Τι είναι ένα Virtual Private Cloud; Μάθετε πώς λειτουργεί

Το εικονικό ιδιωτικό σύννεφο (VPC) είναι ένα πρότυπο υπολογιστικού νέφους για την ασφάλεια των εφαρμογών cloud σε ένα δημόσιο περιβάλλον cloud.

Εάν είστε λάτρης του υπολογιστικού νέφους ή μαθητής τεχνολογίας, πρέπει να έχετε ακούσει για τον όρο Εικονικό ιδιωτικό σύννεφο (VPC.) Αναφέρεται στην αναπτυσσόμενη τεχνολογία υπολογιστικού νέφους κοινής χρήσης πόρων.

Οι εποχές που οι επιχειρήσεις πληροφορικής εξαρτώνταν από το ιδιωτικό cloud για την ασφάλεια των δεδομένων έχουν παρέλθει. Το σενάριο άλλαξε με την εμφάνιση προηγμένων πρωτοκόλλων ασφαλείας cloud. Τώρα, πολλοί χρήστες χρησιμοποιούν το δημόσιο cloud για εξοικονόμηση και επεκτασιμότητα όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν πόρους cloud.

Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το ιστολόγιο για να μάθετε περισσότερα για την τεχνολογία και τις λειτουργίες της.

Καθορισμός ενός εικονικού ιδιωτικού νέφους (VPC)

Αρχικά, ας δούμε τον λεπτομερή ορισμό του για να κατανοήσουμε την έννοια. Το εικονικό ιδιωτικό σύννεφο ή VPC είναι ένα πρότυπο κοινής χρήσης πόρων cloud. Το VPC θα διασφαλίσει την ασφάλεια και τη διεκπεραίωση των λειτουργιών δεδομένων όπως ένα ιδιωτικό σύννεφο, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε περιβάλλον δημόσιου cloud με πολύ κόσμο.

Για παράδειγμα, φανταστείτε το δημόσιο σύννεφο σαν ένα εστιατόριο με εκατοντάδες άλλους να δειπνούν εκεί. Εδώ, ένα VPC είναι ισοδύναμο με ένα ιδιωτικό θάλαμο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με την οικογένειά σας και να έχετε απόρρητο και ασφάλεια σε ένα δημόσιο χώρο.

Ο λόγος πίσω από τη δημοτικότητά του είναι πολλαπλός. Μερικά από τα προνόμια της χρήσης VPC είναι το ελάχιστο κόστος υποδομής πληροφορικής, η κλιμάκωση πόρων κατ’ απαίτηση (πάνω και κάτω) και ουσιαστικά μηδενικός χρόνος διακοπής λειτουργίας λόγω συντήρησης.

  Ένας ολοκληρωμένος οδηγός για επαγγελματίες του μάρκετινγκ

Επιπλέον, η διαδικασία για τη ρύθμιση ενός ιδιωτικού υπολογιστικού συστήματος τύπου cloud για διάφορους τύπους ιστότοπων και εφαρμογών (ιστός, κινητά ή επιτραπέζιοι υπολογιστές) είναι εξαιρετικά εύκολη. Μπορείτε επίσης να το ρυθμίσετε σε ένα δημόσιο οικοσύστημα cloud που διαχειρίζεται τρίτο μέρος.

Το VPC είναι μια τέλεια λύση για χρήστες cloud που θέλουν πλήρη έλεγχο των εφαρμογών λογισμικού ως υπηρεσίας (SaaS) και προτιμούν ισχυρές επιλογές προσαρμογής. Ο λόγος είναι ο διαχωρισμός των περιουσιακών τους στοιχείων cloud από άλλους χρήστες cloud. Επιπλέον, οι τροποποιήσεις που κάνουν οι χρήστες VPC δεν επηρεάζουν τις ρυθμίσεις ή τα στοιχεία των χρηστών που δεν είναι VPC.

Το VPC διασφαλίζει την ασφάλεια των χρηστών VPC επιτρέποντας την πρόσβαση στα ψηφιακά τους στοιχεία μόνο μέσω ορισμένων συγκεκριμένων διευθύνσεων IP. Οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την άδεια πρόσβασης και να εκχωρούν δικαιώματα πρόσβασης σε εφαρμογές ή ιστότοπους σε μια αξιόπιστη ομάδα χρηστών του δημόσιου cloud.

Πώς να κατασκευάσετε ένα VPC

Μια αρχιτεκτονική VPC αποτελείται από πολλαπλούς πόρους cloud. Είναι λίγο πολύ παρόμοιο με ένα οικιακό υπολογιστικό σύστημα. Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάρχει στο σύννεφο.

Εδώ είναι οι πόροι cloud ενός VPC:

  • Μια παρουσία εικονικού διακομιστή (VSI) δημιουργεί τους υπολογιστικούς πόρους. Έρχεται με συγκεκριμένη επεξεργαστική ισχύ και μνήμη.
  • Το λογικό παράδειγμα βοηθά στην επικοινωνία δεδομένων. Αυτή η περίπτωση είναι γνωστή ως δικτύωση. Επιτρέπει στους τελικούς χρήστες να έχουν πρόσβαση στις εφαρμογές cloud ή στα εργαλεία που διαθέτουν.
  • Ένας ευέλικτος πόρος αποθήκευσης για αποθήκευση δεδομένων. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε το όριο του αποθηκευτικού σας χώρου με βάση τις μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Το σύστημα δικτύωσης VPC χρησιμοποιεί διάφορα περίπλοκα και ισχυρά πρωτόκολλα για την εκτέλεση διαφορετικών ενεργειών. Για παράδειγμα, οι χρήστες εργαλείων μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες πύλες χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο, το οποίο είναι ένα δημόσιο δίκτυο.

Στην αρχιτεκτονική VPC, υπάρχουν επίσης στοιχεία όπως οι εξισορροπητές φορτίου που κατανέμουν την εισερχόμενη κίνηση σε διαφορετικά VSI. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία και την απόδοση του εργαλείου. Το VPC χρησιμοποιεί επίσης δρομολογητές για εσωτερική επικοινωνία μεταξύ τμηματικών έργων και φέρνει κίνηση. Διασφαλίζει ότι η εξωτερική επισκεψιμότητα φτάνει στις εφαρμογές που αντιμετωπίζουν το κοινό.

  Πώς να δημιουργήσετε μια συνάντηση ομάδων στο Outlook

Τα λογικά στιγμιότυπα ή οι πόροι cloud ενός VPC παραμένουν διαχωρισμένα από το υπόλοιπο δημόσιο νέφος. Για να διατηρήσει τις λογικές περιπτώσεις απομονωμένες, ο προμηθευτής υπολογιστικού νέφους χρησιμοποιεί διάφορους εικονικούς και φυσικούς μηχανισμούς.

Τα δεδομένα σε ένα VPC λειτουργούν μέσω μιας αρχιτεκτονικής τριών επιπέδων όπου όλα τα επίπεδα χρειάζονται το δικό τους υποδίκτυο. Για αυτόν τον λόγο, κάθε επίπεδο λαμβάνει ειδικά εύρη διευθύνσεων IP.

Επιπλέον, τα επίπεδα εφαρμογών έχουν τη δική τους λίστα ελέγχου πρόσβασης (ACL) μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να ελέγχουν την πρόσβαση σε διάφορα μέρη του ενεργητικού τους στο cloud.

Τα επίπεδα του εικονικού ιδιωτικού νέφους είναι:

  • Το επίπεδο παρουσίασης: Είναι επίσης γνωστό ως το επίπεδο ιστού που λαμβάνει τα αιτήματα από τον τελικό χρήστη και παρέχει τα ζητούμενα δεδομένα.
  • Το επίπεδο εφαρμογής εκτελεί τις περισσότερες εργασίες υπολογισμού και περιέχει την επιχειρηματική λογική.
  • Το επίπεδο βάσης δεδομένων: Διαθέτει διακομιστή βάσης δεδομένων όπου περιέχει τα δεδομένα του επιπέδου εφαρμογής.

Πώς να απομονώσετε ένα VPC

Δημιουργώντας ένα εικονικό επίπεδο σε δημόσιο υλικό cloud, ένα VPC διατηρεί για τον εαυτό του μερική αποθήκευση επεξεργασίας, τη δυνατότητα και τη μνήμη. Είναι δυνατή η δημιουργία πολλών VPC με βάση τη δύναμη της δημόσιας υποδομής cloud. Έτσι, ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) διατηρεί τα δεδομένα χρήστη του και τις μεθόδους επεξεργασίας δεδομένων χωριστά από άλλους χρήστες δημόσιου cloud.

Μπορείτε να διασφαλίσετε την ασφαλή και απομονωμένη μετάδοση δεδομένων από αυτά τα στοιχεία δικτύου:

#1. Μετάφραση Διεύθυνσης Δικτύου (NAT)

Όλα τα εργαλεία που βασίζονται σε σύννεφο που βρίσκονται στο VPC χρησιμοποιούν ξεχωριστές ιδιωτικές διευθύνσεις IP για τη μετάδοση δεδομένων. Έτσι, η δημόσια σύνδεση καθίσταται αδύνατη για οποιαδήποτε εφαρμογή που φιλοξενείται από VPC, εκτός εάν χρησιμοποιήσετε το NAT για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο.

  5 τρόποι για να ελευθερώσετε μνήμη/RAM σε Mac

Όταν κάποιος επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στην εφαρμογή σας, το NAT θα διασφαλίσει την ασφαλή επικοινωνία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το κάνει αντιστοιχίζοντας την προκαθορισμένη δημόσια IP με την ιδιωτική IP.

#2. Εικονικό τοπικό δίκτυο (VLAN)

Η λειτουργία του VLAN είναι να χωρίζει το δημόσιο δίκτυο cloud σε ένα απομονωμένο και δεσμευμένο δίκτυο. Το επίπεδο ζεύξης δεδομένων του μοντέλου OSI είναι το μέρος όπου συμβαίνει ο διαχωρισμός.

Σε περιβάλλον VPC, τα συστήματά σας θα επικοινωνούν μέσω συστήματος VLAN. Ως εκ τούτου, θα παραμείνει χωρισμένο από τα άλλα στοιχεία του δημόσιου νέφους.

#3. Εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN)

Το VPN είναι το πιο δημοφιλές από τα πρωτόκολλα που αναπτύσσουν ένα ιδιωτικό κανάλι δικτύωσης σε ένα δημόσιο δίκτυο.

Το VPC χρησιμοποιεί το δημόσιο δίκτυο cloud για τη μετάδοση δεδομένων μεταξύ των κόμβων ή των στοιχείων cloud. Ωστόσο, χρησιμοποιεί την τεχνολογία VPN για κρυπτογράφηση δεδομένων κατά τη μετάδοση μέσω κοινόχρηστων πόρων όπως δρομολογητές, διακόπτες κ.λπ.

#4. Ιδιωτικά πρωτόκολλα Διαδικτύου (IP υποδικτύου)

Ένα VPC περιέχει επίσης ιδιωτικές διευθύνσεις IP τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για εσωτερική συνδεσιμότητα εφαρμογών για ασφάλεια και απόδοση. Τα δεδομένα που μεταδίδονται μέσω ιδιωτικών IP εντός του VPC δεν θα μεταδίδονται μέσω του δημόσιου Διαδικτύου.

Συμπέρασμα 👩‍💻

Συνοψίζοντας, ένα εικονικό ιδιωτικό σύννεφο (VPC) είναι ένα ιδιωτικό περιβάλλον υπολογιστικού νέφους που βρίσκεται μέσα σε ένα δημόσιο σύννεφο. Εκτός από ευελιξία, σας προσφέρει επεκτασιμότητα, μειωμένο κίνδυνο και ελάχιστο χρόνο διακοπής λειτουργίας. Εάν προτιμάτε την υπηρεσία που βασίζεται σε cloud, το VPC είναι μια οικονομική επιλογή για εσάς, εάν θέλετε η υποδομή του δικτύου σας να επεκταθεί μαζί με την ανάπτυξη της επιχείρησής σας.

Το cloud computing γίνεται πιο ασφαλές όσο περνάει ο καιρός και εμφανίζονται νέες τεχνολογίες. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τις προκλήσεις και τους κινδύνους στο cloud computing για να διατηρήσετε ασφαλή τα περιουσιακά σας στοιχεία στο cloud.