Τι είναι η RAM και η ROM; Διαφορές και Σύγκριση

Πρέπει να έχετε ακούσει για τη μνήμη RAM και ROM στο σχολείο σας και πρέπει να έχετε μια βασική ιδέα για την ιδέα της. Εάν θέλετε να αναθεωρήσετε αυτές τις έννοιες εν συντομία ή θέλετε να μάθετε λίγο περισσότερο σε βάθος για το τι είναι η RAM και η ROM και ποια είναι η διαφορά μεταξύ RAM και ROM, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

«Τι

Τι είναι η RAM και η ROM;

Έτσι, σε αυτόν τον οδηγό θα καταλάβετε σε βάθος τι είναι η RAM και η ROM. Έχουμε καλύψει και τη διαφορά τους. Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο για να το μάθετε.

Τι είναι η RAM;

εικόνα από το PublicDomainPictures από το Pixabay

Η RAM σημαίνει μνήμη τυχαίας πρόσβασης. Όπως υποδηλώνει το όνομα της μνήμης RAM, η μνήμη που είναι αποθηκευμένη εδώ είναι ασταθής. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που αποθηκεύονται εδώ είναι προσωρινές. Αυτό είναι προσωρινό, επειδή τα δεδομένα διαγράφονται όταν τερματίζετε τη λειτουργία ή επανεκκινείτε Windows. Ο λόγος για αυτήν τη διαγραφή είναι ότι όταν τα Windows σας κλείνουν δεν υπάρχει διαθέσιμο ηλεκτρικό ρεύμα και οι πληροφορίες αποθηκεύονται ηλεκτρικά σε τρανζίστορ. Είναι είτε ο δίσκος αποθήκευσης του υπολογιστή είτε το Διαδίκτυο στο οποίο έχετε πρόσβαση κάθε φορά που ζητάτε ένα αρχείο ή μια πληροφορία. Δεδομένου ότι τα δεδομένα διατηρούνται στη μνήμη RAM, είναι πάντα άμεσα προσβάσιμα όταν κάνετε εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων ή ιστοσελίδων. Η μνήμη αδειάζει όταν το μηχάνημα σβήσει, έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή. Οι χρήστες μπορούν γρήγορα να αλλάξουν, να βελτιώσουν ή να αυξήσουν την ασταθή μνήμη.

Γιατί η RAM είναι σημαντική για έναν υπολογιστή;

Η επαρκής μνήμη είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία ενός υπολογιστή. Αυτό περιλαμβάνει εναλλαγή μεταξύ πολλών ανοιχτών εφαρμογών κατά την εκτέλεση πολλαπλών εργασιών, η οποία καταναλώνει περισσότερη μνήμη RAM και μετακινώντας τον κέρσορα του ποντικιού σας, ο οποίος χρησιμοποιεί πολύ λίγη μνήμη RAM. Η μνήμη RAM χρησιμοποιείται επίσης από μεγάλο αριθμό διεργασιών παρασκηνίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι η RAM είναι η μόνη μέθοδος αποθήκευσης μνήμης. Άλλες μέθοδοι περιλαμβάνουν μονάδες στερεάς κατάστασης (SSD) και σκληρούς δίσκους (HD). Οι δίσκοι SSD ή HD χρησιμοποιούνται για μακροπρόθεσμη αποθήκευση, όπως η διατήρηση ενός εγγράφου, ενώ η μνήμη RAM χρησιμοποιείται για βραχυπρόθεσμη αποθήκευση, όπως η αναίρεση μιας προηγούμενης ενέργειας. Μάλλον θα χρειαστεί να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας όσο περνά ο καιρός, επειδή οι νεότερες εφαρμογές απαιτούν περισσότερο εύρος ζώνης μνήμης.

  6 κορυφαίοι σχεδιαστές διαδρομών EV για οδικό ταξίδι

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι RAM;

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι μνήμης RAM που είναι DRAM ή Dynamic RAM και SDRAM ή Synchronous DRAM. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την ανάγνωση τι είναι η RAM;| Ορισμός μνήμης τυχαίας πρόσβασης

Πλεονεκτήματα της RAM

Τώρα, κατάλαβες για τη μνήμη RAM. Έτσι, μπορούμε τώρα να ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα της RAM. Τα πλεονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω –

  • Δυνατότητα επέκτασης – μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη RAM στη συσκευή σας. Για αυτό, μπορείτε να εγκαταστήσετε τη μνήμη RAM σε μια μητρική πλακέτα. Για να μάθετε Πώς να αυξήσετε τη μνήμη RAM στα Windows 7 & 10 κάντε κλικ στον σύνδεσμο

  • Κάνει την εμπειρία καλύτερη – εάν έχετε επαρκή μνήμη RAM, τότε ο υπολογιστής σας θα λειτουργεί ομαλά. Σας βοηθά να εκτελείτε τις λειτουργίες στον υπολογιστή σας αποτελεσματικά και αυτό θα ενισχύσει τη συνολική εμπειρία σας.

Μειονεκτήματα της RAM

Τα μειονεκτήματα της RAM είναι τα εξής.

  • Ακριβό: Η μνήμη RAM είναι δαπανηρή και δεν είναι εύκολα προσιτή.

  • Πτητική μνήμη: Η RAM δεν αποθηκεύει μόνιμα δεδομένα.

  • Αργή: εάν συγκρίνετε τη μνήμη RAM με την κρυφή μνήμη CPU, τότε η μνήμη RAM είναι πιο αργή από αυτήν.

  • Περιορισμένος χώρος: δεν έχει αρκετό χώρο για να αποθηκεύσει όλα τα δεδομένα.

Πώς θα καταλάβετε ότι ο υπολογιστής χρειάζεται περισσότερη μνήμη RAM;

Πρέπει να περιμένετε τόσο πολύ για να κάνετε εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων; Εάν αυτό είναι το πρόβλημα, τότε η RAM είναι ένα έξυπνο μέρος για να ξεκινήσετε, παρόλο που τα προβλήματά σας ενδέχεται να μην περιορίζονται στη μνήμη. Για να ελέγξετε τη μνήμη RAM του υπολογιστή σας για κακή μνήμη, κάντε κλικ στον σύνδεσμο.

Τι είναι η ROM;

Εικόνα από Clker-Free-Vector-Images από το Pixabay

Το ROM σημαίνει Μνήμη μόνο για ανάγνωση. Είναι μη πτητικό, επομένως οι πληροφορίες παραμένουν για πάντα καθώς οι πληροφορίες διατηρούνται μόνιμα στο τσιπ. και δεν είναι σαν τη μνήμη RAM που είναι πτητική μνήμη. Η μνήμη γράφει δεδομένα σε μεμονωμένες κυψέλες χρησιμοποιώντας δυαδικό κώδικα αντί να βασίζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα για να το κάνει. Η μη πτητική μνήμη χρησιμοποιείται για εξαρτήματα του υπολογιστή που είναι στατικά, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής φάσης εκκίνησης του λογισμικού ή των οδηγιών υλικολογισμικού που επιτρέπουν τη λειτουργία του εκτυπωτή σας. Η ROM δεν επηρεάζεται από την απενεργοποίηση του υπολογιστή. Οι χρήστες δεν μπορούν να κάνουν τροποποιήσεις στη μη πτητική μνήμη.

Πώς λειτουργεί η ROM;

Τα δύο κύρια στοιχεία της ROM είναι ο αποκωδικοποιητής και η λογική πύλη. Υπάρχουν δύο λειτουργίες που εκτελεί ο αποκωδικοποιητής. Το πρώτο είναι ότι αλλάζει τον δυαδικό κώδικα χαμηλού επιπέδου σε δυαδικό κώδικα υψηλού επιπέδου. Η δεύτερη λειτουργία είναι, αλλάζει τον δυαδικό κώδικα υψηλού επιπέδου σε δυαδικό κώδικα χαμηλού επιπέδου. Το δεύτερο στοιχείο της ROM που είναι ή πύλη λαμβάνει την είσοδο από τον αποκωδικοποιητή. Μετά τη λήψη των εισόδων, ή η λογική πύλη εκτελεί τη λειτουργία της. Αυτές οι λογικές πύλες είναι ο λόγος για τη μόνιμη αποθήκευση της μνήμης. Μια ROM μπορεί να εξάγει τα δεδομένα και τις οδηγίες που περιέχει αποδεχόμενοι τη διεύθυνση ως είσοδο.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι ROM;

Ακολουθεί η λίστα των διαφορετικών τύπων ROM μαζί με την πλήρη μορφή της

  • MROM: σημαίνει συγκαλυμμένη μνήμη μόνο για ανάγνωση. Κατά την κατασκευή του τσιπ μνήμης, τα δεδομένα εγγράφονται.

  • PROM: σημαίνει προγραμματιζόμενη μνήμη μόνο για ανάγνωση. Είναι μη πτητικό.

  • EPROM: Διαγράψιμη προγραμματιζόμενη μνήμη μόνο για ανάγνωση. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, τα δεδομένα μπορούν να διαγραφούν εδώ. Αυτή η λειτουργία διαγραφής μπορεί να γίνει με την έκθεσή του σε υπεριώδη ακτινοβολία που είναι υψηλής έντασης.

  • EEPROM: Electrically Erasable Programmable ROM. Όπως υποδηλώνει το όνομα της EEPROM, τα δεδομένα μπορούν να διαγραφούν ηλεκτρικά.

  • Flash ROM: είναι πολύ γρήγορη μνήμη και αν έχετε συσκευή που είναι τελευταίου μοντέλου τότε πρέπει να έχει flash ROM.

Πλεονεκτήματα της ROM

Τώρα, καταλάβατε τι είναι η RAM και η ROM. Έτσι, μπορούμε τώρα να ξεκινήσουμε με ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ROM. Τα πλεονεκτήματά του αναφέρονται παρακάτω –

  • Φτηνό: Η ROM είναι φθηνότερη από τη RAM.

  • Ανθεκτικό: Η ROM είναι πιο ανθεκτική από τη RAM.

  • Γρήγορη απόδοση: Η λειτουργικότητα χαμηλού επιπέδου προστίθεται στο υλικό και το λογισμικό χρησιμοποιώντας ROM. Ως αποτέλεσμα, οι συσκευές είναι πολύ γρήγορες.

  • Ασφαλής: Η πλειοψηφία των ROM απαγορεύει στους τεχνικούς χρήστες να αλλάξουν το περιεχόμενό τους. Η πλειοψηφία των συσκευών γίνεται ασφαλής με αυτόν τον τρόπο.

  • Στατική: Οι ROM δεν απαιτούν σήματα ανανέωσης, είναι στατικές.

Μειονεκτήματα της ROM

Από τότε, καταλάβαμε τι είναι η ROM μαζί με τα πλεονεκτήματά τους. Είναι καιρός να κατανοήσουμε τα μειονεκτήματα της ROM. Τα μειονεκτήματα της ROM αναφέρονται παρακάτω-

  • Δεν μπορεί να ενημερωθεί-Αν ο υπολογιστής σας διαθέτει ROM που δεν μπορεί να ενημερωθεί, τότε τα σφάλματα στον κώδικα δεν μπορούν να αλλάξουν αργότερα.

  • Μόνιμη αποτυχία συσκευής- Είναι δυνατό να καταστρέψετε μόνιμα μια συσκευή εάν επιχειρήσετε να αντιγράψετε τα περιεχόμενα μιας ROM για λογοκλοπή ή άλλους λόγους.

Διαφορά μεταξύ RAM και RAM

Τώρα, ξέρετε τι είναι η RAM και η ROM. Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή να καταλάβουμε ποια είναι η διαφορά μεταξύ RAM και ROM. Οι διαφορές παρατίθενται παρακάτω σε μορφή πίνακα για καλύτερη σαφήνεια και κατανόηση.

Χαρακτηριστικά
ΕΜΒΟΛΟ
ROM
Διατήρηση δεδομένων
Πτητικός
Μη πτητικό
Αλλαγή δεδομένων
Δυνατόν
Αδύνατον
Τύποι
DRAM, SRAM
PROM, EPROM, EEPROM
Ταχύτητα
Γρήγορα
Λιγότερο από τη μνήμη RAM
Χρήσεις
Αποθηκεύστε προσωρινά δεδομένα
Μόνιμα δεδομένα
Συνδεσιμότητα CPU
Απευθείας
Μέσω RAM
Χωρητικότητα
Σε GB και μπορεί να είναι υψηλότερο
Περίπου 4-8 MB
Τιμή
Πιο ακριβό
Πιο φθηνα
Συχνότητα λειτουργίας
Υψηλός
Δεν μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλή συχνότητα
Προσβασιμότητα Δεδομένων
Εύκολα προσβάσιμο
Δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο όσο η RAM.
Χρησιμοποιείται σε
Κύρια μνήμη, προσωρινή μνήμη CPU
Μικροελεγκτές, υλικολογισμικό

Συχνές Ερωτήσεις

Q1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ RAM και CPU;

Απ. Η μνήμη που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής για την εκτέλεση αυτών των εφαρμογών ονομάζεται RAM ή μνήμη τυχαίας πρόσβασης, ενώ ο εγκέφαλος του υπολογιστή είναι γνωστός ως CPU (Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας) και είναι το στοιχείο που είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη όλων των εφαρμογών και των δυνατοτήτων του υπολογιστή.

Ε2. Τι είναι η μνήμη υπολογιστή (RAM);

Απ. Για να μάθετε σχετικά, ανατρέξτε στο παραπάνω άρθρο.

Ε3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ RAM και SRAM;

Απ. Η πλήρης μορφή RAM είναι μνήμη τυχαίας πρόσβασης και είναι το πιο θεμελιώδες είδος μνήμης που χρησιμοποιείται σε συστήματα υπολογιστών, ενώ η πλήρης μορφή SRAM είναι η Στατική Μνήμη Τυχαίας Πρόσβασης και είναι ένα είδος μνήμης RAM που αποθηκεύει δεδομένα μέχρι να τροφοδοτηθεί μια πηγή ενέργειας.

***

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο έχει ξεκαθαρίσει την ιδέα σας σχετικά με το τι είναι η RAM και η ROM. Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες ή προτάσεις, μη διστάσετε να σχολιάσετε παρακάτω.