Τι είναι και πώς να το βελτιστοποιήσετε;

Τα αρχεία TSV είναι περισσότερο μια φιλική προς τον άνθρωπο εναλλακτική αντί του CSV. Ας ελέγξουμε την περίπτωση χρήσης τους, τις εφαρμογές που τις υποστηρίζουν και πολλά άλλα.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρχείων που ταιριάζουν καλύτερα στις περιπτώσεις χρήσης τους. Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να χρειαστείτε συγκεκριμένες εφαρμογές για να εργαστείτε με συγκεκριμένες μορφές.

Μια τέτοια μορφή αρχείου που χρησιμοποιείται συνήθως για την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών είναι το TSV.

Τι είναι ένα αρχείο TSV;

Οι τιμές διαχωρισμένες με καρτέλες (TSV) είναι μια μορφή αρχείου απλού κειμένου που αντιπροσωπεύει τιμές οριοθετημένες με στηλοθέτες – δίνοντάς της ένα κατάλληλο όνομα.

Ένα απλό παράδειγμα είναι η παρακάτω εικόνα που απεικονίζει τις συντεταγμένες μερικών σημείων σε ένα επίπεδο 2D.

Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές αρχείων TSV, όπως φύλλα προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου, γραφήματα σύγκρισης, διαχείριση αποθέματος κ.λπ. Επιπλέον, είναι εύκολο να τροποποιήσετε και να εντοπίσετε σφάλματα, δίνοντάς του το πάνω χέρι έναντι του δημοφιλούς CSV (τιμές διαχωρισμένες με κόμματα).

  28 Καλύτερο δωρεάν λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών για υπολογιστή

Διαφορά μεταξύ αρχείου TSV και CSV

Αυτές οι δύο μορφές αρχείων έχουν διαφορετικές εφαρμογές. Και παρόλο που μπορεί κανείς να δημιουργήσει και τα δύο και να διαβάσει τα δεδομένα, τα εγγενή χαρακτηριστικά τα καθιστούν μοναδικά.

ΙδιότηταTSVCSVDelimiterTabCommaError-proneLessMoreCompatibilityΚείμενο, αριθμοί, τύποι κ.λπ. Κυρίως κείμενο και αριθμοίΕφαρμογήΕμπόριο, σύγκριση,
προδιαγραφές, κ.λπ. Ηλεκτρονικό εμπόριο, βαθιά μάθηση, ανάλυση δεδομένων, κ.λπ.Περιπτώσεις χρήσης Φιλικό προς τον άνθρωπο Φιλικό προς το μηχάνημαAdoptionLimitedWidespreadΠαράδειγμα y
1 2x, y
1,2

Ενώ ο παραπάνω πίνακας υποδεικνύει ορισμένες διακρίσεις, υπάρχουν γκρίζες περιοχές όπου και οι δύο λειτουργίες επικαλύπτονται, αφήνοντας την επιλογή μεταξύ των δύο βάσει προσωπικής προτίμησης.

Άνοιγμα αρχείου TSV

Μπορείτε να ανοίξετε ένα αρχείο TSV χρησιμοποιώντας εφαρμογές υπολογιστικών φύλλων όπως MS Excel, Google Spreadsheets, LibreOffice κ.λπ. Επιπλέον, προγράμματα επεξεργασίας κειμένου όπως το Notepad, το WordPad, το Notepad++ κ.λπ., λειτουργούν με το TSV. Ωστόσο, η επεξεργασία αυτών των αρχείων χρησιμοποιώντας τέτοιους βασικούς επεξεργαστές κειμένου δεν είναι παραγωγική.

  10 Πηγές Εκμάθησης Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων για Ενίσχυση Καριέρας

Το άνοιγμα ενός αρχείου TSV με συμβατές εφαρμογές χρειάζεται να επιλέξετε το Άνοιγμα με στο μενού περιβάλλοντος με το δεξί κλικ. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο εάν ανοίγετε ένα αρχείο .tsv για πρώτη φορά.

Στη συνέχεια, επιλέξτε Επιλογή εφαρμογής στον υπολογιστή σας εάν κάποιο συμβατό πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των προτεινόμενων εφαρμογών.

Στη συνέχεια, μεταβείτε στον κατάλογο εγκατάστασης του προτιμώμενου προγράμματος. Ο κατάλογος εγκατάστασης θα βρίσκεται κάπου στα Program Files μέσα στο κύριο διαμέρισμα του σκληρού δίσκου (γενικά C:) που περιέχει το λειτουργικό σύστημα.

Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την αναζήτηση στη γραμμή εργασιών των Windows για να βρείτε τη θέση του αρχείου.

Τέλος, με βάση αυτό που θα επιλέξετε, Πάντα ή Μόνο μία φορά, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα συσχετιστεί με την επέκταση .tsv ή μπορεί να σας ζητηθεί να επιλέγετε το πρόγραμμα κάθε φορά.

  10 καλοί πόροι για να μάθετε το Blockchain και να πιστοποιηθείτε

Δημιουργία αρχείου TSV

Οι εφαρμογές υπολογιστικών φύλλων (MS Excel, LibreOffice, κ.λπ.) μπορούν να δημιουργήσουν ένα αρχείο .tsv. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάτι όπως Αποθήκευση ως ή Λήψη και να επιλέξετε αυτήν την επέκταση για να αποθηκεύσετε το αρχείο σε μορφή TSV.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε ως κείμενο (οριοθετημένο με καρτέλες) με το MS Excel, ενώ οι χρήστες των Υπολογιστικών φύλλων Google μπορούν να κάνουν λήψη υπολογιστικών φύλλων ως Τιμές διαχωρισμένες με καρτέλες (.tsv).

Ομοίως, λειτουργεί με όλες τις υποστηρικτικές εφαρμογές.

Τυλίγοντας

Ενώ τα αρχεία TSV φαίνονται αναγνώσιμα από τον άνθρωπο, οι περισσότερες εφαρμογές λογισμικού δεν έχουν ακόμη υιοθετήσει αυτήν τη μορφή αρχείου. Η κύρια χρήση περιορίζεται στην ανταλλαγή δεδομένων και σε λίγες γλώσσες προγραμματισμού όπως JavaScript, Python κ.λπ.

ΥΓ: Check Parquet–μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για την αποθήκευση CSV.

Σας άρεσε να διαβάζετε το άρθρο; Τι θα λέγατε να μοιράζεστε με τον κόσμο;