Τι είναι τα βιντεοπαιχνίδια AAA (Triple-A);

Ίσως έχετε ακούσει τον όρο AAA ή Triple-A βιντεοπαιχνίδια πριν. Αυτοί είναι τίτλοι μεγάλου προϋπολογισμού για τους οποίους βλέπετε διαφημίσεις στην τηλεόραση. Δείτε τι είναι και πώς διαμορφώνουν τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.

Ταινίες blockbuster, αλλά για παιχνίδια

Πιθανότατα έχετε ξαναδεί μια ταινία υπερπαραγωγής. Τα blockbusters έχουν συνήθως μεγάλους προϋπολογισμούς, ομάδες παραγωγής χιλιάδων ανθρώπων, διάσημους ηθοποιούς και αναγνωρίσιμα κινηματογραφικά στούντιο που τα παράγουν. Επίσης, τείνουν να βγάζουν πολλά χρήματα, με όλο και περισσότερες ταινίες να ξεπερνούν τα όρια των δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο. Τα βιντεοπαιχνίδια AAA (ή Triple-A) είναι για τον κόσμο των τυχερών παιχνιδιών ό,τι είναι τα blockbuster για την κινηματογραφική βιομηχανία.

Ακριβώς όπως τα blockbusters, συνήθως περιλαμβάνουν τεράστιες ομάδες που εργάζονται για μήνες έως χρόνια για να φτιάξουν ένα τελικό προϊόν, που απασχολούνται από ένα μεγάλο στούντιο. Συνήθως ακολουθεί μια μεγάλη καμπάνια μάρκετινγκ με διαφημίσεις που εμφανίζονται παντού, καθώς και μια μεγάλη προπαραγγελία, ώστε οι χρήστες να μπορούν να λάβουν το παιχνίδι μόλις βγει. Στη συνέχεια, αυτά τα παιχνίδια διανέμονται από έναν μεγάλο γνωστό εκδότη, όπως η Nintendo, η Sony, η Activision ή η Electronic Arts.

Πολλοί τίτλοι Triple-A αποτελούν επίσης μέρος δημοφιλών franchise. Όπως ακριβώς ένα στούντιο όπως η Disney ή η Warner Bros. δημιουργεί ταινίες με τις σημαντικές ιδιότητές τους κάθε χρόνο, υπάρχουν ορισμένες σειρές παιχνιδιών που κυκλοφορούν τίτλους κάθε λίγα χρόνια ή και κάθε χρόνο. Το Call of Duty, το Battlefield, το Mario και το FIFA είναι όλες σειρές με κανονικές νέες δόσεις που συχνά σπάνε τα δικά τους ρεκόρ πωλήσεων.

  Πώς να επιταχύνετε τον παλιό σας Mac και να του δώσετε μια νέα ζωή

Παιχνίδια Triple-A έναντι άλλων παιχνιδιών

Λοιπόν, πώς καταλαβαίνετε εάν ένα παιχνίδι μετράει ως Triple-A; Χωρίς να γνωρίζουμε καν το στούντιο του παιχνιδιού, το πρώτο αναγνωριστικό είναι η τιμή εκκίνησης του. Σήμερα, ένας τυπικός μεγάλος τίτλος πωλείται τόσο ψηφιακά όσο και φυσικά στα 60 $ κατά την κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το ποσό αυτό να ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών περιοχών και χωρών. Αν και αυτή η τιμή σίγουρα θα πέσει με την πάροδο του χρόνου λόγω των πωλήσεων και των πακέτα, σχεδόν όλες οι μεγάλες εκδόσεις ξεκινούν από αυτό το ποσό. Αυτό δεν περιλαμβάνει καν πράγματα όπως ένα season pass ή το περιεχόμενο με δυνατότητα λήψης ημέρας κυκλοφορίας (DLC), το οποίο μπορεί να αυξήσει την τιμή του κατά την αγορά.

Ακολουθεί η κλίμακα του παιχνιδιού. Αν και υπάρχουν αναμφίβολα πολλοί φιλόδοξοι και επεκτατικοί τίτλοι που δεν είναι AAA εκεί έξω, ο περιορισμένος προϋπολογισμός συχνά γίνεται εμπόδιος για μικρότερα παιχνίδια. Πολλά παιχνίδια Triple-A όπως τα Red Dead Redemption, The Witcher και Grand Theft Auto έχουν χιλιάδες ώρες περιεχομένου και ανοιχτούς χάρτες που δίνουν έμφαση στην εξερεύνηση. Έχουν επίσης συχνά γραφική ποιότητα και κινούμενα σχέδια που ωθούν τα όρια.

  Πώς να αποφύγετε την αγορά ενός "ψεύτικο" καλωδίου HDMI 2.1

Ένας άλλος ορατός δείκτης είναι το μέγεθος της ομάδας. Εάν οι τίτλοι ενός παιχνιδιού έχουν χιλιάδες ανθρώπους και πολλές εταιρείες τυχερών παιχνιδιών που εργάζονται σε αυτό, είναι πολύ πιθανό να είναι μια μεγάλη κυκλοφορία στούντιο. Λόγω της κλίμακας και της έντασης, οι εκδότες παιχνιδιών συχνά αναθέτουν ορισμένες πτυχές του παιχνιδιού, όπως τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια, μοντελοποίηση, σχεδιασμός ήχου και διαδικτυακή συνδεσιμότητα σε τρίτους εργολάβους.

Στην αντίθετη πλευρά του νομίσματος υπάρχουν ανεξάρτητα παιχνίδια, γνωστά στην καθομιλουμένη ως indie παιχνίδια, τα οποία χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα και γίνονται από μικρές ομάδες. Μερικά διάσημα indie παιχνίδια, όπως το Minecraft και το Stardew Valley, κατασκευάστηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ένα άτομο. Συνήθως είναι πιο σύντομοι, με μικρότερη ένταση γραφικών και έχουν πολύ χαμηλότερη τιμή από τους τίτλους Triple-A, με πολλούς από αυτούς να πωλούνται μεταξύ $10 και $40. Πολλά από αυτά δεν έχουν επίσης φυσική κυκλοφορία, επιλέγοντας την αμιγώς ψηφιακή διανομή.

Ένα υποσύνολο αυτών των παιχνιδιών, γνωστά ως τίτλοι III ή Triple-I, είναι παραγωγές μεγάλης κλίμακας με εκτεταμένες ιδέες που γίνονται από ένα ανεξάρτητο στούντιο. Παιχνίδια όπως το Hellblade: Senua’s Sacrifice, το No Man’s Sky και το The Witness είναι τίτλοι υψηλής ποιότητας που αναπτύχθηκαν από indie στούντιο παιχνιδιών.

Τι είναι τα παιχνίδια “Triple-A Plus”;

Τα τελευταία χρόνια, οι δημοσιογράφοι παιχνιδιών έχουν επίσης επινοήσει τον όρο AAA+ ή Triple-A plus. Πρόκειται για τίτλους με ιδιαίτερα μεγάλους προϋπολογισμούς που πωλούνται σε premium τιμή και συχνά έχουν πρόσθετη δημιουργία εσόδων μέσα στο παιχνίδι. Παραδείγματα αυτών περιλαμβάνουν κάρτες σεζόν, DLC και μικροσυναλλαγές.

  Πόσο ασφαλές είναι το Wi-Fi του σπιτιού σας;

Τα ετήσια franchise παιχνιδιών, όπως το FIFA και το Call of Duty, είναι συχνά ρητά σχεδιασμένα για να έχουν ενσωματωμένες πρόσθετες αγορές. Το Call of Duty πωλείται με ένα season pass που πρέπει να αγοράσουν οι παίκτες για να παίξουν νέες καμπάνιες που διανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η FIFA, από την άλλη πλευρά, διαθέτει ένα σύστημα μικροσυναλλαγών όπου μπορείτε να ανοίξετε κουτιά λάφυρας για να ξεκλειδώσετε διάφορες εκδόσεις ποδοσφαιριστών για να συγκεντρώσετε μια ομάδα. Πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι είχαν κάνει πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε συνολικά έσοδα από μικροσυναλλαγές.

Το μέλλον του τυχερού παιχνιδιού

Καθώς η κοινότητα των τυχερών παιχνιδιών συνεχίζει να αναπτύσσεται, το ίδιο θα κάνει και η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Όλο και περισσότερα μεγάλα παιχνίδια franchise κυκλοφορούν κάθε χρόνο, και ενώ πολλά από αυτά είναι εξαιρετικά, υπάρχουν ορισμένοι λόγοι ανησυχίας. Αυτά περιλαμβάνουν τη διάχυση της πρόσθετης δημιουργίας εσόδων σε ήδη ακριβά παιχνίδια, καθώς και την τάση των στούντιο να κυκλοφορούν πολύ παρόμοια παιχνίδια κάθε χρόνο.

Ευτυχώς, οι indie επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών αναπτύσσονται επίσης. Το πιο δημοφιλές παιχνίδι στον κόσμο, το Minecraft, φτιάχτηκε από ένα μικρό στούντιο παιχνιδιών που δημιουργήθηκε από ένα άτομο. Η πανταχού παρουσία της ψηφιακής λήψης και η άνοδος πλατφορμών όπως το Steam και το GOG έχουν κάνει σπουδαίους οικονομικούς τίτλους πιο προσιτούς από ποτέ.