Τι είναι μια τηλεόραση Mini-LED και γιατί θα θέλατε;

Οι οθόνες Mini-LED μόλις βγαίνουν στην αγορά και έχουν προσιτή τιμή. Αυτή η νέα τεχνολογία προσφέρει περισσότερες τοπικές ζώνες θαμπώματος για βαθύτερο μαύρο και βελτιωμένη αντίθεση. Ας κόψουμε την ορολογία.

Τι είναι το Mini-LED;

Το Mini-LED είναι μια νέα τεχνολογία οθόνης που υπόσχεται βελτιωμένες αναλογίες αντίθεσης και βαθύτερο μαύρο σε σύγκριση με οθόνες LCD που φωτίζονται με κανονικά LED (δίοδοι εκπομπής φωτός). Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα mini-LED είναι πολύ μικρότερα από τα κανονικά LED.

Οι δίοδοι που είναι μικρότερες από 0,2 mm ταξινομούνται γενικά ως mini-LED. Αυτά χρησιμοποιούνται για να ανάψουν μια κανονική οθόνη LCD, όπως θα έκανε μια παραδοσιακή τηλεόραση LED. Η βασική διαφορά είναι ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα mini-LED σε σύγκριση με παλαιότερες τηλεοράσεις.

Ενώ η τεχνολογία mini-LED δεν μπορεί να ταιριάξει απόλυτα με την ποιότητα εικόνας μιας οθόνης OLED ή micro-LED, τα μοντέλα mini-LED είναι πολύ φθηνότερα στην παραγωγή. Όσο μεγαλύτερο είναι το πάνελ, τόσο μεγαλύτερη είναι η εξοικονόμηση. Η κατασκευή μεγάλων τηλεοράσεων OLED εξακολουθεί να είναι δύσκολη και δαπανηρή.

Πώς βελτιώνεται το Mini-LED στις παραδοσιακές τηλεοράσεις LED;

Τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα LCD χρησιμοποιούν LED για οπίσθιο φωτισμό. Όταν λάμπετε ένα LED μέσα από μια οθόνη LCD που δείχνει μια μαύρη ή σκοτεινή σκηνή, τα μαύρα ξεπλένονται. Υπάρχει μόνο τόση δουλειά που μπορεί να κάνει η οθόνη LCD για να «μπλοκάρει» το φως LED που λάμπει από πίσω.

Για να το καταπολεμήσουν αυτό, οι κατασκευαστές τηλεοράσεων στράφηκαν στο τοπικό dimming. Μειώνοντας τη φωτεινότητα συγκεκριμένων λυχνιών LED πίσω από την οθόνη LCD, τα μαύρα εμφανίζονται πιο βαθιά επειδή λιγότερο φως παρεμβαίνει στην εικόνα.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι λόγω του μεγέθους των παραδοσιακών LED, μπορείτε να χωρέσετε μόνο τόσα πίσω από τον πίνακα. Ο τυπικός φωτισμός LED της Vizio 65 ιντσών PX65-G1 Quantum X Η τηλεόραση LED διαθέτει 384 τοπικές ζώνες μείωσης της φωτεινότητας, οι οποίες είναι ουσιαστικά μεμονωμένες λυχνίες LED.

  Πώς να απολυμάνετε το smartphone σας

Συγκριτικά, το mini-LED της TCL συγκρίσιμου μεγέθους 65Q825 Η σειρά 8 έχει περίπου 1.000 τοπικές ζώνες μείωσης της φωτεινότητας και δεκάδες χιλιάδες micro-LED. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα βαθύτερα μαύρα και λιγότερες σκοτεινές σκηνές, καθώς οι περιοχές με δυνατότητα dimmable είναι πολύ μικρότερες και παρέχουν πολύ πιο λεπτομερή έλεγχο στην εικόνα.

Αυτό καθιστά την τεχνολογία mini-LED μια μεγάλη απόσταση μεταξύ των παραδοσιακών οθονών με φωτισμό LED και των οθονών OLED ή micro-LED, σε ανταγωνιστική τιμή μέχρι την εκκίνηση.

Mini-LED εναντίον Micro-LED: Ποια είναι η διαφορά;

Τα Micro-LED είναι ακόμη μικρότερα από τα mini-LED, με κάθε micro-LED να τοποθετείται σε ένα pixel. Η Samsung, η οποία έχει αποφύγει τα mini-LED υπέρ των micro-LED, χρησιμοποιεί τρία μικροσκοπικά LED ανά pixel στις τρέχουσες οθόνες micro-LED. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εικονοστοιχείο μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί ξεχωριστά και να εμφανίσει διαφορετικό χρώμα στο εικονοστοιχείο δίπλα του.

Τελικά, αυτό παρέχει το χρυσό πρότυπο όσον αφορά την αναλογία αντίθεσης και τον έλεγχο χρώματος. Το μειονέκτημα είναι ότι οι οθόνες micro-LED εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβές στην παραγωγή. Μια τηλεόραση micro-LED 4K απαιτεί 25 εκατομμύρια micro-LED και η διαδικασία κατασκευής δεν είναι εύκολη. Αυτό σημαίνει ότι η τεχνολογία δεν είναι ακόμη βιώσιμη λόγω του κόστους που σχετίζεται με την κατασκευή.

Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα: Εταιρεία έρευνας αγοράς Η IHS Markit προβλέπει μια δραματική πτώση στο κόστος κατασκευής πάνελ micro-LED που αναμένεται να οδηγήσει σε περίπου 15,5 εκατομμύρια οθόνες που αποστέλλονται ετησίως έως το έτος 2026 (σε σύγκριση με μόλις 1.000 το 2019). Αυτός ο αριθμός δεν περιλαμβάνει μόνο τηλεοράσεις, αλλά smartphone, φορητές συσκευές και άλλες συσκευές.

Η OLED (οργανική δίοδος εκπομπής φωτός) είναι παρόμοια τεχνολογία οθόνης με τη micro-LED, καθώς επιτρέπει σε κάθε pixel να εκπέμπει το δικό του φως. Αυτός είναι ο λόγος που οι οθόνες OLED προσφέρουν αυτήν τη στιγμή το βαθύτερο μαύρο και την πιο έντονη χρωματική αντίθεση στην καταναλωτική αγορά. Είναι επίσης ακριβά, αλλά η τιμή παραγωγής έχει μειωθεί σημαντικά από την εισαγωγή τους.

  Τι είναι το Backdoor κρυπτογράφησης;

Μπορείτε να αγοράσετε τηλεοράσεις μίνι LED σήμερα;

Η TCL ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που έφερε στην αγορά τηλεοράσεις mini-LED με τα μοντέλα της σειράς 8 τον Οκτώβριο του 2019. μικρότερη οθόνη 65″ (65Q825) έκανε το ντεμπούτο του στα $1.999 ενώ το μεγαλύτερο μοντέλο 75″ (75Q825) ξεκίνησε από 2.999 $. Και τα δύο είναι διαθέσιμα αποκλειστικά μέσω Καλύτερη αγορά σε έκπτωση. Στην CES 2020, η TCL ανακοίνωσε το mini-LED θα ανοίξει το δρόμο του και στα μοντέλα της Σειράς 6.

Αν και το μικρότερο 65″ δεν προσφέρει τεράστια εξοικονόμηση σε σύγκριση με οθόνες OLED συγκρίσιμου μεγέθους όπως η LG, το μοντέλο 75″ αντιπροσωπεύει εξαιρετική αξία λαμβάνοντας υπόψη πόσο ακριβές είναι οι μεγάλες οθόνες OLED. Η τρέχουσα φθηνότερη συγκρίσιμη οθόνη OLED της Best Buy κοστίζει 4.300 $ (σε έκπτωση) για την 77″ LG B9.

Η TCL φαίνεται να είναι η μόνη εταιρεία που έχει φέρει στην αγορά οθόνες που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία μέχρι στιγμής. Το Mini-LED είναι καινούργιο, επομένως είναι δύσκολο να ψωνίσετε ειδικά για τηλεόραση mini-LED αυτήν τη στιγμή. Αυτό είναι εμφανές από το γεγονός ότι οι τηλεοράσεις mini-LED διαθέτουν επί του παρόντος τις κανονικές ετικέτες LED ή QLED κατά τις αγορές στο διαδίκτυο.

Εάν θέλετε μια τηλεόραση mini-LED, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την TCL προς το παρόν ή να παρακολουθείτε άλλες εταιρείες που δεσμεύονται στην τεχνολογία. Είναι πιθανό ότι οι mini-LED θα παραμείνουν λίγο σκοτεινές επιλογές, καθώς εταιρείες όπως η Samsung προχωρούν με την υιοθέτηση των micro-LED, δυνητικά παραμερίζοντας την τεχνολογία εντελώς (όπως έκαναν το OLED).

Πρέπει να αγοράσετε Mini-LED, OLED ή QLED;

Η τεχνολογία οθόνης που επιλέγετε εξαρτάται από ορισμένους βασικούς παράγοντες, όπως η τιμή, το μέγεθος του πίνακα, η φωτεινότητα και η συνολική ποιότητα εικόνας.

Εάν τα χρήματα δεν είναι αντικείμενο, οι οθόνες micro-LED είναι η καλύτερη επιλογή. Προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα της OLED, με φωτεινότερη οθόνη και καμία ευαισθησία στο κάψιμο της οθόνης. Δυστυχώς, καμία οθόνη micro-LED δεν διατίθεται προς πώληση στους καταναλωτές αυτή τη στιγμή και μπορεί να απέχει περίπου ένα χρόνο.

Η OLED είναι η επόμενη λογική επιλογή. Κάθε εικονοστοιχείο σε μια οθόνη OLED μπορεί να δημιουργήσει το δικό του φως, που σημαίνει βαθύ μαύρο, έντονη αντίθεση και κανένα εφέ «φωτοστέφανου» όπως φαίνεται στις παραδοσιακές τηλεοράσεις LED με δυνατότητα ρύθμισης ρύθμισης. Είναι επίσης ακριβό, αλλά οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν. Τα πάνελ OLED είναι διαθέσιμα σε μεγέθη 55″, 65″, 77″ και 88″.

  Πώς να κερδίσετε την έκπτωση εκπαίδευσης της Apple σε Mac ή iPad

LG 88

Το Mini-LED προσφέρει μια ανταγωνιστική εναλλακτική στην OLED, φέρνοντας μερικά από τα οφέλη χωρίς το κόστος που σχετίζεται με τα μεγάλα πάνελ. Δεδομένου ότι κάθε pixel δεν δημιουργεί το φως του, το βαθύ μαύρο και η έντονη αντίθεση δεν ταιριάζουν απόλυτα με το OLED, αλλά είναι πολύ βελτιωμένα σε σχέση με τα παραδοσιακά LED. Για μεγαλύτερα πάνελ, μπορείτε να εξοικονομήσετε κυριολεκτικά χιλιάδες δολάρια ακολουθώντας τη διαδρομή mini-LED. Αυτό θα βελτιωθεί περαιτέρω όταν περισσότερα μοντέλα βγουν στην αγορά.

Και μετά υπάρχει το QLED, όπου το Q σημαίνει Quantum Dots. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα φιλμ με μικρά νανοσωματίδια που εκπέμπουν φως, το οποίο επιχειρεί επίσης να μιμηθεί την τεχνολογία OLED. Αυτό υπολείπεται του δυνατού με τα mini-LED και OLED, αλλά το QLED είναι ικανό να παράγει πιο φωτεινή εικόνα από το OLED. Είναι επίσης πολύ φθηνότερα από τις οθόνες OLED, ιδιαίτερα για μεγάλα πάνελ, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο στην παραγωγή τους.

Τέλος, υπάρχουν ευθύγραμμα πάνελ LCD με φωτισμό LED βανίλιας, που συγκαταλέγονται στις φθηνότερες οθόνες της αγοράς. Μπορεί να παρατηρήσετε ανομοιόμορφη μείωση του οπίσθιου φωτισμού, αλλά τα πάνελ LCD μπορεί να είναι ακόμα φωτεινά και ζωντανά εάν είστε έτοιμοι να ξοδέψετε λίγο περισσότερα. Η συμβουλή μας (με όλες τις οθόνες) είναι να τις δείτε αυτοπροσώπως πριν τις αγοράσετε, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε τη συσκευασία και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα.

Το μέλλον είναι φωτεινό (και πολύ σκοτεινό)

Το Mini-LED είναι μόνο μία από τις πολλές τεχνολογίες οθόνης που βρίσκουν τα πόδια τους στην αγορά. Η TCL έχει κάνει άλμα μπροστά με τη σειρά 8, η οποία παρέχει μια πραγματική εναλλακτική λύση στις οθόνες OLED σε πολύ πιο φιλική τιμή για τον καταναλωτή.

Τελικά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μια τηλεόραση, αλλά μην χάσετε τα σημαντικά πράγματα: τον προϋπολογισμό σας και το επιθυμητό μέγεθος πίνακα. Και να θυμάσαι: Αν είσαι αγορά τηλεόρασης κυρίως για παιχνίδια, οι προτεραιότητές σας θα είναι λίγο διαφορετικές.