Τι είναι και ο ρόλος του στο Cloud Security;

Τα τελευταία χρόνια, η υιοθέτηση του cloud computing έχει αυξηθεί αλματωδώς. Πολλοί οργανισμοί μεταφέρουν τις βασικές λειτουργίες, τις υπηρεσίες και τα δεδομένα τους στο cloud για λόγους εξοικονόμησης κόστους, γρήγορης ανάπτυξης και βελτιωμένης αποτελεσματικότητας στις λειτουργίες τους.

Από το 2022, μια έκθεση της Gartner προέβλεπε ότι οι δαπάνες των τελικών χρηστών για υπηρεσίες cloud θα αυξηθούν κατά 20,4% το 2022 σε συνολικά 494,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2023, οι δαπάνες αυτές αναμένεται να φτάσουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Με κρίσιμες λειτουργίες και ευαίσθητα δεδομένα να μετακινούνται στο cloud, η ασφάλεια αυτών των πόρων γίνεται βασικό μέλημα για πολλούς οργανισμούς. Η Έρευνα Στρατηγικής για την Κατάσταση του Νέφους της HashiCorp 2022 διαπίστωσε ότι το 89% των οργανισμών θεωρούν την ασφάλεια βασικό μοχλό για την επιτυχία του υπολογιστικού νέφους. Για τους οργανισμούς, η ασφάλεια του cloud τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των υπηρεσιών τους που βρίσκονται στο cloud. Επιπλέον, βοηθά στην αποφυγή παραβιάσεων δεδομένων και ως εκ τούτου προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα.

Καθώς το cloud computing ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό, η ασφάλεια cloud διασφαλίζει επίσης ότι οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς που διέπουν τη χρήση των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και το χειρισμό δεδομένων χρηστών. Οι ισχυρές υποδομές ασφαλείας βοηθούν επίσης στη γρήγορη ανάκτηση και τον έλεγχο των ζημιών σε περίπτωση συμβάντος ασφαλείας, όπως μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.

Ένας τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια ενός περιβάλλοντος υπολογιστικού νέφους είναι μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης της πρόσβασης των χρηστών και των προνομίων σε πόρους που είναι αποθηκευμένοι στο cloud, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο Διαχείρισης Δικαιωμάτων Υποδομής Cloud (CIEM).

Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM)

Σε έναν οργανισμό με περιβάλλον cloud, ανθρώπινοι χρήστες, συστήματα και αυτοματοποιημένο λογισμικό, τα οποία είναι γνωστά ως ταυτότητες, έχουν πρόσβαση στους πόρους του στο cloud. Τέτοια πρόσβαση απαιτείται συνήθως όταν εκτελούνται λειτουργίες στο cloud. Σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι απαραίτητη η δημιουργία μιας ιεραρχίας που καθοδηγεί το επίπεδο πρόσβασης που παρέχεται στον πόρο της εταιρείας στο cloud.

Για παράδειγμα, σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που εκτελείται στο cloud, ένας πελάτης που ψωνίζει στον ιστότοπο δεν θα έχει την ίδια πρόσβαση στους πόρους με αυτόν που παρέχεται στο προσωπικό της εταιρείας. Τα μέλη του προσωπικού της εταιρείας θα έχουν επίσης διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης ανάλογα με το επίπεδο αρχαιότητάς τους. Οι αυτοματοποιημένες υπηρεσίες λογισμικού που έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον cloud θα έχουν επίσης τα δικά τους δικαιώματα.

Με τους οργανισμούς να μεταφέρουν πολλές από τις υπηρεσίες τους στο cloud και μερικούς να χρησιμοποιούν ακόμη και πολλαπλές λύσεις cloud, πρέπει να χορηγούν εκατομμύρια δικαιώματα σε άτομα, συστήματα και υπηρεσίες cloud που έχουν πρόσβαση στα οικοσυστήματα cloud τους. Αυτό μπορεί να γίνει συντριπτικό, με αποτέλεσμα χρήστες υπερβολικής ισχύος, εσφαλμένη ρύθμιση παραμέτρων ή άδεια που δεν χρησιμοποιείται, τα οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς. Το Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM) είναι χρήσιμο για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.

Η Διαχείριση δικαιωμάτων υποδομής στο cloud (CIEM) είναι η διαδικασία διαχείρισης και προστασίας των δικαιωμάτων πρόσβασης, των αδειών και των προνομίων των χρηστών, των ταυτοτήτων και των υπηρεσιών cloud που έχουν πρόσβαση σε πόρους ενός περιβάλλοντος cloud, όπως δεδομένα, εφαρμογές και υπηρεσίες. Το CIEM είναι μια λύση ασφάλειας cloud που διευκολύνει τους οργανισμούς να επιβάλλουν την αρχή των ελάχιστων προνομίων στις ταυτότητες με πρόσβαση στο περιβάλλον cloud τους.

Η αρχή του ελάχιστου προνομίου δηλώνει ότι οι χρήστες ή οι ταυτότητες πρέπει να έχουν μόνο το ελάχιστο σύνολο αδειών και πρόσβαση μόνο στα συγκεκριμένα δεδομένα και τους πόρους που απαιτούνται για να κάνουν τη δουλειά τους.

  14 Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις συνέντευξης Java [2022]

Το CIEM βοηθά τους οργανισμούς να εντοπίσουν και να αποφύγουν τους κινδύνους που προκύπτουν από τα προνόμια υψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε, παρακολουθώντας συνεχώς τα δικαιώματα και τις δραστηριότητες των χρηστών και των ταυτοτήτων που έχουν πρόσβαση σε πόρους cloud. Έτσι διασφαλίζει ότι λειτουργούν πάντα εντός των κατάλληλων ελέγχων πρόσβασης.

Γιατί το CIEM είναι σημαντικό

Με την αύξηση της υιοθέτησης του υπολογιστικού νέφους και την προτίμηση για λύσεις πολλαπλών νέφους, οι οργανισμοί θα πρέπει να διαχειρίζονται έναν τεράστιο αριθμό προνομίων για εκατομμύρια χρήστες και συστήματα που έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον υπολογιστών πολλαπλών νέφους. Αυτό παρουσιάζει μια πρόκληση ασφαλείας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παραδοσιακά μέτρα ασφαλείας, όπως τα εργαλεία διαχείρισης ταυτότητας και πρόσβασης (IAM).

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Gartner, έως το 2023, το 75% των αστοχιών ασφάλειας cloud θα προκύψουν από ανεπαρκή διαχείριση ταυτοτήτων, πρόσβασης και προνομίων. Η διαχείριση ταυτοτήτων σε πλατφόρμες πολλαπλών νέφους δημιουργεί ένα πρόβλημα ασφάλειας που μόνο οι λύσεις CIEM μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Για παράδειγμα, τα εργαλεία IAM θα ​​βοηθήσουν στη διαχείριση και την καταχώριση προνομίων, αλλά δεν μπορούν να παρακολουθούν για υπερβολικούς χρήστες ή υπηρεσίες ή κατεστραμμένα προνόμια. Μόνο μια λύση CIEM μπορεί να το πετύχει αυτό και να υποστηρίξει πολλαπλές λύσεις υπολογιστικού νέφους. Το CIEM είναι επομένως ένα βασικό στοιχείο ασφάλειας για την αποφυγή παραβιάσεων ασφαλείας που προκαλούνται από την κακή διαχείριση των ταυτοτήτων και των προνομίων σε περιβάλλον cloud.

Εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας ενός περιβάλλοντος cloud, το CIEM επιτρέπει την παρακολούθηση της χρήσης πόρων cloud από έναν πίνακα εργαλείων, ακόμη και όταν χρησιμοποιείται multi-cloud. Έτσι, θα επιτρέψει στους οργανισμούς να αποκτήσουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των πόρων cloud. Αυτό μπορεί να πληροφορήσει τις δαπάνες τους για πόρους cloud στο μέλλον. Τέλος, το CIEM παρακολουθεί για κινδύνους που σχετίζονται με την άδεια και διορθώνει αυτόματα τα ζητήματα προτού μπορέσουν να τα εκμεταλλευτούν οι εισβολείς.

Πώς λειτουργεί το CIEM

Για τη διαχείριση των δικαιωμάτων σε ένα οικοσύστημα νέφους, οι λύσεις CIEM διαθέτουν μια μηχανή γνώσης που συλλέγει πρώτα πληροφορίες σχετικά με τις ταυτότητες του cloud, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες και μη οντότητες που έχουν πρόσβαση σε περιβάλλον cloud. Συλλέγει επίσης πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα αυτών των ταυτοτήτων. Τα δικαιώματα είναι τα καθήκοντα και τα δικαιώματα πρόσβασης που έχουν οι ταυτότητες.

Αφού καθοριστούν οι διαθέσιμες ταυτότητες και τα δικαιώματά τους, το CIEM ξεκινά την τακτική συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση των πόρων cloud από όλες τις διαθέσιμες οντότητες και λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα προνόμιά τους. Αυτές οι πληροφορίες μεταβιβάζονται σε μια πλατφόρμα Διαχείρισης Πληροφοριών Ασφαλείας και Συμβάντων (SIEM) για συνάθροιση με άλλες μετρήσεις απόδοσης και χρήσης πόρων σε μια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης που στη συνέχεια αποθηκεύεται στο CIEM.

Οι συλλεγόμενες πληροφορίες επαληθεύονται και αντεξετάζονται από το CIEM, αντιπαραβάλλοντας τις συμπεριφορές των ταυτοτήτων με τα επιτρεπόμενα καθήκοντα και τα προνόμιά τους. Σε περίπτωση που εντοπιστεί ύποπτη συμπεριφορά ή ανωμαλίες, το CIEM ειδοποιεί τον διαχειριστή. Το CIEM μπορεί επίσης να αποκαταστήσει αυτόματα τους κινδύνους μειώνοντας τα προνόμια μιας ταυτότητας, αφαιρώντας από μια ταυτότητα όλα τα προνόμιά της ή απενεργοποιώντας τα προνόμια. Όλα αυτά συμβαίνουν κάτω από την κουκούλα χωρίς την ανάγκη παρέμβασης του χρήστη.

Εξαρτήματα CIEM

Το CIEM αποτελείται από τρία κύρια στοιχεία. Αυτά είναι:

Κεντρική Διοίκηση

Η κεντρική διαχείριση είναι ένας πίνακας εργαλείων που επιτρέπει σε οργανισμούς που χρησιμοποιούν το CIEM να ασφαλίζουν και να διαχειρίζονται το οικοσύστημά τους μεμονωμένου ή πολλαπλών νέφους από ένα μέρος. Αυτός ο πίνακας εργαλείων επιτρέπει τη γρήγορη παρακολούθηση των ανωμαλιών και της λειτουργικής απόδοσης που προκύπτουν από τις χειροκίνητες αλλαγές ρυθμίσεων.

  Πώς να προσθέσετε έναν σύνδεσμο iCalendar στο Ημερολόγιο του Outlook

Διακυβέρνηση ταυτότητας

Η διακυβέρνηση ταυτότητας περιλαμβάνει κανόνες που καθορίζουν ποιοι άνθρωποι και μη χρήστες υπόκεινται σε συγκεκριμένες πολιτικές και κανονισμούς. Αυτό βοηθά στον προσδιορισμό του επιπέδου πρόσβασης που παρέχεται στους χρήστες ανά πάσα στιγμή.

Πολιτικές Ασφαλείας

Αυτοί οι κανόνες καθορίζουν ποιος ή τι έχει πρόσβαση σε ένα περιβάλλον cloud, πότε και πού έχει πρόσβαση σε αυτό και τον λόγο πρόσβασης.

Συνδυάζοντας τα τρία παραπάνω στοιχεία, οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος μπορούν να δουν ξεκάθαρα ποια δικαιώματα χρησιμοποιούνται σε κάθε περίοδο λειτουργίας και να πουν εύκολα ποια δικαιώματα καταχρώνται από υπερισχύοντες χρήστες, σε περίπτωση που υπάρχουν.

Ο ρόλος του CIEM στην Ασφάλεια Cloud

Το cloud computing παρουσιάζει νέες σύνθετες προκλήσεις ασφαλείας για οργανισμούς, καθώς η διαχείριση του κινδύνου πρόσβασης στους πόρους τους κατακλύζει εύκολα τις ομάδες ανθρώπινης ασφάλειας. Με χιλιάδες εφαρμογές, υπηρεσίες και χρήστες να έχουν πρόσβαση σε πόρους cloud, ο μόνος τρόπος για να συμβαδίσετε με την πολυπλοκότητα της διαχείρισης δικαιωμάτων και προνομίων στο περιβάλλον cloud είναι η υιοθέτηση του CIEM και του αυτοματισμού.

Το CIEM ελαφρύνει το βάρος της διαχείρισης προνομίων, δικαιωμάτων πρόσβασης και ταυτοτήτων παρέχοντας συνεχή αξιολόγηση και επικύρωση των προνομίων και των δικαιωμάτων πρόσβασης των ταυτοτήτων που έχουν πρόσβαση σε πόρους cloud. Σε περίπτωση που ανακαλυφθούν κίνδυνοι πρόσβασης, το CIEM επιτρέπει τη γρήγορη και αυτοματοποιημένη αποκατάσταση των κινδύνων για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν υπερισχύουσες ταυτότητες.

Για να τα καλύψει όλα, το CIEM υποστηρίζει την κλιμάκωση και παρέχει υποστήριξη για την υλοποίηση πολλαπλών νέφους, επιτρέποντας στους οργανισμούς να διαχειρίζονται τα δικαιώματα σε πολλά νέφη, όλα από ένα κεντρικό σημείο. Στην ασφάλεια cloud, το CIEM είναι η ασπίδα έναντι των κινδύνων που μπορεί να προκληθούν από κακή διαχείριση των δικαιωμάτων των χρηστών και των υπηρεσιών αυτοματισμού που έχουν πρόσβαση σε περιβάλλον cloud.

Οφέλη του CIEM

Μερικά από τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι οργανισμοί από την εφαρμογή του CIEM περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Βελτιωμένη ορατότητα και διαχείριση ταυτότητας – Το CIEM παρέχει έναν ενιαίο πίνακα εργαλείων από τον οποίο οι οργανισμοί μπορούν να βλέπουν όλους τους χρήστες και τις ταυτότητες που έχουν πρόσβαση στο περιβάλλον ενός ή πολλαπλού νέφους και την άδεια που έχουν. Αυτό επιτρέπει την εύκολη διαχείριση του τι μπορεί να δει κάθε χρήστης ή ταυτότητα στο cloud. Αυτό επιτρέπει την εύκολη αξιολόγηση και επίλυση των κινδύνων που προκύπτουν από κακή διαχείριση αδειών σε περιβάλλον cloud.
  • Μείωση κινδύνου και ενισχυμένη ασφάλεια – Το CIEM επιτρέπει την εφαρμογή μηδενικής εμπιστοσύνης στην ασφάλεια ενός οργανισμού εφαρμόζοντας την αρχή του ελάχιστου προνομίου. Η μηδενική εμπιστοσύνη είναι μια προσέγγιση ασφάλειας στον κυβερνοχώρο όπου η έμμεση εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών εξαλείφεται με την επικύρωση κάθε σταδίου ψηφιακών αλληλεπιδράσεων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το CIEM επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση του τρόπου χρήσης των αδειών, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου για ένα περιβάλλον cloud, ενισχύοντας έτσι την ασφάλειά του.
  • Εξοικονόμηση κόστους – Χρησιμοποιώντας το CIEM, οι οργανισμοί μπορούν να αποκτήσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την πραγματική χρήση των πόρων στο cloud ανά πάσα στιγμή. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να επηρεάσει την καλύτερη λήψη αποφάσεων κατά την επιλογή και την πληρωμή των τελών συνδρομής στο cloud, αποτρέποντας την υπερβολική δαπάνη σε πόρους cloud που στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούνται.
  • Ενοποίηση με υπάρχοντα συστήματα – Οι λύσεις CIEM είναι εύκολο να ενσωματωθούν με υπάρχουσες λύσεις ασφάλειας και διαφορετικές λύσεις cloud. Επιπλέον, το CIEM επιτρέπει τη συμμόρφωση με κανονισμούς και πρότυπα που αφορούν τις άδειες χρηστών.

Τα παραπάνω πλεονεκτήματα καθιστούν το CIEM ένα απαραίτητο εργαλείο για οργανισμούς που χρησιμοποιούν υπολογιστικό νέφος.

  Πώς να διαγράψετε μόνιμα τον λογαριασμό Indeed

Περιορισμοί CIEM

Το Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM) εξακολουθεί να είναι ένα σχετικά νέο εργαλείο ασφάλειας cloud. Συνεπώς, έχει το μερίδιο περιορισμών του. Για αρχή, η CIEM απαιτεί μια σημαντική αρχική επένδυση σε κεφάλαιο για να την αποκτήσει. Είναι επίσης έντασης πόρων στην εφαρμογή του και οι ομάδες ασφαλείας πρέπει να είναι προετοιμασμένες να μάθουν πώς λειτουργεί προτού οι οργανισμοί συνειδητοποιήσουν πλήρως το όφελος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το CIEM έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε πολύ περίπλοκη υλοποίηση cloud. Η εκμάθηση και η κατανόηση του τρόπου χρήσης του δεν είναι εύκολη, όπως και η σωστή εφαρμογή του σε περιβάλλον cloud.

Δεδομένου ότι το CIEM είναι μια λύση για όλη την επιχείρηση που συλλέγει και αναλύει δεδομένα χρήσης cloud, απαιτεί πρόσβαση σε κρίσιμες επιχειρηματικές λειτουργίες σε μια επιχείρηση. Αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να αποτελεί κίνδυνο ασφάλειας από μόνο του, καθώς σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας, είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε σε ποιες πληροφορίες είχαν πρόσβαση οι κακόβουλοι παράγοντες.

Ωστόσο, το CIEM είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και η συνεχής υιοθέτηση και ανάπτυξή του θα μειώσει τους περιορισμούς του καθώς οι λύσεις CIEM βελτιώνονται συνεχώς.

CIEM εναντίον CSPM

Παρόλο που και τα δύο εργαλεία αυτοματοποιούν την παρακολούθηση, τον εντοπισμό και την αποκατάσταση των κινδύνων σε περιβάλλον cloud, η χρήση τους είναι διαφορετική.

Το Cloud Security Posture Management (CSPM) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση της αναγνώρισης, οπτικοποίησης και αποκατάστασης κινδύνων που προκύπτουν από εσφαλμένες διαμορφώσεις σε περιβάλλοντα cloud όπως το Software as a Service (SaaS), η Platform as a Service (PaaS) και η Infrastructure ως Υπηρεσία (IAAS). Επιπλέον, το CSPM παρακολουθεί τη συμμόρφωση με τις υπάρχουσες πολιτικές ασφαλείας, την ενσωμάτωση DevOps και την απόκριση σε περιστατικά.

Από την άλλη πλευρά, το Cloud Infrastructure Entitlement Management (CIEM) είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση δικαιωμάτων σε περιβάλλον cloud. Παρέχει στους οργανισμούς έναν ενιαίο πίνακα ελέγχου από τον οποίο μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται τα δικαιώματα των χρηστών και των ταυτοτήτων που έχουν πρόσβαση στους πόρους τους στο cloud. Αυτό επιτρέπει τον εντοπισμό αδειών που έχουν χρησιμοποιηθεί κατάχρηση και διασφαλίζει ότι η αρχή του ελάχιστου προνομίου εφαρμόζεται σε όλους τους χρήστες.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή λύση CIEM

Μια βασική πρόκληση με την εφαρμογή του CIEM είναι το υψηλό κόστος που συνεπάγεται η υλοποίησή του. Επομένως, όταν αναζητάτε τη σωστή λύση CIEM, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το κόστος της και τη δημοσιονομική κατανομή ενός οργανισμού για τις δαπάνες για μια λύση CIEM.

Εκτός από το σχετικό κόστος, εξετάστε τις ανάγκες ενός οργανισμού για μια λύση CIEM. Λάβετε υπόψη το τι θέλει να παρακολουθήσει ο οργανισμός, την εφαρμογή του στο cloud, εάν πρόκειται για ιδιωτικό, δημόσιο ή υβριδικό νέφος και εάν χρησιμοποιεί εφαρμογή ενός ή πολλαπλού νέφους.

Επιπλέον, εξετάστε τον τύπο και τον αριθμό των πόρων που θέλουν να παρακολουθούν χρησιμοποιώντας μια λύση CIEM και τις πληροφορίες που θα ήθελαν να αναφέρονται από το CIEM. Αυτές οι σκέψεις βοηθούν στην επιλογή της σωστής λύσης CIEM για την κάλυψη των αναγκών οποιουδήποτε οργανισμού.

Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη η ευκολία χρήσης, η φιλικότητα προς τον χρήστη, η υποστήριξη πελατών και η αποτελεσματικότητα μιας λύσης CIEM για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων και την αποκατάστασή τους.

συμπέρασμα

Το cloud computing έχει αλλάξει τις ανάγκες ασφαλείας των οργανισμών και τα υπάρχοντα εργαλεία ασφαλείας μπορεί να μην επαρκούν για να αντιμετωπίσουν όλη την ασφάλεια που προκύπτει στο cloud computing. Το cloud computing είναι πολύπλοκο και εργασίες όπως η διαχείριση χιλιάδων προνομίων πρόσβασης σε πόρους στο cloud είναι τρομακτικές.

Η κακή διαχείρισή τους μπορεί να είναι κίνδυνος ασφάλειας που οδηγεί σε παραβιάσεις δεδομένων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν εργαλεία όπως το CIEM, τα οποία έχουν αναπτυχθεί ειδικά για το cloud computing. Το CIEM διασφαλίζει την εύκολη και αποτελεσματική διαχείριση των ταυτοτήτων και των δικαιωμάτων τους σε ένα οικοσύστημα cloud.