Τι είναι ο σκληρός δίσκος EAMR και πώς λειτουργεί;

Οι σκληροί δίσκοι είναι σαν εκτυπωτές: η τεχνολογία είναι τόσο παλιά και κατανοητή, δεν συμβαίνει τίποτα καινούργιο. Εξάλλου, δεν ασχολούμαστε όλοι με τους NVMe και τους SATA SSD σήμερα;

Οι μηχανικοί σκληροί δίσκοι εξακολουθούν να είναι μεγάλη επιχείρηση

Αν και είναι αλήθεια ότι οι καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, τα κέντρα δεδομένων εξακολουθούν να αναζητούν σκληρούς δίσκους μεγαλύτερης χωρητικότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Western Digital (WD) ανέπτυξε νέους εταιρικούς δίσκους, οι οποίοι συσκευάζουν αυτό που η εταιρεία αποκαλεί “ePMR” (κατακόρυφη μαγνητική εγγραφή με υποβοήθηση ενέργειας). Για λόγους απλότητας, θα παραμείνουμε στη μαγνητική εγγραφή με υποβοήθηση ενέργειας (EAMR).

Τον Ιούλιο του 2020, η Western Digital ανακοίνωσε τους νέους δίσκους της, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων Gold Enterprise χωρητικότητας 16 και 18 TB και μια μονάδα Ultrastar EAMR με 20 TB που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

Αυτός είναι ένας τεράστιος αποθηκευτικός χώρος, και τόση χωρητικότητα σε μια μονάδα δίσκου δελεαστική. Δυστυχώς, δεν θα μπορείτε να πακετάρετε ένα από αυτά τα τέρατα 3,5 ιντσών στον πύργο σας σύντομα. Προς το παρόν, όλα αυτά αφορούν την επιχείρηση.

Ωστόσο, για τον εκκολαπτόμενο λάτρη της τεχνολογίας Η/Υ, αυτή η τεχνολογία αξίζει να παρακολουθείτε.

Τι κυνηγούν οι κατασκευαστές σκληρών δίσκων

Κάθε εξάρτημα υπολογιστή έχει κάτι πάνω στο οποίο οι μηχανικοί θέλουν να βελτιώσουν. Όσον αφορά τους επεξεργαστές, γενικά θέλουν να μειώσουν το μέγεθος και να ενισχύσουν τις ταχύτητες ρολογιού. Για τους σκληρούς δίσκους, ωστόσο, η εστίαση είναι στη συσκευασία περισσότερων κομματιών στο ίδιο μέγεθος δίσκου.

  Λήψη αρχείων και προβολή προόδου χωρίς πρόγραμμα περιήγησης με πρόγραμμα λήψης αρχείων

Μια πιατέλα σκληρού δίσκου με μια κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής από πάνω.

Οι σκληροί δίσκοι αποτελούνται από έναν αριθμό εξαρτημάτων, αλλά τα δύο κύρια είναι οι δίσκοι (ή πλάκες) που περιέχουν τα δεδομένα και η κεφαλή που διαβάζει και γράφει τα δεδομένα.

Όπως θα περίμενε κανείς, σκληροί δίσκοι αποθηκεύστε δεδομένα χρησιμοποιώντας μια δυαδική διαμόρφωση. Η κεφαλή εγγραφής ταξιδεύει πάνω από την περιστρεφόμενη πλάκα και χρησιμοποιεί ένα μαγνητικό πεδίο για να γράψει δεδομένα σε ένα μοτίβο που αντιστοιχεί σε μηδενικά και ένα.

Οι άνθρωποι συχνά συγκρίνουν έναν σκληρό δίσκο με ένα πικάπ βινυλίου. Η εγγραφή περιέχει ήχο και η βελόνα περνά πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο για να τον ανακτήσει. Σε ένα LP, μπορείτε πραγματικά να μετρήσετε τις αυλακώσεις στο βινύλιο για να πέσει η βελόνα στον σωστό δρόμο. Τα δεδομένα σε έναν σκληρό δίσκο είναι τόσο μικρά, που δεν μπορείτε να μετακινήσετε χειροκίνητα την κεφαλή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, επομένως πρέπει να βασιστείτε στον υπολογιστή για να το κάνετε.

Σε αντίθεση με τα LP, ωστόσο, η κεφαλή δεν διαβάζει απλώς δεδομένα, αλλά τα γράφει και. Το πρόβλημα είναι ότι οι λειτουργίες εγγραφής σε μονάδες εκτός EAMR δεν είναι τόσο ακριβείς. Αυτό σημαίνει ότι τα κομμάτια δεν μπορούν να συσκευαστούν τόσο σφιχτά μεταξύ τους.

Το EAMR στοχεύει να το λύσει καθιστώντας δυνατή την εγγραφή bits σε μια πιατέλα σε πολύ πιο κοντινή απόσταση. Οι ηλεκτροκινητήρες WD εφαρμόζουν ηλεκτρικό ρεύμα στον κύριο πόλο της κεφαλής εγγραφής κατά τη λειτουργία. Αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον μαγνητικό πεδίο, το οποίο βοηθά στη δημιουργία ενός πιο συνεπούς σήματος εγγραφής. Αυτό σημαίνει επίσης ότι τα δεδομένα μπορούν να εγγραφούν στη μονάδα δίσκου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

  Πώς να μάθετε από ποια εφαρμογή iMessage είναι ένα αυτοκόλλητο

Όταν τα δεδομένα φτάνουν στη μονάδα με μεγαλύτερη ακρίβεια, είναι δυνατό να συσκευαστούν περισσότερα bit ανά ίντσα (BPI) στην ίδια επιφάνεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το EAMR είναι μια τέτοια πρόοδος για τους σκληρούς δίσκους: πιο ακριβείς λειτουργίες εγγραφής σημαίνουν ότι μπορούν να εγγραφούν περισσότερα δεδομένα στην πιατέλα, αυξάνοντας την πυκνότητα περιοχής της.

Ωστόσο, το EAMR δεν αποτελεί πρόοδο από μόνο του. είναι μόνο ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά που συνεργάζονται για να βοηθήσουν στην αύξηση της χωρητικότητας ενός σκληρού δίσκου. Μια άλλη μεγάλη πρόοδος στους νέους δίσκους WD Gold είναι ο ενεργοποιητής τριπλής κατάστασης (TSA). Αυτή η μηχανική λύση τοποθετεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το κεφάλι πάνω από την πιατέλα. Και πάλι, οι πιο ακριβείς λειτουργίες εγγραφής συμβάλλουν στην αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης σε μια πιατέλα του ίδιου μεγέθους.

Με τα χρόνια, οι κατασκευαστές κινητήρων έχουν κάνει άλλες προόδους για την αύξηση της χωρητικότητας. Κάποια στιγμή, έφτιαχναν πιο λεπτές πιατέλες για να γεμίσουν περισσότερους δίσκους στη μονάδα δίσκου ίδιου μεγέθους.

Όταν αυτό προχώρησε όσο πιο μακριά μπορούσε, εταιρείες όπως η WD το ανέβασαν κατασκευάζοντας περιβλήματα γεμάτα ήλιο για τις πιατέλες. Αυτό μείωσε την εσωτερική τριβή και την παραγωγή θερμότητας, καθιστώντας τη μονάδα πιο ενεργειακά αποδοτική.

Όλα αυτά σήμαιναν ότι θα μπορούσατε να βάλετε περισσότερες πιατέλες σε μια μονάδα δίσκου. Η WD έχει βελτιώσει και αυτή τη διαδικασία, από επτά πιατέλες το 2013 σε εννέα που χρησιμοποιεί σήμερα.

  Πώς να κάνετε μια εικόνα διαφανή στο Microsoft PowerPoint

Αν και είναι μια σημαντική πρόοδος, το EAMR λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες για την επίτευξη μονάδων δίσκου μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Μόνο για επιχειρήσεις (προς το παρόν)

Ενώ οι σκληροί δίσκοι με τεράστιες χωρητικότητες είναι μια δελεαστική προοπτική για τους οικιακούς υπολογιστές, είναι απρόσιτοι αυτή τη στιγμή. Αυτό όμως θα μπορούσε να αλλάξει σε λίγα χρόνια. Οι δίσκοι γεμάτοι ήλιο ήταν επίσης ένα χαρακτηριστικό μόνο για επιχειρήσεις στην αρχή, αλλά έφτασαν σε εξοπλισμό καταναλωτικής ποιότητας περίπου τρία χρόνια αργότερα. Μπορείτε να τα βρείτε σήμερα σε μονάδες με χωρητικότητα 12 TB ή μεγαλύτερη, όπως ορισμένοι από τους εξωτερικούς σκληρούς δίσκους της WD.

Ρωτήσαμε την WD σχετικά με την προοπτική να δούμε τις EAMR και TSA σε σκληρούς δίσκους καταναλωτικής ποιότητας μια μέρα και λάβαμε την ακόλουθη απάντηση:

«Αν και δεν μοιραζόμαστε μελλοντικά σχέδια οδικού χάρτη, αξιολογούμε πάντα τις ανάγκες των πελατών όσον αφορά τη χωρητικότητα και αναγνωρίζουμε ότι οι απαιτήσεις αποθήκευσης δεδομένων αυξάνονται σε πολλά τμήματα της αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών».

Χωρίς να μπουν σε μονάδες NAS, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές έχουν ήδη αρκετά καλές χωρητικότητες στους σκληρούς δίσκους τους. Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι μονάδες δίσκου 1 ή 2 TB ήταν μεγάλη υπόθεση. τώρα, μπορείτε να αποκτήσετε μονάδες δίσκου 6 ή 8 TB για οικιακούς υπολογιστές. Συνδυάστε το με πολλές μονάδες NVMe και SSD και μπορείτε να συσκευάσετε αρκετό χώρο αποθήκευσης σε έναν μόνο πύργο.

Ωστόσο, η ιδέα των 16 TB ή περισσότερων σε μία μονάδα δίσκου είναι μια ελκυστική ιδέα. Φαίνεται ότι παρά την απίστευτη απόδοση των SSD NVMe και SATA, το μέλλον των σκληρών δίσκων έχει ακόμα λίγη ζωή.