Τι είναι τα Stablecoins; Και πώς μπορούν να αποτύχουν

Ανατρέξτε σε αυτόν τον λεπτομερή οδηγό για να μάθετε τι είναι τα stablecoin και μια μελέτη περίπτωσης όπου ένα stablecoin πήγε πολύ στραβά.

Το μόνο πράγμα που κοροϊδεύει συνεχώς τα κρυπτονομίσματα είναι η αστάθειά τους.

Τα νομίσματα υπολογιστών όπως το Bitcoin, το Ethereum κ.λπ., απλά δεν είναι αξιόπιστα και δεν μπορούν να επιβιώσουν ως μέσο ανταλλαγής. Για παράδειγμα, θα δεχόσασταν μια πληρωμή αξίας 100.000 USD σε Bitcoin, γνωρίζοντας ότι μπορεί να πέσει κατακόρυφα στα 80.000 σε αξία όσο τελειώνετε να παρακολουθείτε το τελικό παιχνίδι των Avengers;

Bitcoin σε USD

Μακάρι να ήταν μια οροσειρά, αλλά δυστυχώς, είναι το Bitcoin, που κυμαίνεται σε αξία από 10.000 $ σε πάνω από $60.000, και στη συνέχεια πίσω στις 30.000 σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Και αυτό είναι το πιο ισχυρό κρυπτονόμισμα για το οποίο μιλάμε, χωρίς τα altcoins.

Συμπερασματικά, κάτι έπρεπε να προκύψει για να διατηρήσει ανέπαφη την επαναστατική ιδέα των κρυπτονομισμάτων, ενώ θα είχε κάποια σταθερότητα για συμπεριφορά που μοιάζει με νομίσματα στον πραγματικό κόσμο.

Εύρηκα! Επινοήσαμε τα σταθερά νομίσματα.

Τι είναι τα Stablecoins;

Τα Stablecoins είναι σταθερά κρυπτονομίσματα που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία ή αλγόριθμους πραγματικού κόσμου για την αποφυγή τεράστιων διακυμάνσεων στην αξία. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα τυπικά κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν υποστηρίζονται από δημόσια κερδοσκοπία.

Ρίξτε μια ματιά στην αξία ενός δημοφιλούς stablecoin:

Προσδεθείτε σε USD

Αυτό είναι το Tether (USDT), επί του παρόντος ο πρώτος σε ημερήσιο όγκο συναλλαγών, μπροστά από το Bitcoin, το Ethereum και μερικά ακόμη κρυπτονομίσματα μαζί.

Ακόμη και οι αιχμές, που αντιπροσωπεύουν τα ακραία σημεία, υποδεικνύουν λιγότερο από 10% αλλαγή σε σχέση με το δεσμό του Tether (~1 USD) τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Το Peg είναι μια συγκεκριμένη τιμή ενός stablecoin που πρέπει να διατηρήσει ως απόδειξη της σταθερότητάς του.

Έτσι, ο μόνος στόχος των stablecoins είναι να αποφύγουν τις άγριες διακυμάνσεις των τιμών. Αυτή η σταθερότητα εμπνέει εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που προωθούν τη χρήση του ως μέσου ανταλλαγής, όπως τα νομίσματα fiat.

  Πώς να μεταβείτε στην αρχική οθόνη στο iPhone X

Στη συνέχεια, βλέπουμε τους τύπους stablecoin και πώς αποφεύγουν τις διακυμάνσεις.

Τύποι Stablecoins

Με βάση την εξασφάλιση, μπορεί κανείς να χωρίσει τα stablecoin σε τέσσερις τύπους:

#1. Stablecoins με υποστήριξη Fiat

Αυτά τα σταθερά νομίσματα εκδίδονται έναντι του ισοδύναμου ποσού νομισμάτων fiat σε βάση 1 προς 1.

Συνήθως, η αρχή έκδοσης διατηρεί το ακριβές ποσό μετρητών ή αποθεματικών ισοδύναμων μετρητών πριν προχωρήσει στη διανομή συμβολικών. Και στην ιδανική περίπτωση, η αυθεντικότητα των αποθεματικών τους επαληθεύεται από ελεγκτές τρίτων που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

Ωστόσο, δεν υπάρχει βέβαιος τρόπος να γνωρίζουμε εάν η εταιρεία έκδοσης δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της και ότι η εξασφάλιση είναι πράγματι δεσμευμένη.

Επιπλέον, αν και ονομάζονται σταθερά νομίσματα που υποστηρίζονται από fiat, το πραγματικό μερίδιο μετρητών μπορεί να είναι αρκετά χαμηλό.

Για παράδειγμα, το USDT δεν υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από fiat αλλά από μια συλλογή οντοτήτων που μοιάζουν με μετρητά, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων μετάλλων, ομολόγων, άλλων ψηφιακών μάρκων, κ.λπ. Μέχρι στιγμής, το πραγματικό μερίδιο fiat στο αποθεματικό USDT είναι περίπου 5,81% , αναφέρεται επίσης στην ιστοσελίδα τους.

#2. Σταθερά νομίσματα με υποστήριξη κρυπτογράφησης

Δεδομένου ότι τα κρυπτονομίσματα είναι ευμετάβλητα, τα stablecoins που υποστηρίζονται από κρυπτογράφηση υποστηρίζονται με σημαντικά περισσότερες εξασφαλίσεις από την αξία των stablecoins που εκδίδονται.

Για παράδειγμα, το DAI, ένα δημοφιλές stablecoin, υποστηρίζεται με 50% επιπλέον περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης από την εκδοθείσα αξία του, μόνο και μόνο για να φροντίσει τη μεταβλητότητα του αποθεματικού.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι διακυμάνσεις της τιμής των κρυπτονομισμάτων δεν περιορίζονται σε κάποιο σταθερό εύρος, αυτά τα σταθερά νομίσματα μπορεί να χάσουν τους δεσμούς τους εάν το υποκείμενο κρυπτογράφηση ταλαντεύεται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο.

#3. Stablecoin με υποστήριξη εμπορευμάτων

Όπως φαίνεται από το όνομα, αυτά τα νομίσματα εκδίδονται έναντι των αποθεμάτων εμπορευμάτων, όπως αυτό του χρυσού επενδυτικής ποιότητας. Έτσι, για κάθε διανεμημένο διακριτικό, ένα ισοδύναμο ποσό αποθηκεύεται σε έναν αξιόπιστο θεματοφύλακα.

Εξάλλου, το καλύτερο με αυτά τα stablecoins είναι ότι οι επενδυτές μπορούν να εξαργυρώσουν τα μάρκες για τα εμπορεύματα όποτε κρίνουν σκόπιμο.

Για παράδειγμα, το PAX Gold (PAXG) είναι ένα ψηφιακό κουπόνι ίσο με μια λεπτή ουγγιά troy μιας ράβδου χρυσού London Good Delivery 400 oz. Και μπορείτε να επιστρέψετε τα PAXG σας και να λάβετε το ισοδύναμο ποσό σε φυσικό χρυσό διαπιστευμένο από την LBMA σύμφωνα με τα πρότυπα της εταιρείας.

  Πώς να ελέγξετε το Apple TV με το iPhone

#4. Αλγοριθμικά Stablecoins

Τα stablecoin που υποστηρίζονται από Algo είναι προγραμματισμένα να υπερασπίζονται την αξία τους και να αποφεύγουν σημαντικές αλλαγές.

Ο υποστηρικτικός αλγόριθμος στέλνει περισσότερα νομίσματα στην παροχή όταν η αξία του stablecoin εκτινάσσεται πάνω από ένα σημείο για να το επαναφέρει στο δεσμό του. Ομοίως, μειώνει το ποσοστό διανομής για να εκτιμήσει το stablecoin όταν ολισθαίνει.

Συμπερασματικά, αυτά τα stablecoins δεν βασίζονται σε κανένα περιουσιακό στοιχείο και είναι τα πιο επικίνδυνα από τα τέσσερα.

Τώρα που γνωρίζουμε τους τύπους, ας δούμε μερικά…

Κορυφαία Stablecoins

Δεδομένου ότι κάθε έργο είναι μοναδικό και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες για την κατάταξη των σταθερών νομισμάτων, θα μετρήσουμε απλώς την τρέχουσα συνολική αξία αγοράς σύμφωνα με CoinMarketCap.

Tether (USDT)

Το Tether είναι ένα πολυ-blockchain, σταθερό διακριτικό που επιτρέπει μια απροβλημάτιστη εναλλακτική λύση στις συναλλαγές fiat. Μερικά από τα blockchain που υποστηρίζουν το Tether είναι το Simple Ledger Protocol (SLP), το Ethereum, το EOS, το Liquid, το Omni, το Avalanche κ.λπ.

Το Tether είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και βρίσκεται μόνο πίσω από το Bitcoin και το Ethereum στο ανώτατο όριο της αγοράς.

Αυτό είναι επίσης ένα από τα πιο διαφανή stablecoin με την εκδότρια εταιρεία του, την Tether Holdings. Ltd, αναφέροντας το ποσό του αποθεματικού και τη σύνθεση στον ιστότοπό της.

Κέρμα USD (USDC)

Το USDC είναι ένα άλλο stablecoin που ζει σε διαφορετικές αλυσίδες μπλοκ βελτιώνοντας την προσβασιμότητα. Η λίστα των συμβατών blockchains περιλαμβάνει τα Ethereum, Alogorand, Solana, TRON και Stellar.

Σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, είναι το δεύτερο μεταξύ όλων των stablecoin και το τέταρτο αν λάβετε υπόψη όλα τα κρυπτονομίσματα.

Το πνευματικό τέκνο της Circle Internet Financial Ltd., USDC, είναι επίσης συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ και μπορεί να εξαργυρωθεί με βάση το 1 προς 1.

BUSD

Το BUSD, όπως φαίνεται από το όνομα, είναι ένα ακόμη σταθερό νόμισμα συνδεδεμένο με USD που προσφέρεται από κοινού από το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης, την Binance, και την Paxos, μια εταιρεία υποδομής blockchain.

Λόγω αυτής της κληρονομιάς, λαμβάνετε πιο γλυκές προσφορές όπως ελάχιστες ή μηδενικές χρεώσεις κατά την αγορά BUSD ή την ανταλλαγή τους με άλλα stablecoins.

Το BUSD είναι επίσης ένα από τα πιο ελεγχόμενα stablecoin που λαμβάνουν έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYDFS).

  Πώς να εκτελέσετε σκληρή επαναφορά του PSP Vita

DAI

Το DAI διαφέρει στο ότι δεν υπάρχει καμία υποκείμενη κεντρική αρχή όπως είναι με αυτές που αναφέρονται παραπάνω.

Διοικείται και ρυθμίζεται από το MakerDAO, έναν αποκεντρωμένο αυτόνομο οργανισμό. Το DAI λειτουργεί στο blockchain Ethereum και η αξία του ισοδυναμεί με ένα δολάριο ΗΠΑ.

Ως stablecoin που υποστηρίζεται από κρυπτογράφηση, το DAI έχει υπερβολικά εξασφαλίσεις για να διατηρήσει την πρόσδεσή του στα χειρότερα σενάρια αγοράς.

Μπορεί ένα Stablecoin Crash;

Η απάντηση θα μπορούσε να είναι όχι, αν είχε ερωτηθεί πριν από τις 11 Μαΐου 2022.

Εκείνη την ημέρα συγκλόνισε ολόκληρη τη βιομηχανία κρυπτογράφησης με ένα θεαματικό κραχ ενός stablecoin-TerraUSD (UST).

Ήταν ένα αλγοριθμικό stablecoin συνδεδεμένο έμμεσα με το LUNA, ένα κρυπτονόμισμα μη σταθερού νομίσματος που δημιουργήθηκε από την ίδια μητρική εταιρεία, την Terraform Labs.

Πριν από την καταστροφή του UST, το αδελφό του νόμισμα, το LUNA, αντιμετώπιζε ήδη δύσκολες στιγμές μαζί με τα περισσότερα άλλα κρυπτονομίσματα. Είχε αρχίσει να πέφτει σχεδόν από 119 $ (4 Απριλίου 22) σε σχεδόν 17 $ (10 Μαΐου 22).

LUNA (τώρα LUNC)

Περίπου την ίδια περίοδο, σχεδόν 10 δισεκατομμύρια UST αποδεσμεύτηκαν από το πρωτόκολλο Anchor (πλατφόρμα δανεισμού και δανεισμού της Terra) και σύμφωνα με πληροφορίες πουλήθηκαν τεράστια κομμάτια, δημιουργώντας πίεση στο οικοσύστημά της.

Πρωτόκολλο αγκύρωσης

Αυτό προφανώς αποσυμφόρησε το UST.

Διάγραμμα τιμών TerraUSD

Και λόγω της αλγοριθμικής συνδεσιμότητας και του πανικού μεταξύ των κατόχων του, αυτό το depegging αφαίρεσε ό,τι είχε απομείνει στο ήδη ταλαιπωρημένο LUNA.

Επί του παρόντος, το blockchain Terra δεν είναι πλέον σε δράση και και τα δύο νομίσματα (LUNA & UST) έχασαν σχεδόν το 100% της αξίας τους.

Αν και γίνονται προσπάθειες για την αναβίωση του LUNA, το stablecoin της Terra έχει χαθεί οριστικά.

Συμπερασματικά, ανεξάρτητα από το αν ονομάζονται stablecoins, κάθε έργο είναι διαφορετικό και μπορεί να υποβληθεί σε φρικτές πτώσεις που γκρεμίζουν όνειρα και εξατμίζουν τον πλούτο.

Τελικές Λέξεις

Τα Stablecoins προσπαθούν να αντικαταστήσουν το fiat και το τυπικό crypto. Και πράγματι, ορισμένοι έχουν εξαιρετικά πρωτόκολλα για να διατηρήσουν την αξία τους ενάντια στις καθημερινές επιθέσεις στην αγορά κρυπτογράφησης.

Ωστόσο, τελικά, είναι κομμάτια κώδικα που μπορεί να έχουν τρωτά σημεία. Και υπήρξαν περιπτώσεις που αυτά τα σφάλματα οδήγησαν σε τεράστιες απώλειες.

Έτσι, ενώ είναι γνωστό ότι διατηρούν την αξία τους, διαβάστε τα ψιλά γράμματα, τη λευκή βίβλο και αλληλεπιδράστε με την κοινότητα για να λάβετε τις ενδείξεις σας.

ΥΓ: Περάστε από αυτό το κρυπτογλωσσικό και ελέγξτε πώς λειτουργεί ο δανεισμός και ο δανεισμός στον τομέα της κρυπτογράφησης.