Τι είναι η Διάδοση Τομέα; [+ 6 Tools to Track]

Ο χρόνος που χρειάζεται για να διαδοθούν οι ενημερώσεις DNS μέσω του Διαδικτύου αναφέρεται ως περίοδος διάδοσης τομέα ή DNS.

Η διάδοση DNS πραγματοποιείται όταν τροποποιούνται οι εγγραφές DNS.

Πόσο διαρκεί η Διάδοση Τομέα και γιατί συμβαίνει αυτό;

Ας υποθέσουμε ότι διαμένετε στη Βομβάη της Ινδίας και πρόσφατα ενημερώσατε τις εγγραφές διακομιστή ονομάτων για τον ιστότοπό σας, ο οποίος φιλοξενείται στο Παρίσι, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κάθε φορά που προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, το αίτημα μεταδίδεται μέσω πολλών κόμβων ISP πριν φτάσει στον διακομιστή οικοδεσπότη Ιστού.

Μετά την έναρξη της αναζήτησης, το πρόγραμμα περιήγησης ιστού ελέγχει πρώτα για την αποθηκευμένη κρυφή μνήμη DNS στο σύστημα και μετά από αυτό, το ζητούμενο ερώτημα κατευθύνεται στη συνέχεια στον τοπικό ISP της Βομβάης. Στη συνέχεια, το αίτημα ιστού μεταδίδεται στον κύριο πάροχο στην Ινδία και διέρχεται από ορισμένους άλλους ενδιάμεσους κόμβους πριν συνδεθεί με τον ISP στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός των κόμβων ISP μεταξύ της πηγής και του προορισμού ποικίλλει επειδή εξαρτάται από περιορισμούς όπως το TTL και τη γεωγραφική θέση διακομιστή. Αυτοί οι κόμβοι ISP ελέγχει το δικό τους αρχείο μητρώου για να δει εάν περιλαμβάνει τα στοιχεία DNS του ζητούμενου τομέα.

Εάν δεν υπάρχει, αναζητά στοιχεία DNS και τα διατηρεί στο αρχείο μητρώου για μελλοντική χρήση. Έτσι, όποτε ζητηθεί ο ιστότοπος, θα φορτώνεται πιο γρήγορα και θα υπάρχει λιγότερη συμφόρηση.

Κάθε ένας από αυτούς τους κόμβους ISP έχει μεταβλητά χρονικά πλαίσια ανανέωσης της προσωρινής μνήμης. Μέχρι να ανανεωθεί ο διακομιστής ονομάτων, υπάρχουν παλιές πληροφορίες στις εγγραφές. Έτσι, οι διακομιστές ονομάτων δεν μπορούν να μεταδώσουν τις αλλαγές αμέσως, και αυτή η διαδικασία διάδοσης μπορεί να διαρκέσει έως και 72 ώρες.

  Πώς να ελέγξετε τις ζώνες 5G που υποστηρίζονται στο τηλέφωνό σας

Είναι δυνατή η επιτάχυνση της διάδοσης DNS;

Ναι, υπάρχει μια λύση για να συντομεύσετε τον χρόνο μετάδοσης εάν θέλετε να ενημερώσετε τις εγγραφές DNS και δεν θέλετε να καθυστερήσει πολύ η διάδοσή τους μέσω του Διαδικτύου.

Μείωση του τομέα Η τιμή TTL μιας εγγραφής πριν από την αλλαγή της διεύθυνσης IP στην εγγραφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιταχυνθεί η διάδοση του DNS. Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε στην προσαρμογή TTL αρκετό χρόνο για να εξαπλωθεί πριν από την ενημέρωση της εγγραφής NS.

Για παράδειγμα, αλλάξτε την τιμή TTL της εγγραφής A σε 300 δευτερόλεπτα και περιμένετε για κάποιο χρονικό διάστημα πριν αλλάξετε τους διακομιστές ονομάτων του τομέα σας.

Αυτή η μέθοδος βοηθά τον τομέα να επιλύσει την παλιά διεύθυνση από τοποθεσίες όπου η διάδοση DNS δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Είναι αδύνατο να πούμε πότε θα ολοκληρωθεί η διάδοση για τον ιστότοπό σας, επειδή εξαρτάται από περιορισμούς όπως η τιμή TTL, τα Μητρώα ονομάτων τομέα, ο ISP και η γεωγραφική περιοχή.

Για να προσδιορίσετε εάν οι πληροφορίες εγγραφής DNS έχουν διαδοθεί σε πολλούς διακομιστές ονομάτων σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω λίστα διαδικτυακών ελεγκτών DNS.

Χάρτης DNS

Το DNSMap είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα διαδικτυακά εργαλεία για τον έλεγχο της κατάστασης διάδοσης τομέα ενός ιστότοπου. Είναι αρκετά περιεκτικό και απλό στη χρήση. Εισαγάγετε το όνομα του ιστότοπου στο πεδίο εισαγωγής που παρέχεται και κάντε κλικ στο «Έλεγχος διάδοσης DNS» αφού επιλέξετε την εγγραφή για έλεγχο.

  Πώς να εισαγάγετε ένα πλαίσιο κειμένου στα Έγγραφα Google

Αυτή η δωρεάν υπηρεσία αναζήτησης DNS εκτελεί έλεγχο διάδοσης χρησιμοποιώντας μερικούς παγκόσμιους διακομιστές DNS από γνωστούς χειριστές όπως η Google, η Comodo και το Level3 που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Διάδοση DNS

Ένα άλλο εξαιρετικό εργαλείο για την παρακολούθηση της διάδοσης τομέα σε πολλούς διακομιστές παγκοσμίως είναι αυτός ο απλός έλεγχος διάδοσης DNS. Οι περισσότερες καταχωρήσεις DNS, συμπεριλαμβανομένων των MX, PTR και SOA, υποστηρίζονται. Εισαγάγετε το όνομα τομέα και κάντε κλικ στην αρχή για να συνεχίσετε.

Επιπλέον, παρέχει μια σύντομη επιλογή από συχνές ερωτήσεις, όπως πώς να μειώσετε τον χρόνο διάδοσης και να τον ελέγξετε χρησιμοποιώντας το τερματικό εντολών Linux για να δώσετε στους αναγνώστες περισσότερες γνώσεις σχετικά με το DNS.

Παγκόσμιος Έλεγχος Διάδοσης DNS

Το GDNSPC είναι ένα εύχρηστο και εξαιρετικό εργαλείο για να επαληθεύσετε εάν οι πρόσφατες τροποποιήσεις καταχώρισης DNS έχουν φτάσει σε όλους τους διακομιστές DNS παγκοσμίως. Βοηθά στην επίλυση προβλημάτων DNS που φαίνεται να εντοπίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Δημιουργεί επίσης μια επισκόπηση της κατάστασης της διάδοσης DNS παγκοσμίως.

Έλεγχος DNS

Το DNSChecker είναι ένα ακόμη φανταστικό εργαλείο για την παρακολούθηση της προόδου της διάδοσης του DNS σας. Συνδέεται και πραγματοποιεί αναζήτηση μέσω πολλών διακομιστών DNS παγκοσμίως για ξεχωριστές εγγραφές NS. Εισαγάγετε το όνομα τομέα και επιλέξτε την εγγραφή DNS για έλεγχο διάδοσης.

Εκτός από την παροχή ακριβών αποτελεσμάτων για τη Διάδοση DNS, αυτός ο ιστότοπος παρέχει επίσης άλλα εργαλεία, όπως αναζήτηση DNS, έλεγχος κεφαλίδων HTTP και εργαλεία webmaster. 28 παγκόσμια σημεία ελέγχου υποστηρίζονται από αυτό το εργαλείο αυτήν τη στιγμή.

  8 καλύτερες προσθήκες επεξεργασίας κειμένου Gedit

whatsmydns

Το Whatsmydns είναι ένα πολύ απλό εργαλείο για τον έλεγχο της διάδοσης τομέα. Επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει λεπτομέρειες οποιουδήποτε ιστότοπου χρησιμοποιώντας διακομιστές DNS που βρίσκονται σε πολλά παγκόσμια σημεία ελέγχου. Υποστηρίζονται εγγραφές DNS, συμπεριλαμβανομένων των MX, CAA, TXT και άλλων.

Όπως και το DNSMap, τα αποτελέσματα των δοκιμών επεξεργάζονται στη συνέχεια και παρουσιάζονται σε έναν παγκόσμιο χάρτη για να γίνουν πιο εύκολα κατανοητά και να σας επιτρέψουν να προβάλετε συγκεκριμένα αποτελέσματα ερωτημάτων λεπτομερώς.

Σε DNS

Το IntoDNS σάς επιτρέπει να εκτελέσετε άμεσα μια πλήρη αναζήτηση αρχείων DNS για να προσδιορίσετε την κατάσταση του ιστότοπού σας και την περίοδο διάδοσης του κεντρικού υπολογιστή. Αυτό το εργαλείο είναι πολύ ωφέλιμο για τους επαγγελματίες ασφαλείας στη διαδικασία απαρίθμησης DNS. Κάντε κλικ στο κουμπί “Αναφορά” αφού εισαγάγετε ένα όνομα τομέα στο πεδίο εισαγωγής.

Εκτός από την παροχή αναφορών DNS και διακομιστή αλληλογραφίας, αυτό το εργαλείο εκτελεί επίσης ελέγχους διαμόρφωσης και απόδοσης.

συμπέρασμα

Κάθε φορά που κάνετε τροποποιήσεις σε εγγραφές DNS, πραγματοποιείται διάδοση τομέα. Ας υποθέσουμε ότι έχετε τροποποιήσει πρόσφατα τις εγγραφές NS του τομέα σας από τον καταχωρητή τομέα σας ή μεταφέρατε σε άλλο πάροχο φιλοξενίας Ιστού. Σε αυτήν την περίπτωση, η εκτέλεση ενός ελέγχου διάδοσης DNS είναι πολύ επωφελής. Τα παραπάνω εργαλεία καθορίζουν εάν ο ιστότοπος έχει διαδοθεί πλήρως στο Διαδίκτυο ή όχι.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών δεν θα εξασφαλίσουν ότι κάθε επισκέπτης στο διαδίκτυο θα δει την πιο πρόσφατη έκδοση. Ωστόσο, μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε πότε οι τροποποιημένες πληροφορίες έχουν γίνει ορατές στους περισσότερους χρήστες.

Ελπίζω να βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο για να μάθετε για τη διάδοση τομέα και τα καλύτερα εργαλεία για να το ελέγξετε. Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει να μάθετε για τα διαδικτυακά εργαλεία για τον έλεγχο των εγγραφών DNS.