Τι είναι οι ενημερώσεις συστήματος Google Play στο Android και είναι σημαντικές;

Όχι μόνο το Android λαμβάνει μια μεγάλη ετήσια ενημέρωση υλικολογισμικού, αλλά υπάρχουν και μικρότερες μηνιαίες ενημερώσεις. Οι Ενημερώσεις ασφαλείας του Google Play είναι μία από αυτές, αλλά διαφέρουν από τις μηνιαίες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας—δείτε τι κάνουν.

Τι είναι η ενημέρωση συστήματος Google Play;

Οι ενημερώσεις συστήματος Google Play εισήχθησαν στο Android 10 (αρχικά γνωστό ως Project Mainline). Είναι υποχρεωτικό για όλες τις συσκευές Android 10 ή νεότερες συσκευές να περιλαμβάνουν Ενημερώσεις συστήματος Google Play. Ενώ οι κατασκευαστές τηλεφώνων και tablet είναι υπεύθυνοι για την παράδοση ενημερώσεων κώδικα ασφαλείας, η Google αποστέλλει τις ενημερώσεις συστήματος Google Play.

Με το Android 10, η Google πήρε 12 βασικά στοιχεία και τα κυκλοφόρησε ως “modules”. Η Google μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει αυτές τις μονάδες ανεξάρτητα, χωρίς να στείλει μια πλήρη ενημέρωση υλικολογισμικού ή να εμπλέξει τον κατασκευαστή του τηλεφώνου.

  Μεταφέρετε φωτογραφίες και βίντεο μεταξύ iOS, Android και υπολογιστή με το PhotoSync

Οι ενημερώσεις συστήματος Google Play αντιμετωπίζουν κυρίως ζητήματα ασφάλειας, αλλά δεν είναι ίδιες με τις μηνιαίες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας. Και οι δύο ευθύνονται για διαφορετικά πράγματα. Όλες οι συσκευές με Android 10 και νεότερη έκδοση μπορούν να λάβουν Ενημέρωση ασφαλείας Google Play, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας.

Ένα καλό παράδειγμα για το πού θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι ενημερώσεις συστήματος Google Play ήταν το σφάλμα ασφαλείας Stagefright το 2015. Το Stagefright ήταν μια επίθεση σε ένα στοιχείο αναπαραγωγής πολυμέσων στο Android. Το πλαίσιο πολυμέσων είναι ένα από τα 12 στοιχεία που μπορούν να ενημερωθούν μέσω των ενημερώσεων συστήματος Google Play. Πολλές συσκευές δεν επιδιορθώθηκαν ποτέ για προστασία από το Stagefright επειδή απαιτούσαν ενημέρωση υλικολογισμικού.

  Πώς να κατεβάσετε εφαρμογές Android στο Chromebook

Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τις ενημερώσεις συστήματος Google Play: δεν απαιτούν ενημερώσεις υλικολογισμικού ή κατασκευαστές τηλεφώνων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Google μπορεί να παρακάμψει εντελώς τον κατασκευαστή του τηλεφώνου σας και να σας προσφέρει τις πιο πρόσφατες λειτουργίες αμέσως. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για ορισμένα πιο κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας.

Ελέγξτε ποια έκδοση του συστήματος Google Play έχετε

Για να ελέγξετε την έκδοση του Google Play Security Update ή για μια νέα ενημέρωση, σύρετε το δάχτυλό σας προς τα κάτω από το επάνω μέρος της οθόνης (μία ή δύο φορές, ανάλογα με τον κατασκευαστή της συσκευής σας). Στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο με το γρανάζι για να ανοίξετε το μενού Ρυθμίσεις.

  Πώς να δείτε τις κολλώδεις σημειώσεις των Windows 10 στον Ιστό και στο Android

Πατήστε «Ασφάλεια».

Παρακέντηση

Στο επάνω μέρος της οθόνης, θα δείτε μια ενότητα “Κατάσταση ασφαλείας”. Εάν το σύστημα Google Play είναι ενημερωμένο, το εικονίδιό του θα είναι πράσινο. Θα δείτε επίσης την ημερομηνία της πιο πρόσφατης ενημέρωσης. Εάν το εικονίδιο είναι κόκκινο, ίσως χρειαστεί να κάνετε επανεκκίνηση για να εγκαταστήσετε την ενημέρωση.

Για να ελέγξετε μη αυτόματα για ενημέρωση, πατήστε «Ενημέρωση συστήματος Google Play».

Παρακέντηση

Πατήστε «Έλεγχος για ενημέρωση».

Παρακέντηση

Λάβετε υπόψη ότι η “Ενημέρωση ασφαλείας” και η “Ενημέρωση συστήματος Google Play” δεν θα έχουν απαραίτητα την ίδια ημερομηνία.