Τι είναι καλύτερο για τη δοκιμή ασφάλειας εφαρμογών;

Η δοκιμή ασφάλειας εφαρμογών είναι απαραίτητη για να διασφαλίσετε ότι η εφαρμογή σας είναι απαλλαγμένη από τρωτά σημεία και κινδύνους και να μειώσει την επιφάνεια επίθεσης για να αποτρέψετε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Μια έκθεση αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις υπέφεραν 50% περισσότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο το 2021 κάθε εβδομάδα. Όλοι οι τύποι επιχειρήσεων βρίσκονται κάτω από το ραντάρ των επιτιθέμενων, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των κυβερνητικών οργανισμών, της υγειονομικής περίθαλψης, των πωλητών λογισμικού, των οικονομικών και άλλων.

Περιττό να πούμε ότι οι εφαρμογές χρησιμοποιούνται ευρέως σχεδόν σε κάθε τομέα για να διευκολύνουν και να διευκολύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν προϊόντα και υπηρεσίες, συμβουλές, ψυχαγωγία κ.λπ. Και αν δημιουργείτε μια εφαρμογή, πρέπει να ελέγξετε την ασφάλειά της ξεκινώντας από τον κωδικό φάση παραγωγής και εγκατάστασης.

Το SAST και το DAST είναι δύο εξαιρετικοί τρόποι για την εκτέλεση δοκιμών ασφαλείας εφαρμογών.

Ενώ κάποιοι προτιμούν το SAST, άλλοι προτιμούν το DAST και σε κάποιους αρέσουν και τα δύο σε σύζευξη.

Λοιπόν, σε ποια πλευρά είσαι; Αν δεν μπορείτε να αποφασίσετε, αφήστε με να σας βοηθήσω!

Σε αυτό το άρθρο, θα κάνουμε μια σύγκριση SAST με DAST για να καταλάβουμε ποιο είναι καλύτερο για ποια περίπτωση. Θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το καλύτερο με βάση τις απαιτήσεις δοκιμών σας.

Μείνετε συντονισμένοι λοιπόν για να μάθετε ποιος κερδίζει αυτή τη μάχη!

SAST εναντίον DAST: Τι είναι;

Εάν θέλετε να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ SAST και DAST, είναι απαραίτητο να διευκρινίσετε ορισμένα βασικά. Λοιπόν, ας μάθουμε τι είναι το SAST και το DAST.

Τι είναι το SAST;

Η Στατική Δοκιμή Ασφάλειας Εφαρμογών (SAST) είναι μια μέθοδος δοκιμής για την ασφάλεια μιας εφαρμογής, ελέγχοντας τον πηγαίο κώδικα στατιστικά για τον εντοπισμό όλων των πηγών ευπάθειας, συμπεριλαμβανομένων των αδυναμιών και των ελαττωμάτων της εφαρμογής, όπως η ένεση SQL.

Το SAST είναι επίσης γνωστό ως δοκιμή ασφαλείας “white-box”, όπου τα εσωτερικά μέρη της εφαρμογής αναλύονται διεξοδικά για να βρεθούν τα τρωτά σημεία. Γίνεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της εφαρμογής σε επίπεδο κώδικα πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής. Μπορεί επίσης να γίνει αφού τα στοιχεία της εφαρμογής συνδυαστούν σε περιβάλλον δοκιμών. Επιπλέον, το SAST χρησιμοποιείται για τη διασφάλιση ποιότητας μιας εφαρμογής.

Επιπλέον, εκτελείται χρησιμοποιώντας εργαλεία SAST, εστιάζοντας στο περιεχόμενο κώδικα μιας εφαρμογής. Αυτά τα εργαλεία σαρώνουν τον πηγαίο κώδικα της εφαρμογής, μαζί με όλα τα στοιχεία της, για να βρουν πιθανά ζητήματα ασφάλειας και ευπάθειες. Βοηθούν επίσης στη μείωση των χρόνων διακοπής λειτουργίας και των κινδύνων παραβίασης δεδομένων.

Μερικά από τα εξαιρετικά εργαλεία SAST που διατίθενται στην αγορά είναι:

Τι είναι το DAST;

Η Δυναμική Δοκιμή Ασφάλειας Εφαρμογών (DAST) είναι μια άλλη μέθοδος δοκιμής που χρησιμοποιεί μια προσέγγιση μαύρου κουτιού, υποθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι δοκιμών δεν έχουν πρόσβαση ή γνώση του πηγαίου κώδικα της εφαρμογής ή της εσωτερικής της λειτουργικότητας. Δοκιμάζουν την εφαρμογή από έξω χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες εξόδους και εισόδους. Το τεστ μοιάζει με χάκερ που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή.

Το DAST στοχεύει να παρατηρήσει τη συμπεριφορά της εφαρμογής να επιτίθεται σε φορείς και να εντοπίζει τρωτά σημεία που παραμένουν στην εφαρμογή. Γίνεται σε μια λειτουργική εφαρμογή και χρειάζεται να εκτελέσετε την εφαρμογή και να αλληλεπιδράσετε μαζί της για να εφαρμόσετε ορισμένες τεχνικές και να εκτελέσετε αξιολογήσεις.

Η εκτέλεση του DAST σάς βοηθά να εντοπίσετε όλα τα τρωτά σημεία ασφαλείας στην εφαρμογή σας κατά το χρόνο εκτέλεσης μετά την ανάπτυξή της. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να αποτρέψετε μια παραβίαση δεδομένων μειώνοντας την επιφάνεια επίθεσης μέσω της οποίας πραγματικοί χάκερ μπορούν να πραγματοποιήσουν μια κυβερνοεπίθεση.

Επιπλέον, το DAST μπορεί να γίνει τόσο με μη αυτόματο τρόπο όσο και με τη χρήση εργαλείων DAST για την εφαρμογή μιας μεθόδου hacking, όπως δέσμες ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών, ένεση SQL, κακόβουλο λογισμικό και άλλα. Τα εργαλεία DAST μπορούν να ελέγξουν ζητήματα ελέγχου ταυτότητας, διαμόρφωση διακομιστή, εσφαλμένες ρυθμίσεις παραμέτρων λογικής, κινδύνους τρίτων, ανασφάλειες κρυπτογράφησης και πολλά άλλα.

Μερικά από τα εργαλεία DAST που μπορείτε να εξετάσετε είναι:

SAST εναντίον DAST: Πώς λειτουργούν

Πώς λειτουργεί το SAST;

Πρώτον, πρέπει να επιλέξετε ένα εργαλείο SAST για εφαρμογή στο σύστημα κατασκευής της εφαρμογής σας για να εκτελέσετε τη δοκιμή. Επομένως, πρέπει να επιλέξετε ένα εργαλείο SAST με βάση ορισμένα κριτήρια, όπως:

  • Γλώσσα προγραμματισμού της εφαρμογής
  • Η συμβατότητα του εργαλείου με το τρέχον CI ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ανάπτυξης
  • Η ακρίβεια της εφαρμογής στην εύρεση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ψευδώς θετικών
  • Πόσους τύπους τρωτών σημείων μπορεί να καλύψει το εργαλείο, μαζί με την ικανότητά του να ελέγχει για προσαρμοσμένα κριτήρια;
  8 Καλύτερος βραχίονας υποστήριξης GPU

Έτσι, αφού επιλέξετε το εργαλείο SAST, μπορείτε να συνεχίσετε με αυτό.

Τα εργαλεία SAST λειτουργούν κάπως έτσι:

  • Το εργαλείο θα σαρώσει τον κώδικα σε κατάσταση ηρεμίας για να έχει μια λεπτομερή προβολή του πηγαίου κώδικα, των διαμορφώσεων, του περιβάλλοντος, των εξαρτήσεων, της ροής δεδομένων και πολλά άλλα.
  • Το εργαλείο SAST θα ελέγχει τον κώδικα της εφαρμογής γραμμή προς γραμμή και οδηγίες προς οδηγία ενώ θα τους συγκρίνει με τις καθορισμένες οδηγίες. Θα δοκιμάσει τον πηγαίο κώδικα σας για να εντοπίσει τρωτά σημεία και ελαττώματα, όπως ενέσεις SQL, υπερχείλιση buffer, ζητήματα XSS και άλλα προβλήματα.
  • Το επόμενο βήμα στην υλοποίηση του SAST είναι η ανάλυση κώδικα μέσω εργαλείων SAST χρησιμοποιώντας ένα σύνολο κανόνων και την προσαρμογή τους.

Έτσι, ο εντοπισμός προβλημάτων και η ανάλυση των επιπτώσεών τους θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε πώς να διορθώσετε αυτά τα ζητήματα και να βελτιώσετε την ασφάλεια της εφαρμογής.

Ωστόσο, τα εργαλεία SAST μπορούν να δώσουν ψευδώς θετικά στοιχεία, επομένως πρέπει να έχετε καλή γνώση κωδικοποίησης, ασφάλειας και σχεδίασης για να εντοπίσετε αυτά τα ψευδώς θετικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε κάποιες αλλαγές στον κώδικά σας για να αποτρέψετε τα ψευδώς θετικά ή να τα μειώσετε.

Πώς λειτουργεί το DAST;

Παρόμοια με το SAST, φροντίστε να επιλέξετε ένα καλό εργαλείο DAST λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα σημεία:

  • Επίπεδο αυτοματισμού του εργαλείου DAST για προγραμματισμό, εκτέλεση και αυτοματοποίηση μη αυτόματων σαρώσεων
  • Πόσους τύπους τρωτών σημείων μπορεί να καλύψει το εργαλείο DAST;
  • Είναι το εργαλείο DAST συμβατό με το τρέχον CI/CD και άλλα εργαλεία;
  • Πόση προσαρμογή προσφέρει για να διαμορφωθεί για μια συγκεκριμένη δοκιμαστική περίπτωση;

Συνήθως, τα εργαλεία DAST είναι αβίαστα στη χρήση. αλλά κάνουν πολλά σύνθετα πράγματα στα παρασκήνια για να κάνουν τη δοκιμή εύκολη.

  • Τα εργαλεία DAST στοχεύουν στη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων δεδομένων σχετικά με την εφαρμογή. Ανιχνεύουν κάθε σελίδα και εξάγουν εισόδους για να μεγεθύνουν την επιφάνεια επίθεσης.
  • Στη συνέχεια, αρχίζουν να σαρώνουν την εφαρμογή ενεργά. Ένα εργαλείο DAST θα στείλει διάφορα διανύσματα επίθεσης σε τελικά σημεία που βρέθηκαν προηγουμένως για να ελέγξει για τρωτά σημεία όπως XSS, SSRF, ενέσεις SQL κ.λπ. Επίσης, πολλά εργαλεία DAST σάς επιτρέπουν να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα σενάρια επίθεσης για να ελέγξετε για περισσότερα ζητήματα.
  • Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το βήμα, το εργαλείο θα εμφανίσει τα αποτελέσματα. Εάν εντοπίσει μια ευπάθεια, παρέχει αμέσως ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την ευπάθεια, τον τύπο, τη διεύθυνση URL, τη σοβαρότητα, το διάνυσμα επίθεσης και σας βοηθά να διορθώσετε τα προβλήματα.

Τα εργαλεία DAST λειτουργούν εξαιρετικά στον εντοπισμό ζητημάτων ελέγχου ταυτότητας και διαμόρφωσης που παρουσιάζονται κατά τη σύνδεση στην εφαρμογή. Παρέχουν συγκεκριμένες προκαθορισμένες εισόδους στην υπό δοκιμή εφαρμογή για την προσομοίωση επιθέσεων. Στη συνέχεια, το εργαλείο συγκρίνει την έξοδο με το αναμενόμενο αποτέλεσμα για να βρει ελαττώματα. Το DAST χρησιμοποιείται ευρέως σε δοκιμές ασφάλειας διαδικτυακών εφαρμογών.

SAST εναντίον DAST: Γιατί τα χρειάζεστε

Το SAST και το DAST προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στις ομάδες ανάπτυξης και δοκιμών. Ας τους δούμε.

Οφέλη του SAST

Εξασφαλίζει ασφάλεια στα πρώτα στάδια ανάπτυξης

Το SAST είναι καθοριστικό για τη διασφάλιση της ασφάλειας μιας εφαρμογής στα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής της ανάπτυξής της. Σας δίνει τη δυνατότητα να βρείτε τρωτά σημεία στον πηγαίο κώδικα κατά τη διάρκεια του σταδίου κωδικοποίησης ή σχεδίασης. Και όταν μπορείτε να εντοπίσετε προβλήματα στα αρχικά στάδια, γίνεται ευκολότερο να τα διορθώσετε.

Ωστόσο, εάν δεν εκτελέσετε δοκιμές νωρίς για να βρείτε προβλήματα, αφήνοντάς τα να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μέχρι το τέλος της ανάπτυξης, η έκδοση μπορεί να έχει πολλά εγγενή σφάλματα και σφάλματα. Ως εκ τούτου, θα γίνει όχι μόνο προβληματική η κατανόηση και η αντιμετώπισή τους, αλλά και χρονοβόρο, γεγονός που ωθεί περαιτέρω το χρονοδιάγραμμα παραγωγής και ανάπτυξης.

Αλλά η εκτέλεση του SAST θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα για να διορθώσετε τα τρωτά σημεία. Επιπλέον, μπορεί να δοκιμάσει ευπάθειες τόσο από την πλευρά του διακομιστή όσο και από την πλευρά του πελάτη. Όλα αυτά βοηθούν στην ασφάλεια της εφαρμογής σας και σας δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για την εφαρμογή και να την αναπτύξετε γρήγορα.

Πιο γρήγορο και ακριβές

Τα εργαλεία SAST σαρώνουν την εφαρμογή σας και τον πηγαίο κώδικα πολύ πιο γρήγορα από τον μη αυτόματο έλεγχο του κώδικα. Τα εργαλεία μπορούν να σαρώσουν εκατομμύρια γραμμές κώδικα γρήγορα και με ακρίβεια και να εντοπίσουν υποκείμενα ζητήματα σε αυτές. Επιπλέον, τα εργαλεία SAST παρακολουθούν συνεχώς τον κώδικά σας για ασφάλεια για να διατηρήσουν την ακεραιότητα και τη λειτουργικότητά του ενώ σας βοηθούν να μετριάζετε προβλήματα γρήγορα.

Ασφαλής Κωδικοποίηση

Πρέπει να διασφαλίσετε την ασφαλή κωδικοποίηση για κάθε εφαρμογή, είτε πρόκειται για την ανάπτυξη κώδικα για ιστότοπους, κινητές συσκευές, ενσωματωμένα συστήματα ή υπολογιστές. Όταν δημιουργείτε ισχυρή, ασφαλή κωδικοποίηση από την αρχή, μειώνετε τους κινδύνους να παραβιαστεί η εφαρμογή σας.

Ο λόγος είναι ότι οι εισβολείς μπορούν εύκολα να στοχεύουν κακώς κωδικοποιημένες εφαρμογές και να εκτελούν επιβλαβείς δραστηριότητες όπως κλοπή πληροφοριών, κωδικών πρόσβασης, εξαγορές λογαριασμών και πολλά άλλα. Έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρική σας φήμη και στην εμπιστοσύνη των πελατών.

Η χρήση του SAST θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε την ασφαλή πρακτική κωδικοποίησης από την αρχή και θα του δώσει μια σταθερή βάση για να ανθίσει στον κύκλο ζωής του. Θα σας βοηθήσει επίσης να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση. Επιπλέον, οι πλοίαρχοι του Scrum μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία SAST για να διασφαλίσουν ότι το πιο ασφαλές πρότυπο κωδικοποίησης εφαρμόζεται στις ομάδες τους.

  10 ισχυρό λογισμικό αποστολής για αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου

Ανίχνευση ευπάθειας υψηλού κινδύνου

Τα εργαλεία SAST μπορούν να εντοπίσουν ευπάθειες εφαρμογών υψηλού κινδύνου, όπως η έγχυση SQL που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια εφαρμογή σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της και υπερχειλίσεις buffer που μπορούν να απενεργοποιήσουν την εφαρμογή. Επιπλέον, εντοπίζουν αποτελεσματικά δέσμες ενεργειών μεταξύ τοποθεσιών (XSS) και ευπάθειες. Στην πραγματικότητα, τα καλά εργαλεία SAST μπορούν να εντοπίσουν όλα τα ζητήματα που αναφέρονται στο Οι κορυφαίοι κίνδυνοι ασφάλειας του OWASP.

Εύκολο στην ενσωμάτωση

Τα εργαλεία SAST είναι εύκολο να ενσωματωθούν σε μια υπάρχουσα διαδικασία ενός κύκλου ζωής ανάπτυξης εφαρμογών. Μπορούν να λειτουργούν απρόσκοπτα σε περιβάλλοντα ανάπτυξης, αποθετήρια πηγών, ανιχνευτές σφαλμάτων και άλλα εργαλεία δοκιμών ασφαλείας. Περιλαμβάνουν επίσης μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή για συνεπείς δοκιμές χωρίς μια απότομη καμπύλη εκμάθησης για τους χρήστες.

Αυτοματοποιημένοι έλεγχοι

Οι χειροκίνητοι έλεγχοι κωδικών για θέματα ασφαλείας μπορεί να είναι κουραστικοί. Απαιτεί από τον ελεγκτή να κατανοήσει τα τρωτά σημεία προτού μπορέσει να προχωρήσει στην εξέταση του κώδικα διεξοδικά.

Ωστόσο, τα εργαλεία SAST προσφέρουν απίστευτη απόδοση για να εξετάζετε συχνά τον κώδικα με ακρίβεια και λιγότερο χρόνο. Τα εργαλεία μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την ασφάλεια κώδικα πιο αποτελεσματικά και να επιταχύνουν τους ελέγχους κώδικα.

Οφέλη από τη χρήση του DAST

Το DAST εστιάζει στις λειτουργίες χρόνου εκτέλεσης μιας εφαρμογής, προσφέροντας πολλά οφέλη στην ομάδα ανάπτυξης λογισμικού, όπως:

Ευρύτερο Πεδίο Δοκιμών

Οι σύγχρονες εφαρμογές είναι πολύπλοκες, συμπεριλαμβανομένων πολλών εξωτερικών βιβλιοθηκών, παλαιού τύπου συστήματα, κώδικα προτύπων κ.λπ. Για να μην αναφέρουμε, οι κίνδυνοι ασφάλειας εξελίσσονται και χρειάζεστε μια τέτοια λύση που μπορεί να σας προσφέρει ευρύτερη κάλυψη δοκιμών, η οποία μπορεί να μην είναι αρκετή αν απλώς χρησιμοποιήσετε SAST.

Το DAST μπορεί να βοηθήσει εδώ σαρώνοντας και δοκιμάζοντας όλους τους τύπους εφαρμογών και ιστοτόπων, ανεξάρτητα από τις τεχνολογίες, τη διαθεσιμότητα του πηγαίου κώδικα και την προέλευσή τους.

Ως εκ τούτου, η χρήση του DAST μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες ανησυχίες για την ασφάλεια, ενώ ελέγχετε πώς εμφανίζεται η εφαρμογή σας στους εισβολείς και στους τελικούς χρήστες. Θα σας βοηθήσει να εκτελέσετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να διορθώσετε τα προβλήματα και να δημιουργήσετε μια ποιοτική εφαρμογή.

Υψηλή ασφάλεια σε όλα τα περιβάλλοντα

Εφόσον το DAST υλοποιείται στην εφαρμογή από έξω, όχι στον υποκείμενο κώδικά της, μπορείτε να επιτύχετε το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και ακεραιότητας της εφαρμογής σας. Ακόμα κι αν κάνετε κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον της εφαρμογής, παραμένει ασφαλές και πλήρως χρησιμοποιήσιμο.

Δοκιμές αναπτύξεων

Τα εργαλεία DAST δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τη δοκιμή εφαρμογών σε περιβάλλον σταδιοποίησης για τρωτά σημεία, αλλά και κατά τη διάρκεια των περιβαλλόντων ανάπτυξης και παραγωγής.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δείτε πόσο ασφαλής είναι η εφαρμογή σας μετά την παραγωγή. Μπορείτε να σαρώνετε την εφαρμογή περιοδικά χρησιμοποιώντας τα εργαλεία για να βρείτε τυχόν υποκείμενα ζητήματα που προκαλούνται από αλλαγές διαμόρφωσης. Μπορεί επίσης να ανακαλύψει νέα τρωτά σημεία, τα οποία μπορεί να απειλήσουν την εφαρμογή σας.

Εύκολη ενσωμάτωση στις ροές εργασίας DevOps

Ας καταρρίψουμε εδώ μερικούς μύθους.

Πολλοί πιστεύουν ότι το DAST δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το στάδιο ανάπτυξης. Ήταν αλλά δεν ίσχυε πλέον. Υπάρχουν πολλά εργαλεία όπως το Invicti που μπορείτε να ενσωματώσετε εύκολα στις ροές εργασίας DevOps.

Έτσι, εάν ρυθμίσετε σωστά την ενσωμάτωση, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το εργαλείο να σαρώνει αυτόματα για ευπάθειες και να εντοπίζει προβλήματα ασφάλειας στα αρχικά στάδια ανάπτυξης εφαρμογών. Αυτό θα διασφαλίσει καλύτερα την ασφάλεια της εφαρμογής, θα αποφύγει καθυστερήσεις κατά την εύρεση και αντιμετώπιση προβλημάτων και θα μειώσει τα σχετικά έξοδα.

Βοηθά στον έλεγχο διείσδυσης

Η δυναμική ασφάλεια εφαρμογών μοιάζει με τη δοκιμή διείσδυσης, όπου μια εφαρμογή ελέγχεται για ευπάθειες ασφαλείας εισάγοντας έναν κακόβουλο κώδικα ή εκτελώντας μια κυβερνοεπίθεση για να ελέγξετε την απόκριση της εφαρμογής.

Η χρήση ενός εργαλείου DAST στις προσπάθειες δοκιμών διείσδυσης μπορεί να απλοποιήσει την εργασία σας με τις ολοκληρωμένες δυνατότητές του. Τα εργαλεία μπορούν να εξορθολογίσουν τη συνολική δοκιμή διείσδυσης αυτοματοποιώντας τη διαδικασία εντοπισμού τρωτών σημείων και αναφοράς προβλημάτων για την άμεση επίλυσή τους.

Ευρύτερη επισκόπηση ασφάλειας

Το DAST έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των λύσεων σημείου, καθώς οι πρώτες μπορούν να ελέγξουν διεξοδικά τη στάση ασφαλείας της εφαρμογής σας. Μπορεί επίσης να δοκιμάσει όλους τους τύπους εφαρμογών, τοποθεσιών και άλλων στοιχείων ιστού, ανεξάρτητα από τις γλώσσες προγραμματισμού, την προέλευση, τον κώδικα μαθημάτων κ.λπ.

Ως εκ τούτου, ανεξάρτητα από τον τύπο λογισμικού ή εφαρμογής που δημιουργείτε, μπορείτε να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση ασφαλείας του. Ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ορατότητας σε όλα τα περιβάλλοντα, μπορείτε ακόμη και να εντοπίσετε επικίνδυνες παρωχημένες τεχνολογίες.

SAST vs DAST: Ομοιότητες και διαφορές

Η Στατική Δοκιμή Ασφάλειας Εφαρμογών (SAST) και η Δοκιμή Δυναμικής Ασφάλειας Εφαρμογών (DAST) είναι και οι δύο ένας τύπος δοκιμής ασφάλειας εφαρμογών. Ελέγχουν τις εφαρμογές για τρωτά σημεία και ζητήματα και βοηθούν στην πρόληψη κινδύνων ασφαλείας και κυβερνοεπιθέσεων.

Τόσο το SAST όσο και το DAST έχουν τον ίδιο σκοπό – να εντοπίσουν και να επισημάνουν ζητήματα ασφάλειας και να σας βοηθήσουν να τα διορθώσετε πριν συμβεί μια επίθεση.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Megabit και ενός Megabyte;

Τώρα, σε αυτήν την διελκυστίνδα SAST vs DAST, ας βρούμε μερικές από τις εξέχουσες διαφορές μεταξύ αυτών των δύο μεθόδων δοκιμής ασφαλείας.

ΠαράμετροςSASTDASTTypeWhite-box Δοκιμή ασφαλείας εφαρμογών.Δοκιμή ασφάλειας εφαρμογών σε μαύρο κουτί.Testing PathwayTesting Η δοκιμή εκτελείται από μέσα προς τα έξω (των εφαρμογών). Η δοκιμή εκτελείται από το εξωτερικό μέσα. Προσέγγιση δοκιμών από προγραμματιστές.

Εδώ, ο ελεγκτής γνωρίζει για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και το πλαίσιο της εφαρμογής.

Η προσέγγιση των χάκερ.

Εδώ, ο ελεγκτής δεν γνωρίζει τίποτα για το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τα πλαίσια της εφαρμογής.

Υλοποίηση Υλοποιείται σε στατικό κώδικα και δεν απαιτεί αναπτυγμένες εφαρμογές. Ονομάζεται “στατικό” επειδή σαρώνει τον στατικό κώδικα της εφαρμογής για να ελέγξει για τρωτά σημεία. Εφαρμόζεται σε μια εφαρμογή που εκτελείται. Ονομάζεται “δυναμική” επειδή σαρώνει τον δυναμικό κώδικα της εφαρμογής ενώ εκτελείται για να βρει τρωτά σημεία. Το TimelineSAST γίνεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της εφαρμογής. Το DAST γίνεται σε μια εφαρμογή που εκτελείται προς το τέλος ενός κύκλου ζωής ανάπτυξης εφαρμογής. Κάλυψη και ανάλυση μπορεί να βρει ευπάθειες από την πλευρά του πελάτη και του διακομιστή με ακρίβεια. Τα εργαλεία SAST είναι συμβατά με διάφορα ενσωματωμένα συστήματα και κώδικα.

Ωστόσο, δεν μπορεί να εντοπίσει ζητήματα που σχετίζονται με περιβάλλοντα και χρόνο εκτέλεσης.

Μπορεί να εντοπίσει ζητήματα που σχετίζονται με περιβάλλοντα και χρόνο εκτέλεσης. Αλλά μπορεί να αναλύσει μόνο απαντήσεις και αιτήματα σε μια εφαρμογή. Πηγαίος κώδικας Χρειάζεται πηγαίο κώδικα για δοκιμή. Δεν απαιτεί πηγαίο κώδικα για δοκιμή. Σωληνώσεις CI/CDSAST ενσωματώνεται απευθείας σε αγωγούς CI/CD για να βοηθήσει τους προγραμματιστές να παρακολουθούν τακτικά τον κώδικα εφαρμογής .

Καλύπτει κάθε στάδιο της διαδικασίας CI, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης ασφαλείας για τον κώδικα της εφαρμογής μέσω αυτοματοποιημένης σάρωσης κώδικα και δοκιμής της κατασκευής.

Το DAST ενσωματώνεται σε μια διοχέτευση CI/CD μετά την ανάπτυξη της εφαρμογής και την εκτέλεση σε έναν δοκιμαστικό διακομιστή ή τον υπολογιστή του προγραμματιστή. Μετριασμός κινδύνου Τα εργαλεία SAST σαρώνουν διεξοδικά τον κώδικα για να βρουν τα τρωτά σημεία με τις ακριβείς τοποθεσίες τους, κάτι που βοηθά στην ευκολότερη αποκατάσταση. Δεδομένου ότι τα εργαλεία DAST λειτουργούν κατά τη διάρκεια χρόνο εκτέλεσης, ενδέχεται να μην παρέχουν την ακριβή τοποθεσία των τρωτών σημείων.Κόστος-αποτελεσματικότητα Καθώς τα ζητήματα εντοπίζονται στα αρχικά στάδια, η διόρθωση αυτών των προβλημάτων είναι εύκολη και λιγότερο δαπανηρή. Δεδομένου ότι εφαρμόζεται προς το τέλος του κύκλου ζωής ανάπτυξης, τα ζητήματα δεν μπορούν να εντοπιστούν μέχρι τότε. Επίσης, ενδέχεται να μην παρέχει ακριβείς τοποθεσίες.

Όλα αυτά καθιστούν δαπανηρή την επίλυση προβλημάτων. Ταυτόχρονα, καθυστερεί το συνολικό χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης, αυξάνοντας το συνολικό κόστος παραγωγής.

SAST εναντίον DAST: Πότε να τα χρησιμοποιήσετε

Πότε να χρησιμοποιήσετε το SAST;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε μια ομάδα ανάπτυξης για τη σύνταξη κώδικα σε ένα μονολιθικό περιβάλλον. Οι προγραμματιστές σας ενσωματώνουν αλλαγές στον πηγαίο κώδικα αμέσως μόλις βρουν μια ενημέρωση. Στη συνέχεια, μεταγλωττίζετε την εφαρμογή και την προωθείτε τακτικά στο στάδιο παραγωγής σε προγραμματισμένη ώρα.

Τα τρωτά σημεία δεν θα εμφανιστούν πολύ εδώ, και όταν εμφανιστεί μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να το ελέγξετε και να το διορθώσετε. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το SAST.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το DAST;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε ένα αποτελεσματικό περιβάλλον DevOps με αυτοματισμό στο SLDC σας. Μπορείτε να αξιοποιήσετε κοντέινερ και πλατφόρμες cloud όπως το AWS. Έτσι, οι προγραμματιστές σας μπορούν να κωδικοποιήσουν γρήγορα τις ενημερώσεις τους και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία DevOps για να μεταγλωττίσουν αυτόματα τον κώδικα και να δημιουργήσουν γρήγορα κοντέινερ.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να επιταχύνετε την ανάπτυξη με συνεχές CI/CD. Αλλά αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την επιφάνεια επίθεσης. Για αυτό, η χρήση ενός εργαλείου DAST θα μπορούσε να είναι μια εξαιρετική επιλογή για να σαρώσετε την πλήρη εφαρμογή και να βρείτε προβλήματα.

SAST εναντίον DAST: Μπορούν να λειτουργήσουν μαζί;

Ναί!!!

Στην πραγματικότητα, η συνδυασμένη χρήση τους θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα ζητήματα ασφάλειας στην εφαρμογή σας από μέσα προς τα έξω. Θα ενεργοποιήσει επίσης μια συνβιοτική διαδικασία DevOps ή DevSecOps που βασίζεται σε αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες δοκιμές ασφαλείας, ανάλυση και αναφορές.

Επιπλέον, αυτό θα συμβάλει στη μείωση των τρωτών σημείων και στην επιφάνεια επίθεσης και θα μετριάσει τις ανησυχίες για κυβερνοεπιθέσεις. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικά ασφαλές και ισχυρό SDLC.

Ο λόγος είναι ότι η “στατική” δοκιμή ασφαλείας εφαρμογών (SAST) ελέγχει τον πηγαίο κώδικα σας σε κατάσταση ηρεμίας. Ενδέχεται να μην καλύπτει όλα τα τρωτά σημεία, καθώς και να μην είναι κατάλληλο για θέματα χρόνου εκτέλεσης ή διαμόρφωσης, όπως έλεγχος ταυτότητας και εξουσιοδότηση.

Σε αυτό το σημείο, οι ομάδες ανάπτυξης μπορούν να χρησιμοποιήσουν το SAST με άλλες μεθόδους και εργαλεία δοκιμών, όπως το DAST. Εδώ έρχεται το DAST για να διασφαλίσει ότι μπορούν να εντοπιστούν και να διορθωθούν άλλες ευπάθειες.

SAST εναντίον DAST: Τι είναι καλύτερο;

Τόσο το SAST όσο και το DAST έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Μερικές φορές το SAST θα είναι πιο ωφέλιμο από το DAST, και μερικές φορές είναι το αντίστροφο.

Παρόλο που το SAST μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε προβλήματα έγκαιρα, να τα διορθώσετε, να μειώσετε την επιφάνεια της επίθεσης και να προσφέρει περισσότερα οφέλη, δεν αρκεί να βασίζεστε πλήρως σε μια ενιαία μέθοδο δοκιμής ασφάλειας, δεδομένων των εξελισσόμενων κυβερνοεπιθέσεων.

Έτσι, όταν επιλέγετε ένα από τα δύο, κατανοήστε τις απαιτήσεις σας και επιλέξτε το ένα ανάλογα. Αλλά είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε SAST και DAST μαζί. Θα διασφαλίσει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε από αυτές τις μεθοδολογίες δοκιμών ασφαλείας και θα συμβάλετε στην προστασία 360 μοιρών της εφαρμογής σας.

Από αυτό το συμπέρασμα για το SAST vs. DAST, μπορώ να πω ότι και οι δύο στην πραγματικότητα δεν είναι αντίπαλοι, αλλά μπορούν να είναι καλοί φίλοι. Και η φιλία τους μπορεί να φέρει μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας στις εφαρμογές σας.

Μπορείτε τώρα να δείτε τους διαφορετικούς τύπους δοκιμών εφαρμογών.