Τι είναι μια τηλεφωνική απάτη Wangiri ή “One Ring”;

Όλη μέρα, περίεργοι ξένοι αριθμοί καλούν το τηλέφωνό σας. Είναι από μια χώρα που δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ. Κάθε φορά τα ψηφία αλλάζουν ελαφρώς, καθιστώντας αδύνατο να τα μπλοκάρετε. Κουδουνίζουν για λίγα δευτερόλεπτα πριν κλείσουν το τηλέφωνο. Μπαίνεις στον πειρασμό να τους καλέσεις πίσω, αλλά δεν θα έπρεπε—είναι απάτη και το να το ερωτευτείς μπορεί να σου κοστίσει ακριβά.

Ένα δαχτυλίδι για να τους κυβερνά όλους

Αυτή η προσέγγιση, που ονομάζεται απάτη Wangiri, βασίζεται στην έμφυτη περιέργειά σας. Πολλοί άνθρωποι θα επέστρεφαν ενστικτωδώς μια αναπάντητη κλήση—ακόμη και από έναν μυστηριώδη διεθνή αριθμό. Και ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας της απάτης (δεν είναι ασυνήθιστο να λαμβάνετε δεκάδες αναπάντητες κλήσεις σε μια μέρα) προσθέτει στην ίντριγκα και την πίεση.

Μια μικρή γεύση του πώς είναι να κατακλύζεσαι από τις κλήσεις Wangiri.

Τι θα συμβεί αν σπηλαιώσεις; Η κλήση σας δρομολογείται σε έναν ακριβό αριθμό premium. Στη συνέχεια, αναγκάζεστε να μείνετε στη γραμμή για όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο περισσότερο κρατάτε στη γραμμή, τόσο περισσότερα χρήματα βγάζουν τελικά.

Για να το πετύχουν αυτό, οι απατεώνες βασίζονται σε ένα μείγμα κοινωνικής μηχανικής και ψυχολογίας. Μερικά θύματα ανέφεραν ότι τους είπαν ότι κέρδισαν ένα έπαθλο —συνήθως χρήματα— και ενθαρρύνονται να περιμένουν στη γραμμή για να το διεκδικήσουν. Άλλοι απλώς δοκιμάζουν την υπομονή του θύματος υποβάλλοντάς το σε μουσική χωρίς άλλα κίνητρα.

  Πώς να βρείτε το Spotify Wrapped 2020

Οι απάτες Wangiri προέρχονται από την Ιαπωνία. Ο ίδιος ο όρος είναι ιαπωνικός για “ένα (δαχτυλίδι) και κομμένο”. Και όπως υπονοούσε το όνομα, είναι μια πραγματικά διεθνής απάτη, με θύματα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Προειδοποιήσεις για την απάτη έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων στα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ιρλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας. Στις Η.Π.Α, η FCC έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές σχετικά.

Στα κοσμοπολίτικα διαπιστευτήρια της απάτης Wangiri προστίθεται ο ετερόκλητος αριθμός χωρών από τις οποίες προέρχονται αυτές οι κλήσεις. Σύμφωνα με άρθρο του 2018 για Οι οποίες?, τα θύματα ανέφεραν ότι έλαβαν κλήσεις από αναπτυσσόμενες αφρικανικές χώρες όπως η Μαυριτανία, η Λιβερία, οι Κομόρες και το Τσαντ, καθώς και μικροσκοπικά έθνη του Ειρηνικού όπως οι Νήσοι Κουκ και το Ναουρού (πληθυσμός 10.756).

Ναουρού, σε περίπτωση που αναρωτιέστε.

Τούτου λεχθέντος, δεν πρέπει να υποθέσετε ότι κάθε κλήση Wangiri θα προέρχεται από ένα αναπτυσσόμενο έθνος. Στην αρχή του μήνα, χιλιάδες κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου (συμπεριλαμβανομένου αυτού του συγγραφέα) βομβαρδίστηκαν από δόλιες τηλεφωνικές κλήσεις από ελβετικούς αριθμούς τηλεφώνου.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Τελικά, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να προστατευτείτε από αυτήν την απάτη και είναι να αποφύγετε να επιστρέφετε κλήσεις από αριθμούς που δεν αναγνωρίζετε—ιδιαίτερα από διεθνείς αριθμούς. Δεν είναι παράλογο να υποθέσει κανείς ότι όποιος επιθυμεί επειγόντως να σας μιλήσει θα έχει τα ψηφία του αποθηκευμένα στη λίστα επαφών του τηλεφώνου σας ή ότι θα αφήσει ένα φωνητικό μήνυμα ή θα στείλει ένα μήνυμα κειμένου.

  Πώς να ανακαλύψετε νέα μουσική στο Spotify

Μια άλλη λογική υπόθεση: Εάν κατακλύζεστε από μυστηριώδεις αναπάντητες κλήσεις, το πιθανότερο είναι ότι και άλλοι άνθρωποι είναι επίσης. Αν γκουγκλάρετε αυτόν τον αριθμό, θα δείτε συνήθως εάν υπάρχουν άλλα άτομα στην κατάσταση, επιτρέποντάς σας να επιβεβαιώσετε τις υποψίες σας ότι πρόκειται για απάτη.

Εάν βρίσκεστε επανειλημμένα σε μπαράζ με κλήσεις Wangiri, μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου σας και να περιορίσετε ποιος θα τον λάβει. Οι απατεώνες τηλεφώνων συχνά λαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου από διαρροές δεδομένων και βάσεις δεδομένων μάρκετινγκ, που λαμβάνονται εύκολα με νόμιμα και παράνομα μέσα. Είναι το πρώτο που σχετίζεται περισσότερο με αυτήν την απάτη.

Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες εκατομμύρια -και ενδεχομένως δισεκατομμύρια- άνθρωποι βρήκαν τα στοιχεία τους να έχουν διαρρεύσει στο Διαδίκτυο ως αποτέλεσμα αδέξιων πρακτικών ασφαλείας. Νωρίτερα αυτό το έτος, μη εξουσιοδοτημένα άτομα απέκτησαν πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που ανήκει σε μία εταιρεία, την People Data Labs, η οποία περιείχε 1,2 δισεκατομμύρια αρχεία. Αυτά περιελάμβαναν διευθύνσεις email, SSN και ναι, αριθμούς τηλεφώνου.

Είναι πάντα καλή ιδέα να συνδέετε τα στοιχεία σας Το Have I Been Pwned του Troy Hunt για να δείτε αν έχετε πέσει θύμα παραβίασης δεδομένων. Μόλις μάθετε την κατάσταση, μπορείτε να αρχίσετε να λαμβάνετε προστατευτικά μέτρα.

Μια άλλη λογική ιδέα είναι να επικοινωνήσετε με την τηλεφωνική σας εταιρεία και να ζητήσετε να βάλουν ανώτατο όριο στο ποσό των χρημάτων που μπορείτε να ξοδέψετε εκτός του σχεδίου σας. Εάν πληκτρολογήσετε κατά λάθος έναν από αυτούς τους αριθμούς Wangiri, θα περιορίσει τις απώλειές σας σε ένα πιο διαχειρίσιμο ποσό.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τη βιβλιοθήκη εφαρμογών στο iPhone

Και αν μπορείτε, σκεφτείτε να ζητήσετε από το τηλεφωνικό σας δίκτυο να αποκλείσει όλες τις εξερχόμενες κλήσεις προς διεθνείς αριθμούς.

Τέλος, αν έχετε iPhone, η νέα επιλογή Silence Unknown Callers στο iOS 13 μπορεί να σας βοηθήσει.

Αν σας έχουν τσιμπήσει

Τι θα συμβεί αν συμβεί το χειρότερο και επιστρέψετε την κλήση Wangiri; Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας συνιστούσα να καλέσετε τον πάροχο του τηλεφώνου σας και να εξηγήσετε την κατάσταση. Κάποια δίκτυα, όπως η Vodafone στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιστρέψει όλες τις χρεώσεις που έγιναν σε έναν αποδεδειγμένο δόλιο αριθμό εντός τριάντα ημερών.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι ορισμένα δίκτυα χωρίς ρητή πολιτική επιστροφής χρημάτων Wangiri θα αποζημιώνουν τα θύματα σε βάση υπεραξίας. Φυσικά, αυτό εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο γενναιόδωρος νιώθει ο πάροχος τηλεφώνου σας—και ίσως η ικανότητά σας να περιγράψετε μια πειστική ιστορία με λυγμούς.

Εάν δεν είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν τις χρεώσεις, μπορεί να σας επιτρέψουν να κατανείμετε το κόστος της κλήσης σε αρκετούς μήνες, ιδιαίτερα εάν έχετε έναν ασυνήθιστα μεγάλο λογαριασμό.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρετε την εμπειρία σας στις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα μπορέσουν να το διερευνήσουν. Στις ΗΠΑ, αυτό είναι η FCC. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε Δράση απάτης.