Τι είναι η ανίχνευση επαφών και πώς μπορεί να καταπολεμήσει τις πανδημίες;

Κατά τον Μεσαίωνα, οι πόρτες των νοικοκυριών που έπασχαν από τον Μαύρο Θάνατο σημειώνονταν με κόκκινο σταυρό. Χρησιμοποίησε ως προειδοποίηση: Μην μπείτε, αλλιώς θα υποστείτε τη μοίρα όλων εκείνων που βρίσκονται μέσα.

Αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν οι μεσαιωνικοί γιατροί, ωστόσο, ήταν να χαρτογραφήσουν τις επαφές ενός μολυσμένου ατόμου για να προβλέψουν ποιος άλλος θα κολλούσε την ασθένεια. Δεν μπορούσαν να απομονώσουν προληπτικά αυτούς τους ανθρώπους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της μόλυνσης.

Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η τέχνη του εντοπισμού επαφών. Είναι ένα τρομερό εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της νέας πανδημίας του κορωνοϊού. Η Apple και η Google προσθέτουν ψηφιακά εργαλεία ανίχνευσης επαφών στο iPhone και στο Android για να βοηθήσουν.

Πώς λειτουργεί η παρακολούθηση επαφών

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ανίχνευση επαφών έχει γίνει μια κοινή τεχνική για τη διαχείριση μολυσματικών ασθενειών.

«Η ανίχνευση επαφών γίνεται για λοιμώξεις που παρουσιάζουν τόσο σημαντικούς κινδύνους για την υγεία όσο και υψηλό βαθμό μολυσματικότητας», δήλωσε ο Daniel Piekarz Sr., αντιπρόεδρος βιοεπιστημών και υγειονομικής περίθαλψης στο DataArt. «Η ανίχνευση επαφών έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές θανατηφόρες ασθένειες, όπως HIV/AIDS, SARS, φυματίωση, Έμπολα, ιλαρά, ευλογιά και πολλές άλλες».

Οι αρχές δημόσιας υγείας τόσο σε πολιτειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο πραγματοποιούν συνήθως τον εντοπισμό επαφών. Εκπαιδευμένο προσωπικό —συχνά με επικεφαλής επιδημιολόγους— διαχειρίζεται την προσπάθεια, αν και η διαδικασία είναι σχετικά απλή.

Εάν κάποιος διαγνωστεί με μεταδοτική ασθένεια, ο γιατρός του/της πρωτοβάθμιας φροντίδας αποστέλλει αναφορά στις υγειονομικές αρχές που πραγματοποιούν τον εντοπισμό. Στη συνέχεια, ένας υπάλληλος περιπτώσεων (ιχνηλάτης επαφής) παίρνει συνέντευξη από τον ασθενή για να προσδιορίσει πού ήταν και όλους με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος της υπόθεσης επικοινωνεί με τα άτομα που μπορεί να έχει μολύνει και επαναλαμβάνει τη διαδικασία.

  Πώς να δημιουργήσετε προσαρμοσμένα γρήγορα μέρη στο MS Word

Τι σημαίνει η ανίχνευση επαφών για το C-19

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας του κορωνοϊού, ένας ανιχνευτής επαφών συνήθως επικοινωνεί τηλεφωνικά με ένα άτομο που έχει βρεθεί θετικό στον COVID-19. Στη συνέχεια, ο ιχνηλάτης συνεργάζεται με αυτό το άτομο για να εντοπίσει όλα τα άτομα με τα οποία μπορεί να έχει έρθει σε επαφή.

«Ο ιχνηλάτης καλεί κάθε άτομο για να τον ενημερώσει για την κατάσταση επικοινωνίας του, τι σημαίνει και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν», δήλωσε ο Jerry Wilmink, επικεφαλής επιχειρήσεων στο CarePredict. «Γενικά, να μπείτε σε καραντίνα για τη 14ήμερη περίοδο επώασης του COVID-19 και να προσέχετε για συμπτώματα».

Στο τελευταίο βήμα, ο ιχνηθέτης πραγματοποιεί επακόλουθες κλήσεις σε όλες τις επαφές για να παρακολουθήσει τα συμπτώματα και να ελέγξει για σημεία μόλυνσης.

Ποιοι είναι αυτοί οι ανιχνευτές επαφής, όμως;

«Οποιοσδήποτε μπορεί να εκπαιδευτεί να είναι ιχνηλάτης επαφών», είπε ο Wilmink. «Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκκλήσεις για εκατοντάδες χιλιάδες ανιχνευτές επαφών για να θέσουν τον COVID-19 υπό έλεγχο. Αλλά δεν είναι μια ειδικότητα από μόνη της. Οι βασικές αναλυτικές δεξιότητες, η ενσυναίσθηση και η κατανόηση της μετάδοσης της νόσου και της καραντίνας είναι χρήσιμες για αυτή τη δουλειά, αλλά το μόνο που χρειάζεστε πραγματικά είναι ένα απολυτήριο γυμνασίου ή ισοδύναμο».

Είναι εύκολο να δείτε πώς η ανίχνευση επαφών έχει διαισθητική νόημα. Εάν μπορούμε να προσδιορίσουμε την πορεία της νόσου, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να απομονώσουμε όσους ενδέχεται να μολυνθούν και να σταματήσουμε την εξάπλωσή της. Είναι μια πιο τακτική εκδοχή του καταφυγίου στο σπίτι και ένα πολύτιμο όπλο για την επιβράδυνση της νόσου χωρίς να τεθεί σε καραντίνα ολόκληρος ο πληθυσμός.

Όταν η οικονομία επανεκκινήσει, ορισμένοι ηγέτες, όπως ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, έχουν ήδη υποδείξει Η ανίχνευση επαφών θα είναι αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας.

  40 χρόνια μετά, το «Pac-Man» εξακολουθεί να αιχμαλωτίζει τις καρδιές μας

«Με τη βοήθεια ενός στρατού ερευνητών, πρέπει να γίνει εντοπισμός επαφών για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού», είπε ο Κουόμο.

Η μη αυτόματη ανίχνευση επαφών έχει προβλήματα

Δυστυχώς, η ανίχνευση επαφών είναι ανακριβής και απέχει πολύ από το να είναι απολύτως αποτελεσματική.

Για αρχή, είναι μια χειροκίνητη διαδικασία που βασίζεται σε μια διαδικασία συνέντευξης. Οι αναμνήσεις είναι εσφαλμένες και δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι ένα μολυσμένο άτομο θα μπορεί να ανακαλέσει όλα τα άτομα με τα οποία είχε επαφή. Αυτό δεν περιλαμβάνει καν την τυχαία επαφή με αγνώστους, η οποία θα είναι αδύνατο να καταγραφεί πλήρως.

Η στελέχωση είναι επίσης μια σοβαρή ανησυχία. Καθώς ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται, δεν υπάρχουν αρκετοί ερευνητές για τον ενδελεχή εντοπισμό των επαφών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ εγκατέλειψαν νωρίς τον εντοπισμό επαφών.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων αρχίζει να μειώνεται, η μη αυτόματη ανίχνευση επαφών θα γίνει ξανά βιώσιμη. Θα είναι ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών για την προσεκτική διευκόλυνση των παραγγελιών διαμονής στο σπίτι.

Ψηφιακή ανίχνευση επαφών

Αυτή δεν είναι η πανδημία του AIDS της δεκαετίας του 1980, ή ακόμη και η πανδημία SAR στις αρχές της δεκαετίας του ’00. Σύμφωνα με Pew Research, περισσότερο από το 80 τοις εκατό των Αμερικανών έχουν smartphone. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό επαφών.

Στις 10 Απριλίου, η Apple και η Google ανακοίνωσαν σχέδια για ενσωμάτωση της τεχνολογίας εντοπισμού επαφών στα αντίστοιχα smartphone τους μέσω Bluetooth Low Energy (BLE). Λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο, αυτό θα απαιτούσε από τους χρήστες να επιλέξουν συμμετοχή. Για όσους το κάνουν, τα τηλέφωνά τους θα μπορούν να αναγνωρίζουν άλλα τηλέφωνα που βρίσκονται κοντά τους μέσω του BLE.

«Η κλίμακα και η φύση της πανδημίας του κορωνοϊού καθιστούν ελκυστική την ψηφιακή ιχνηλάτηση, ειδικά επειδή ο κοροναϊός εξαπλώνεται γρήγορα και ασυμπτωματικά», είπε ο Wilmink.

  Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας και να επαναφέρετε το PS4 Save Data

Εάν κάποιος χρησιμοποιεί μια εγκεκριμένη εφαρμογή ανίχνευσης επαφών για να επισημάνει τον εαυτό του ως μολυσμένο, αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό με ποιον βρίσκεται σε κοντινή απόσταση χωρίς να χρειάζεται να καταγράψει με μη αυτόματο τρόπο αυτές τις πληροφορίες. Τα δεδομένα θα μεταφορτώνονταν αυτόματα στους υγειονομικούς υπαλλήλους, επιτρέποντάς τους να επικοινωνήσουν με όσους είχαν έστω και τυχαία επαφή με ένα μολυσμένο άτομο.

Η ψηφιακή ανίχνευση επαφών είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο, δεν είναι αλάνθαστη. Και πάλι, η τεχνολογία απαιτεί από τους ανθρώπους να συμμετέχουν και να είναι επιμελείς όσον αφορά την ένδειξη ότι έχουν μολυνθεί στην εφαρμογή.

«Είναι πιθανά ψευδώς θετικά», είπε ο Piekarz. «Τι θα γινόταν αν στεκόσασταν δίπλα σε ένα παράθυρο εστιατορίου, αρκετά κοντά ώστε η εφαρμογή εντοπισμού επαφών να ανιχνεύει τα κινητά τηλέφωνα μέσα στο εστιατόριο; Και ποια είναι η πιθανότητα να μολυνθείτε από κάποιον που ήταν έξι πόδια μακριά σας για δύο λεπτά;»

Παρά τις ελλείψεις, η Apple και η Google αναμένουν να το κάνουν διαθέστε αυτήν την τεχνολογία τον Μάιο. Το πόσο επιτυχημένο θα είναι, φυσικά, εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής. Ωστόσο, είναι δυνητικά ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την παρακολούθηση του ιού και τη γνώση του ποιος μπορεί να έχει εκτεθεί.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ήδη άλλα εργαλεία σε δράση. Η CarePredict, για παράδειγμα, είναι μία από τις πολλές εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης που έχουν ήδη αναπτύξει ή αναπτύξει παρόμοια εργαλεία σε πιο περιορισμένη βάση. Το λογισμικό του CarePredict είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ανίχνευσης επαφών για εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

«Μόλις εντοπιστεί ένας ύποπτος φορέας», εξήγησε ο Wilmink, «οι δυνατότητες εντοπισμού τοποθεσίας του CarePredict επιτρέπουν στις εγκαταστάσεις να γνωρίζουν όλα τα άτομα με τα οποία είχε επαφή το μολυσμένο άτομο και τη διάρκεια της επαφής».

Οπλισμένος με εργαλεία σαν αυτά, η ανίχνευση επαφών βαδίζει στον 21ο αιώνα. Τους επόμενους μήνες, θα βοηθήσει να σωθούν ζωές και να ισοπεδώσει την καμπύλη.