Τι είναι η επιτάχυνση υλικού και πρέπει να τη χρησιμοποιείτε;

Η επιτάχυνση υλικού είναι κοινός όρος που έχουν ακούσει οι περισσότεροι. Βρίσκεται συνήθως ως ρύθμιση που μπορείτε να ενεργοποιήσετε για ορισμένες εφαρμογές στο σύστημά σας. Μια κοινή εφαρμογή που χρησιμοποιεί επιτάχυνση υλικού είναι το Chrome και έχετε την επιλογή να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε, αλλά τι είναι; Είναι καλή ιδέα να το χρησιμοποιήσετε και τι οφέλη έχει.

Επιτάχυνση υλικού

Η επιτάχυνση υλικού είναι η διαδικασία με την οποία μια εφαρμογή θα χρησιμοποιήσει άλλα στοιχεία υλικού στο σύστημά σας για να εκτελέσει ορισμένες εργασίες προκειμένου να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Αυστηρά μιλώντας, η CPU σας υποτίθεται ότι χειρίζεται το μεγάλο φορτίο των πάντων, αλλά τόσο οι εφαρμογές όσο και το υλικό έχουν προχωρήσει πολύ και οι απαιτήσεις τους έχουν αλλάξει κάπως. Τα στοιχεία υλικού που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφόρτωση ορισμένων εργασιών είναι η κάρτα ήχου και η GPU.

  Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο CSV σε VCF για μεταφορά επαφών

Οι εφαρμογές που εκτελούν εργασίες υψηλής έντασης γραφικών, όπως η προβολή βίντεο HD ή η προβολή περιεχομένου 3D, θα μεταβιβάσουν αυτήν την εργασία στη GPU. Ομοίως, οι εφαρμογές που εκτελούν βαριές εργασίες ήχου θα μεταφέρουν μεγάλο μέρος του βάρους στην κάρτα ήχου σας αντί να το φροντίζει η CPU σας. Γενικά, η επιτάχυνση υλικού συνήθως μεταβιβάζει εργασίες σε μια GPU και η κάρτα ήχου σπάνια επωμίζεται το βάρος.

Υλικό εναντίον Λογισμικού

Αξίζει να ρωτήσετε εάν οι εφαρμογές υποτίθεται ότι υποστηρίζουν επιτάχυνση υλικού ή το σύστημά σας πρέπει να πληροί ορισμένες απαιτήσεις για να μπορέσει μια εφαρμογή να τη χρησιμοποιήσει. Το σύστημά σας πρέπει να διαθέτει υλικό που να υποστηρίζει επιτάχυνση υλικού, προκειμένου μια εφαρμογή να μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Εάν οι δυνατότητες του συστήματός σας δεν το υποστηρίζουν, οι εφαρμογές δεν μπορούν να το ενεργοποιήσουν αναγκαστικά. Τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα υποστηρίζουν επιτάχυνση υλικού και μπορείτε να το ελέγξετε εξερευνώντας τον πίνακα ελέγχου για την αντίστοιχη GPU σας.

  Πώς να οργανώσετε αυτόματα τις εφαρμογές Gnome σε φακέλους εφαρμογών με το App Fixer

Για παράδειγμα, εάν ανοίξετε τον πίνακα ελέγχου της NVIDIA και μεταβείτε στην καρτέλα Ρύθμιση παραμέτρων PhysX, θα δείτε μια σύντομη περιγραφή που περιγράφει τι ελέγχει αυτός ο πίνακας, η οποία περιλαμβάνει την «επιτάχυνση GPU». Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται αντί για επιτάχυνση υλικού.

Μια πιο κουραστική μέθοδος για να ελέγξετε εάν το σύστημά σας υποστηρίζει επιτάχυνση υλικού είναι η χρήση επίσκεψη σε οποιοδήποτε από τα demo σε αυτόν τον ιστότοπο από τη Mozilla. Εκτελέστε δύο δοκιμές. ενεργοποιήστε την επιτάχυνση υλικού στο πρόγραμμα περιήγησής σας στην πρώτη δοκιμή και απενεργοποιήστε την στη δεύτερη. Αναζητήστε τις ακόλουθες δύο διαφορές μεταξύ κάθε εκτέλεσης.

  Πώς να μεταβείτε σε ξεκλείδωμα με κωδικό πρόσβασης στο iPhone X

Αυξάνεται το φορτίο της CPU;
Το κινούμενο σχέδιο γίνεται λιγότερο ομαλό ή γίνεται πολύ ασταθές;

Εάν παρατηρήσετε τα παραπάνω δύο όταν απενεργοποιείτε την επιτάχυνση υλικού, τότε αυτό σημαίνει ότι το σύστημά σας το υποστηρίζει και βοηθά τις εφαρμογές να λειτουργούν καλύτερα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι οι θαυμαστές του συστήματός σας ενεργοποιούνται όταν η επιτάχυνση υλικού είναι απενεργοποιημένη, αλλά μπορεί να το κάνουν ακόμα κι αν την έχετε ενεργοποιημένη.

Πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

Η απλή απάντηση είναι, Ναι. Θα έπρεπε. Θα βοηθήσει το σύστημά σας να λειτουργεί καλύτερα και οι εφαρμογές που χρειάζονται το αποκλειστικό υλικό θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά. Το σύστημά σας θα καταναλώνει περισσότερη ισχύ, αλλά στο ευρύτερο σύστημα των πραγμάτων, δεν είναι πάρα πολύ ενέργεια. Δεν θα εμφανιστεί ως μια δραματική αύξηση στη χρήση ενέργειας και δεν θα λάβετε έναν τεράστιο λογαριασμό για αυτό.