Τι είναι η κανονική θερμοκρασία CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού;

Η θερμοκρασία της CPU είναι ένα από τα πιο κρίσιμα μέρη που όλοι πρέπει να παρακολουθούν κάθε τόσο. Η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) είναι το κέντρο ολόκληρης της κατασκευής του υπολογιστή σας, όπως υποδηλώνει ήδη το όνομα. Αν και στις μέρες μας τα παιχνίδια βασίζονται πολύ περισσότερο σε GPU για να αυξήσουν τους ρυθμούς καρέ από τους CPU, δεν συνέβαινε νωρίτερα. Η CPU ήταν μόνη υπεύθυνη για όλες τις απαιτήσεις απόδοσης που συνήθως οδηγούσαν σε υψηλή θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ας μάθουμε την απάντηση στο ερώτημά σας κανονική θερμοκρασία CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και πώς μπορώ να μειώσω τη θερμοκρασία της CPU μου.

Τι είναι η κανονική θερμοκρασία CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού;

Η κανονική θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εξαρτάται γενικά από το μοντέλο του επεξεργαστή και τη χωρητικότητά του. Η μέση μέτρηση των δεδομένων σε συνδυασμό από διάφορα επεξεργαστή Τα μοντέλα μπορούν να σας δώσουν μια ιδέα για την καλή θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 60°C και 74°C. Αλλά θα υπάρχουν επεξεργαστές στους οποίους ακόμη και 70°C θα είναι υψηλότεροι από το κανονικό και για ορισμένους επεξεργαστές, ακόμη και 93°C θα είναι κανονικοί. Για να βρείτε την κανονική θερμοκρασία για το μοντέλο του επεξεργαστή σας, ελέγξτε το μοντέλο του επεξεργαστή σας και, στη συνέχεια, αναζητήστε την προδιαγραφή θερμοκρασίας CPU. Εκεί θα βρείτε την ελάχιστη, μέγιστη, τρέχουσα και μέση θερμοκρασία της CPU σας.

Τι είναι η υψηλή θερμοκρασία CPU κατά το παιχνίδι;

Φωτογραφία του Alexander Kovalev στο Pexels

  Πώς να αντιστρέψετε την αναζήτηση εικόνων σε iPhone ή iPad

Η υψηλή θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού εξαρτάται επίσης από τον επεξεργαστή. Αλλά γενικά, οτιδήποτε κοντά στους 90°C μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον υπολογιστή σας. Εάν μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας διατηρώντας τους 80°C καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίας παιχνιδιού σας, θεωρείται γενικά υγιές για την CPU σας. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία τόσο νωρίτερα θα μπορούσε να φθαρεί η CPU σας. Η πιο έντονη CPU δουλεύει κατά το gaming ή παρόμοιες βαριές εργασίες όπως η επεξεργασία βίντεο μπορεί να φθείρουν τη CPU πιο γρήγορα. Γενικά, η CPU σας πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 60°C, η οποία θεωρείται καλή θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μερικές φορές, μπορεί να αυξάνεται κάθε φορά που κάνετε μεγαλύτερες περιόδους παιχνιδιού.

Διαβάστε το άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της θερμοκρασίας της CPU για να μάθετε περισσότερα.

Είναι ζεστό το 80ᵒ C για την CPU κατά το Gaming;

Όχι, οι 80°C λέγεται ότι είναι μια κανονική θερμοκρασία. Αλλά αν ξεπέρασε τους 80°C, τότε μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα που μπορεί να φθείρουν τη CPU σας νωρίτερα από όσο περιμένετε. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εξαρτάται από τον επεξεργαστή που χρησιμοποιείτε τελικά. Αλλά με μια γενικότερη έννοια, οι 80°C θεωρούνται φυσιολογικοί. Αλλά όσο πλησιάζετε στους 90°C ενώ παίζετε παιχνίδια, μπορεί να καταστραφεί η CPU σας σε κάποιο χρονικό διάστημα.

Πώς μπορώ να χαμηλώσω τη θερμοκρασία της CPU μου;

Για να μειώσετε τη θερμοκρασία της CPU, πρέπει να βρείτε την αιτία της υπερθέρμανσης. Εκτός από μεγαλύτερες περιόδους παιχνιδιού που προκαλούν υπερθέρμανση της CPU σας, μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα η CPU να φτάσει σε μη ασφαλείς θερμοκρασίες που ενεργοποιούν έναν μηχανισμό ασφαλείας που ονομάζεται θερμικός στραγγαλισμός. Μειώνει τη μέγιστη χρήση του επεξεργαστή που κάνει τη CPU να λειτουργεί πιο αργά και να παράγει λιγότερη θερμότητα, επιτρέποντάς της να κρυώσει τη CPU.

Αν θέλετε να διορθώσετε ένα σφάλμα θερμικής διακοπής στα Windows 10, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο για να διορθώσετε το σφάλμα θερμικής διακοπής. Παρακάτω δίνονται οι τρόποι για να μειώσετε τις θερμοκρασίες της CPU σας.

1. Χαμηλότερη χρήση CPU

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την υπερθέρμανση της CPU μπορεί να είναι η επιβάρυνση της CPU με εργασίες πάνω από εργασίες. Παίξτε κατά τη ροή ενός ζωντανού βίντεο με τόνους καρτελών Chrome ανοιχτές στο παρασκήνιο. Έτσι, μπορείτε να κλείσετε όλες τις περιττές καρτέλες.

  Βιωματικό μάρκετινγκ που εξηγείται σε 5 λεπτά (με παραδείγματα)

2. Χαμηλότερη θερμοκρασία δωματίου

Αυτό είναι επίσης ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε κατά τη χρήση του υπολογιστή σας. Η διατήρησή του σε ζεστό δωμάτιο μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση της CPU σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να τη μετακινήσετε κάπου πιο δροσερό ή να μειώσετε τη θερμοκρασία δωματίου.

3. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε αναπνεύσιμο σημείο

Τοποθέτηση του υπολογιστή σας στη σωστή θέση όπου έχει χώρο για να αναπνέει και με καλή ροή αέρα. Μπορείτε να το τοποθετήσετε όπου ο αέρας μπορεί εύκολα να ρέει και η σκόνη είναι ελάχιστη. Αποφύγετε να το τοποθετείτε σε γωνίες των δωματίων, κοντά σε παράθυρα γιατί μπορεί να συσσωρευτεί σκόνη αλλά και στο έδαφος για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Η σκόνη μπορεί να φράξει τον αεραγωγό και μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση.

4. Καθαρίστε τον υπολογιστή

Ο καθαρισμός του υπολογιστή σας κάθε τόσο προτείνεται για την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή σας. Εάν ο υπολογιστής σας είναι τοποθετημένος σε μέρος όπου μπορεί να σκονιστεί και ο υπολογιστής σας έχει αρχίσει να υπερθερμαίνεται, τότε θα πρέπει να ανοίξετε τον υπολογιστή σας και να τον καθαρίσετε. Η σκόνη μπορεί να μειώσει τη ροή του αέρα που εμποδίζει την ψύξη του, κάτι που μπορεί να βλάψει την απόδοση του υπολογιστή σας.

5. Διορθώστε τη διαχείριση καλωδίων

Κατά το άνοιγμα του υπολογιστή σας, πρέπει να ελέγξετε τη διάταξη των καλωδίων. Το αχρησιμοποίητο καλώδιο που φράζει τον αεραγωγό μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση. Εάν τα καλώδια ακουμπούν ή κρέμονται πάνω από τα κύρια εξαρτήματα του υπολογιστή σας, τότε μπορεί να προκληθούν προβλήματα. Φροντίστε λοιπόν να τα αναδιατάξετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανάρτησης.

6. Εφαρμόστε ξανά θερμική πάστα

Φωτογραφία της Mika Baumeister στο Unsplash

Εάν έχετε παλαιότερο υπολογιστή ή δεν εφαρμόσατε ποτέ ξανά τη θερμική πάστα, τότε ήρθε η ώρα να το κάνετε. Μετά από λίγο, η θερμική πάστα εξαντλείται και πρέπει να εφαρμοστεί ξανά για να λειτουργήσει ομαλά το ψυγείο της CPU. Ανοίξτε το ψυγείο της CPU και αφαιρέστε το. Στη συνέχεια, καθαρίστε τόσο το ψυγείο της CPU όσο και το πίσω μέρος της CPU. Αφαιρέστε το υπόλοιπο μέρος της παλιάς πάστας και καθαρίστε το με ισοπροπυλική αλκοόλη σε ένα πανί. Αφού το καθαρίσετε, απλώστε μια θερμική πάστα μεγέθους μπιζελιού και βάλτε το ψυγείο της CPU από πάνω. Η πίεση θα απλώσει σωστά την πάστα.

  Πώς να συνδέσετε το τηλέφωνο με τον προβολέα μέσω USB

7. Αναβαθμίστε το CPU Cooler

Εάν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω βήματα και το πρόβλημα παραμένει, τότε ίσως ήρθε η ώρα να χρειαστεί αναβάθμιση του ψυγείου της CPU σας. Αναβαθμίστε το ψυγείο της CPU μόνο εάν χρησιμοποιείτε ένα απόθεμα ψυγείου και οι θερμοκρασίες είναι στην υψηλότερη πλευρά. Η αναβάθμιση σε ένα καλύτερο ψυγείο CPU, όπως το υγρό ψυγείο AIO, μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτήν την περίπτωση.

8. Επιταχύνετε τους υπάρχοντες οπαδούς

Δείτε το άρθρο μας σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της ταχύτητας του ανεμιστήρα για να κατανοήσετε καλύτερα αυτό το βήμα.

9. Προσθέστε Περισσότερα Case Fans

Φωτογραφία του Joseph Greve στο Unsplash

Το παραπάνω βήμα δεν είναι για εσάς εάν έχετε ήδη αναβαθμίσει το ψυγείο της CPU και η θερμοκρασία εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από την κανονική. Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε περισσότερους ανεμιστήρες στο σύστημά σας, κάτι που θα εξασφαλίσει καλύτερη ροή αέρα στο σύστημά σας και εάν έχετε ήδη αρκετούς ανεμιστήρες στο σύστημά σας, τότε θα πρέπει να προσπαθήσετε να τους επαναδιαμορφώσετε. Προσθέστε μερικά για την έλξη αέρα στο σύστημά σας και επίσης για τη λειτουργία εξάτμισης για ομαλή λειτουργία της όλης διαδικασίας.

10. Αναβάθμιση θήκης υπολογιστή

Η απόκτηση μιας νέας θήκης υπολογιστή μπορεί να είναι μία από τις λύσεις, καθώς θα προσφέρει καλύτερη ροή αέρα. Πάντα να αναζητάτε μια μεγαλύτερη θήκη που προσφέρει αεριζόμενο μπροστινό και επάνω πάνελ και περισσότερο χώρο για να εγκαταστήσετε περισσότερους ανεμιστήρες. Μια μεγαλύτερη θήκη εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τα εξαρτήματά σας.

11. Ψύκτη φορητών υπολογιστών για χρήστες φορητών υπολογιστών

Μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε ένα ισχυρό ψυγείο φορητού υπολογιστή που μπορεί να σας βοηθήσει με το πρόβλημα υπερθέρμανσης του φορητού υπολογιστή σας. Δροσίζει την CPU σας, αποτρέποντας τη συντριβή του φορητού υπολογιστή σας στη μέση του παιχνιδιού.

***

Οι υπολογιστές μπορούν να διαρκέσουν πολύ για χρόνια σε καλή κατάσταση, εάν διατηρούνται με καλή φροντίδα. Οι τακτικοί έλεγχοι και ο καθαρισμός της CPU θα διατηρήσουν τον υπολογιστή σας υγιή. Η διατήρηση μιας κανονικής θερμοκρασίας CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είναι μια άλλη εργασία που σας βοηθά να διατηρείτε τον υπολογιστή σας σε καλή κατάσταση καθώς η υψηλή θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον υπολογιστή σας. Ελπίζουμε ότι το άρθρο σχετικά με την κανονική θερμοκρασία της CPU κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν χρήσιμο. Δώστε μας τα σχόλιά σας στα παρακάτω σχόλια. Επίσης, ενημερώστε μας τι θέλετε να μάθετε στη συνέχεια.