Τι είναι ένα δημόσιο δίκτυο και γιατί είναι επικίνδυνο;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι ένα δημόσιο δίκτυο όπως το δημόσιο WiFi δεν είναι ασφαλές για σύνδεση. Ταυτόχρονα, θα βρείτε δεκάδες εφαρμογές αφιερωμένες στο να σας βοηθήσουν να βρείτε δωρεάν WiFi. Ακόμη και το Facebook προσφέρει να σας βοηθήσει να το βρείτε εάν ενεργοποιήσετε την επιλογή στην εφαρμογή. Σας κάνει να μαντέψετε αμέσως τι είναι ένα δημόσιο δίκτυο και ποιοι τύποι είναι ασφαλείς και ποιοι όχι.

Δημόσιο δίκτυο

Με απλά λόγια, ένα δημόσιο δίκτυο είναι ένα δίκτυο, ασύρματο ή ενσύρματο, στο οποίο συνδέονται υπολογιστές και συσκευές που δεν εμπιστεύεστε. Ο όρος κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό, αλλά οι χρήστες των Windows είναι πιο εξοικειωμένοι με αυτόν. Στα Windows 7, κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα δίκτυο, σας ρωτά αν πρόκειται για δημόσιο δίκτυο ή για οικιακό δίκτυο. Η διάκριση που κάνει το λειτουργικό σύστημα μεταξύ των δύο είναι ότι σε ένα δημόσιο δίκτυο, δεν μπορείτε να εμπιστευτείτε όλους τους άλλους υπολογιστές σε αυτό.

Με αυτόν τον ορισμό, το δημόσιο WiFi που σχηματίζει ένα δημόσιο ασύρματο δίκτυο δεν είναι ασφαλές. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ένα LAN στο πανεπιστήμιό σας δεν είναι ασφαλές, παρόλο που περιορίζεται στη χρήση στην πανεπιστημιούπολη. Το ίδιο ισχύει και για το δωρεάν WiFi που χρησιμοποιείτε σε αεροδρόμια και τερματικούς σταθμούς λεωφορείων. Το δωρεάν WiFi που χρησιμοποιείτε στο αγαπημένο σας καφενείο ανήκει στην ίδια κατηγορία.

  Photoshop ή όχι; Τρεις τρόποι για να καταλάβετε εάν μια εικόνα είναι αληθινή ή ψεύτικη

Ένα ιδιωτικό δίκτυο, ή όπως κάποιοι θα μπορούσαν να το αποκαλούν «οικιακό» δίκτυο είναι ένα δίκτυο όπου γνωρίζετε κάθε υπολογιστή και συσκευή που είναι σε αυτό. Το δίκτυο WiFi στο σπίτι σας δημιουργεί ένα ιδιωτικό ασύρματο δίκτυο. Ομοίως, το δίκτυο WiFi ή το LAN στο χώρο εργασίας σας δημιουργεί επίσης ένα ιδιωτικό δίκτυο.

Κοινή χρήση αρχείων μέσω δημόσιων δικτύων

Σε γενικές γραμμές, τόσο τα Windows όσο και το macOS δεν επιτρέπουν στα συστήματα να μοιράζονται αρχεία μέσω δημόσιων δικτύων. Το macOS έχει μια δυνατότητα που ονομάζεται AirDrop που σας επιτρέπει να μοιράζεστε αρχεία με οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε σε δημόσιο ή ιδιωτικό δίκτυο, αλλά πρέπει να ενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη λειτουργία κοινής χρήσης. Από προεπιλογή, το AirDrop στο macOS περιορίζει την κοινή χρήση αρχείων στις αξιόπιστες επαφές σας.

Το Spring Update των Windows 10 αναμένεται να προσθέσει μια παρόμοια δυνατότητα που ονομάζεται Nearby Sharing. Θα σας επιτρέψει επίσης να μοιράζεστε αρχεία με οποιονδήποτε στο ίδιο δίκτυο, ωστόσο, διαθέτει χαρακτηριστικά ασφαλείας που εμποδίζουν άγνωστα συστήματα να σας στέλνουν αρχεία.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το Memoji κατά τη διάρκεια μιας κλήσης FaceTime σε iPhone και iPad

Η κοινή χρήση αρχείων μέσω ενός δημόσιου δικτύου θεωρείται γενικά επικίνδυνη όχι μόνο επειδή τα αρχεία μπορεί να είναι κακόβουλα αλλά και επειδή το σύστημά σας είναι κάπως ανοιχτό και πιο προσβάσιμο όταν είναι ορατό στο δίκτυο σε όλους τους άλλους. Εάν θέλετε να μοιράζεστε αρχεία μέσω ενός δημόσιου δικτύου, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μονάδες cloud αντί να στέλνετε αρχεία μέσω του ίδιου του δικτύου ή να χρησιμοποιείτε μια ασφαλή μέθοδο κοινής χρήσης όπως το AirDrop στο macOS.

Μένοντας ασφαλής

Υπάρχουν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε για να διατηρήσετε τον εαυτό σας αρκετά ασφαλή σε ένα δημόσιο δίκτυο.

Απενεργοποίηση κοινής χρήσης και ανακάλυψης

Για να παραμείνετε ασφαλείς σε ένα δημόσιο δίκτυο, θα πρέπει πρώτα και κύρια να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση μέσω του δικτύου. Στα Windows 10, μπορείτε να το κάνετε αυτό από την εφαρμογή Ρυθμίσεις στην περιοχή Δίκτυο και Διαδίκτυο> Κατάσταση. Εδώ θα βρείτε πολλές ρυθμίσεις δικτύου που μπορείτε να διαχειριστείτε, συμπεριλαμβανομένης μιας για Κοινή χρήση.

Κάντε κλικ σε αυτό και θα σας μεταφέρει στον Πίνακα Ελέγχου όπου μπορείτε να απενεργοποιήσετε την ανακάλυψη και την κοινή χρήση δικτύου.

Στο macOS, μπορείτε να απενεργοποιήσετε την κοινή χρήση και την ανακάλυψη από τις Προτιμήσεις συστήματος στην περιοχή Κοινή χρήση. Όσο είστε σε αυτό, περιορίστε το AirDrop ή ίσως κρατήστε το εκτός αν το χρειάζεστε.

  Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα Xbox Series X|S

Ενεργοποίηση Τείχους προστασίας

Όλα τα λειτουργικά συστήματα διαθέτουν ένα τείχος προστασίας που προστατεύει το σύστημά σας από απειλές στο δίκτυο. Στα Windows 10, αυτό το τείχος προστασίας είναι το Windows Defender το οποίο ορισμένοι χρήστες μπαίνουν στον πειρασμό να απενεργοποιήσουν. Όποιο λειτουργικό σύστημα και αν χρησιμοποιείτε, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το τείχος προστασίας εάν συνδέεστε συχνά σε δημόσια δίκτυα.

VPN

Ένα VPN είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να προστατεύσετε το σύστημά σας από κακόβουλη κίνηση δικτύου. Ένα καλό VPN θα κρυπτογραφήσει τα αιτήματά σας στον ιστό και αυτό με τη σειρά του θα σας προσφέρει καλύτερη ασφάλεια. Η δραστηριότητά σας θα διαχωριστεί, επομένως, ενώ βρίσκεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο, θα το χρησιμοποιείτε από ένα ιδιωτικό. Εάν κάποιος επιχειρούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημά σας, θα έπρεπε να περάσει από ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Ενημερωμένα προγράμματα περιήγησης και ασφαλής περιήγηση

Μια απειλή σε ένα δημόσιο δίκτυο συνήθως προέρχεται από άλλα συστήματα και συσκευές, αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από την πρόσβαση σε μη ασφαλείς ιστότοπους ή από τη χρήση ενός παλιού προγράμματος περιήγησης. Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα περιήγησής σας είναι ενημερωμένο, ώστε να μπορεί να σας παρέχει βασική προστασία και να επισκέπτεστε αξιόπιστους ιστότοπους που χρησιμοποιούν HTTPS.