Τι είναι οι εφαρμογές “Freemium” και πώς λειτουργούν;

Πολλές εφαρμογές που χρησιμοποιούμε ακολουθούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο «freemium». Ο συνδυασμός των λέξεων “δωρεάν” και “premium” σημαίνει ότι μπορείτε να κάνετε λήψη αυτών των εφαρμογών δωρεάν, αλλά πρέπει να πληρώσετε για να αποκτήσετε τις premium λειτουργίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί προγραμματιστές χρησιμοποιούν αυτήν την προσέγγιση για τη δημιουργία εσόδων από το λογισμικό τους.

Οι εφαρμογές Freemium δεν είναι νέες

Το λογισμικό Freemium είναι μια μορφή δημιουργίας εσόδων που συγκρατεί ορισμένες λειτουργίες πίσω από ένα paywall, είτε πρόκειται για συνδρομή είτε για εφάπαξ πληρωμή. Ενώ η χρήση αυτού του όρου μόλις πρόσφατα έγινε ευρέως διαδεδομένη, αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο ως τρόπος δημιουργίας εσόδων από ψηφιακά αγαθά υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.

Η πρακτική της χρέωσης για πρόσθετες λειτουργίες μπορεί να αναχθεί στην άνοδο του shareware και στις παραλλαγές του. Για παράδειγμα, οι εφαρμογές δοκιμαστικού λογισμικού, όπως οι παλιές εκδόσεις του Adobe Photoshop ή του Internet Download Manager, λειτουργούσαν μόνο για 30 ημέρες χωρίς άδεια επί πληρωμή.

Υπήρχαν επίσης εφαρμογές crippleware, οι οποίες περιόριζαν σοβαρά το τι θα μπορούσατε να κάνετε εκτός αν πληρώσατε. Τα εργαλεία επεξεργασίας βίντεο συχνά αποκλείουν ολόκληρα σύνολα εργαλείων, επιβάλλουν χρονικά όρια ή προσθέτουν τεράστια υδατογραφήματα στα βίντεό σας.

  Πώς να φορτώσετε εφαρμογές και παιχνίδια στο Oculus Quest σας

Ωστόσο, με την άνοδο των εφαρμογών για κινητά, οι εφαρμογές freemium έχουν γίνει πιο διαδεδομένες από ποτέ. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι το πιο κοινό είδος εφαρμογών στο smartphone σας.

Οι εφαρμογές Freemium είναι παντού

Ένας προγραμματιστής μπορεί να δημιουργήσει έσοδα από μια εφαρμογή για κινητά με διάφορους τρόπους. Η πρώτη επιλογή είναι να χρεώσετε μια προκαταβολή. Ωστόσο, με τον μεγάλο ανταγωνισμό στα Play και App Stores, είναι όλο και πιο δύσκολο να πείσεις κάποιον να αγοράσει μια εφαρμογή που δεν μπορεί να δοκιμάσει πρώτα.

Οι διαφημίσεις είναι ένας άλλος τρόπος δημιουργίας εσόδων από μια εφαρμογή, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι ενοχλούνται από αυτές. Δεν είναι επίσης ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να εξασφαλίσετε κέρδος.

Γι’ αυτό πολλοί προγραμματιστές επιλέγουν την τρίτη επιλογή: μια στρατηγική τιμολόγησης freemium. Σχεδόν κάθε τύπος εφαρμογής, από εργαλεία παραγωγικότητας και γραφικά στοιχεία καιρού μέχρι εφαρμογές γνωριμιών, έχει ενσωματωμένο μοντέλο freemium. Ακόμη και ορισμένες εφαρμογές φωτογραφίας, όπως η δημοφιλής εφαρμογή κάμερας VSCO για iPhone, χρεώνουν ένα τέλος εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε ειδικά φίλτρα και στυλ.

  Τι είναι το DLC στα βιντεοπαιχνίδια;

Το Spotify διαθέτει επίσης δωρεάν και premium επίπεδα. Με τη δωρεάν έκδοση, λαμβάνετε βασική ροή μουσικής που υποστηρίζεται από διαφημίσεις. Εάν πληρώνετε τη μηνιαία χρέωση, ωστόσο, λαμβάνετε πράγματα όπως λήψη μουσικής εκτός σύνδεσης, ακρόαση χωρίς διαφημίσεις και ροή υψηλής ποιότητας.

Οι περισσότερες υπηρεσίες αποθήκευσης cloud, όπως το Dropbox, το OneDrive και το Google Drive, ακολουθούν επίσης το μοντέλο freemium. Λαμβάνετε ένα βασικό ποσό δωρεάν αποθηκευτικού χώρου που μπορείτε να συμπληρώσετε με επιπλέον χώρο επί πληρωμή.

Το μοντέλο freemium δεν περιορίζεται στο καταναλωτικό λογισμικό – το χρησιμοποιούν και εξέχουσες εταιρικές υπηρεσίες, όπως το Slack, το SurveyMonkey και το Asana.

Η άνοδος των αγορών εντός εφαρμογής και δωρεάν παιχνίδι

Μεγάλο μέρος της αύξησης των εφαρμογών freemium μπορεί να αποδοθεί σε αγορές εντός εφαρμογής. Κάθε εφαρμογή για κινητά στο Play και στο App Stores έχει την επιλογή να πουλήσει πρόσθετες λειτουργίες. Οι περισσότερες εφαρμογές που χρησιμοποιούν διαφημίσεις έχουν μια αγορά εντός εφαρμογής που σας επιτρέπει να καταργήσετε πλήρως τις διαφημίσεις.

Δεδομένου ότι είναι συνδεδεμένα με τον λογαριασμό σας Google ή Apple, μπορείτε να ολοκληρώσετε μια αγορά εντός εφαρμογής πατώντας ένα κουμπί. Γι’ αυτό πολλοί προγραμματιστές χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται “σκοτεινό μοτίβο” για να σας προτρέψουν να ξοδέψετε χρήματα. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει αναδυόμενα παράθυρα που σας ζητούν να ξεκλειδώσετε πρόσθετες λειτουργίες την πρώτη φορά που ανοίγετε μια εφαρμογή ή απίστευτα (και σκόπιμα) ενοχλητικές διαφημίσεις.

  Πώς να μειώσετε ή να απενεργοποιήσετε το φως του πληκτρολογίου σε ένα MacBook

Οι αγορές εντός εφαρμογής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στα βιντεοπαιχνίδια “δωρεάν για παιχνίδι”, τα οποία συχνά ακολουθούν τις πιο κατάφωρες πρακτικές όσον αφορά τη δημιουργία εσόδων. Σε αντίθεση με τις εφαρμογές που μπλοκάρουν συγκεκριμένες λειτουργίες πίσω από ένα paywall, τα παιχνίδια έχουν συνήθως μικροσυναλλαγές. Αυτά προσπαθούν να σας κάνουν να ξοδεύετε επανειλημμένα χρήματα σε ορισμένα αντικείμενα, χαρακτήρες ή νόμισμα εντός του παιχνιδιού.

Υπήρξαν πολλά περιστατικά στις ειδήσεις των γονέων που ανακάλυψαν ότι το παιδί τους ξόδεψε ένα τρελό χρηματικό ποσό σε αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι. Ορισμένα παιχνίδια για κινητά περιορίζουν ακόμη και τον αριθμό των φορών που μπορείτε να παίξετε εντός ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, εκτός εάν πληρώσετε.

Το μέλλον του Freemium

Το μοντέλο freemium είναι απίθανο να καταργηθεί σταδιακά σύντομα. Επιτρέπει στους προγραμματιστές να έχουν πρόσβαση σε ένα πολύ ευρύτερο κοινό για τις εφαρμογές τους και μειώνει τη συχνότητα της πειρατείας. Και μερικοί άνθρωποι είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τη χρήση των εκδόσεων των εφαρμογών freemium που υποστηρίζονται από διαφημίσεις. Σε άλλους αρέσει ότι λαμβάνουν μια δωρεάν δοκιμαστική έκδοση ορισμένων εφαρμογών προτού αγοράσουν πρόσθετες λειτουργίες.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, για να είστε απαιτητικός καταναλωτής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται το λογισμικό σας και πώς βγάζουν χρήματα οι προγραμματιστές του.