Τι είναι το αρχείο NTUSER.DAT στα Windows;

Σε κάθε προφίλ χρήστη είναι κρυμμένο ένα αρχείο με το όνομα NTUSER.DAT. Αυτό το αρχείο περιέχει τις ρυθμίσεις και τις προτιμήσεις για κάθε χρήστη, επομένως δεν πρέπει να το διαγράψετε και πιθανώς να μην το επεξεργαστείτε. Τα Windows φορτώνουν, αλλάζουν και αποθηκεύουν αυτόματα το αρχείο για εσάς.

Το NTUSER.DAT περιέχει τις ρυθμίσεις του προφίλ χρήστη σας

Κάθε φορά που κάνετε μια αλλαγή στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά των Windows και των εγκατεστημένων προγραμμάτων, είτε πρόκειται για το φόντο της επιφάνειας εργασίας, την ανάλυση της οθόνης ή ακόμα και τον εκτυπωτή που είναι ο προεπιλεγμένος, τα Windows πρέπει να θυμούνται τις προτιμήσεις σας την επόμενη φορά που θα φορτωθούν.

Τα Windows το επιτυγχάνουν αποθηκεύοντας πρώτα αυτές τις πληροφορίες στο Μητρώο στην ομάδα HKEY_CURRENT_USER. Στη συνέχεια, όταν αποσυνδέεστε ή τερματίζετε τη λειτουργία, τα Windows αποθηκεύουν αυτές τις πληροφορίες στο αρχείο NTUSER.DAT. Την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε, τα Windows θα φορτώσουν το NTUSER.DAT στη μνήμη και όλες οι προτιμήσεις σας θα φορτωθούν ξανά στο Μητρώο. Αυτή η διαδικασία σάς επιτρέπει προσωπικές ρυθμίσεις μοναδικές για το προφίλ χρήστη σας, όπως το φόντο της επιφάνειας εργασίας που έχετε επιλέξει.

  Πώς να βρείτε την ώρα εκκίνησης για μια εφαρμογή στα Windows

Το όνομα NTUSER.DAT αποτελεί αναμονή από τα Windows NT, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τα Windows 3.1. Η Microsoft χρησιμοποιεί την επέκταση DAT με οποιοδήποτε αρχείο περιέχει δεδομένα.

Κάθε χρήστης έχει ένα αρχείο NTUSER.DAT

Τα Windows δεν είχαν πάντα πλήρη υποστήριξη για τα προφίλ χρηστών. Στις πρώτες εκδόσεις κατά την εκκίνηση των Windows, κάθε χρήστης του υπολογιστή έβλεπε την ίδια επιφάνεια εργασίας, αρχεία και προγράμματα. Τώρα τα Windows υποστηρίζουν καλύτερα πολλούς χρήστες στον ίδιο υπολογιστή και αυτό το κάνουν τοποθετώντας ένα αρχείο NTUSER.DAT στο προφίλ κάθε χρήστη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί ανοίγοντας την Εξερεύνηση αρχείων και είτε κάνοντας περιήγηση σε:

C:Users*YourUserName*

ή πληκτρολογώντας:

%userprofile%

στη γραμμή διευθύνσεων του File Explorer και μετά πατήστε enter.

Εάν δεν βλέπετε ακόμη το NTUSER.DAT, μην ανησυχείτε. Η Microsoft δεν σκοπεύει να επεξεργαστείτε ή να διαγράψετε αυτό το αρχείο, επομένως το κρύβει. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επιλογή Εμφάνιση κρυφών αρχείων για να κάνετε το αρχείο ορατό.

  Γραμματοσειρές και επεκτάσεις προγράμματος περιήγησης που βοηθούν όσους πάσχουν από δυσλεξία να διαβάσουν τον Ιστό

Πιθανότατα θα παρατηρήσετε ότι εκτός από ένα αρχείο NTUSER.DAT, υπάρχουν επίσης ένα ή περισσότερα αρχεία ntuser.dat.LOG. Κάθε φορά που κάνετε μια αλλαγή, τα Windows αποθηκεύουν τις νέες προτιμήσεις σας στο αρχείο NTUSER.DAT. Αλλά πρώτα, δημιουργεί ένα αντίγραφο και το μετονομάζει σε ntuser.dat.LOG (συν έναν αυξημένο αριθμό) για να δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των προηγούμενων ρυθμίσεών σας. Ακόμη και η Microsoft γνωρίζει ότι πρέπει πάντα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων και των αρχείων σας.

Μην διαγράψετε το αρχείο NTUSER.DAT

Δεν πρέπει ποτέ να διαγράψετε το αρχείο NTUSER.DAT. Επειδή τα Windows εξαρτώνται από αυτά για τη φόρτωση των ρυθμίσεων και των προτιμήσεών σας, η κατάργησή τους θα καταστρέψει το προφίλ χρήστη σας. Όταν συνδεθείτε στο επόμενο, θα δείτε ένα μήνυμα ότι τα Windows δεν μπορούν να συνδεθούν στο λογαριασμό σας.

Παρά την πρόταση ότι η αποσύνδεση και μετά την επιστροφή μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα, θα δείτε ξανά το ίδιο μήνυμα. Εάν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ένα απλό αρχείο NTUSER.DAT για να αντικαταστήσετε το στιγμιότυπο που λείπει, θα εμφανιστεί ένας βρόχος κατά τη διάρκεια του διαλόγου εγκατάστασης για πρώτη φορά και τα Windows δεν θα ολοκληρώσουν ποτέ τη σύνδεση.

  Γιατί τα ακουστικά ακύρωσης θορύβου βλάπτουν τα αυτιά μου;

Το αρχείο NTUSER.DAT δεν είναι συνήθως μεγάλο αρχείο και κυμαίνεται από 3 megabyte σε έναν από τους νέους υπολογιστές μας έως 17 megabyte σε έναν υπολογιστή που χρησιμοποιούμε εδώ και μερικά χρόνια. Συνήθως, η διαγραφή του δεν θα ανακτήσει πολύ χώρο, αλλά τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Εάν δεν απαιτείται προφίλ χρήστη, είναι καλύτερο να καταργήσετε τον λογαριασμό χρήστη μέσω των Windows.

Μάλλον δεν πρέπει να το επεξεργαστείτε. Ορισμένοι διαχειριστές μπορεί να το κάνουν αυτό για να κάνουν γρήγορες αλλαγές σε πολλούς χρήστες, αλλά αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να δημιουργήσετε προβλήματα που είναι δύσκολο να επιδιορθωθούν.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε το regedit για να κάνετε αλλαγές στο μητρώο. Η εργασία στο μητρώο είναι επίσης κάτι που πρέπει να κάνετε με προσοχή, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρείτε έναν οδηγό που θα σας καθοδηγήσει στα απαραίτητα βήματα. Αφού επεξεργαστείτε το μητρώο κατά την επόμενη αποσύνδεση ή τερματισμό λειτουργίας, οι νέες ρυθμίσεις θα αποθηκευτούν στο αρχείο NTUSER.DAT.