Τι είναι η RAM; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι άνθρωποι συχνά κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ των υπολογιστών και του ανθρώπινου εγκεφάλου, και μερικές φορές, είναι μια κατάλληλη σύγκριση. Για παράδειγμα, τόσο ο εγκέφαλος όσο και ένας υπολογιστής έχουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Η RAM είναι όπου ένας υπολογιστής αποθηκεύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του.

Τι είναι η RAM;

Η RAM σημαίνει μνήμη τυχαίας πρόσβασης και αν έχετε ανοίξει ποτέ έναν υπολογιστή γύρου ή επιτραπέζιου υπολογιστή, το έχετε δει. Στην παραπάνω εικόνα, βλέπετε σύγχρονα στικάκια RAM για επιτραπέζιους υπολογιστές. Έχουν ένα κομψό περίβλημα που λειτουργεί ως διανομέας θερμότητας. Ωστόσο, εκτός και αν είστε overclocker υψηλής ισχύος, αυτό έχει να κάνει κυρίως με την εμφάνιση (και να διευκολύνει την εγκατάστασή τους.)

Οι φορητοί υπολογιστές, εν τω μεταξύ, έχουν συχνά πιο βασικές μονάδες μνήμης RAM, καθώς οι ανησυχίες για το χώρο είναι πρωταρχικής σημασίας. Επιπλέον, σε αντίθεση με τις σύγχρονες θήκες υπολογιστή με διαφανείς πλευρές, οι άνθρωποι σπάνια βλέπουν το εσωτερικό ενός φορητού υπολογιστή. Ωστόσο, μπορείτε να αποκτήσετε RAM για φορητούς υπολογιστές (ειδικά για μοντέλα gaming) με διανομείς θερμότητας.

Τι κάνει η RAM

Τώρα, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι αυτά τα stick στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή σας είναι RAM συστήματος και λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη; Λοιπόν, όταν εκτελείτε ενέργειες στον υπολογιστή σας, όπως το άνοιγμα ενός εγγράφου κειμένου, απαιτεί πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται σε αυτό το αρχείο. Όταν δεν εργάζεστε σε αυτό το έγγραφο ή κάνετε κλικ στην αποθήκευση, το πιο πρόσφατο αντίγραφο αυτού του αρχείου αποθηκεύεται στον σκληρό δίσκο σε μακροπρόθεσμη αποθήκευση.

  Πώς να εκτυπώσετε εύκολα φωτογραφίες στο Mac σας

Ωστόσο, όταν εργάζεστε στο αρχείο, τα πιο πρόσφατα δεδομένα αποθηκεύονται στη μνήμη RAM για ταχύτερη πρόσβαση. Αυτό ισχύει για υπολογιστικά φύλλα, έγγραφα κειμένου, ιστοσελίδες και ροή βίντεο.

Δεν είναι μόνο δεδομένα εγγράφων. Η μνήμη RAM μπορεί επίσης να αποθηκεύσει αρχεία προγραμμάτων και λειτουργικού συστήματος για να συνεχίσει να βουίζει τις εφαρμογές και τον υπολογιστή σας. Ωστόσο, η RAM δεν είναι η μοναδική πηγή βραχυπρόθεσμης μνήμης. Για παράδειγμα, μια κάρτα γραφικών έχει τη δική της μνήμη RAM γραφικών και ο επεξεργαστής έχει μικρότερες κρυφές μνήμες δεδομένων.

Ωστόσο, η RAM είναι η βασική θέση για τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται ενεργά από το σύστημα.

Πώς λειτουργεί η RAM

Η μνήμη RAM αποτελείται από μικροσκοπικούς πυκνωτές και τρανζίστορ ικανά να συγκρατούν ένα ηλεκτρικό φορτίο που αντιπροσωπεύει κομμάτια δεδομένων, παρόμοια με τους επεξεργαστές και άλλα μέρη του υπολογιστή σας. Αυτό το ηλεκτρικό φορτίο πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Αν δεν είναι, οι πυκνωτές χάνουν τη φόρτισή τους πολύ γρήγορα και τα δεδομένα εξαφανίζονται από τη μνήμη RAM.

Το γεγονός ότι τα δεδομένα μπορούν να χαθούν τόσο γρήγορα όταν τελειώσει η φόρτιση είναι γιατί είναι τόσο σημαντική η αποθήκευση τυχόν αλλαγμένων δεδομένων στον σκληρό δίσκο ή στο SSD. Αυτός είναι επίσης ο λόγος που τόσα πολλά προγράμματα διαθέτουν λειτουργίες αυτόματης αποθήκευσης ή μη αποθηκευμένες αλλαγές στην προσωρινή μνήμη σε περίπτωση απροσδόκητου τερματισμού λειτουργίας.

Οι ιατροδικαστές μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα από τη μνήμη RAM υπό ειδικές συνθήκες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, μόλις τελειώσετε με ένα αρχείο ή ο υπολογιστής σας τερματιστεί, οι πληροφορίες στη μνήμη RAM εξαφανίζονται.

Τι είναι το DDR;

Το Corsair Vengeance όταν ήταν DDR3 (και χρειαζόταν κούρεμα).

Η πιο κοινή μορφή μνήμης RAM που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή είναι η DDR4. Είναι η τέταρτη έκδοση της σύγχρονης δυναμικής μνήμης τυχαίας πρόσβασης διπλού ρυθμού δεδομένων (DDR SDRAM). “Διπλός ρυθμός δεδομένων” σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν δύο φορές ανά κύκλο ρολογιού, σε αντίθεση με μία μόνο φορά. Ουσιαστικά, σημαίνει ότι διπλασιάζεις το εύρος ζώνης της μνήμης και αναφέρεται επίσης στο πόσο γρήγορα μπορούν να μετακινηθούν τα δεδομένα μέσα και έξω από τη μνήμη RAM.

  Τρόπος συμπίεσης και αποσυμπίεσης αρχείων και φακέλων σε Mac

Πριν από το DDR4, οι υπολογιστές χρησιμοποιούσαν (έκπληξη, έκπληξη!) DDR3. Δεν είναι ασυνήθιστο οι υπολογιστές να συνεχίζουν να κουνούν τη μνήμη RAM DDR3. Το DDR4 κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και έγινε ο πιο συνηθισμένος τύπος μνήμης RAM παρά μόνο λίγα χρόνια αργότερα.

Τα στικάκια RAM είναι «κλειδωμένα» για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να αναμειγνύουν και να ταιριάζουν διαφορετικές γενιές της που είναι ασυμβίβαστες. Αν κοιτάξετε το stick RAM που φαίνεται παραπάνω, για παράδειγμα, θα δείτε μια μικρή διαφορά στην κάτω σειρά. Στο DDR4, αυτό το divot βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος, έτσι ώστε (μαζί με άλλες διαφορές) να είναι αδύνατη η τοποθέτηση ενός μοχλού DDR3 σε μια υποδοχή DDR4.

Η RAM διατίθεται επίσης σε δύο τύπους: DIMM και SODIMM. Το DIMM χρησιμοποιείται σε επιτραπέζιους υπολογιστές tower και διακομιστές, ενώ το SODIMM χρησιμοποιείται σε μικρότερες συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές και συμπαγείς επιτραπέζιους υπολογιστές. Ορισμένοι προκατασκευασμένοι υπολογιστές (ειδικά φορητοί υπολογιστές) διαθέτουν επίσης μονάδες RAM απευθείας συγκολλημένες στη μητρική πλακέτα. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχουν sticks RAM, γεγονός που καθιστά την αναβάθμιση μη πρακτική.

Ταχύτητες, Τάσεις και Χωρητικότητες

Τα sticks RAM μπορούν επίσης να συνοδεύονται από φωτισμό RGB για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ενώ τα βασικά του τι κάνει η RAM είναι πολύ απλά, υπάρχουν πολύ διαφορετικοί τύποι, ακόμη και μεταξύ των DDR4. Για παράδειγμα, η μνήμη RAM λειτουργεί σε διαφορετικές ταχύτητες, όπως 2.400, 3.000 ή 3.200 MHz. Διατίθεται επίσης σε διαφορετικά μεγέθη, όπως 4, 8 ή 16 GB.

  Πότε θα αξίζει τον κόπο η αγορά μιας τηλεόρασης 8K;

Γενικά, οι σύγχρονοι υπολογιστές χρειάζονται δύο στικάκια RAM (που ονομάζονται κιτ) ίδιου μεγέθους για να λειτουργούν σε αυτό που ονομάζεται “λειτουργία διπλού καναλιού”. Βασικά, αυτό σημαίνει απλώς ότι ένας υπολογιστής λειτουργεί με δύο μοχλούς RAM.

Πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι μπορείτε να συνδυάσετε και να ταιριάξετε διαφορετικές διαμορφώσεις RAM, και αυτό είναι κυρίως αλήθεια. Ωστόσο, είναι πολύ πιο εύκολο να συντηρήσετε έναν υπολογιστή εάν η μνήμη RAM του έχει την ίδια ταχύτητα και χωρητικότητα και προέρχεται από τον ίδιο κατασκευαστή, με αυτή τη σειρά σπουδαιότητας.

Η απόκτηση μνήμης RAM της ίδιας τάσης είναι επίσης μια ανησυχία, αλλά πολλά DDR4 επιτραπέζιων υπολογιστών πωλούνται σε απόθεμα 1,35 βολτ, καθιστώντας το λιγότερο πρόβλημα. Οι φορητοί υπολογιστές και οι προηγούμενες γενιές RAM, ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Εάν δεν μπορείτε να πάρετε την ίδια μάρκα RAM για φορητό υπολογιστή, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ίδια τάση, ταχύτητα και χωρητικότητα. Το πόση μνήμη RAM μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται επίσης από το τι μπορεί να πάρει η μητρική σας πλακέτα. Ένας παλιός φορητός υπολογιστής, για παράδειγμα, μπορεί να μπορεί να χειριστεί μόνο έως και 8 GB DDR3.

Ωστόσο, ένας σύγχρονος επιτραπέζιος υπολογιστής μπορεί να έχει κάτι σαν DDR4 128 GB, ανάλογα με τον επεξεργαστή και τη μητρική πλακέτα του. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο, 8 έως 16 GB είναι αρκετά.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα στη μνήμη RAM από αυτή τη βασική επισκόπηση. Εάν κάνετε overclocking, τότε οι τάσεις και οι χρονισμοί γίνονται σημαντικά. Εάν όχι, όμως, ελπίζουμε ότι τώρα έχετε καλύτερη κατανόηση του τι κάνει η RAM και γιατί είναι ένα τόσο σημαντικό στοιχείο του υπολογιστή σας.