Τι είναι οι θύρες υπολογιστών; Οι διεπαφές εισόδου και εξόδου στη δικτύωση υπολογιστών

Όλοι οι υπολογιστές, είτε είναι φορητοί είτε επιτραπέζιοι, Windows, Mac, Linux ή οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα, διαθέτουν θύρες. Οι θύρες μπορεί να είναι φυσικές και εικονικές. Ένας τυπικός υπολογιστής έχει και τους δύο τύπους θυρών — στη συνέχεια και οι δύο έχουν τις δικές τους συγκεκριμένες λειτουργίες. Οι θύρες, είτε είναι φυσικές είτε εικονικές, είναι ο τρόπος με τον οποίο οι συσκευές, τα περιφερειακά, τα δίκτυα υπολογιστών ή το λογισμικό, αλληλεπιδρούν και επικοινωνούν μεταξύ τους.

Σήμερα αποφασίσαμε να εμβαθύνουμε σε αυτό και να εξηγήσουμε — με τον εύκολο τρόπο, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι — τις κάθε είδους θύρες υπολογιστή και τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση τους.

Θύρες Φυσικών Υπολογιστών

Οι φυσικές θύρες υπολογιστή είναι αυτές με τις οποίες είναι πιο εξοικειωμένοι οι χρήστες. Η θύρα USB ή η θύρα HDMI είναι κοινά παραδείγματα φυσικών θυρών υπολογιστή. Και οι δύο τύποι θυρών βρίσκονται τόσο σε Mac όσο και σε PC. Οι θύρες μπορεί να ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα, π.χ. μπορεί να έχετε μερικές θύρες USB 3.0 και ίσως μία θύρα USB 2.0 στο σύστημά σας, αλλά οι λειτουργίες είναι διαφορετικά τυποποιημένες.

  Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο πρόγραμμα περιήγησης Microsoft Edge

Θύρες εικονικών υπολογιστών

Οι εικονικές θύρες υπολογιστή χρησιμοποιούνται από συσκευές δικτύου για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Χρησιμοποιούνται μέσω υπηρεσιών που εκτελούνται σε υπολογιστή και που μπορούν να στείλουν δεδομένα ή να ακούσουν για εισερχόμενα αιτήματα. Οι θύρες δικτύου προσδιορίζονται από τον αριθμό τους και ορισμένες θύρες είναι δεσμευμένες για μια συγκεκριμένη υπηρεσία. Για παράδειγμα, το SSH χρησιμοποιεί συνήθως τη θύρα 22, ενώ το FTP χρησιμοποιεί τη θύρα 20 ή 21.

Ο δρομολογητής σας διαθέτει εικονικές θύρες που του επιτρέπουν να κατευθύνει την κυκλοφορία στις διάφορες συσκευές του δικτύου. Εάν, για παράδειγμα, έχετε εκτυπωτή δικτύου και στείλετε ένα έγγραφο για εκτύπωση, ο δρομολογητής σας θα στείλει την εντολή στον εκτυπωτή μέσω εσωτερικών θυρών. Στην επιφάνεια του, φαίνεται ότι ο δρομολογητής χρησιμοποιεί μόνο τη διεύθυνση IP του εκτυπωτή για να στείλει την εντολή εκτύπωσης, αλλά οι εικονικές θύρες λειτουργούν, διασφαλίζοντας ότι η σωστή διεύθυνση IP λαμβάνει την εντολή εκτύπωσης.

  Πώς να αναγνωρίσετε συνδέσμους κακόβουλου λογισμικού και τι να κάνετε εάν κάνετε κλικ κατά λάθος

Θέματα Λιμένα

Τόσο οι φυσικές όσο και οι εικονικές θύρες υπολογιστή έχουν τα δικά τους προβλήματα. Με τις φυσικές θύρες, τα προβλήματα είναι συχνά άμεσα, ενώ οι εικονικές θύρες έχουν προβλήματα που είναι συχνά δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμα πιο δύσκολο να επιλυθούν.

Θέματα Φυσικού Λιμένα

Οι φυσικές θύρες είναι επιρρεπείς σε φυσική ζημιά, όπως τρύπημα με καρφίτσα ή ζημιά όταν πέσει ένας φορητός υπολογιστής. Όλα τα λιμάνια μπορεί να υποστούν ζημιά από το νερό. Ορισμένες θύρες μπορεί να καταστραφούν εάν ξαφνικά τροφοδοτηθεί υπερβολική ισχύς. Η ζημιά από την υπέρταση του ρεύματος είναι πιο πιθανό να συμβεί με τις θύρες USB. Εάν συνδέσετε μια συσκευή που καταναλώνει περισσότερη ισχύ από αυτή που μπορεί να παρέχει μια θύρα USB, ενδέχεται να προκληθεί κύμα ρεύματος. Ορισμένες θύρες USB είναι αρκετά έξυπνες ώστε να μπορούν να απενεργοποιηθούν μόνες τους εάν συμβεί αυτό, όπως ένας διακόπτης κυκλώματος, αλλά άλλες μπορεί να καταστραφούν.

  Τι να κάνετε όταν η μπαταρία σας είναι συνδεδεμένη στην πρίζα, δεν φορτίζεται

Ζητήματα εικονικής θύρας

Οι εικονικές θύρες δεν μπορούν να καταστραφούν μόνες τους, ωστόσο ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια των συστημάτων στα οποία ανήκουν. Οι περισσότερες επιθέσεις αναζητούν και στοχεύουν ανοιχτές, μη ασφαλείς θύρες. Η πιο κοινή λύση σε αυτήν την περίπτωση είναι συχνά ένα τείχος προστασίας που περιορίζει την κίνηση/πληροφορίες που διέρχονται από μια θύρα. Ένα τείχος προστασίας μπορεί να δημιουργήσει πολλές ψευδείς σημαίες, κάτι που είναι καλύτερο από το να αφήσει κάτι κακόβουλο να περάσει. Τα τείχη προστασίας τόσο στο σύστημά σας όσο και στο δίκτυό σας είναι απαραίτητα για να βεβαιωθείτε ότι οι εικονικές θύρες σας είναι ασφαλείς.

Ευτυχώς, δεν είναι εύκολο να ανοίξετε απλώς μια εικονική θύρα. Οι αποκλειστικές θύρες που είναι ανοιχτές χρησιμοποιούνται ήδη από το δρομολογητή σας ή κάποια άλλη συσκευή. Όλες οι άλλες θύρες είναι κλειστές από προεπιλογή και πρέπει να ανοίξουν με βοηθητικά προγράμματα γραμμής εντολών ή άλλα τέτοια εργαλεία.