Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Οι επιχειρήσεις στη σύγχρονη εποχή συνεχίζουν να αγκαλιάζουν την ψηφιοποίηση. Τέτοιοι οργανισμοί χρησιμοποιούν διαφορετικά προϊόντα υλικού και λογισμικού για να επιτύχουν τους στόχους τους.

Το υλικό και το λογισμικό που χρησιμοποιούνται σε μια οργάνωση οργάνωσης σχεδιάστηκαν διαφορετικά, που σημαίνει ότι δεν κατασκευάστηκαν απαραίτητα για να συνεργάζονται.

Ωστόσο, ένας τέτοιος οργανισμός χρειάζεται διαβεβαίωση ότι οι εφαρμογές υλικού και λογισμικού του μπορούν να συνεργαστούν.

Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι το Middleware;

Το Middleware μπορεί να οριστεί ως λογισμικό που χρησιμοποιούν διαφορετικές εφαρμογές για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Λειτουργεί έτσι ως ένα κρυφό επίπεδο μετάβασης που επιτρέπει τη διαχείριση δεδομένων και την επικοινωνία για κατανεμημένες εφαρμογές.

Μέσω του ενδιάμεσου λογισμικού, οι χρήστες μπορούν να εκτελούν αιτήματα όπως η υποβολή φορμών σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Ένα τέτοιο λογισμικό επιτρέπει επίσης στον διακομιστή ιστού να επιστρέφει δυναμικές ιστοσελίδες στο προφίλ του χρήστη.

Πώς λειτουργεί το Middleware;

Το Middleware επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν εφαρμογές χωρίς να δημιουργούν προσαρμοσμένες ενσωματώσεις όποτε χρειάζεται να συνδέσουν πηγές δεδομένων, στοιχεία εφαρμογής, συσκευές ή υπολογιστικούς πόρους.

Ένα ενδιάμεσο λογισμικό παρέχει διαφορετικές υπηρεσίες και εφαρμογές που επικοινωνούν με πλαίσια ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως μεταφορά κατάστασης αναπαράστασης (REST), σημειογραφία αντικειμένου JavaScript (JSON), επεκτάσιμη γλώσσα σήμανσης (XML), πρωτόκολλο πρόσβασης απλού αντικειμένου (SOAP) ή υπηρεσίες web.

Το Middleware επιτρέπει επίσης σε στοιχεία γραμμένα σε διαφορετικές γλώσσες, όπως Java, Ruby, C++, PHP και Python, να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Middleware;

Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν ενδιάμεσο λογισμικό για να επιτύχουν τα ακόλουθα.

  • Ασφαλείς συνδέσεις και μεταφορά δεδομένων. Το Middleware χρησιμοποιεί ένα πρωτόκολλο ασφαλείας δικτύου, όπως το Transport Layer Security (TSL) για να δημιουργήσει μια ασφαλή σύνδεση από την εφαρμογή front-end με τις πηγές δεδομένων στο backend. Τέτοιο λογισμικό μπορεί επίσης να προσφέρει δυνατότητες ελέγχου ταυτότητας, προτρέποντας την εφαρμογή frontend να ζητήσει ψηφιακά πιστοποιητικά ή διαπιστευτήρια (email/όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης).
  • Διαμόρφωση και έλεγχος ενσωματώσεων και συνδέσεων. Το Middleware προσαρμόζει μια απάντηση από την υπηρεσία ή την εφαρμογή back-end με βάση το αίτημα του πελάτη ή του αιτήματος εφαρμογής διεπαφής. Ένα τέλειο παράδειγμα θα είναι μια ρύθμιση λιανικής όπου το ενδιάμεσο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες τοποθεσίας στην κεφαλίδα αιτήματος HTTP ή τη διεύθυνση IP για να ταξινομήσει τα αποτελέσματα αναζήτησης προϊόντων από μια βάση δεδομένων αποθέματος back-end.
  • Διαχειριστείτε δυναμικά την κυκλοφορία στα κατανεμημένα συστήματα. Ένα τυπικό σύστημα μπορεί να έχει διακυμάνσεις, όπως ο αριθμός των αιτημάτων ανά δευτερόλεπτο και η κίνηση. Ένα εταιρικό ενδιάμεσο λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η κυκλοφορία ή τα αιτήματα αυξάνονται για τη διανομή αιτημάτων πελατών σε διάφορους διακομιστές. Μια τέτοια λύση είναι επίσης χρήσιμη όταν πολλοί πελάτες έχουν πρόσβαση σε πόρους ταυτόχρονα από την ίδια πηγή δεδομένων.
  6 Το καλύτερο λογισμικό οινοποιείου για να διαχειριστείτε τη συλλογή σας

Βασικά στοιχεία του Middleware

Μια τυπική εφαρμογή ενδιάμεσου λογισμικού περιλαμβάνει διάφορα στοιχεία που συνδέονται για να δημιουργήσουν μια διοχέτευση δεδομένων. Αυτά είναι τα κύρια στοιχεία της αρχιτεκτονικής του ενδιάμεσου λογισμικού.

  • Κονσόλα διαχείρισης. Οι κανόνες λογισμικού, οι δραστηριότητες του συστήματος ενδιάμεσου λογισμικού και οι διαμορφώσεις βρίσκονται στην κονσόλα διαχείρισης.
  • Διεπαφή πελάτη. Αυτό είναι το εξωτερικό μέρος του λογισμικού ενδιάμεσου λογισμικού που επικοινωνεί με την εφαρμογή. Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν τις λειτουργίες που παρέχονται από τη διεπαφή πελάτη για να εκτελέσουν διάφορες ενέργειες με την εφαρμογή.
  • Εσωτερική διεπαφή Middleware. Αυτό είναι σαν την εσωτερική κόλλα που συνδέει τα διάφορα εξαρτήματα του λογισμικού μεταξύ τους. Διαφορετικά στοιχεία χρησιμοποιούν αυτήν την εσωτερική διεπαφή για να συνεργαστούν και να επιτύχουν έναν κοινό στόχο.
  • Υπεύθυνος συμβολαίου. Ο διαχειριστής συμβάσεων ορίζει τους κανόνες για την ανταλλαγή δεδομένων στο λογισμικό ενδιάμεσου λογισμικού. Αυτό είναι επίσης το στοιχείο που διασφαλίζει ότι διάφορες εφαρμογές συμμορφώνονται με τους κανόνες που ορίζονται κατά την ανταλλαγή δεδομένων.
  • Διεπαφή πλατφόρμας. Αυτή η διεπαφή έχει στοιχεία λογισμικού που λειτουργούν με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Αυτή η διεπαφή είναι που διασφαλίζει ότι το ενδιάμεσο λογισμικό είναι συμβατό με διαφορετικές πλατφόρμες.
  • Παρακολούθηση χρόνου εκτέλεσης. Μια οθόνη χρόνου εκτέλεσης είναι επιφορτισμένη με τη συνεχή παρακολούθηση των κινήσεων δεδομένων εντός του συστήματος. Αυτό το στοιχείο εντοπίζει και αναφέρει ασυνήθιστες συμπεριφορές στις οποίες μπορούν να ενεργήσουν οι μηχανικοί.
  • Διαχειριστής βάσης δεδομένων. Ένας διαχειριστής βάσης δεδομένων ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμος σε όλα τα συστήματα ενδιάμεσου λογισμικού. Ένα τέτοιο στοιχείο ενσωματώνεται με διαφορετικούς τύπους δεδομένων.
  • Υπεύθυνος συνεδρίας. Ένα τέτοιο στοιχείο αποθηκεύει αρχεία δραστηριότητας δεδομένων για αναφορά και εξασφαλίζει απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.

Διαφορετικοί τύποι Middleware

#1. Ενδιάμεσο λογισμικό προσανατολισμένο σε μηνύματα (MOM)

Το MOM είναι μια υποδομή λογισμικού που επιτρέπει τη λήψη και αποστολή μηνυμάτων μέσω κατανεμημένων εφαρμογών. Το ενδιάμεσο λογισμικό προσανατολισμένο σε μηνύματα μετασχηματίζει ή μεταφράζει τα μηνύματα που ανταλλάσσονται μεταξύ των συστημάτων, έτσι ώστε οι στόχοι να μπορούν να τα κατανοήσουν. Η MOM διαχειρίζεται επίσης τη δρομολόγηση των μηνυμάτων για να διασφαλίσει ότι λαμβάνουν τα κατάλληλα στοιχεία και είναι στη σωστή σειρά.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Hand Panning του Microsoft Office αντί για τη γραμμή κύλισης

#2. Ενδιάμεσο λογισμικό API (διεπαφή προγραμματισμού εφαρμογών).

Το ενδιάμεσο λογισμικό API διαθέτει εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για τη διαχείριση, τη δημιουργία και την έκθεση API για τις εφαρμογές τους. Οι πλατφόρμες διαχείρισης API, οι πύλες προγραμματιστών API και οι πύλες API είναι παραδείγματα ενδιάμεσου λογισμικού API.

#3. Ενδιάμεσο λογισμικό κλήσης απομακρυσμένης διαδικασίας (RPC).

Το ενδιάμεσο λογισμικό RPC είναι λογισμικό που επιτρέπει σε μια εφαρμογή να ενεργοποιεί μια διαδικασία/ενέργεια σε μια άλλη εφαρμογή. Τέτοιες εφαρμογές θα μπορούσαν να εκτελούνται στον ίδιο ή διαφορετικούς υπολογιστές.

#4. Ενδιάμεσο λογισμικό συναλλαγών

Οι οθόνες επεξεργασίας συναλλαγών (TPM) είναι παραδείγματα ενδιάμεσου λογισμικού συναλλαγών. Τα TPM διασφαλίζουν ότι οι συναλλαγές μετακινούνται από το ένα βήμα στο επόμενο. όπου είναι απαραίτητο, τα δεδομένα μπορούν να διαγραφούν, να αλλάξουν ή να προστεθούν.

#5. Ενδιάμεσο λογισμικό ρομποτικής

Ένα σύστημα ρομπότ μπορεί να έχει λογισμικό, υλικολογισμικό και υλικό που προέρχονται από διαφορετικούς προγραμματιστές/κατασκευαστές. Το ενδιάμεσο λογισμικό Robotics απλοποιεί τη διαδικασία ενσωμάτωσης αυτών των διαφορετικών προϊόντων για να συνεργαστούν.

#6. Ενδιάμεσο λογισμικό συσκευής

Το ενδιάμεσο λογισμικό συσκευής διαθέτει ένα σύνολο δυνατοτήτων συνδεσιμότητας και ενοποίησης για την ανάπτυξη εφαρμογών για ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα.

Παραδείγματα πλατφορμών Middleware

Το ενδιάμεσο λογισμικό πλατφόρμας είναι ένα σύστημα με εργαλεία και πόρους που υποστηρίζουν τη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών. Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν ενδιάμεσο λογισμικό πλατφόρμας για να μοιράζονται πόρους μεταξύ των εφαρμογών. Τα ακόλουθα είναι παραδείγματα πλατφορμών ενδιάμεσου λογισμικού.

  • Συστήματα διαχείρισης περιεχομένου (CMS). Ένα CMS είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν, να τροποποιούν, να αποθηκεύουν και να δημοσιεύουν ψηφιακές πληροφορίες. Το WordPress είναι ένα τέλειο παράδειγμα συστήματος διαχείρισης περιεχομένου ανοιχτού κώδικα.
  • Διακομιστές Ιστού. Οι διακομιστές Ιστού είναι συστήματα που λαμβάνουν, ανταποκρίνονται και επεξεργάζονται αιτήματα εφαρμογών/ιστότοπων. Το Amazon Lightsail είναι ένα παράδειγμα συστήματος που επιτρέπει στους χρήστες να φιλοξενούν διακομιστές ιστού ελαφρών εφαρμογών.
  • Περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης. Ένας χρόνος εκτέλεσης λειτουργεί σαν ένα μικρό λειτουργικό σύστημα που επιτρέπει στο λογισμικό να τρέχει. Για παράδειγμα, απαιτείται Java Runtime Environment για την εκτέλεση κώδικα/εφαρμογών Java.
  • Εμπορευματοκιβώτια. Ένα κοντέινερ συνοδεύεται από ένα έτοιμο προς ανάπτυξη πακέτο με τους κωδικούς εφαρμογής και όλους τους απαραίτητους πόρους. Η υπηρεσία Amazon Elastic Container Service (Amazon ECS) είναι ένα παράδειγμα υπηρεσίας που επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν και να κλιμακώνουν τις εφαρμογές που περιέχουν εμπορευματοκιβώτια.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή μιας πλατφόρμας ενδιάμεσου λογισμικού

  • Ανάγκες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι συστημάτων ενδιάμεσου λογισμικού. Θα πρέπει λοιπόν να καθορίσετε τις ανάγκες σας για να καθορίσετε τι σας ταιριάζει καλύτερα.
  • Προϋπολογισμός. Πρέπει να αξιολογήσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε σε ένα τέτοιο σύστημα και πώς επηρεάζει τις επιχειρηματικές σας διαδικασίες.
  • Επίπεδο ασφάλειας. Το ιδανικό σύστημα ενδιάμεσου λογισμικού δεν θα πρέπει να έχει τρωτά σημεία που μπορεί να εκθέσουν τα δεδομένα σας σε κακόβουλα τρίτα μέρη.
  • Αξιοπιστία. Ο έλεγχος του τι έχουν να πουν άλλα άτομα σχετικά με την πλατφόρμα στοχευόμενου ενδιάμεσου λογισμικού μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.
  19 Καταπληκτικά Hacks για Hack Roku για να αποκτήσετε δωρεάν κανάλια

Ενδιάμεσο λογισμικό σημαντικό για το Cloud Computing

Οι περισσότεροι οργανισμοί προχωρούν τώρα προς την εγγενή ανάπτυξη στο cloud για να αξιοποιήσουν τα οφέλη τέτοιων περιβαλλόντων.

Ωστόσο, τέτοιοι οργανισμοί πρέπει να διασφαλίζουν συνεπή ανάπτυξη, ανάπτυξη και διαχείριση ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούν δημόσιο cloud, ιδιωτικό cloud ή περιβάλλον εσωτερικής εγκατάστασης.

Οι οργανισμοί στρέφονται τώρα στο ενδιάμεσο λογισμικό, το οποίο τώρα προσφέρεται ως υπηρεσίες cloud, για να το πετύχουν. Το Middleware απλοποιεί έτσι την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και τη διαχείριση ενώ ταυτόχρονα μειώνει το κόστος ανάπτυξης.

Τα συστήματα Middleware υποστηρίζουν περιβάλλοντα εφαρμογών που λειτουργούν ομαλά και με συνέπεια στα κατανεμημένα δίκτυα. Οι ομάδες ανάπτυξης μπορούν έτσι να δημιουργήσουν ασφαλείς εφαρμογές γρήγορα καθώς το ενδιάμεσο λογισμικό υποστηρίζει στρατηγικές DevSecOps, ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού λογισμικού και αυτοματισμούς,

Ποιος είναι ο ρόλος του ενδιάμεσου λογισμικού στην ανάπτυξη εφαρμογών;

Το όνειρο κάθε επιχείρησης είναι να έχει εφαρμογές που να τρέχουν σε κλίμακα. Η κατασκευή τέτοιων εφαρμογών απαιτεί ένα περιβάλλον που έχει ενοποιημένες λειτουργικές δυνατότητες. Το Middleware προσφέρει ένα τέτοιο περιβάλλον μέσω των επιπέδων κοντέινερ, χρόνου εκτέλεσης και ενοποίησης.

Πλεονεκτήματα του Middleware

  • Καινοτόμες λύσεις. Η ομάδα ανάπτυξής σας μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικά προϊόντα με βάση τα δυνατά τους σημεία κατά την ανάπτυξη εφαρμογών.
  • Ταχύτερη ανάπτυξη και επεκτασιμότητα. Οι ομάδες ανάπτυξης δεν χρειάζεται να δημιουργήσουν τα πάντα από την αρχή, καθώς το ενδιάμεσο λογισμικό παρέχει μια γέφυρα για τη σύνδεση διαφορετικών υπαρχουσών λύσεων.
  • Αποτελεσματική συνδεσιμότητα. Μπορεί να έχετε διαφορετικά κομμάτια υλικού και λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί από διαφορετικούς μηχανικούς. Το σύστημα Middleware ενισχύει τη συνδεσιμότητα εντός ενός οργανισμού και των κατανεμημένων συστημάτων.

Πόροι μάθησης: Middleware

#1. Λογισμικό Middleware Ένας πλήρης οδηγός

Λογισμικό Middleware Ένας πλήρης οδηγός βοηθά τους προγραμματιστές να αποκαλύψουν προκλήσεις λογισμικού ενδιάμεσου λογισμικού και να αναπτύξουν καλύτερες λύσεις. Αυτό το πολυμήχανο βιβλίο είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις Kindle και Paperback.

#2. Εισαγωγή στο Middleware

Η Εισαγωγή στο Middleware είναι ένα βιβλίο που εξηγεί διαφορετικές τεχνολογίες ενδιάμεσου λογισμικού και τις έννοιες στις οποίες βασίζονται. Το βιβλίο είναι διαθέσιμο σε 3 μορφές. Σκληρό εξώφυλλο, eTextbook και Χαρτόδετο.

#3. Middleware και Cloud Computing

Το Middleware and Cloud Computing είναι το κατάλληλο βιβλίο για να διαβάσετε εάν θέλετε μια βαθύτερη κατανόηση του Cloud Computing και του Middleware. Αυτό το καταπληκτικό βιβλίο είναι διαθέσιμο σε εκδόσεις Kindle και Paperback.

Σημείωση του συγγραφέα

Ο ρόλος του ενδιάμεσου λογισμικού δεν μπορεί να αγνοηθεί στον σύγχρονο κόσμο, όπου οι επιχειρήσεις δημιουργούν συστήματα και ψηφιοποιούν επίσης τις περισσότερες από τις υπηρεσίες τους. Η χρήση ενδιάμεσου λογισμικού έχει βελτιώσει την παραγωγικότητα, καθώς οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να ρυθμίσουν διαμορφώσεις ή να δημιουργήσουν ορισμένα συστήματα από την αρχή. Μπορούμε μόνο να περιμένουμε να συνεχίσουν να εισάγονται περισσότερα συστήματα ενδιάμεσου λογισμικού, καθώς οι οργανισμοί επικεντρώνονται στην επεκτασιμότητα και την αποτελεσματική παραγωγή.

συμπέρασμα

Τα συστήματα μεσαίου λογισμικού είναι σημαντικά ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε σε υπολογιστικό νέφος ή σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον με κατανεμημένες εφαρμογές. Το Middleware διευκολύνει τα διαφορετικά στοιχεία υλικού και λογισμικού να λειτουργούν αρμονικά, ανεξάρτητα από τις διαφορές σχεδιασμού.