Τι είναι τα ακουστικά Dolby Dimension;

Το Dolby είναι ένα αξιόπιστο όνομα στον ήχο, αλλά το τελευταίο του προϊόν είναι λίγο διαφορετικό. “Ακουστικά Dolby Dimension” δεν είναι ένα πρότυπο ήχου, όπως το 5.1 Surround ή το Dolby Atmos, αλλά ένα νέο σετ ασύρματων ακουστικών που μπορείτε να αγοράσετε.

Η Dolby γέμισε τα ακουστικά Dimension με την τεχνολογία ήχου τους, τόσο με άδεια (τεχνολογία που πωλείται σε άλλους κατασκευαστές για χρήση στα προϊόντα τους) όσο και αποκλειστικά σε αυτήν τη σπάνια έκδοση υλικού. Τα πράγματα μπορεί να παραμείνουν έτσι ή μπορεί να μην είναι: με 600 $ το ποπ, η Dolby είναι απίθανο να πουλήσει τόσα πολλά ακουστικά Dimension που δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αδειοδοτήσει μέρος αυτής της νέας τεχνολογίας. Όντας έτσι, αξίζει να αναλύσουμε περί τίνος πρόκειται.

Τρελό-Ισχυρό Υλικό

Τα ακουστικά Dimension χρησιμοποιούν τυπικό ασύρματο Bluetooth, αλλά έχουν περισσότερα πράγματα στο εσωτερικό τους από οποιοδήποτε άλλο ζευγάρι κουτιών στην αγορά. Τα ηλεκτρονικά στο εσωτερικό περιέχουν έναν επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon—τον τύπο που συνήθως συναντάμε στα smartphone Android—για να εκτελείται όλος ο οδηγός ήχου που είναι γεμάτος μέσα. Το σετ υποστηρίζει προφίλ Bluetooth 4.2 και Low Energy, μαζί με τυπικές κλήσεις smartphone μέσω πέντε μικροφώνων, ήχο υψηλής ποιότητας APTX και εύρος λειτουργίας 100 ποδιών.

Οι ακουστικόφιλοι θα χαρούν να ακούσουν ότι το σετ περιλαμβάνει βελτιωμένους οδηγούς 40 mm με εύρος συχνοτήτων 20-20.000 Hz — αρκετά τυπικό σε αυτό το πολυτελές τμήμα της αγοράς. Μπορείτε να αντιστοιχίσετε το σετ μικροφώνου-ακουστικού με τρεις διαφορετικές πηγές ταυτόχρονα, όπως τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή και σύστημα οικιακού κινηματογράφου—υπάρχει ακόμη και ένα κουμπί γρήγορης εναλλαγής για μετάβαση μεταξύ τους. Τα χειριστήρια αφής προσφέρουν σάρωση σε στυλ τηλεφώνου για ένταση και παρακολούθηση.

  Πώς να εκτελείτε το Ubuntu και το Bash στα Windows 10

Μπορείτε να φορτίσετε το σετ με τον συνηθισμένο τρόπο μέσω ενός καλωδίου MicroUSB, αλλά το Dobly περιλαμβάνει επίσης μια εντυπωσιακή μαγνητική βάση φόρτισης στο κουτί.

Το Dolby LifeMix είναι προηγμένη ακύρωση θορύβου

Τα ακουστικά Dimension διαθέτουν ενεργή ακύρωση θορύβου, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιεί μικρόφωνα και επεξεργασία ήχου για να ακυρώνει τους επίμονους θορύβους χαμηλής συχνότητας. Αυτό δεν είναι νέο χαρακτηριστικό. Η ενεργή ακύρωση θορύβου υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αλλά το LifeMix είναι ένα νέο κόλπο στα ακουστικά Dimension και μια νέα προσέγγιση στο χαρακτηριστικό.

Το LifeMix σάς επιτρέπει να αλλάξετε το επίπεδο ακύρωσης θορύβου, από εντελώς off σε “boost” στις 11 (ακριβώς το αντίθετο από το παλιό αστείο Spinal Tap). Αλλά εκτός από το να αποκλείει τους θορύβους γύρω σας, το LifeMix μπορεί να τονίσει τους εξωτερικούς ήχους. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να εστιάζουν προσεχτικά στη μουσική ή στον ήχο ταινιών ενώ ακούν ακόμα εξωτερικούς θορύβους, όπως μια οθόνη μωρού ή το κουδούνι της πόρτας. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι ήχου απομονώνουν τις συχνότητες των ανθρώπινων φωνών για ιδιαίτερη σαφήνεια.

Μπορείτε να ελέγξετε τη λειτουργία LifeMix χρησιμοποιώντας την επιφάνεια αφής στα ακουστικά ή να τη ρυθμίσετε με ακρίβεια χρησιμοποιώντας την αντιστοιχισμένη εφαρμογή smartphone Dimension. Μιλώντας εκ των οποίων…

  Πώς να κατεβάσετε ένα Windows 10 ISO χωρίς το εργαλείο δημιουργίας πολυμέσων

Ελεγχόμενη σύζευξη πολλαπλών συσκευών με το τηλέφωνό σας

Αυτά τα ακουστικά μπορούν να χειριστούν τρεις ταυτόχρονες συνδέσεις, αλλά όποιος θέλει να τα ρίξει 600 $ πιθανότατα έχει ακόμα περισσότερα gadget που θα ήθελε να συνδέσει. Η εφαρμογή smartphone Dimension μπορεί να χειριστεί επιπλέον πέντε συνδέσεις, εναλλάσσοντάς τις στα φυσικά χειριστήρια των κουτιών με ένα άγγιγμα, χωρίς να χρειάζεται να αποσυνδέσετε και να ξαναζεύξετε τα ίδια τα ακουστικά. Είναι ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό, εφόσον το έχετε Android ή iPhone είναι μια από τις συσκευές στις οποίες θέλετε πάντα να συνδεθείτε (και αυτό φαίνεται σαν ένα ασφαλές στοίχημα).

Το Head Tracking έχει πάντα τη σωστή γωνία

Τα ακουστικά Dimension περιλαμβάνουν μια λειτουργία παρακολούθησης κεφαλής. Γιατί; Η απάντηση είναι λίγο ανορθόδοξη, τουλάχιστον έξω από τη σφαίρα του VR. Το σύστημα χρησιμοποιεί εικονικοποίηση κατευθυντικού ήχου—την ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί τον «εικονικό» ήχο surround από δύο μόνο προγράμματα οδήγησης για βιντεοπαιχνίδια—για την προσομοίωση του ήχου που προέρχεται από μία μόνο κατευθυντική πηγή, όπως μια τηλεόραση.

Σε συνδυασμό με το εικονικό περιβάλλον του Dolby Atmos, το οποίο είναι ενεργοποιημένο στις περισσότερες νεότερες εκδόσεις οικιακών βίντεο Blu-ray και οικιακούς στερεοφωνικούς δέκτες, το στοιχείο παρακολούθησης κεφαλής δημιουργεί ένα σταθερό προφίλ με τον ήχο της ταινίας που προέρχεται από την τηλεόραση, ανεξάρτητα από τον τρόπο Το κεφάλι είναι στην πραγματικότητα μυτερό. Έτσι, αν γυρίσετε ξαφνικά το κεφάλι σας προς τα δεξιά για έναν θόρυβο περιβάλλοντος που ακούσατε μέσω του LifeMix – ας πούμε, μιας βρεφικής οθόνης – ένας ήχος που προορίζεται να είναι στο κεντρικό κανάλι surround θα προέρχεται κυρίως από το αριστερό πρόγραμμα οδήγησης ακουστικών, αντί εξίσου και από τα δύο.

  Πώς να επαναφέρετε το παλιό προεπιλεγμένο φόντο της επιφάνειας εργασίας των Windows 10

Είναι ένα τακτοποιημένο κόλπο και δεν θα ήταν δυνατό χωρίς το λογισμικό Dolby και κάποιο αρκετά εξελιγμένο υλικό που τρέχει και στις δύο άκρες. Αλλά μπορεί επίσης να είναι λίγο αποπροσανατολιστικό αν περιμένετε μια τυπική εμπειρία ακρόασης ακουστικών, επομένως είναι καλό να είναι προαιρετικό.

Άλλα ακουστικά θα έχουν αυτές τις δυνατότητες;

Είναι ασαφές. Η Dolby συνήθως δεν πουλά υλικό απευθείας στους καταναλωτές, προτιμώντας να χορηγεί άδεια χρήσης λογισμικού και υπηρεσιών σε οτιδήποτε, από κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών μέχρι στάδια και κινηματογραφικές αίθουσες. Εκτός από μια ριζική αλλαγή στην κατεύθυνση της εταιρείας, φαίνεται απίθανο η Dolby να είναι πρόθυμη να ανταγωνιστεί εταιρείες όπως η Sony, η Bose και η Sennheiser.

Όντας έτσι, δεν θα μας εκπλήσσει να δούμε κάποια από την αποκλειστική τεχνολογία των ακουστικών Dimensions να διαρρέει σε άλλους κατασκευαστές ακουστικών, ειδικά σε σετ υψηλών προδιαγραφών που στοχεύουν περισσότερο στην οικιακή χρήση παρά στα ταξίδια ή στον αθλητισμό. Η Dolby μπορεί να χρησιμοποιεί το επώνυμο σετ της για να δοκιμάσει ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες, καθώς αναπτύσσει ακόμη περισσότερα πρότυπα για να συμπεριλάβει οι συνεργάτες της σε μελλοντικά προϊόντα.

Ή, η Dolby θα μπορούσε να καλύψει τις προσδοκίες μας και να κάνει τη Dimensions τη δική της σειρά καταναλωτικών προϊόντων ήχου. Έχουν συμβεί πιο περίεργα πράγματα. Πιθανότατα θα δούμε στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020, όταν πρόκειται να γίνει αντικατάσταση σετ ακουστικών Dolby Dimensions ή θα αρχίσουν να εμφανίζονται παρόμοια προϊόντα από τους συνεργάτες της Dolby.