Τι είναι ο εννοιολογικός χάρτης και πώς να δημιουργήσετε έναν;

Αντιμετωπίσατε προβλήματα τον τελευταίο καιρό κατά την κατανόηση των ιδεών σας μετά από μια συνεδρία εγκεφαλικού ντάμπινγκ;

Πείτε ναι, και ίσως χρειαστείτε έναν κατασκευαστή εννοιολογικών χαρτών!

Είτε είστε επίδοξος φοιτητής είτε ιδιοκτήτης επιχείρησης, ένας εννοιολογικός χάρτης μπορεί να σας βοηθήσει. Ο λόγος είναι ότι οι ιδέες συνεχίζουν να ρέουν στο κεφάλι κάποιου και, στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να τις συλλάβουμε και να ερμηνεύσουμε σημαντικές πληροφορίες από αυτές για να τις αξιοποιήσουμε περαιτέρω.

Ενώ πολλοί από εσάς έχετε μια καλή συνήθεια να αποτυπώνετε τις ιδέες σας σε περιοδικά, η απλή συγκέντρωση τους δεν θα σας βοηθήσει. Πρέπει να συσχετίσετε πράγματα και να χαράξετε πληροφορίες που έχουν νόημα σε μια ιδέα ή ιδέα που μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερο για να προσθέσει αξία στις σπουδές ή την επιχείρησή σας.

Ακούγεται μπερδεμένο;

Επιτρέψτε μου να το απλοποιήσω δίνοντάς σας ένα παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι, εάν γνωρίζετε τις γλώσσες προγραμματισμού C και C++, γίνεται λίγο πιο εύκολο μάθετε Java.

Ή,

Εάν έχετε εμπειρία στην οδήγηση του αυτοκινήτου σας σε λοφώδεις σταθμούς, τότε γίνεται ευκολότερο να οδηγείτε σε άλλα πεδινά εδάφη.

Ποιος είναι ο λόγος πίσω από αυτό;

Λόγω των προηγούμενων εμπειριών σας, είτε πρόκειται για οδήγηση, είτε για γλώσσα προγραμματισμού ανοίγει το δρόμο για τα επόμενα πράγματα. Όταν μια νέα γνώση ενσωματώνεται και συνδέεται με την υπάρχουσα γνώση, η νέα γίνεται εύκολα κατανοητή και απομνημονευμένη.

Ένας εννοιολογικός χάρτης λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο.

Ας εμβαθύνουμε στην επιστήμη της εννοιολογικής χαρτογράφησης και ας κατανοήσουμε τα πάντα γι’ αυτήν.

Τι είναι ο εννοιολογικός χάρτης;

Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα διάγραμμα ή οπτική αναπαράσταση και οργάνωση της γνώσης. Το διάγραμμα παρουσιάζεται σε χαρτί 2D από πάνω και εκτείνεται προς τα κάτω. Οι βασικές έννοιες είναι οργανωμένες στην κορυφή με λέξεις-κλειδιά, ενώ οι σχετικές ιδέες βρίσκονται παρακάτω σε κουτιά ή φυσαλίδες και συνδέονται με την κεντρική ιδέα μέσω συνδέσμων.

Ένας εννοιολογικός χάρτης ακολουθεί μια ιεραρχική δομή όπου η σχέση μεταξύ διαφορετικών ιδεών αρθρώνεται μέσω συνδετικών φράσεων, εξηγώντας πώς οι ιδέες σχετίζονται μεταξύ τους μέσω σύντομων φράσεων.

Η μέθοδος οπτικοποίησης των σχέσεων μεταξύ πολλών εννοιών αναφέρεται ως χαρτογράφηση εννοιών.

Αυτό το γραφικό εργαλείο είναι ένα στολίδι για φοιτητές καθώς και επαγγελματίες, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών, σχεδιαστών εκπαιδευτικών, τεχνικών συγγραφέων, επιχειρηματιών και άλλων.

Ιστορία των εννοιολογικών χαρτών

Τα εύσημα για την ανάπτυξη εννοιολογικών χαρτών ανήκουν στον Joseph D. Novak, ερευνητή και Αμερικανό Εκπαιδευτή, και την ομάδα του τη δεκαετία του ’70 στο Πανεπιστήμιο Cornell.

Οι εννοιολογικοί χάρτες προέκυψαν ως το αποτέλεσμα της έρευνάς τους, ενώ κατανοούσαν τον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές αντιλαμβάνονται τις βασικές επιστημονικές έννοιες. Στη μελέτη τους, διαπίστωσαν ότι μόνο το αντίγραφο της συνέντευξης σε λεπτομερείς μορφές δεν ήταν αρκετό για να κατανοήσουν οι μαθητές διάφορες έννοιες της επιστήμης.

Ως εκ τούτου, χρειάζονταν έναν καλύτερο τρόπο παρουσίασης των πραγμάτων, κάτι που τελικά τους οδήγησε να αναπτύξουν τον Εννοιολογικό Χάρτη το έτος 1972.

Γιατί πρέπει να δημιουργείτε και να χρησιμοποιείτε εννοιολογικούς χάρτες;

Οι εννοιολογικοί χάρτες εξηγούν τον τρόπο με τον οποίο οι σκέψεις σχετίζονται μεταξύ τους, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο μάθησης για οποιονδήποτε. Οι χάρτες μπορούν να σας βοηθήσουν να συνδέσετε κουκκίδες μεταξύ γνώσεων που έχετε αποκτήσει προηγουμένως και νεότερων εννοιών, προκειμένου να ανακαλύψετε νέες σχέσεις.

Η ιεραρχική δομή στην οποία οι ιδέες είναι διατεταγμένες με διαδοχικό τρόπο μπορεί να είναι μια πιθανή προσέγγιση μάθησης. Θα μπορούσε να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τα μέρη όπου οι σκέψεις σας ταιριάζουν στην ευρύτερη εικόνα και να επινοήσετε νεότερες έννοιες κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Γενικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εννοιολογικούς χάρτες για να:

  • Καταιγισμός ιδεών
  • Δομήστε τις σκέψεις σας και τακτοποιήστε τις σωστά για να συλλέξετε σημαντικές πληροφορίες
  • Δημιουργήστε μια σχέση μεταξύ διαφορετικών ιδεών που έχουν νόημα
  • Παρουσιάστε υποδιαιρέσεις μιας ιδέας
  • Συνοψίστε και κρατήστε σημειώσεις βασικές έννοιες
  • Δημιουργήστε μια ολοκαίνουργια ιδέα
  • Οραματιστείτε μια υποκείμενη έννοια
  • Βρείτε μια λύση σε ένα πρόβλημα με δημιουργικό στυλ.
  • Εισαγάγετε ένα νέο θέμα και αξιολογήστε τις προηγούμενες γνώσεις
  • Αξιολόγηση μάθησης
  • Επισημάνετε τη διαφορά ή/και την ομοιότητα μεταξύ δύο εννοιών

Είναι οι εννοιολογικοί χάρτες ίδιοι με τους Mind Maps;

Κάπου στο Διαδίκτυο, γνωρίσατε την εννοιολογική χαρτογράφηση και διαπιστώσατε ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει πολύ. Ξαφνικά, το επόμενο άρθρο που βλέπετε μιλάει για χαρτογράφηση μυαλού ή θεματικούς χάρτες.

Τώρα, στοιχηματίζω ότι πρέπει να είστε μπερδεμένοι!

Και έχετε όλα τα δικαιώματα να είστε επειδή στην αρχή φαίνεται πραγματικά μπερδεμένο.

Αλλά εδώ είναι το πράγμα – είναι διαφορετικά.

Ας μάθουμε πώς!

Εννοιολογικός χάρτης

  • Αντιπροσωπεύει ένα δίκτυο πολλών διασυνδεδεμένων εννοιών
  • Φαίνεται περισσότερο από τη λογική πλευρά
  • Ιδανικό για τη χαρτογράφηση των γνώσεων και την ανάλυση του κενού περιεχομένου
  • Οι κόμβοι μπορούν να έχουν πολλές-προς-πολλές σχέσεις
  • Εύκολη επαλήθευση με φράσεις σύνδεσης
  • Μπορεί να είναι δύσκολο να τροποποιηθεί σε περίπτωση που έχει πάνω από 20 κόμβους
  • Δίνει έμφαση τόσο στα θέματα όσο και στις συνδέσεις τους
  • Τα θέματα θα μπορούσαν να διασταυρωθούν
  • Πρόταση δήλωσης; σημαίνει ότι κάθε δύο κόμβοι που συνδέονται με φράσεις σύνδεσης σχηματίζουν μια συγκεκριμένη πρόταση
  Διορθώστε αυτή η εφαρμογή δεν υποστηρίζει το σφάλμα που καθορίζεται στη σύμβαση

Χάρτης του μυαλού

  • Είναι ένα δέντρο γράφημα όπου μπορείτε να οργανώσετε πληροφορίες
  • Φαίνεται να παρέχει περισσότερη ευελιξία
  • Χρήσιμο για καταιγισμό ιδεών, γρήγορη λήψη σημειώσεων και δημιουργία ιδεών
  • Οι κόμβοι έχουν απλές, ένα προς ένα σχέσεις γενικά
  • Μη επαληθεύσιμο
  • Η τροποποίηση είναι εύκολη ακόμα και με μεγαλύτερους κόμβους
  • Εστιάζει περισσότερο στο ίδιο το θέμα
  • Χωρίς διασύνδεση
  • Καμία πρόταση δήλωσης

Πώς μπορεί ένας εννοιολογικός χάρτης να σας βοηθήσει να οργανώσετε τις σκέψεις σας;

Οι εννοιολογικοί χάρτες επεκτείνουν τα οφέλη τόσο στους παρουσιαστές όσο και σε όσους μαθαίνουν νέες πληροφορίες. Μπορείτε να απεικονίσετε οποιοδήποτε είδος συστήματος, όπως να προτείνετε ένα νέο σχέδιο, να εκπαιδεύσετε μαθητές και πολλά άλλα.

Δείτε τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους ένας εννοιολογικός χάρτης μπορεί να σας βοηθήσει:

Γρήγορη ερμηνεία

Μπορείτε να κατανοήσετε τις ιδέες πιο γρήγορα κοιτάζοντας έναν εννοιολογικό χάρτη σε σύγκριση με την απλή ανάγνωση σε ένα βιβλίο ή άρθρο. Είναι επειδή ο εγκέφαλός σας επεξεργάζεται τις πληροφορίες πιο γρήγορα όταν παρουσιάζονται σε οπτική μορφή με τονισμένα βασικά σημεία και συντομία.

Βοηθά στην προετοιμασία παρουσιάσεων

Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν εννοιολογικό χάρτη και να οργανώσετε ιδέες σε μια συνοπτική και λογική μορφή για να τις παρουσιάσετε στις παρουσιάσεις σας. Θα έχει βαθύτερο αντίκτυπο στους ακροατές.

Αποτελεσματική αξιολόγηση της γνώσης

Αντί να επιλέξουν ένα παραδοσιακό σύνολο ερωτήσεων ή αξιολογήσεις πολλαπλών επιλογών, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν εννοιολογικούς χάρτες για να αξιολογήσουν τις γνώσεις των μαθητών σε ένα συγκεκριμένο θέμα.

Εξηγεί μια ιεραρχία ιδεών

Μπορείτε να παρουσιάσετε τη σχέση μεταξύ διαφορετικών στοιχείων με πολλούς τρόπους. Το καλύτερο είναι ότι ο χάρτης ακολουθεί μια ιεραρχική δομή όπου μπορείτε να διαβάσετε δεδομένα από την κορυφή με συγκεκριμένες πληροφορίες και πώς προχωρούν και διασυνδέεται με μικρότερες λεπτομέρειες καθώς κατεβαίνετε στη λωρίδα.

Ενισχύει την ομαδική συνεργασία

Όταν μπορείτε να αναπαραστήσετε τις ιδέες σας με πιο ολοκληρωμένο τρόπο μέσω ενός εννοιολογικού χάρτη, οι άνθρωποι τείνουν να τον κατανοούν περισσότερο. Ως εκ τούτου, γίνεται ευκολότερο για αυτούς να συνεργαστούν εύκολα στο σχέδιο.

Οι οπτικές αναπαραστάσεις διεγείρουν την εγκεφαλική δραστηριότητα. Και ένας εννοιολογικός χάρτης έχει να κάνει με την οπτική αναπαράσταση ιδεών με δημιουργικό τρόπο. Ως εκ τούτου, μπορεί να αναπτύξει αναλυτικές δεξιότητες καθώς και δεξιότητες σκέψης υψηλότερης τάξης. Επιπλέον, διευκολύνει επίσης την επεξεργασία και την ανάκληση πληροφοριών.

Πώς να σχεδιάσετε έναν εννοιολογικό χάρτη;

Επιλέξτε το μέσο σχεδίασης που προτιμάτε

Έχετε δύο επιλογές. είτε μπορείτε να σχεδιάσετε τον χάρτη σε λευκό πίνακα ή χαρτί 2D χρησιμοποιώντας στυλό ή εργαλείο που βασίζεται σε λογισμικό.

Η χρήση του λογισμικού είναι σχετικά εύκολη στη δημιουργία, τροποποίηση και λεπτομέρεια του διαγράμματος. Επιπλέον, μπορείτε να αποθηκεύσετε όποιο αριθμό σχεδίων θέλετε στον ίδιο τον ιστό και να επιστρέψετε αργότερα για αλλαγές.

Προσδιορίστε την κεντρική έννοια

Προσδιορίστε ποιος είναι ο λόγος πίσω από τη δημιουργία του εννοιολογικού σας χάρτη. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μια προβληματική ερώτηση που πρέπει να λυθεί. Σκεφτείτε μια ερώτηση που θέλετε να λύσετε χρησιμοποιώντας τον εννοιολογικό χάρτη.

Με βάση την ερώτηση, εξάγετε μια κεντρική έννοια και γράψτε την στην κορυφή.

Καταγράψτε όλες τις σχετικές ιδέες που μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος. Κατατάξτε τα με βάση το πόσο συγκεκριμένα ή γενικά είναι.

Περιγράψτε αυτές τις επιμέρους έννοιες συνοπτικά, πιθανώς περίπου 1-2 λέξεις ανά έννοια.

Τακτοποιήστε στοιχεία και προσθέστε φράσεις σύνδεσης

Ταξινόμηση υποεννοιών με βάση την ιεραρχία. Κρατήστε τα πιο γενικά στην κορυφή κάτω από την κύρια ιδέα. Ομοίως, κρατήστε τις συγκεκριμένες ιδέες στο κάτω μέρος. Συνδέστε τις ιδέες με γραμμές και δώστε μια φράση σύνδεσης για κάθε γραμμή, εξηγώντας τη σχέση μεταξύ των κόμβων.

Ελέγξτε την τελική εμφάνιση

Εξετάστε κάθε στοιχείο, είτε βρίσκονται στα σωστά σημεία. Ελέγξτε εάν οι φράσεις σύνδεσης έχουν νόημα ή όχι. Μάθετε αν η ρύθμιση είναι καλή ή όχι. Αν όχι, μπορείτε να βρείτε καλύτερες θέσεις για να τις εντοπίσετε.

Ρυθμίστε τα πάντα και ολοκληρώσατε τη σχεδίαση ενός εννοιολογικού χάρτη!

Τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ας μάθουμε μερικές διαδικτυακές πλατφόρμες για να δημιουργήσουμε έναν εννοιολογικό χάρτη, ώστε να εξοικονομήσετε σημαντικό χρόνο και να αποκομίσετε άλλα οφέλη που σχετίζονται.

Canva

Φαίνεται ότι ο αστρικός σχεδιασμός είναι το συνώνυμο του Canva!

Εννοώ ότι αυτός ο ιστότοπος έχει τόσες πολλές δυνατότητες για το σχεδιασμό ποικίλων πραγμάτων, από υλικό μάρκετινγκ και επιχειρηματικό υλικό μέχρι μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσωπικές λίστες ελέγχου.

Ένας εννοιολογικός χάρτης είναι ένα από αυτά.

Το Canva είναι όπου αποκτάτε ανώτερη ευελιξία και ευκολία σχεδίασης εξαιρετικών εννοιολογικών χαρτών για καταιγισμό ιδεών, οργάνωση των ιδεών σας και επίλυση σύνθετων ζητημάτων. Προσφέρουν 20+ επαγγελματικά γραφήματα για να τα επιλέξετε μαζί με εξαιρετικά σχεδιασμένα πρότυπα και πολλές προσχεδιασμένες διατάξεις για να ξεκινήσετε γρήγορα.

Ανακατέψτε πράγματα μέσα από εκατομμύρια εικονογραφήσεις, εικόνες, διανύσματα ή εικονίδια για να αναπαραστήσετε τις ιδέες σας. Προσαρμόστε τα πρότυπα αλλάζοντας χρώματα, κείμενο ή στοιχεία για να τα κάνετε συναρπαστικά. Η Canva προσφέρει 100 δωρεάν γραμματοσειρές για να μεταφέρετε την ταυτότητα, το στυλ και τον σκοπό της επωνυμίας σας.

Σχεδιαστής ή όχι, δεν έχει σημασία!

Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα επεξεργασίας μεταφοράς και απόθεσης για να τακτοποιήσετε τα πράγματα. Ενσωματώστε έναν εννοιολογικό χάρτη στις παρουσιάσεις και τις αναφορές σας χωρίς να είστε φασαριόζοι. Μπορείτε να οπτικοποιήσετε τα δεδομένα απρόσκοπτα μέσω της διαισθητικής διεπαφής του Canva, χωρίς να χρειάζεται να μάθετε περίπλοκο λογισμικό.

Συνεργαστείτε με τις ομάδες σας για να αποκτήσετε νέες γωνίες ή ιδέες σχετικά με την ιδέα σας, κοινοποιώντας ένα επεξεργάσιμο αντίγραφο του σχεδίου όπου μπορούν να προσθέσουν σχόλια ή να πραγματοποιήσουν αλλαγές από οπουδήποτε στον κόσμο. Αφού τελειώσετε με το σχεδιαστικό μέρος, μπορείτε να το αποθηκεύσετε και στη συνέχεια να κατεβάσετε, να δημοσιεύσετε ή να μοιραστείτε τους όμορφους και υψηλής ανάλυσης χάρτες σας.

  Πώς να περικόψετε ένα στιγμιότυπο οθόνης σε Mac

Edraw

Το Brainstorming δεν χρειάζεται να είναι βαρετό!

Συγκεντρώστε βλέμματα δημιουργώντας όμορφους εννοιολογικούς χάρτες με Edraw.

Εκπλαγείτε με τα αμέτρητα πρότυπα, σχήματα, εικονίδια και σύμβολα που προσφέρει. Απλώς επιλέξτε τα στοιχεία που θέλετε να ξεκινήσετε και προσαρμόστε τα.

Όλα τα πρότυπα που προσφέρει είναι πλήρως προσαρμόσιμα, εκτυπώσιμα και επεξεργάσιμα. Μερικά από τα πρότυπα περιλαμβάνουν στυλ Venn, μάρκετινγκ, κύκλο, πολύχρωμο, ορθογώνιο, χάρτες σκέψης και πολλά άλλα.

Μπορείτε να συνοψίσετε και να οργανώσετε την κατακερματισμένη γνώση με μια συγκεκριμένη σειρά χρησιμοποιώντας το εργαλείο δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών. Διευκολύνετε την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ δύο εννοιών με ελκυστικές συνδέσεις και συνδέοντας κείμενα. Η ισχυρή δυνατότητα προσαρμογής και η διαισθητική διεπαφή του Edraw Max σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε χάρτες υψηλής ποιότητας.

Αν σας αρέσει να εργάζεστε στο MS Office, στοιχηματίζω ότι θα θέλατε το Edraw Max όσον αφορά τη χρηστικότητα και τη διεπαφή. Είναι φιλικό προς το χρήστη με δυνατότητα μεταφοράς και απόθεσης.

Καθώς διαθέτει αποθηκευτικό χώρο στο cloud και επιλογή συνεργασίας βάσει cloud, μπορείτε να εργαστείτε με ομάδες από οπουδήποτε, οποτεδήποτε και χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε συσκευή. Μοιραστείτε την εργασία σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εξάγετε τα αρχεία σε διαφορετικές μορφές αρχείων όπως PDF, Microsoft PowerPoint και διαφορετικές μορφές εικόνας.

Visme

Θέλετε να δημιουργήσετε έναν εννοιολογικό χάρτη που μπορεί να εξηγήσει σύνθετα θέματα στην ομάδα σας;

Αν ναι, Visme μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε αυτό μέσα σε λίγα λεπτά.

Η εκτεταμένη γκάμα εργαλείων του σάς βοηθά να δημιουργείτε σχέδια από την αρχή, συμπεριλαμβάνοντας σχήματα, γραμμές σύνδεσης, τακτοποιώντας τα γύρω από τον καμβά σας, ώστε να μεταφέρει τα μηνύματά σας σωστά.

Το Visme έχει γοητευτικές επιλογές προσαρμογής, οι οποίες σας βοηθούν να αλλάξετε την εμφάνιση των πάντων μέσα στο σχέδιό σας. Μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε ή να μεγεθύνετε τα σχήματα, διατηρώντας ανέπαφες τις συνδεδεμένες γραμμές. Απολαύστε τα χρώματα για να τονίσετε πράγματα, να αλλάξετε κείμενα και γραμματοσειρές και να κάνετε κίνηση στον χάρτη χρησιμοποιώντας την καρτέλα “Ενέργειες”, την οποία μπορείτε να βρείτε στην επάνω δεξιά γωνία.

Το Visme έχει προκατασκευασμένα πρότυπα, πολλές εικόνες και εικονίδια και ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστικών στοιχείων. Μπορείτε να κατεβάσετε τους χάρτες σας σε αρχεία PDF ή εικόνας. Δημιουργήστε έναν σύνδεσμο με δυνατότητα κοινής χρήσης ή ενσωματώστε τον σε μια ιστοσελίδα. Ενσωματώστε γραφήματα και γραφήματα και οπτικοποιήστε τα στοιχεία και τα στατιστικά σας χρησιμοποιώντας τα προσαρμόσιμα γραφικά στοιχεία δεδομένων τους.

Miro

Είστε σε μια αναζήτηση να κατανοήσετε μια νέα ιδέα;

Θέλετε να μάθετε τη σχέση μεταξύ σύνθετων ιδεών;

Όποια και αν είναι η περίπτωση χρήσης, Miro μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε έναν υπέροχο εννοιολογικό χάρτη!

Εξοικονομήστε χρόνο χρησιμοποιώντας ενσωματωμένα πρότυπα του Miro αντί να σχεδιάζετε τα πάντα από την αρχή. Προσκαλέστε ομάδες για συνεργασία στον εννοιολογικό χάρτη, καθώς ο Miro σάς επιτρέπει να συμμετέχετε σε απομακρυσμένες και συνεργαζόμενες ομάδες μέσω ενός εικονικού πίνακα, ο οποίος δεν περιλαμβάνει περιορισμούς.

Λαμβάνετε πρότυπα όπως:

  • Lean Canvas όπου μπορείτε να περιγράψετε σημαντικά σημεία σχετικά με την επιχείρησή σας
  • Πίνακας τμηματοποίησης αγοράς για τον εντοπισμό βασικών ευκαιριών για ανάπτυξη
  • RACI Matrix για παρακολούθηση της ευθύνης διασφαλίζοντας παράλληλα ουσιαστικές συνομιλίες
  • 5-Πρότυπο Γιατί για να εντοπίσετε τη βασική αιτία ενός προβλήματος
  • Πρότυπο διαμαντιών στρατηγικής για μια ισχυρή επιχειρηματική στρατηγική

Lucidchart

Επιταχύνετε προς την καινοτομία δημιουργώντας νέες ιδέες με Lucidchart.

Για μάθηση και διδασκαλία, σας βοηθά να οπτικοποιήσετε τις σχέσεις μεταξύ ιδεών, σημειώσεων ή συμβάντων για να σχεδιάσετε το πρόγραμμα σπουδών τους, να σκιαγραφήσετε έργα και να δημιουργήσετε οδηγούς. Οι επιλογές μορφοποίησής του είναι προσαρμόσιμες, γεγονός που παρέχει έλεγχο στον χάρτη σας και σας βοηθά να δημιουργήσετε μαθήματα και αξιολογήσεις για να υποστηρίξετε τη μάθηση.

Για τις επιχειρήσεις, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα δημιουργίας εννοιολογικών χαρτών του Lucidchart για να δημιουργήσετε ιδέες που οι εργαζόμενοι από διαφορετικά τμήματα μπορούν να κατανοήσουν εύκολα, συμπεριλαμβανομένων των μη τεχνικών. Χρησιμοποιήστε το για να απλοποιήσετε τις υπάρχουσες σχέσεις, να βρείτε αντιφάσεις και κενά, να προωθήσετε τη δημιουργική κατανόηση και την επίλυση προβλημάτων και πολλά άλλα για να δημιουργήσετε αποτελέσματα.

Τα πρότυπά τους έχουν σχεδιαστεί για να απεικονίζουν τις σκέψεις καθαρά και γρήγορα. Μπορείτε να τακτοποιήσετε σχήματα και στοιχεία σύροντάς τα και αποθέτοντας τα ενώ συνδέετε το κύριο θέμα και άλλα υποθέματα. Οργανώστε ιδέες με πολλά χρώματα για να το κάνετε πιο κατανοητό.

Μπορείτε να προσαρμόσετε κάθε πτυχή του χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης διάταξης πριν από την εκτύπωση, την προσθήκη στιγμιότυπων οθόνης και εικόνων για ένα συγκεκριμένο μήνυμα και πολλά άλλα. Το Lucidchart διαθέτει συνομιλία στο πρόγραμμα επεξεργασίας και ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τη δημιουργία ιδεών που προτείνονται από άλλους συντελεστές.

Το Lucidchart ενεργοποιεί τις ενσωματώσεις του Google Workspace, ώστε να μπορείτε να διατηρείτε και να έχετε πρόσβαση στο χάρτη σας στο διαδίκτυο.

Creately

Η απλότητα του Creately διευκολύνει την οπτικοποίηση των εννοιών σας. Έχει ήδη βοηθήσει 4+ εκατομμύρια ανθρώπους και χιλιάδες ομάδες. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να οργανώσετε τα στοιχεία και να τα οπτικοποιήσετε.

Η σχεδίαση ακόμη και ενός εξαιρετικά πολύπλοκου εννοιολογικού χάρτη είναι εύκολη, χρησιμοποιώντας τις προηγμένες δυνατότητες του Creately. Προσφέρει έξυπνα σχήματα, υποδοχές, ενσωματωμένες επιλογές στυλ, εισαγωγές εικόνων και πολλά άλλα. Μοιραστείτε τα σχέδιά σας με την ομάδα σας για να λάβετε άμεσα σχόλια.

  15 καλύτερα νέα και ανερχόμενα μαθήματα Udemy το 2022

Η Creately διαθέτει χιλιάδες πρότυπα υψηλής ποιότητας για μια ποικιλία από φανταστικά σενάρια για ομάδες μάρκετινγκ, πληροφορικής, λογισμικού, ανθρώπινου δυναμικού και εκπαίδευσης. Είτε χρησιμοποιείτε macOS, Windows, Linux ή Android, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Creately με ευκολία. Έρχεται επίσης με εγγύηση επιστροφής χρημάτων 30 ημερών, ώστε να μπορείτε να το δοκιμάσετε χωρίς να φοβάστε ότι θα χάσετε τα χρήματά σας.

SmartDraw

The concept map maker από SmartDraw σας επιτρέπει να οπτικοποιείτε έννοιες χωρίς να διακόπτετε τη δημιουργική ροή κάποιου. Μόλις καταλήξετε σε μια ιδέα, απλώς σχεδιάστε ένα σχήμα στον εννοιολογικό χάρτη. Συνεχίστε να προσθέτετε ιδέες όπως και όταν έρθει γιατί ο εννοιολογικός χάρτης υπάρχει για να τον επεξεργαστείτε ανά πάσα στιγμή.

Το SmartDraw διαθέτει έξυπνες επιλογές μορφοποίησης για να δώσει στον χάρτη σας μια επαγγελματική εμφάνιση. Ξεκινήστε με απλές εντολές, προσθέστε ή διαγράψτε μια ιδέα, ευθυγραμμίστε ξανά και τακτοποιήστε εύκολα τα σχήματα. Παίρνετε επαγγελματικά θέματα όπως Greyscale, Everest, Calico κ.λπ., όπου μπορείτε να εφαρμόσετε χρώματα, γραμματοσειρές και διαβαθμίσεις για να εργαστείτε ως επαγγελματίας σχεδιαστής.

Εισαγάγετε τους χάρτες στις αναφορές σας. ενσωματώστε τα με εργαλεία όπως το Microsoft Office, το Google Workspace, το Dropbox, το Box, το OneDrive, το JIRA και άλλα. Μπορείτε ακόμη να συνδέσετε τους χάρτες στο Trello και να πραγματοποιήσετε συσκέψεις για να συζητήσετε περισσότερα για τις ιδέες. Μετατρέψτε τους χάρτες σε γραφήματα Gantt αμέσως με ένα κλικ.

Όλες οι αλλαγές που κάνετε σε έναν χάρτη αντικατοπτρίζονται αυτόματα στον άλλο. Έχετε την επιλογή να μοιραστείτε τα αρχεία σας στέλνοντας email σε μη χρήστες του SmartDraw με έναν σύνδεσμο.

Zen Mind Map

Zen Mind Map είναι ένα εύχρηστο και απλό εργαλείο για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών. Ο χώρος εργασίας του δεν προκαλεί περισπασμούς, καθώς αποφεύγει τις πλευρικές γραμμές και τα αιωρούμενα εικονίδια.

Η φιλική προς το χρήστη και μινιμαλιστική διεπαφή του Zen καθιστά ταχύτερη και ευκολότερη τη σχεδίαση προσεγμένων χαρτών. Έχουν επίσης αφαιρέσει τα περιττά χαρακτηριστικά που γεμίζουν και το κάνουν ογκώδες. Κάντε τους εννοιολογικούς χάρτες αξέχαστους και ενδιαφέροντες χρησιμοποιώντας emojis.

Έχετε την επιλογή να κατεβάσετε το αρχείο PDF. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να δημοσιεύσετε ένα έγγραφο ζωντανά όπου οι αλλαγές που έγιναν μπορούν να αντικατοπτρίζονται αυτόματα. Τα διάφορα πρότυπα που περιλαμβάνονται είναι για επιχειρηματικό σχεδιασμό, διαχείριση OKR, επίλυση προβλημάτων, σχεδιασμό δοκιμίων, ανάθεση εργασιών και μάρκετινγκ.

Mindomo

Δομήστε πληροφορίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα σχεδιάζοντας αναλυτικά έναν εννοιολογικό χάρτη Mindomo. Δώστε ένα ευρύτερο φτερό στη φαντασία σας εξατομικεύοντας και προσαρμόζοντας τον χάρτη σας στο έπακρο.

Σχεδιάστε τα πάντα από το μηδέν ή χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε από τα πρότυπά τους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνου, των μαθηματικών τμημάτων, του διαγράμματος ψαριών και άλλων. Μπορείτε να επεξεργαστείτε στοιχεία όπως τα βέλη και το χρώμα, το σχήμα, το σχέδιο και τη θέση τους.

Η πλατφόρμα υψηλής ποιότητας σάς επιτρέπει να συνεργάζεστε με τα κακά μέλη σας σε πραγματικό χρόνο για να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα και να εξοικονομήσετε χρόνο. Οι αλλαγές αντικατοπτρίζονται αμέσως και μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε όλες τις αλλαγές που έγιναν χρησιμοποιώντας το “Ιστορικό αναπαραγωγής”.

Το Mindomo επιτρέπει επίσης απευθείας συνομιλίες, ώστε να μην χρειάζεται να χάνετε χρόνο ή να χάνετε την εστίαση στην εναλλαγή δύσκολων εφαρμογών. Έχει πολλές επιλογές για κοινή χρήση χαρτών:

  • Με συγκεκριμένους ανθρώπους
  • Μόνο άτομα με τα οποία έχετε μοιραστεί τον σύνδεσμο για προβολή
  • Μόνο άτομα με τα οποία έχετε μοιραστεί τον σύνδεσμο για επεξεργασία
  • Δημόσια κοινή χρήση

Εάν θέλετε, μπορείτε να μεταφέρετε έναν εννοιολογικό χάρτη σε άλλες μορφές διαγραμμάτων όπως διαγράμματα Gantt, χάρτες μυαλού και περιγράμματα.

Το Mindomo υποστηρίζει την ενοποίηση με το Google Classroom, Canvas, Schoology, Blackboard και άλλα.

Visual Paradigm Online

Visual Paradigm Online ή το VP Online συνοδεύεται από ένα απλό εργαλείο με πρόγραμμα επεξεργασίας μεταφοράς και απόθεσης για να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε εντυπωσιακούς εννοιολογικούς χάρτες μέσα σε λίγα λεπτά. Ως αποτέλεσμα της διαισθητικότητάς του, δεν χρειάζεται να χάνετε χρόνο για να μάθετε το λογισμικό. Αντίθετα, όλη η προσοχή πηγαίνει στο σχεδιασμό.

Ξεκινήστε να δημιουργείτε χάρτες επεξεργάζοντας τα πλήρως προσαρμόσιμα και δωρεάν πρότυπά του για κοινωνική δικτύωση, ανάλυση δεδομένων, κλιματική αλλαγή, περιεχόμενο μαθημάτων και πολλά άλλα. Παρέχει 1700+ πρότυπα όπως αυτά και όλα είναι υψηλής ποιότητας.

DesignCap

Δεν έχετε εμπειρία σχεδίασης, αλλά υπάρχει ανάγκη να σχεδιάσετε εννοιολογικούς χάρτες;

Μην ανησυχείς!

Δοκιμάστε το δωρεάν λογισμικό χαρτογράφησης εννοιών από DesignCap για να δημιουργήσετε υπέροχα σχέδια. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα παραδειγμάτων χαρτών από τη νοσηλευτική, την επιστήμη, τη βιολογία, την κυτταρική αναπνοή και πολλά άλλα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε μόνο ένα πρότυπο που μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις σας και να ξεκινήσετε την εξερεύνηση. Το DesignCap προσφέρει χιλιάδες διαθέσιμους πόρους όπως γραφικά, σχεδιαστικά στοιχείακαι χρώματα, μαζί με ισχυρές δυνατότητες επεξεργασίας και γραμματοσειρές.

Stemic

Stemic είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή για τη δημιουργία εννοιολογικών χαρτών που επιτρέπουν στον χρήστη να τοποθετήσει τις ιδέες του σε έναν ψηφιακό πίνακα για να σχηματοποιήσει καταστάσεις, ζητήματα ή προβλήματα με τη μορφή γραφήματος.

Η δωρεάν έκδοση επιτρέπει να κρατάτε σημειώσεις, να οργανώνετε ιδέες, να τις συνδέετε μεταξύ τους σχεδιάζοντας συνδέσμους όπως σε έναν κλασικό νοητικό χάρτη.

Αλλά το Stemic δεν είναι απλώς ένα εργαλείο καταιγισμού ιδεών!

Το Stemic ωθεί τα όρια του mindmap επιτρέποντας στους χρήστες να περιγράψουν τα αντικείμενα που χειρίζονται, να τα κατηγοριοποιήσουν, να καθορίσουν τη φύση και την κατεύθυνση των συνδέσμων, κ.λπ.. Έτσι βοηθά τον χρήστη να οικοδομήσει ανάλυση, να μοντελοποιήσει τις γνώσεις του, να δομήσει σκέψη.

Η διεπαφή είναι ελάχιστη, η σχεδίαση είναι εκλεπτυσμένη για να τονίζει τις αναλύσεις των χρηστών. Οι αλληλεπιδράσεις, ρευστές και διαισθητικές, έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τον χειρισμό δεδομένων και να υποστηρίζουν τη σκέψη.

Η Stemic διαθέτει επίσης μια Pro προσφορά για χρήστες που επιθυμούν να επωφεληθούν από τις πιο προηγμένες δυνατότητες της εφαρμογής, όπως η συλλογική επεξεργασία εννοιολογικών χαρτών, η αντιγραφή ενός κοινόχρηστου χάρτη, η χρήση υπερσυνδέσμων, η διαμορφώσιμη εξαγωγή (πλαισίωση, θέμα, τίτλος και υπόμνημα) χαρτών .

συμπέρασμα

Οι οργανωμένες ιδέες διευκολύνουν τους μαθητές ή ακόμα και τους επιχειρηματίες να κατανοήσουν μια έννοια σπάζοντας την σε πολλά μέρη. Αξιοποιήστε ένα αποτελεσματικό εργαλείο χαρτογράφησης εννοιών για να ξεκινήσετε με την καλύτερη κατανόηση των θεμάτων σας και να χρησιμοποιήσετε τη γνώση στις περαιτέρω μαθησιακές ή επιχειρηματικές σας προσπάθειες.