Τι είναι η κάμερα Deep Fusion στο iPhone 11;

Η τεχνολογία Deep Fusion Camera της Apple είναι πλέον διαθέσιμη χάρη στο iOS 13.2. Εάν έχετε iPhone 11 ή iPhone 11 Pro, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη νέα τεχνολογία επεξεργασίας εικόνας για να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες. Ετσι δουλευει.

Τι είναι το Deep Fusion;

Τα smartphone δεν έχουν αντικαταστήσει ακόμα τις επαγγελματικές κάμερες, αλλά η Apple κάνει το iPhone καλύτερη κάμερα κάθε χρόνο.

Αυτή η λειτουργία είναι διαθέσιμη στα iPhone 11, iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max. Αυτά τα τηλέφωνα κυκλοφόρησαν με το iOS 13 της Apple. Έφτασαν με αρκετές σημαντικές βελτιώσεις στη ρύθμιση της κάμεράς τους, συμπεριλαμβανομένων βελτιωμένων αισθητήρων, φακού υπερευρυγώνου, νυχτερινής λειτουργίας και selfies αργής κίνησης. Ωστόσο, μια βελτίωση που δεν προέκυψε από το κουτί με τις νεότερες ναυαρχίδες τους είναι η κάμερα Deep Fusion, που κυκλοφόρησε με το Ενημέρωση iOS 13.2 στις 28 Οκτωβρίου 2019.

Ο Phil Schiller της Apple το περιέγραψε ως «τρελή επιστήμη της υπολογιστικής φωτογραφίας». Ενώ πολλά smartphone κάνουν μεγάλα βήματα προς τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας σε πολύ σκοτεινά περιβάλλοντα με τη νυχτερινή λειτουργία και πολύ φωτεινά περιβάλλοντα με HDR, οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που τραβάμε βρίσκονται κάπου στη μέση. Η κάμερα Deep Fusion υποτίθεται ότι μειώνει τον θόρυβο και βελτιώνει σημαντικά τη λεπτομέρεια για φωτογραφίες που λαμβάνονται σε συνθήκες μεσαίου έως χαμηλού φωτισμού, κυρίως λήψεις σε εσωτερικούς χώρους.

  Τι είναι οι Crushed Shadows και Blown Highlights;

Για να το αποδείξει, η Apple χρησιμοποίησε πολλά δείγματα ανθρώπων που φορούσαν πουλόβερ – ένα ρούχο που συχνά χάνει τις λεπτομέρειες στις φωτογραφίες. Τα πουλόβερ και άλλα αντικείμενα στις λήψεις με την κάμερα Deep Fusion είναι πιο λεπτομερή και διατηρούν τη φυσική τους υφή.

Πώς λειτουργεί?

Σύμφωνα με την Apple, η νέα λειτουργία χρησιμοποιεί το νέο τσιπ A13 Bionic του iPhone 11 για να κάνει «επεξεργασία pixel-pixel των φωτογραφιών, βελτιστοποίηση για την υφή, τις λεπτομέρειες και το θόρυβο σε κάθε μέρος της φωτογραφίας». Στην ουσία, λειτουργεί παρόμοια με το Smart HDR της κάμερας iPhone, το οποίο τραβάει πολλές λήψεις σε διαφορετικές εκθέσεις και τις συνδυάζει για να μεγιστοποιήσει την ευκρίνεια στην τελική εικόνα. Εκεί που διαφέρουν είναι στον όγκο των πληροφοριών που πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία.

Αυτό που κάνει το Deep Fusion στο παρασκήνιο είναι αρκετά περίπλοκο. Όταν ο χρήστης πατήσει το κουμπί κλείστρου σε μέτριο φως, η κάμερα τραβά αμέσως εννέα φωτογραφίες: τέσσερις σύντομες εικόνες, τέσσερις δευτερεύουσες εικόνες και μία φωτογραφία μεγάλης έκθεσης. Συνδυάζει τη μακροχρόνια έκθεση με τις καλύτερες μεταξύ των σύντομων εικόνων. Στη συνέχεια, ο επεξεργαστής πηγαίνει pixel-pixel και επιλέγει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο για να δημιουργήσει την πιο λεπτομερή φωτογραφία. Όλα αυτά γίνονται σε ένα δευτερόλεπτο.

Όταν τραβάτε αρχικά μια φωτογραφία, ξεκινά αμέσως μετά την επεξεργασία της εικόνας στο άλμπουμ σας. Έτσι, από τη στιγμή που θα ανοίξετε το ρολό της κάμερας για να το ρίξετε μια ματιά, θα έχει ήδη εφαρμοστεί το εφέ. Αυτό γίνεται εφικτό από το τσιπ A13 Bionic, το οποίο είναι ο ισχυρότερος επεξεργαστής που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε εμπορικό smartphone.

  Πώς να δημιουργήσετε μια υπερ-σύνδεση Mailto στο PowerPoint

Πώς να αποκτήσετε Deep Fusion στο iPhone σας

Χρειάζεστε ένα iPhone 11, iPhone 11 Pro ή iPhone 11 Pro Max για να χρησιμοποιήσετε το Deep Fusion. Πιθανότατα θα είναι συμβατό και με μελλοντικά iPhone, αλλά δεν είναι συμβατό με το υλικό σε προηγούμενα iPhone.

Το iPhone σας χρειάζεται επίσης iOS 13.2. Εάν εκτελεί μια παλαιότερη έκδοση του iOS, το Deep Fusion δεν θα είναι διαθέσιμο. Για να ενημερώσετε το τηλέφωνό σας, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το Wi-Fi σας.

Όταν το τηλέφωνό σας είναι ενημερωμένο, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Κάμερα και απενεργοποιήστε τη λειτουργία “Λήψη φωτογραφιών έξω από το πλαίσιο”. Αν και είναι ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό, δεν είναι συμβατό με τη λειτουργία Deep Fusion.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κάμερα Deep Fusion

Ένα από τα άλλα χαρακτηριστικά που παρουσίασε η Apple φέτος είναι η Νυχτερινή λειτουργία, η οποία χρησιμοποιεί πολλές φωτογραφίες για να δημιουργήσει την πιο φωτεινή εικόνα. Είναι προσβάσιμο μέσω εναλλαγής στο λογισμικό της κάμερας ή ενεργοποιείται αυτόματα σε συνθήκες πολύ σκοτεινού φωτισμού.

Σε αντίθεση με τη Νυχτερινή λειτουργία, δεν υπάρχει τρόπος για τον χρήστη να ενεργοποιήσει τη λειτουργία Deep Fusion με μη αυτόματο τρόπο. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι είναι καν ενεργοποιημένο. Η τεχνητή νοημοσύνη της Apple ανιχνεύει αυτόματα πότε μια εικόνα ταιριάζει καλύτερα στο Deep Fusion και τραβά τη λήψη με τρόπο αόρατο στον τελικό χρήστη. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι θέλουν να μπορείτε να τραβάτε τις καλύτερες φωτογραφίες σε κανονικές συνθήκες φωτισμού χωρίς να ανησυχείτε για το ποια λειτουργία να επιλέξετε.

  Τρόπος επικοινωνίας με την υποστήριξη του Microsoft Office 365

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές συνθήκες όπου δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα Deep Fusion. Προς το παρόν, είναι συμβατό μόνο με τον ευρυγώνιο και τον τηλεφακό. Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με την υπερευρυγώνια κάμερα είναι από προεπιλογή Smart HDR, εάν οι συνθήκες φωτισμού είναι επαρκείς.

Επίσης, δεδομένου ότι κάθε εικόνα χρειάζεται ένα δευτερόλεπτο για να επεξεργαστεί, δεν είναι συμβατή με τη φωτογραφία ριπής.

Πώς ξέρετε ότι λειτουργεί;

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορείτε να ξέρετε αν το Deep Fusion κάνει κάτι. Στα χαρτιά, η τεχνολογία είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στην κινητή φωτογραφία. Στην πράξη, οι διαφορές μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να παρατηρηθούν για τους περισσότερους ανθρώπους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν συγκρίνετε δύο εικόνες δίπλα-δίπλα.

Το Deep Fusion είναι κυρίως αισθητό σε αντικείμενα με πολλές υφές. Πράγματα όπως τα μαλλιά, τα λεπτομερή υφάσματα, οι ανάγλυφοι τοίχοι, η γούνα και ορισμένα τρόφιμα θα είναι πιο λεπτομερή, ειδικά αν κάνετε μεγέθυνση σε αυτά. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, περιμένετε να δείτε μερικές πολύ λεπτομερείς εικόνες ανθρώπων που φορούν πουλόβερ στη ροή σας.

Έρχεται στο τηλέφωνό μου;

Το Deep Fusion θα είναι συμβατό μόνο με τα iPhone 11, 11 Pro και 11 Pro Max. Οι παλαιότερες συσκευές της Apple, συμπεριλαμβανομένων των X και XS, δεν διαθέτουν το τσιπ A13 Bionic, το οποίο τροφοδοτεί πολλές από τις νέες δυνατότητες επεξεργασίας κάμερας στα πιο πρόσφατα μοντέλα. Δεν μπορεί να προστεθεί σε μελλοντική ενημέρωση λογισμικού.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν είστε σε iPhone, σίγουρα δεν έρχεται στο τηλέφωνό σας. Ωστόσο, άλλοι κατασκευαστές smartphone, όπως π.χ Η σειρά Pixel της Google, πιθανότατα θα το δουν ως πρόκληση και θα αναπτύξουν τα εργαλεία επεξεργασίας τους για να ανταγωνιστούν τη νέα λειτουργία της Apple.