Τι είναι ένα μικρόφωνο XLR και γιατί να το θέλω;

Πρόσφατα, ο κατασκευαστής μικροφώνων Blue ανακοίνωσε ένα επαγγελματικό μικρόφωνο στούντιο αξίας $100, το Χόβολη. Προέκυψε λοιπόν το ερώτημα: Τι είναι αυτό το XLR και πώς μπορώ να το χρησιμοποιήσω; Ας μιλήσουμε για το τι είναι το XLR και γιατί μπορεί να θέλετε να το χρησιμοποιήσετε στο στούντιο σας.

Το XLR είναι επαγγελματίας ήχος. Είναι αυτό που χρησιμοποιούν όλα τα στούντιο ηχογράφησης και ραδιοφώνου, και αυτό θα δείτε να χρησιμοποιούν ζωντανοί καλλιτέχνες στη σκηνή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καλώδια XLR μεταφέρουν ισορροπημένο ήχο, το οποίο είναι απαραίτητο για να έχετε καθαρό ήχο.

Τι είναι το XLR;

Πρώτα πράγματα πρώτα—ας ορίσουμε τι σημαίνει XLR. Είναι μια αρκετά απλή συντομογραφία για το X Connector, Locking Connector, Rubber Boot. Το τμήμα “λαστιχένιας μπότας” του βύσματος δεν είναι πάντα μέρος της εξίσωσης αυτές τις μέρες, ωστόσο, καθώς δεν είναι πλέον απαραίτητο. Παρά τη μικρή αλλαγή σχεδιασμού, το όνομα παρέμεινε το ίδιο.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες πολλές διαφορετικές εκδόσεις καλωδίων XLR με μια ποικιλία πρόσθετων ακίδων (XLR3 – XLR7), αλλά αυτό που μιλάμε εδώ είναι το XLR3 ή το στυλ καλωδίου με τρεις ακίδες. Αυτός είναι μακράν ο πιο κοινός τύπος καλωδίου.

Εν ολίγοις, το XLR είναι το βασικό πρότυπο για εισόδους ήχου υψηλής ποιότητας, όπως τα μικρόφωνα. Αυτό συμβαίνει επειδή στέλνουν ένα ισορροπημένο σήμα που απομονώνει τον θόρυβο. Είναι απλώς ένας καλύτερος τύπος σύνδεσης για αυτόν τον τύπο εφαρμογής, αλλά είναι επίσης τόσο στιβαρός που δεν είναι απαραίτητα κάτι που πρέπει να σκεφτεί πραγματικά ο μέσος καταναλωτής να χρησιμοποιήσει, εκτός εάν πρόκειται για εγγραφή ήχου ή ροή υψηλής ποιότητας.

Εκτός από ένα μικρόφωνο XLR και ένα καλώδιο XLR, θα χρειαστείτε κάποιο είδος διεπαφής ήχου ή μίκτη, ώστε ο υπολογιστής σας να μπορεί να δει το μικρόφωνο. Μια αξιοπρεπής διεπαφή ήχου μπορεί να βρεθεί για μόλις 40-50 $, αλλά οι ωραιότερες μονάδες μπορούν να ωφελήσουν πολύ περισσότερο. Ο μέσος ενθουσιώδης θα θέλει πιθανώς να ξοδέψει κάπου στην περιοχή των 150-200 $ για μια καλή διεπαφή—κάτι σαν το Focusrite Scarlett 2i2 είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε, για παράδειγμα.

Εάν σκοπεύετε να κάνετε ηχογράφηση στο σπίτι, θα χρειαστείτε επίσης ένα DAW—έναν σταθμό εργασίας ψηφιακού ήχου—για να καταγράψετε την εγγραφή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι δωρεάν όπως το Audacity, αν και υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές εκεί έξω που δεν κοστίζουν πολύ, όπως το Reaper. Μπορείτε να διαβάσετε τις φωτογραφίες μας για το καλύτερο DAW εδώ.

  Πώς να δημιουργήσετε έναν κλώνο εκκίνησης του σκληρού δίσκου του Mac σας

Η τεχνική πλευρά αυτού που κάνει το XLR πολύ καλύτερο από άλλες εισόδους ήχου είναι, λοιπόν, αρκετά τεχνική. Διαβάστε παρακάτω για όλες τις ζουμερές λεπτομέρειες.

Ο νόμος εξισορρόπησης

Εάν έχετε αλλάξει ποτέ τις μπαταρίες στον φακό σας, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχει ένα θετικό (+) και ένα μείον (-) στην μπαταρία. Όταν συνδέετε μόνο τη μία πλευρά της μπαταρίας στη λάμπα του φακού σας, δεν συμβαίνει τίποτα. Χρειάζεστε τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές συνδέσεις για να ανάψει ο λαμπτήρας. Αυτό είναι ένα ηλεκτρικό κύκλωμα. Τα ηλεκτρόνια πρέπει να κάνουν έναν πλήρη βρόχο από τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας, μέσω του σύρματος, μέσω του φωτός και πάλι πίσω στην μπαταρία. Ο ήχος δεν είναι διαφορετικός: χρειάζεστε τη θετική και την αρνητική πλευρά ενός ηχητικού σήματος για να συμβεί οτιδήποτε. Ένα μικρόφωνο σπρώχνει ηλεκτρόνια στη μία πλευρά του καλωδίου, τα ηλεκτρόνια περνούν σε έναν ενισχυτή και στη συνέχεια πίσω στην άλλη πλευρά του μικροφώνου.

Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα συστήματα ήχου αντιμετωπίζουν το κύκλωμα σαν να υπάρχει μόνο ένα καλώδιο, συνήθως ο κεντρικός αγωγός σε ένα κομμάτι ομοαξονικού καλωδίου, και απλώς συνδυάζουν το άλλο καλώδιο με όλα τα άλλα ηλεκτρονικά του συστήματος. Αυτό δημιουργεί την ευκαιρία για πολλούς διαφορετικούς τύπους θορύβου να εισέλθουν σε μια αλυσίδα σημάτων ήχου:

Θόρυβος βρόχου εδάφους: Στα 35 χρόνια εμπειρίας μου με επαγγελματικά συστήματα ήχου και εικόνας, αυτό είναι το πιο κοινό και ενοχλητικό πρόβλημα, ειδικά όταν εμπλέκονται υπολογιστές. Κυρίως, θα το ακούσετε ως χαμηλό βουητό, αν και μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως στατικοί ή ακανόνιστοι ήχοι βουητού. Οι βρόχοι γείωσης συμβαίνουν όταν ο ήχος παίρνει δύο διαφορετικές διαδρομές για να φτάσει στον ενισχυτή: μια διαδρομή μέσω του καλωδίου ήχου και μια δεύτερη διαδρομή μέσω της καλωδίωσης του κτιρίου σας.
EMI και RFI: Οι μετασχηματιστές, οι κινητήρες και τα ηλεκτρονικά υψηλής συχνότητας μπορούν να δημιουργήσουν μαγνητικά πεδία που προκαλούν ρεύμα στα καλώδια ήχου σας. Αυτό δημιουργεί βουητό, βουητό και μπορεί ακόμη και να μεταφέρει ηχητικά σήματα ραδιοφώνου εάν βρίσκεστε πολύ κοντά σε έναν πομπό AM.
Crosstalk: Αυτό συμβαίνει όταν ένα σήμα στο ίδιο σύστημα περνά σε ένα άλλο.

Πώς το διορθώνεις αυτό; Η λύση φαίνεται αρκετά προφανής εκ των υστέρων: απομονώνετε και τα δύο καλώδια στην αλυσίδα σήματος έτσι ώστε το θετικό και το αρνητικό μισό του σήματος να μεταφέρονται χωριστά από οτιδήποτε άλλο. Το κύριο πλεονέκτημα ενός ισορροπημένου σήματος ήχου (όταν γίνεται σωστά) είναι ότι το ηχητικό σήμα δεν αγγίζει ποτέ το επίπεδο γείωσης των ενισχυτών ή άλλων οργάνων στο σύστημα. Επομένως, δεν υπάρχει ευκαιρία για crosstalk ή βρόχους γείωσης.

  Πώς να εγγραφείτε σε έναν διακομιστή Minecraft στα Windows 10

Για παράδειγμα, δουλεύω με ένα ζωντανό συγκρότημα και πριν από μερικές εβδομάδες, είχαμε ένα πρόβλημα με το “κλικ κομματιού” που δημιουργήθηκε από το μουσικό εργαλείο που χρησιμοποιούσε ένας από τους ερμηνευτές στη σκηνή. Ο ήχος από το κομμάτι κλικ διέρρεε στις άλλες εξόδους στη διεπαφή ήχου του και έτσι μπορούσατε να ακούσετε “μπιπ μπιπ” στο σύστημα PA. Ήταν ήσυχα, αλλά εκεί. Αποσυνδέσαμε τα μη ισορροπημένα καλώδια ήχου που χρησιμοποιούσε και τον αλλάξαμε σε ισορροπημένα καλώδια XLR. Το πρόβλημα εξαφανίστηκε.

Το άλλο πλεονέκτημα είναι η απόρριψη θορύβου. Το EMI και το RFI λειτουργούν επειδή ένα κινούμενο ή μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο δημιουργεί μια τάση σε ένα καλώδιο. Σε μη ισορροπημένα σήματα, το μαγνητικό πεδίο δημιουργεί μια τάση στη θετική πλευρά του σήματος, αλλά όχι την αρνητική (ή ίσως το αντίστροφο.) Σε ένα ισορροπημένο καλώδιο, τα καλώδια είναι ακριβώς το ένα δίπλα στο άλλο, και έτσι ένα μαγνητικό πεδίο δημιουργεί το ίδιο σήμα και στις δύο πλευρές.

Αντιστρέφοντας το αντίγραφο της κυματομορφής, οι παρεμβολές ακυρώνονται και μένουμε με το ίδιο σήμα που βάζουμε στο καλώδιο.

Στην πλευρά αποστολής, μια συσκευή XLR δημιουργεί ένα δεύτερο αντίγραφο του ήχου, αναστρέφοντάς το. Στην πλευρά λήψης του σήματος, το ανεστραμμένο αντίγραφο του σήματος αθροίζεται στο αρχικό αντίγραφο του σήματος. Και ακριβώς όπως στα μαθηματικά, όπου -2 + 2 = 0, ένα ισορροπημένο ηχητικό σήμα απορρίπτει το θόρυβο από εξωτερικές πηγές.

Τέλος, οι ευκαιρίες σας για crosstalk μειώνονται σημαντικά όταν τα σήματα δεν μοιράζονται ένα επίπεδο γείωσης. Ο εξοπλισμός προηγμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί μια πλήρως ισορροπημένη αλυσίδα ήχου εσωτερικά δεν έχει ουσιαστικά καμία διαφωνία.

Χρήση αυτού

Πώς μπορείτε λοιπόν να τα αξιοποιήσετε όλα αυτά στην πράξη; Τι καλό είναι;

Αν κοιτάτε το Ember, ίσως σκέφτεστε να κάνετε streaming στο Twitch, να ηχογραφήσετε ένα podcast ή κάποια μουσική. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορείτε να συνδέσετε το Ember σε μια κονσόλα μίξης USB (όπως η Mackie Pro FX8) και χρησιμοποιήστε το μίκτη ως ενισχυτή για το μικρόφωνο και μια διεπαφή ήχου USB. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα άλλο μικρόφωνο για τον συμπρωταγωνιστή σας στο Διαδίκτυο και να συνδέσετε άλλο εξοπλισμό—ίσως ένα μουσικό όργανο, έναν άλλο υπολογιστή με Skype ή Discord ή απλώς το smartphone σας.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι χρειάζεστε μια διεπαφή μίκτη ή ήχου που περιλαμβάνει φαντασμαγορική δύναμη (αυτό υποδεικνύεται συχνά από έναν διακόπτη που λέει +48V). Επειδή το μικρόφωνο χρειάζεται ρεύμα για να λειτουργήσει, χρειάζεστε κάτι που μπορεί να παράγει αυτήν την ισχύ. Αυτός είναι ένας λόγος που ένας μίκτης είναι μια καλή επιλογή για μια διεπαφή ήχου, καθώς ενσωματώνει phantom power ακριβώς εκεί στη μονάδα. Οι προενισχυτές μικροφώνου υψηλής τεχνολογίας μπορεί επίσης να έχουν φανταστική ισχύ, και σίγουρα Διασυνδέσεις ήχου υπολογιστή XLR έχω φάντασμα τροφοδοτικά ενσωματωμένο.

  DisplayPort 2: Τι είναι διαφορετικό και γιατί έχει σημασία

Αλλες επιλογές

Τέλος, υπάρχουν και άλλες επιλογές για την αποστολή ισορροπημένου ήχου εκτός από τα βύσματα XLR.

Τα βύσματα τηλεφώνου TRS μπορούν επίσης να μεταφέρουν ισορροπημένα σήματα. Τα καλώδια με βύσματα τηλεφώνου χρησιμοποιούνται συχνά σε επαγγελματικό εξοπλισμό ήχου για τη σύνδεση μίκτη και ενισχυτών, καθώς και για τη σύνδεση εξωλέμβιου εξοπλισμού εφέ, όπως επεξεργαστές αντήχησης, ισοσταθμιστές, συμπιεστές και συσκευές εγγραφής ήχου. Ενώ το βύσμα φαίνεται το ίδιο (και είναι το ίδιο μέρος) με τα βύσματα που χρησιμοποιούνται σε ακουστικά υψηλής ποιότητας, ο δακτύλιος χρησιμοποιείται για την αρνητική πλευρά του σήματος ήχου.

Μπορείτε επίσης να λάβετε μερικά από τα πλεονεκτήματα ενός καλωδίου ισορροπημένου ήχου με μια συσκευή που ονομάζεται α απομονωτή βρόχου γείωσης. Αυτό γενικά μοιάζει με ένα μικρό κουτί με δύο ζεύγη υποδοχών RCA ή μερικές φορές με βύσματα μίνι ακουστικών. Οι απομονωτές βρόχου γείωσης έχουν έναν μετασχηματιστή ήχου 1:1 στο εσωτερικό, ο οποίος σπάει τους βρόχους γείωσης. Εάν συνδέετε έναν υπολογιστή σε μίκτη ή κουτί καλωδίων, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα λάβετε θόρυβο βρόχου γείωσης και βουητό AC. Αυτό σχεδόν πάντα διορθώνει αυτά τα προβλήματα θορύβου. Μπορεί ακόμη και να έχετε αυτό το πρόβλημα στο αυτοκίνητο όταν συνδέετε το smartphone σας στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου σας, οπότε α Απομονωτής βρόχου γείωσης με βύσματα τηλεφώνου 3,5 mm είναι μεγάλη βοήθεια.

Γιατί όχι μικρόφωνο USB;

Τέλος, πιθανότατα αναρωτιέστε γιατί αυτό το αξιόπιστο μικρόφωνο USB δεν είναι αρκετά καλό.

Στην πραγματικότητα, είναι μια χαρά όταν χρειάζεται να ηχογραφείτε μόνο ένα πράγμα τη φορά. Έχω ένα ωραίο μικρόφωνο USB Samson στο γραφείο μου για podcast ή ροή και λειτουργεί τέλεια. Όμως, το πλεονέκτημα με τα μικρόφωνα USB είναι ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα ταυτόχρονα. Οι συσκευές ήχου USB έχουν η καθεμία το δικό της ρολόι για να οδηγεί τους ψηφιακούς μετατροπείς ήχου και εάν αυτά τα ρολόγια δεν συγχρονίζονται, θα αρχίσετε να εμφανίζετε αναδυόμενα ή εγκαύματα στις εγγραφές σας καθώς το λογισμικό στον υπολογιστή σας προσπαθεί να διορθώσει αυτά τα σφάλματα.

Είναι επίσης πιο δύσκολο να αναμίξετε με αυτόν τον τρόπο, καθώς δεν έχετε αυτά τα φυσικά πόμολα για να δουλέψετε. Έτσι, όταν θέλω να κάνω οτιδήποτε με περισσότερα από ένα άτομα τη φορά, επιλέγω τον επιτραπέζιο μίκτη μου και τα αξιόπιστα μικρόφωνα στούντιο που είναι συνδεδεμένα με XLR.