποίηση AI/ML, τις υπηρεσίες BI και άλλα.

Έτσι, δεν είστε σίγουροι σε ποιο μήνα τι λογαριασμό θα πάρετε για τις υπηρεσίες υποδομής πληροφορικής cloud. Θα σας αποτρέψει από κρίσιμο οικονομικό προγραμματισμό στην επιχείρησή σας.

Πώς να αποφύγετε το κλείδωμα προμηθευτή

Οι καλύτερες συμβουλές και ιδέες για να αποφύγετε μια κατάσταση κλειδώματος προμηθευτή:

Εγγραφείτε σε Διαφορετικούς Παρόχους Cloud

Εάν η επιχείρησή σας πληροφορικής απαιτεί διαφορετικά ψηφιακά στοιχεία, όπως εφαρμογές για κινητά, εφαρμογές ιστού, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διακομιστές ERP, διακομιστές ροής κ.λπ., μην φιλοξενείτε όλα αυτά σε μία λύση cloud. Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς παρόχους cloud για να μειώσετε τις εξαρτήσεις από ένα MSP.

  8 Αξιόπιστη φιλοξενία διακομιστή CS:GO 🔫 για καλύτερο παιχνίδι

Αναπτύξτε φορητές εφαρμογές και βάσεις δεδομένων

Χρησιμοποιείτε πάντα τυπικά και διασταυρούμενα API, διαμορφώσεις, SDK, βάσεις δεδομένων κ.λπ., για την ανάπτυξη της εφαρμογής ή της βάσης δεδομένων. Έτσι, μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε τις εφαρμογές και τις βάσεις δεδομένων σας από το ένα cloud στο άλλο εύκολα.

Διαβάστε προσεκτικά τα έγγραφα της σύμβασης

Διαβάστε προσεκτικά το έγγραφο της σύμβασης ή προσλάβετε έναν ειδικό προγραμματιστή και διαχειριστή cloud που μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τους όρους της σύμβασης. Εάν είστε εντάξει με το έγγραφο, ζητήστε από τον πωλητή μια φυσικά υπογεγραμμένη σύμβαση. Επίσης, αποφύγετε τις συμβάσεις που λένε ότι ο πωλητής μπορεί να αλλάξει τους όρους χρέωσης και παροχής υπηρεσιών όποτε θέλει.

Εξασφαλίστε ένα καλύτερο συμβόλαιο

Όταν συζητάτε τις ανάγκες σας σε υποδομή πληροφορικής cloud με έναν προμηθευτή, δώστε έμφαση στα ακόλουθα:

  • Προβολή τελών ανανέωσης
  • Πολιτικές ανανέωσης
  • Πρόσθετες χρεώσεις υπηρεσιών
  • Το cloud αναβαθμίζεται καθώς αλλάζει ο κλάδος
  • Ποινή για την αδυναμία παροχής πόρων cloud κατά την κλιμάκωση
  • Στρατηγική εξόδου χωρίς χρέωση όταν το MSP δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες σας

Συζητήστε το κόστος μεταφοράς δεδομένων

Οι περισσότερες υπηρεσίες cloud προσφέρουν δωρεάν μεταφορές δεδομένων μεταξύ πλατφορμών. Αλλά θα σας χρεώσουν μια προμήθεια premium εάν μεταφέρετε δεδομένα σε άλλες πλατφόρμες cloud. Οι MSP δεν τους αρέσει να το συζητούν αυτό. Θέλουν να το κρατήσουν κρυμμένο κάτω από εκατοντάδες σελίδες συμβατικής βιβλιογραφίας.

Οριστικοποιήστε μια σταθερή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων για μακροπρόθεσμη βάση, εάν το MSP σας προσφέρει μια επιλογή διαπραγμάτευσης. Εάν σχεδιάζετε μεγάλα, τα MSP σίγουρα θα σας προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις.

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας εσωτερικά

Μην βασίζεστε μόνο σε όλους αυτούς τους παρόχους cloud. Ρυθμίστε έναν δευτερεύοντα διακομιστή αντιγράφων ασφαλείας επί τόπου για να μην εμπλακείτε σε κατάσταση λύτρων.

Παραδείγματα Προμηθευτών Lock-In

Βρείτε παρακάτω μερικές δημοφιλείς περιπτώσεις κλειδώματος προμηθευτή στο cloud computing:

#1. Χαμένη ευκαιρία για αποταμίευση

Μια εικονική μηχανή Google Cloud (c2-standard-4) στις ΗΠΑ κοστίζει περίπου 0,25 $ ανά ώρα για 4 πυρήνες CPU και μνήμη 8 GB. Ο ανταγωνιστής του, το AWS, προσφέρει σχεδόν παρόμοιες δυνατότητες στο c6g.xlarge για σχεδόν 0,20 $ την ώρα. Εάν έχετε ένα συμβόλαιο κλειδώματος προμηθευτή με το Google Cloud, δεν μπορείτε να απολαύσετε τις εξοικονομήσεις που προσφέρει η AWS.

#2. Ο προμηθευτής δεν μπορεί να παρέχει υπηρεσίες

Πυρκαγιά στο κέντρο δεδομένων στο OVHcloud κατέστρεψε πολλούς ευρωπαϊκούς ιστότοπους στις 10 Μαρτίου 2021. Αυτό το περιστατικό επηρέασε αρκετούς σημαντικούς ιστότοπους και εφαρμογές από κυβερνητικούς φορείς, τράπεζες, ειδησεογραφικά καταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο. Εάν βρίσκεστε σε έναν προμηθευτή κλειδώματος και δεν έχετε αντίγραφο ασφαλείας, αντιμετωπίζετε σοβαρό πρόβλημα.

#3. Τέλη μεταφοράς δεδομένων

Οι περισσότεροι πάροχοι υπηρεσιών cloud χρεώνουν εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις κατά τη μεταφορά δεδομένων σε πλατφόρμα τρίτου μέρους ή σε δικούς σας διακομιστές. Ένα μυστικό εσωτερικό έγγραφο από την AWS το 2019, που αναλύθηκε από το The Information, υποδηλώνει ότι η AWS χρεώνει τα ακόλουθα τέλη μεταφοράς δεδομένων στους πελάτες της:

  • Apple: 50 εκατομμύρια δολάρια
  • Pinterest: περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια
  • Netflix: 20 εκατομμύρια δολάρια

Τελικές Λέξεις

Μέχρι στιγμής, έχετε περάσει από μια λεπτομερή συζήτηση σχετικά με την έννοια του προμηθευτή κλειδώματος του κλάδου του cloud computing. Οι διαχειριζόμενοι πάροχοι υπηρεσιών της υποδομής cloud ασκούν λόμπι για κλείδωμα προμηθευτών για να εξασφαλίσουν μια σταθερή ροή εσόδων. Είτε η πλατφόρμα λειτουργεί για εσάς είτε όχι, πρέπει να πληρώσετε τα κορυφαία δολάρια.

Εάν έχετε πάρα πολλή χρηματοδότηση, καλή τύχη με το μοντέλο κλειδώματος πωλητή. Ωστόσο, εάν είστε μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση πληροφορικής και πρέπει να χρησιμοποιήσετε προσεκτικά την επένδυσή σας για γενικά έξοδα, όπως η υποδομή πληροφορικής στο cloud, μείνετε μακριά από το κλείδωμα του προμηθευτή.

Χρησιμοποιήστε τις παραπάνω συμβουλές για να δημιουργήσετε μια προγραμματισμένη προσέγγιση για συνδρομές στο cloud computing. Δημιουργήστε μια ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παρουσιών υπολογιστικού νέφους για διαφορετικές εφαρμογές και βάσεις δεδομένων. Το πιο σημαντικό, μην βάζετε όλες τις εφαρμογές και τις βάσεις δεδομένων κάτω από μια ομπρέλα cloud.

Βρείτε εδώ περισσότερες προκλήσεις και κινδύνους στο cloud computing.