Τι είναι μια γέφυρα δικτύου και πώς να τη φτιάξετε

Μια γέφυρα δικτύου συνδέει δύο ξεχωριστά δίκτυα υπολογιστών, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους και να επεκτείνουν τη συνολική εμβέλεια του δικτύου. Χρησιμοποιούνται συνήθως για τη σύνδεση LAN, αλλά τα δίκτυα WiFi και τα δίκτυα WiFi και LAN μπορούν επίσης να γεφυρωθούν μεταξύ τους. Δύο γεφυρωμένα δίκτυα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και λειτουργούν ως ένα, ωστόσο, δεν μπορείτε να γεφυρώσετε δύο δίκτυα μεταξύ τους και να περιμένετε να συνδυάσετε την ταχύτητά τους. Για παράδειγμα, εάν συνδυάσετε μια σύνδεση 20 Mbps με μια άλλη σύνδεση 20 Mbps, δεν θα έχετε ταχύτητα λήψης 40 Mbps.

Μια γέφυρα δικτύου λειτουργεί στο δεύτερο επίπεδο του μοντέλου OSI όπου πραγματοποιείται μεταφορά δεδομένων μεταξύ παρακείμενων κόμβων. Αυτοί μπορεί να είναι κόμβοι σε WAN ή LAN. Αυτό το επίπεδο έχει δύο επίπεδα κάτω από αυτό, ένα από τα οποία είναι το επίπεδο ελέγχου πρόσβασης μέσων, γνωστό και ως το επίπεδο MAC.

Bridge vs Repeater

Μια γέφυρα μπορεί να φαίνεται παρόμοια, αν όχι ίδια με έναν επαναλήπτη, ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά. Ένας επαναλήπτης είναι σαν ένας ενισχυτής σήματος. Ακούει το εισερχόμενο σήμα, το ενισχύει και το στέλνει στη γραμμή για να ακουστεί.

  Τα καλύτερα ανέκδοτα, παιχνίδια και πασχαλινά αυγά για το Google Assistant

Μια γέφυρα από την άλλη ακούει το εισερχόμενο σήμα, καταλαβαίνει από πού προέρχεται και πού πρέπει να πάει, και το κατευθύνει μόνο ανάλογα.

Μια γέφυρα είναι ουσιαστικά πιο έξυπνη από ένα Repeater. Ένας επαναλήπτης περνάει ένα σήμα χωρίς να λαμβάνει υπόψη το πού πρέπει να σταλεί ή από πού προέρχεται, ενώ η γέφυρα θα βεβαιωθεί ότι το σήμα πηγαίνει μόνο εκεί που χρειάζεται. Είναι ιδανικό για δίκτυα που είναι διαχωρισμένα επειδή μπορεί να χωρίσει μεγάλα δίκτυα σε μικρότερα δίκτυα.

Φυσική εναντίον εικονικής γέφυρας

Μια γέφυρα δημιουργείται συχνά χρησιμοποιώντας μια φυσική συσκευή. Η συσκευή μπορεί να είναι κάπως φθηνή, αλλά οι καλές είναι συνήθως πιο ακριβές. Αν θέλετε να γεφυρώσετε ένα LAN, ίσως θέλετε να αγοράσετε μια φυσική συσκευή. Εάν οι ανάγκες σας για γεφύρωση δικτύων είναι μικρής κλίμακας και έχετε μηχάνημα Windows ή Mac με κάρτα δικτύου που το υποστηρίζει, μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικονική γέφυρα μεταξύ ενός δικτύου LAN και WiFi.

  Το Hover Hound συγκρίνει τις τιμές του Newegg με το Amazon και το Tiger Direct

Γέφυρα εικονικού δικτύου

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικονική γέφυρα δικτύου στα Windows 10 και στο macOS. Θα χρειαστείτε δικαιώματα διαχειριστή για να δημιουργήσετε μια γέφυρα δικτύου.

Windows 10

Στα Windows 10, ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων και επικολλήστε τα παρακάτω στη γραμμή τοποθεσίας.

Control PanelNetwork and InternetNetwork Connections

Βεβαιωθείτε ότι είστε συνδεδεμένοι και στα δύο δίκτυα που θέλετε να γεφυρώσετε. Επιλέξτε και τα δύο δίκτυα και κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε από αυτά. Επιλέξτε την επιλογή «Γέφυρα» από το μενού περιβάλλοντος. Περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα για να δημιουργηθεί το γεφυρωμένο δίκτυο.

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε ένα γεφυρωμένο δίκτυο ή μπορείτε να αφαιρέσετε δίκτυα από μια γέφυρα. Κάντε δεξί κλικ στο γεφυρωμένο δίκτυο και επιλέξτε Απενεργοποίηση ή κάντε δεξί κλικ σε ένα από τα δίκτυα στο γεφυρωμένο δίκτυο και επιλέξτε Κατάργηση από τη γέφυρα.

  7 νοσταλγικές ιστοσελίδες για το Halloween από τις δεκαετίες του '90 και του 2000

Θα πρέπει να καταργήσετε και τα δύο δίκτυα μεμονωμένα και θα πρέπει να περιμένετε να αφαιρεθεί ένα δίκτυο προτού αφαιρέσετε το επόμενο, διαφορετικά μπορεί να συναντήσετε ένα BSOD.

macOS

Στο macOS, ανοίξτε τις Προτιμήσεις συστήματος και επιλέξτε την προτίμηση Δικτύου. Κάντε κλικ στο κουμπί του οδοντωτού τροχού στο κάτω μέρος της αριστερής στήλης και επιλέξτε «Διαχείριση εικονικών διεπαφών…».

Στο αναδυόμενο παράθυρο, κάντε κλικ στο κουμπί συν και επιλέξτε «Νέα Γέφυρα» από το μενού. Επιλέξτε τα δίκτυα που θέλετε να συμπεριλάβετε στη γέφυρα και είστε έτοιμοι.