Τι είναι ο κώδικας Konami και πώς τον χρησιμοποιείτε;

Πάνω, Πάνω, Κάτω, Κάτω, Αριστερά, Δεξιά, Αριστερά, Δεξιά, Β, Α. Ονομάζεται κώδικας Konami και συχνά σήμαινε τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου σε ένα βιντεοπαιχνίδι τη δεκαετία του 1980.

Πραγματοποιήστε αυτά τα πατήματα κουμπιών με τη σωστή σειρά και θα ξεκλειδώσετε cheat που σας βοηθούν να κερδίσετε. Αλλά πρόσφατα, ο κώδικας έχει εξελιχθεί σε μια ευρύτερη αναφορά στην ποπ κουλτούρα και ίσως να είστε περίεργοι για το πώς ξεκίνησε. Ας ΡΙΞΟΥΜΕ μια ΜΑΤΙΑ.

Το Contra το έκανε διάσημο

Ο Κώδικας Konami δημιουργήθηκε ως κωδικός εξαπάτησης—μια ακολουθία πατημάτων κουμπιών που ξεκλειδώνουν μυστικές λειτουργίες σε ένα βιντεοπαιχνίδι, καθιστώντας συνήθως ευκολότερο το παιχνίδι.

Το πρώτο παιχνίδι με τον κωδικό Konami ήταν Gradius για το NES, που δημοσιεύτηκε από τον Ιάπωνα προγραμματιστή τρίτου κατασκευαστή Konami το 1986. Εάν διακόψετε το παιχνίδι και εισαγάγετε τον κωδικό, ενεργοποιούνται πολλά χρήσιμα power-ups.

Το Gradius είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και ο εφευρέτης του κώδικα Konami, Kazuhisa Hashimoto, είπε σε συνέντευξή του το 2003 ότι δημιούργησε τον κώδικα για να κάνει πιο εύκολη τη δοκιμή του παιχνιδιού. (Δυστυχώς, Χασιμότο πέθανε τον Φεβρουάριο του 2020.)

Ο Κώδικας Konami έγινε θρυλικός χάρη σε ένα άλλο παιχνίδι της Konami που ονομάζεται Αντίθετα, κυκλοφόρησε για το NES το 1988. Αυτό το run-and-gun shooter διαθέτει εξαιρετικά γραφικά και ικανοποιητικό co-op παιχνίδι, αλλά είναι τιμωρητικά δύσκολο. Η εισαγωγή του Κώδικα Konami στην οθόνη τίτλου του Contra λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι δίνει στον παίκτη 30 επιπλέον ζωές, κάτι που βοηθά τους μη ειδικούς να ζήσουν αρκετά ώστε να παίξουν τουλάχιστον μετά το πρώτο στάδιο.

  Πώς να προσθέσετε έναν ιστότοπο στην αρχική οθόνη του iPhone ή του iPad σας

Οι κωδικοί εξαπάτησης που σας επιτρέπουν να απολαμβάνετε περισσότερη απόλαυση από ένα παιχνίδι ήταν μεγάλη υπόθεση στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σε μια εποχή που κάθε παιχνίδι NES πουλούσε περίπου $40 το τεμάχιο (περίπου $87 σήμερα, προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό). Πολλά παιδιά λάμβαναν μόνο μια χούφτα νέα παιχνίδια το χρόνο. εάν κολλήσατε με ένα παιχνίδι που ήταν πολύ δύσκολο να παίξετε, θα μπορούσε να είναι μια απογοητευτική κατάσταση.

Ευτυχώς, βιβλία και περιοδικά με υπαινιγμούς έρχονταν συχνά στη διάσωση. Το Nintendo Power, ένα περιοδικό βιντεοπαιχνιδιών ευρείας διανομής που ανήκει στην ίδια τη Nintendo, παρουσίασε τον Κώδικα Konami της Contra σε ένα μεγάλο αμερικανικό κοινό ως μέρος της στήλης «Διαβαθμισμένες πληροφορίες» στο πρώτο του τεύχος το 1988, και οι παίκτες δεν το ξέχασαν ποτέ.

Παραδείγματα του κώδικα Konami στο Gaming

Ο Κώδικας Konami δεν περιορίζεται μόνο στα παιχνίδια NES. Δεκάδες τίτλοι έχουν υποστηρίξει τον κώδικα της Konami (ή αναφορές σε αυτόν) τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Κατά γενικό κανόνα, τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τον κώδικα σε συστήματα που δεν ανήκουν στη Nintendo (όπως το Sony PlayStation) χρειάζονται μια μικρή τροποποίηση στον Κώδικα Konami. Αντικαταστήστε τα κουμπιά ακύρωσης ή επιβεβαίωσης αυτού του συστήματος με το B ή το A. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ στο PlayStation, το O είναι συνήθως ακύρωση και το X είναι συνήθως επιβεβαίωση. Έτσι, ο Κώδικας Konami σε στυλ PlayStation θα ήταν Πάνω, Πάνω, Κάτω, Κάτω, Αριστερά, Δεξιά, Αριστερά, Δεξιά, Ο, Χ.

  Ο Δυναμικός Περιοδικός Πίνακας είναι ένα διαδραστικό εργαλείο για τους λάτρεις της χημείας [Web]

Για να σας δώσουμε μια ιδέα για το εύρος της υποστήριξης του Konami Code σε παιχνίδια κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα.

Gradius (NES) .
Contra (NES): Πληκτρολογήστε Πάνω, Πάνω, Κάτω, Κάτω, Αριστερά, Δεξιά, Αριστερά, Δεξιά, Β, Α μετά Έναρξη (ή Επιλέξτε, Έναρξη για δύο παίκτες) στην οθόνη τίτλου και θα λάβετε 30 επιπλέον ζωές.
Gyruss (NES): Εάν εισαγάγετε τον κωδικό Konami με αντίστροφη σειρά στην οθόνη τίτλου (A, B, Right, Left, Right, Left, Down, Down, Up, Up), θα λάβετε 30 επιπλέον ζωές.
Teenage Mutant Ninja Turtles: Fall of the Foot Clan (GB): Διακόψτε το παιχνίδι και μπείτε επάνω, Πάνω, Κάτω, Κάτω, Αριστερά, Δεξιά, Αριστερά, Δεξιά, Β, Α. Η υγεία σας θα ανανεωθεί πλήρως, αλλά μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μόνο μία φορά ανά παιχνίδι.
Gradius III (SNES): Σε αυτό το παιχνίδι, πρέπει να αντικαταστήσετε τις κατευθύνσεις Αριστερά και Δεξιά για τα κουμπιά ώμου. Παύση του παιχνιδιού και πληκτρολογήστε Up, Up, Down, Down, Left Shoulder, Right Shoulder, Left Shoulder, Right Shoulder, B, A και το πλοίο σας θα ενεργοποιηθεί.
Mario Party (N64): Κατά τη διάρκεια της σειράς του παίκτη 1, διακόψτε το παιχνίδι με το χειριστήριο 2. Στη συνέχεια, με το χειριστήριο 1, πληκτρολογήστε Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, B, A και θα ακούσετε το Toad’s κραυγή. Στη συνέχεια, πατήστε C-Left και θα εμφανιστεί ένα μενού εντοπισμού σφαλμάτων.
Castlevania: Harmony of Dissonance (GBA): Όταν εμφανιστεί το λογότυπο της Konami, πληκτρολογήστε Επάνω, Πάνω, Κάτω, Κάτω, Αριστερά, Δεξιά, Αριστερά, Δεξιά, Β, Α και, στη συνέχεια, επιλέξτε τη λειτουργία Boss Rush. Θα μπορείτε να παίξετε ως Simon Belmont από την έκδοση NES του Castlevania.
Bioshock Infinite (PS3): Στο κύριο μενού, πληκτρολογήστε Up, Up, Down, Down, Left, Right, Left, Right, O, X. Θα ξεκλειδώσετε την προκλητική “Λειτουργία 1999”.

  Πώς να βρείτε υπότιτλους για ένα αρχείο πολυμέσων

Σελίδα κώδικα Konami της Wikipedia περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη λίστα παιχνιδιών που υποστηρίζουν παραλλαγές του κώδικα Konami, εάν θέλετε να εξερευνήσετε περαιτέρω.

Ο κώδικας Konami στη λαϊκή κουλτούρα και πέρα

Ο Κώδικας Konami κάνει ένα καμέο στην ταινία του 2012 Wreck-It Ralph όταν ο King Candy χρησιμοποιεί τον κωδικό για να ανοίξει ένα χρηματοκιβώτιο.

Επειδή μια γενιά παικτών μεγάλωσε με τον κώδικα Konami απομνημονευμένο, είναι λογικό ότι ο κώδικας έχει γίνει μια ευρύτερη αναφορά στην ποπ κουλτούρα τα τελευταία χρόνια. Έχει τυπωθεί σε μπλουζάκια και εμπορεύματα και αναφέρεται σε ταινίες όπως το Wreck-It Ralph. Ένα πρόσφατο παιδικό παιχνίδι Fisher-Price που ονομάζεται Game & Learn Controller υποστηρίζει επίσης τον κώδικα: Κατά την είσοδο, τα φώτα αναβοσβήνουν και μια φωνή λέει, “Εσύ κερδίζεις!”

Γύρω στο 2013, μια έκδοση του ιστότοπου Netflix επέτρεψε στους χρήστες να έχουν πρόσβαση σε μια οθόνη κρυφών ρυθμίσεων εισάγοντας μια τροποποιημένη έκδοση του Κώδικα Konami στα τηλεχειριστήρια τους. Και σε αρκετούς εξέχοντες ιστότοπους (υπόδειξη, υπόδειξη), η εισαγωγή του κωδικού μπορεί να ενεργοποιήσει ένα ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΑΥΓΟ.

Είναι προφανές ότι ο Κώδικας Konami έχει ξεκλειδώσει ένα μυστικό μέρος στις καρδιές μας και υποψιάζομαι ότι θα συνεχίσει να βρίσκει τον δρόμο του σε διάφορες μορφές μέσων για τα επόμενα χρόνια.