Τι είναι ο ήχος Bluetooth LE και γιατί θα τον θέλετε;

Τα ασύρματα ακουστικά αξίζουν ήδη τα λεφτά τους και σύντομα θα είναι ακόμα καλύτερα. Το Bluetooth LE Audio υπόσχεται έναν νέο κωδικοποιητή ήχου υψηλής ισχύος και χαμηλής ενέργειας. Μπορείτε να περιμένετε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, τη δυνατότητα ροής σε πολλαπλά σετ ακουστικών ταυτόχρονα και πολλά άλλα!

Τι είναι ο ήχος Bluetooth LE;

Το Bluetooth Low Energy (LE) Audio είναι ένα νέο πρότυπο για μετάδοση ήχου χαμηλής κατανάλωσης μέσω Bluetooth. Είναι ξεχωριστό από το Bluetooth 5 και το 5.1. Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος Bluetooth (SIG) – μια κοινότητα με περισσότερες από 34.000 εταιρείες που παράγουν και σχεδιάζουν προϊόντα που χρησιμοποιούν ασύρματη τεχνολογία – ανακοίνωσε το Bluetooth LE στην CES 2020.

Εκτός από τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, το νέο Low Complexity Communications Codec (LC3 για συντομία), το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από το Fraunhofer Institute for Integrated Circuits και την Ericsson, υπόσχεται βελτιώσεις στην ποιότητα ήχου σε σχέση με τον υπάρχοντα κωδικοποιητή Bluetooth SBC.

“Εκτενείς δοκιμές ακρόασης έχουν δείξει ότι το LC3 θα προσφέρει βελτιώσεις στην ποιότητα ήχου σε σχέση με τον κωδικοποιητή SBC που περιλαμβάνεται στο Classic Audio”, δήλωσε ο Manfred Lutzky από το Fraunhofer IIS. “Ακόμη και με 50 τοις εκατό χαμηλότερο ρυθμό μετάδοσης bit.”

Το Bluetooth LE Audio εισάγει επίσης πολλές νέες δυνατότητες, όπως multistream audio, τη δυνατότητα “μετάδοσης” μέσω Bluetooth σε πολλές συσκευές και μελλοντική ενσωμάτωση με συσκευές βαρηκοΐας για πιο απρόσκοπτες επιλογές προσβασιμότητας.

  Πώς να αντιγράψετε μια σελίδα στο Microsoft Word

Δεν υπάρχει Bluetooth χαμηλής ενέργειας εδώ και καιρό;

Το Bluetooth Low Energy δεν είναι νέα τεχνολογία, αλλά το Bluetooth Low Energy Audio είναι. Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα χαμηλής ενέργειας εμφανίστηκαν ήδη από το 2009, αλλά για να ξεπεραστεί το εμπόδιο των απαιτήσεων υψηλού εύρους ζώνης για τη μετάδοση ήχου χρειάστηκε άλλη μια δεκαετία ανάπτυξης.

Πολλά προϊόντα στην αγορά, όπως φορητές συσκευές, smartphone και ιατρικές συσκευές, χρησιμοποιούν ήδη το τυπικό Bluetooth LE. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές μεταδίδουν σχετικά μικρές ποσότητες δεδομένων, χωρίς την πρόσθετη πολυπλοκότητα της αντιμετώπισης του λανθάνοντος χρόνου και της συμπίεσης ήχου.

Ο κωδικοποιητής LC3 βρίσκεται στην καρδιά του Bluetooth LE Audio. Τώρα που το Low Energy Audio έχει τυποποιηθεί από το Bluetooth SIG, μπορούμε να περιμένουμε τους κατασκευαστές συσκευών να το υποστηρίξουν σε μελλοντικά προϊόντα.

Νέες δυνατότητες που θα αποκτήσετε με τον ήχο Bluetooth LE

Το Bluetooth LE Audio δεν αφορά μόνο τη βελτιωμένη απόδοση ισχύος. Η τεχνολογία επιτρέπει ορισμένες συναρπαστικές νέες δυνατότητες, ενώ βελτιώνει τα υπάρχοντα πρότυπα ήχου Bluetooth.

Συνδεθείτε σε πολλαπλές πηγές ταυτόχρονα

Με το Bluetooth LE Audio, μπορείτε να συνδέσετε ένα μόνο ζευγάρι ακουστικών σε πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Αυτό θα σας επιτρέψει να λαμβάνετε ήχο από πολλές πηγές, χωρίς να χρειάζεται να αναπηδάτε μεταξύ συσκευών.

Αυτό είναι δυνατό χάρη στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκαν πολλαπλές ροές στο νέο πρότυπο LE Audio. Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές συσκευών πρέπει να ξεπεράσουν τους περιορισμούς μιας ροής όταν σχεδιάζουν ασύρματα ακουστικά. Στην περίπτωση των αληθινά ασύρματων ακουστικών, για παράδειγμα, μόνο ένα ακουστικό συνδέεται απευθείας στην πηγή.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο λανθάνοντα χρόνο, ανομοιογενή ήχο και εγκατάλειψη, επειδή και τα δύο ακουστικά εξαναγκάζονται σε ένα κανάλι. Πολλά από τα κόλπα που απαιτούνται για την εφαρμογή βοηθών που ενεργοποιούνται με φωνή και αμφίδρομη ηχητική επικοινωνία δεν θα είναι πλέον απαραίτητα χάρη στον συγχρονισμένο ήχο πολλαπλής ροής.

  Πώς να απενεργοποιήσετε ένα iPad Pro

Στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να σας επιτρέψει να κάνετε πράγματα όπως να ακούτε μια οθόνη μωρού, να τηλεφωνείτε και να χρησιμοποιείτε έναν έξυπνο βοηθό όπως η Alexa, όλα από ένα σετ ακουστικών Bluetooth.

Συνδέστε μία πηγή σε πολλαπλές συσκευές Bluetooth

Επίσης, θεωρητικά θα μπορείτε να συνδεθείτε σε απεριόριστο αριθμό συσκευών εντός εμβέλειας από μία μόνο πηγή. Αυτό είναι παρόμοιο (αλλά καλύτερο από) με τη νέα δυνατότητα «Κοινή χρήση ήχου» της Apple, η οποία επιτρέπει στους κατόχους AirPods και Beats να μοιράζονται ήχο με δύο σετ ακουστικών.

Λόγω του τρόπου σχεδιασμού του προτύπου, ο ήχος της πηγής δεν θα διακόπτεται όταν συνδέετε μια νέα συσκευή. Αυτό θα επιτρέψει στους ακροατές να μπαίνουν και να βγαίνουν κατά βούληση.

Αν θελήσατε ποτέ να φιλοξενήσετε το δικό σας σιωπηλή ντίσκο, Το Bluetooth LE Audio θα το κάνει πιο εύκολο από ποτέ!

Μετάδοση ήχου Bluetooth όπως το Wi-Fi

Βασιζόμενοι στην ικανότητα προβολής ήχου πηγής σε πολλαπλές συσκευές ακρόασης Bluetooth, θα μπορούσατε να συγκρίνετε τη νέα λειτουργία «μετάδοσης» με το Wi-Fi. Ακριβώς όπως όταν σαρώνετε έναν δημόσιο χώρο, όπως ένα αεροδρόμιο, για διαθέσιμα ασύρματα δίκτυα, το Bluetooth LE Audio θα σας επιτρέψει να ακούτε ροές με παρόμοιο τρόπο.

Μπορείτε να προστατέψετε με κωδικό πρόσβασης τη ροή σας εάν θέλετε να μεταδίδεται ιδιωτικά ή να την αφήσετε ανοιχτή σε όποιον θέλει να ακούσει.

Αυτές οι ροές θα μπορούσαν να διευκολύνουν τον συντονισμό σε ξενόγλωσσα κομμάτια ήχου σε μια κινηματογραφική αίθουσα ή να ακούτε τον ήχο μιας σίγασης τηλεόρασης σε ένα σαλόνι αεροδρομίου μέσω των ακουστικών σας. Θα μπορούσατε να κάνετε μια περιήγηση στα αξιοθέατα και, εάν το μουσείο χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία, να απολαύσετε τον ήχο του ξεναγού μέσω των δικών σας ακουστικών.

  Πώς να ανεβάσετε εικόνες απευθείας στο Instagram από το εσωτερικό οποιασδήποτε εφαρμογής

Καλύτερη προσβασιμότητα για άτομα με απώλεια ακοής

Το Bluetooth LE Audio υποστηρίζει πλήρως τα πρότυπα ανάπτυξης ακουστικών βαρηκοΐας και θα μπορούσε να καταστήσει δυνατή τη μετάδοση του ήχου απευθείας από μια πηγή σε ένα ακουστικό βαρηκοΐας ή ακόμα και σε ένα ολόκληρο δωμάτιο γεμάτο άτομα με ακουστικά βαρηκοΐας.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι περισσότερες τηλεοράσεις θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας, καθιστώντας τες ιδανικές για εκατομμύρια άτομα με απώλεια ακοής, αμέσως.

Τι σημαίνει ήχος Bluetooth LE για συσκευές;

Επειδή ο ήχος Bluetooth LE που χρησιμοποιεί τον κωδικοποιητή LC3 είναι περίπου δύο φορές πιο αποδοτικός σε σχέση με τον ήχο Bluetooth που χρησιμοποιεί τον υπάρχοντα κωδικοποιητή υποζώνης (SBC), κάνει δύο πράγματα δυνατά για συσκευές που εφαρμόζουν την τεχνολογία.

Πρώτον, οι συσκευές θα μπορούσαν να είναι μικρότερες χωρίς να θυσιάζεται ο χρόνος εκτέλεσης και δεύτερον, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά χωρίς πρόσθετο μέγεθος ή βάρος.

Ωστόσο, το Bluetooth LE Audio θα συνυπάρχει παράλληλα με το πρότυπο Classic Audio. Θα εναπόκειται στους κατασκευαστές συσκευών να εφαρμόσουν τη σωστή τεχνολογία για τη δουλειά.

Ωστόσο, ο ήχος με υψηλότερο ρυθμό μετάδοσης bit θα ακούγεται καλύτερα χρησιμοποιώντας το Classic Audio SBC, ωστόσο, μην περιμένετε όλα τα ακουστικά Bluetooth υψηλής τεχνολογίας να μεταβούν στο νέο πρότυπο χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Πότε θα είναι διαθέσιμο το υλικό ήχου Bluetooth LE;

Δεδομένου ότι το νέο πρότυπο μόλις ανακοινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, δεν υπάρχουν ακόμη συσκευές στην αγορά που να το υποστηρίζουν. Η Bluetooth SIG είπε ότι αυτό θα αλλάξει το 2020 καθώς οι κατασκευαστές φέρνουν τις συσκευές τους στην αγορά.

Ωστόσο, μην περιμένετε να δείτε τις δυνατότητες “Μετάδοσης” του LE Audio να εφαρμόζονται για μερικά χρόνια. Η τεχνολογία δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει πλήρως μέχρι το 2021. Θα χρειαστεί επίσης λίγος χρόνος για να καλύψουν τη διαφορά, αλλά μέχρι να το κάνουν, θα πρέπει να υπάρχουν πολλές συμβατές συσκευές στην αγορά.

Μια τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι

Το Bluetooth Low Energy Audio αντιπροσωπεύει ένα άλμα προς τα εμπρός στην τεχνολογία ασύρματης ροής ήχου που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο.

Θα πρέπει να περιμένετε περισσότερα κατασκευαστές smartphone να εγκαταλείψουν την υποδοχή ακουστικών καθώς τεχνολογία όπως το LE Audio μπαίνει στα ράφια.