Τι είναι η “Διαδικασία αδράνειας συστήματος” και γιατί χρησιμοποιεί τόσο πολύ CPU;

Έχετε ανοίξει ποτέ τη Διαχείριση εργασιών και παρατηρήσατε ότι η διαδικασία αδράνειας συστήματος χρησιμοποιεί το 90% ή περισσότερο της CPU σας; Σε αντίθεση με ό,τι νομίζετε, αυτό δεν είναι κακό. Να τι κάνει στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία.

Αυτό το άρθρο αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης σειράς μας που εξηγεί διάφορες διαδικασίες που βρίσκονται στη Διαχείριση εργασιών, όπως το Runtime Broker, το svchost.exe, το dwm.exe, το ctfmon.exe, το rundll32.exe, το Adobe_Updater.exe και πολλές άλλες. Δεν ξέρετε ποιες είναι αυτές οι υπηρεσίες; Καλύτερα ξεκινήστε το διάβασμα!

Τι είναι η διαδικασία αδράνειας συστήματος;

Εάν έχετε κάνει ποτέ μια βόλτα στη Διαχείριση Εργασιών—οι χρήστες των Windows 10 πρέπει να κοιτάξουν κάτω από την καρτέλα «Λεπτομέρειες»—θα δείτε ότι η διαδικασία αδράνειας συστήματος χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, της CPU σας. Αλλά η διαδικασία αδράνειας συστήματος είναι ακριβώς αυτό. μια διαδικασία ρελαντί που γίνεται από το λειτουργικό σύστημα. Χωρίς αυτή η διαδικασία να κρατά συνεχώς τον επεξεργαστή σας απασχολημένο με κάτι να κάνει, το σύστημά σας θα μπορούσε ενδεχομένως να παγώσει.

Με άλλα λόγια, οι πόροι της CPU που χρησιμοποιούνται από το System Idle Process είναι απλώς οι πόροι της CPU που δεν χρησιμοποιούνται. Εάν τα προγράμματα χρησιμοποιούν το 5% της CPU σας, η διαδικασία System Idle Process θα χρησιμοποιεί το 95% της CPU σας. Μπορείτε να το σκεφτείτε ως ένα απλό σύμβολο κράτησης θέσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Διαχειριστής Εργασιών περιγράφει αυτήν τη διαδικασία ως το “ποσοστό χρόνου που ο επεξεργαστής είναι αδρανής”. Έχει PID (αναγνωριστικό διεργασίας) 0.

  Πώς να δημιουργήσετε τον δικό σας χάρτη παρακολούθησης Pokémon σε πραγματικό χρόνο

Τα Windows αποκρύπτουν τις πληροφορίες System Idle Process από την κανονική καρτέλα Processes στη Διαχείριση εργασιών των Windows 10 για να είναι απλά τα πράγματα, αλλά εξακολουθούν να εμφανίζονται στην καρτέλα Details.

Γιατί τα Windows χρειάζονται μια διαδικασία αδράνειας συστήματος;

Χωρίς αυτή η διαδικασία να διατηρεί πάντα τον επεξεργαστή σας απασχολημένο με κάτι να κάνει, το σύστημά σας θα μπορούσε ενδεχομένως να παγώσει. Τα Windows εκτελούν αυτήν τη διαδικασία ως μέρος του λογαριασμού χρήστη SYSTEM, επομένως είναι πάντα ενεργό στο παρασκήνιο ενώ εκτελούνται τα Windows.

Οι διεργασίες αδράνειας συστήματος είναι εγγενείς στα λειτουργικά συστήματα Windows NT, που χρονολογούνται από το 1993—εμφανίζονται επίσης σε λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix, όπως το Linux, αλλά λειτουργούν λίγο διαφορετικά. Μια διαδικασία αδράνειας συστήματος είναι ένα κανονικό μέρος του λειτουργικού σας συστήματος που εκτελεί ένα νήμα σε κάθε πυρήνα της CPU για ένα σύστημα πολλαπλών επεξεργαστών, ενώ τα συστήματα που χρησιμοποιούν υπερνήματα έχουν ένα νήμα αδράνειας ανά λογικό επεξεργαστή.

  Καλύτερη φιλοξενία WordPress σε 2024 (Απρίλιος)

Ο μοναδικός σκοπός της διαδικασίας αδράνειας συστήματος είναι να κρατά την CPU απασχολημένη κάνοντας κάτι – κυριολεκτικά οτιδήποτε – ενώ περιμένει τον επόμενο υπολογισμό ή τη διαδικασία που τροφοδοτείται σε αυτήν. Ο λόγος που όλα αυτά λειτουργούν είναι ότι τα αδρανή νήματα χρησιμοποιούν μηδενική προτεραιότητα, η οποία είναι χαμηλότερη από ό,τι έχουν τα συνηθισμένα νήματα, επιτρέποντάς τους να ωθηθούν έξω από την ουρά όταν το λειτουργικό σύστημα έχει νόμιμες διεργασίες για εκτέλεση. Στη συνέχεια, μόλις η CPU τελειώσει με αυτήν την εργασία, είναι έτοιμη να χειριστεί ξανά τη διαδικασία αδράνειας συστήματος. Έχοντας αδρανείς νήματα πάντα σε κατάσταση ετοιμότητας —αν δεν εκτελούνται ήδη— η CPU συνεχίζει να λειτουργεί και να περιμένει οτιδήποτε της ρίξει το λειτουργικό σύστημα.

Γιατί χρησιμοποιεί τόσο πολύ CPU;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αυτή η διαδικασία φαίνεται να χρησιμοποιεί πολλή CPU, κάτι που θα εντοπίσετε αν ανοίξετε τη Διαχείριση εργασιών, αναζητώντας διεργασίες που απαιτούν πόρους. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί είναι μια ειδική εργασία που εκτελείται από τον προγραμματιστή λειτουργικού συστήματος μόνο όταν η CPU σας είναι σε αδράνεια, η οποία—εκτός αν κάνετε κάτι που απαιτεί μεγάλη επεξεργαστική ισχύ—θα φαίνεται αρκετά υψηλή.

Για να κατανοήσετε τον αριθμό δίπλα στη διαδικασία στη Διαχείριση εργασιών, πρέπει να σκεφτείτε το αντίθετο από αυτό που συνήθως αντιλαμβάνεστε ότι σημαίνει. Αντιπροσωπεύει το ποσοστό της CPU που είναι διαθέσιμη, όχι πόσο χρησιμοποιεί. Εάν τα προγράμματα χρησιμοποιούν το 5% της CPU, τότε το SIP θα δείξει ότι χρησιμοποιεί το 95% της CPU ή ότι το 95% της CPU είναι αχρησιμοποίητο ή ανεπιθύμητο από άλλα νήματα στο σύστημα.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Walkie Talkie στο Apple Watch

Αλλά ο υπολογιστής μου είναι αργός!

Εάν ο υπολογιστής σας είναι αργός και παρατηρήσετε υψηλή χρήση από τη διαδικασία αδράνειας συστήματος—καλά, δεν φταίει η διαδικασία αδράνειας συστήματος. Η συμπεριφορά αυτής της διαδικασίας είναι απολύτως φυσιολογική και υποδηλώνει ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε υψηλή χρήση CPU. Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη μνήμης, αργή αποθήκευση ή κάτι άλλο που καταναλώνει τους πόρους του υπολογιστή σας. Όπως πάντα, είναι καλή ιδέα να εκτελέσετε μια σάρωση με ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα και δεν εκτελείτε κάτι που μπορεί να επιβραδύνει τον υπολογιστή σας.

Εάν αυτό δεν αποφέρει τίποτα και εξακολουθείτε να έχετε πιο αργή απόδοση από τη συνηθισμένη, δοκιμάστε να απεγκαταστήσετε προγράμματα που δεν χρησιμοποιούνται, να απενεργοποιήσετε τα προγράμματα που ξεκινούν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας, να μειώσετε τα κινούμενα σχέδια του συστήματος, να ελευθερώσετε χώρο στο δίσκο ή να ανασυγκροτήσετε τον σκληρό δίσκο.

Η διαδικασία αδράνειας συστήματος είναι αναπόσπαστο μέρος του λειτουργικού συστήματος των Windows και, ενώ μπορεί να φαίνεται ότι κυμαίνεται πάνω από 90%, αυτό απλώς σας δείχνει διαθέσιμους πόρους και ότι η CPU σας δεν κάνει τίποτα με αυτήν τη στιγμή.